Skip to Content

Lichtfestivals in de winter

Lichtfestivals in de winter

Aangezien het ’s avonds vroeg donker is zijn er steeds meer organisaties die een lichtfestival organiseren; van lokale events die al na de herfstvakantie beginnen tot dierentuinen of kastelen die ’s avonds sprookjesachtig verlicht worden en de deuren extra openzetten voor een avondbezoek tijdens de kerstvakantie. Wel goed om te weten; deze events zijn vaak heel populair; dus als je kaartjes wil scoren moet je er snel bij zijn!

Light Safari Beekse Bergen

Safari nights Beekse Bergen - Mamaliefde.nl

Safaripark Beekse Bergen organiseert aankomende winter een evenement vol licht en kleur: Light Safari. Tijdens de aparte avondopeningen loop je als bezoeker een speciale wandelroute langs kleurrijk verlichte dieren, bloemen en planten.

De kleurrijke route is onderverdeeld in verschillende kleurzones waarin je als bezoeker wordt meegenomen in een wereld vol lichtgevende flora en fauna. Verschillende dieren krijgen een lichtgevend evenbeeld en we leggen het nut van kleur in de natuur spelenderwijs uit langs de route.

Tijdens de hele periode is het park gehuld in winterse sferen met gezellige verlichting en warme kampvuren. Ook is er een echt winterplein met een schaatsbaan en diverse foodtrucks.

Light nights ‘Treasure of Time’ Ouwehands Dierenpark

Lichtfestivals in de winter - Mamaliefde

Als de maan tevoorschijn komt en de dieren gaan slapen in Ouwehands Dierenpark, komt een magische waterwereld tot leven. Laat je overspoelen door een wereld vol kleur en prachtige wezens. Een lichtspektakel voor jong en oud.

Metershoge lichtkunstwerken voeren je mee naar de diepste geheimen van de waterwereld. Van kleurrijke koraalriffen, een reuzenhaai en gigantische octopus tot de meest bijzondere waterwezens. Val van de ene golf van verbazing in de andere door adembenemend entertainment, de spetterende familietheatershow en de horeca specials die je doen watertanden. Light Nights ‘AquaLuna’, een onvergetelijk lichtspektakel en een bijzondere avond uit.

Wildnights Wildland Emmen

WILDnights in WILDLANDS 03

Tijdens WILDnights struin je in Wildland Emmen door de sprookjesachtig verlichte jungle, vaar je in de schemer van de avond over Rimbula River en klauter in het donker door de toppen van het regenwoud. Warm jezelf op bij het kampvuur terwijl je marshmallows roostert en zing mee met de muziek spelende goudzoekers.

Maak een extra spannende rit in het donker in achtbaan Tweestryd en geniet op het Afrikaanse Food- en Giftplein in het Dogondorp van de lekkerste hapjes en drankjes. Nieuw dit jaar is de spectaculaire fonteinshow met waterprojectie bij de Savanne. De fonteinen kunnen maar liefst tot twintig meter hoog komen.

Tijdens WILDnights is er een speciale route uitgezet in Jungola, Serenga en Nortica. Sommige dieren beginnen aan hun nachtrust en zijn niet te zien, maar veel soorten blijven gewoon in hun leefgebied.

Warme Winterweken Dierenpark Amersfoort

Lichtfestivals in de winter - Mamaliefde

Laat je betoveren en beleef een wonderlijke winterwereld tijdens de Warme Winteravonden. Duizenden lichtjes, kerstbomen, foodtrucks, livemuziek en zelfs sneeuw! DierenPark Amersfoort is tussen 15.00 en 20.00 uur omgetoverd tot een extra sfeervol winterpark.

Lees ook: Warme Winteravonden in DierenPark Amersfoort

Meer informatie vind je hier.

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival met een rondvaartboot vanaf het water of wandelroute - Mamaliefde.nl

In december & januari vindt voor de elfde keer het Amsterdam Light Festival plaats. Het populaire winterse evenement, één van de meest toonaangevende lichtkunstfestivals ter wereld, verbindt en verrijkt bewoners en bezoekers met lichtkunst tegen de achtergrond van fotogeniek Amsterdam.

Thema van de elfde editie met twintig inspirerende kunstwerken is Imagine Beyond. In de elfde editie neemt Amsterdam Light Festival bezoekers aan de hand van het thema Imagine Beyond mee in de wereld van de verbeelding.

Lees ook: Amsterdam Light Festival

Lumineuze nachten Kasteel de Haar, Haarzuilens

Lumineuze Nachten: Betoverend lichtfestival in Kasteel de Haar- Mamaliefde.nl

In de kerstvakantie vindt een bijzonder evenement plaats bij Kasteel De Haar: De Lumineuze Nachten van Kasteel De Haar. Het sprookjeskasteel komt tijdens de kerstvakantie op magische wijze tot leven. ‘De Lumineuze Nachten van Kasteel de Haar’ is een spectaculair en uniek winterevenement voor jong en oud. Bewegende torens, pratende bomen? Je houdt je adem in en kijkt je ogen uit…

Lees ook: Lumineuze nachten Kasteel de Haar

De Grote Schijn Rotterdam

Lichtfestivals in de winter - Mamaliefde

Dit najaar keert De Grote Schijn met een geheel nieuwe show terug naar het Kralingse Bos in Rotterdam. Na twee uitverkochte edities kun je dit jaar tijdens de herfstvakantie opnieuw genieten van de kracht en pracht van de natuur tijdens deze bijzondere tocht door het donker. Je ontdekt het bos zoals je het nooit eerder zag. Fluisterende bomen, fascinerende lichtprojecties en de klanken zorgen voor een magisch schouwspel.

Lees ook: De Grote Schijn Rotterdam

Utrecht Lumen

Lichtfestivals in de winter - Mamaliefde

Als het daglicht de straten van Utrecht verlaat, komen de verlichte verhalen van Utrecht Lumen tot leven. Deze kunstwerken werpen een bijzonder licht op de historie, de bewoners, de functie of de symboliek van een bouwwerk of locatie. Sommige lichtkunstwerken spelen met een bekend gebouw. Andere nemen je mee naar een verrassende plek waar je anders niet zo snel zou komen of overdag volledig aan voorbij zou gaan.

Arkel Christmas Village & Station

Arkel Christmas Village & Station - Mamaliefde.nl

Ieder jaar rondom de kerstdagen verandert het dorpje Arkel in een complete Christmas Village. Het begon met het station dat voorzien werd van lichtdecoratie en de bijnaam kreeg Christmas Station (weer eens wat anders dan de radiozender). Naast het station doen nu ook heel veel lokale bewoners mee en versieren deze weken hun voortuin met allemaal decoratie en verlichting.

Lees ook: Arkel Christmas Village & Station

Glow Eindhoven

Lichtfestivals in de winter - Mamaliefde

GLOW verrast en verwondert! Op de pleinen, plantsoenen en in de straten op onverwachte plekken in de binnenstad van Eindhoven. Langs de GLOW-route geniet je van lichtkunstwerken, installaties en satellietprojecties die speciaal gemaakt zijn voor de plaats waar ze staan of plaatsvinden. Alles gemaakt voor en geïnspireerd door de stad, mede mogelijk gemaakt met lokale bedrijven zoals de Efteling of DAF. Ieder jaar is er ook weer een ander thema.

Lees ook: Glow Eindhoven

Lichtjesroute – Eindhoven

Lichtfestivals in de winter - Mamaliefde

De Lichtjesroute is een evenement dat in de herfst, beginnend met de bevrijdingsoptocht wordt gehouden in Eindhoven. Het is het ‘gevolg’ van de bevrijding van Eindhoven: het doel van de lichtjesroute is het in stand houden van de herinnering aan de bevrijding van Eindhoven, met het uitbeelden van herdenking en vrijheid maar ook van de illusie van ‘sprookjes in licht’.

Lees ook: Lichtjesroute in Eindhoven

Zandvoort light walk

Op zaterdagavond 18 februari 2023 is het eindelijk zover: dan gaan we genieten van de 2e editie van de Zandvoort Light Walk. De routes van 18 km, 14 km en de Family Walk van 6 km lopen door het centrum van Zandvoort, over de boulevard, over het strand en het circuit.

Geniet van een zee aan lichtkunstwerken en -acts in onze bekende badplaats. Het strand, het gezellige centrum en het razendsnelle CM.com Circuit Zandvoort zijn speciaal voor jou aangekleed met imposante acts.

Scheveningen Night Walk

Bij de Scheveningen Light Walk staan er deze editie weer vele verrassende acts langs de route, waaronder een aantal acts die voor alle leeftijden indrukwekkend zijn. Licht speelt een rol in alle acts bij de Scheveningen Light Walk. De wandeltocht van 18, 12 of 7km start bij het vallen van de schemering, waardoor de route in het donker wordt afgelegd.

Rotterdam Night Walk

De Rotterdam Night Walk is een mooie afsluiter van de kerstdagen en de ideale manier om na al het lekkere eten weer in beweging te komen. De route start op de Grote Markt. Onderweg kom je veel bijzondere locaties tegen om vervolgens na 6 of 12 kilometer wandelen met een complete stempelkaart te finishen bij IJSvrij.

Uiteraard kom je tijdens de wandeling langs het Stadhuis van Rotterdam. We gaan daar een kijkje nemen in de tuin van het Stadhuis aan de Coolsingel. De tuin is van zichzelf al prachtig, maar in de wintermaanden nog net een tikkeltje extra. Dan is de tuin namelijk prachtig verlicht vanwege de feestdagen.

Lanterna magica (België)

De magie van het Betoverde Bos is terug! Ontdek een volledig nieuw parcours vol fantastische wezens die tot leven komen rondom een schitterend kasteel … De krachten van het kwaad hebben het Betoverde Bos overgenomen! Het kasteel en de natuur bereiden zich voor op een bittere strijd om de schoonheid van het bos te verdedigen.

Ontdek de fabelachtige geschiedenis van Lanterna Magica RTL, langs een gloednieuw magisch parcours vol spectaculaire lichtkunstwerken. Een moment van betovering, dat u meeneemt op de met duizend lichtjes verlichte paden van het Domein van het Kasteel van Ter Hulpen. Een schitterend schouwspel voor jong en oud!

Giant bugs lightfestival Zoo Planckendael (België)

Gigantische insecten verlichten deze winter ZOO Planckendael! Na het grote succes van de imposante dinosaurussen van Dinolights, pakt ZOO Planckendael de komende wintermaanden uit met gigantische insecten en insecteneters! Een lichtavontuur voor kleine en grote avonturiers van de makers van China Light ZOO.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)