Skip to Content

Winter events & festival (sommige met schaatsbaan)

Winter events & festival (sommige met schaatsbaan)

Steeds meer steden organiseren hun eigen winter event / festival. Naast een schaatsbaan is er vaak ook een kerstmarkt om te shoppen, staan er foodtrucks voor een hapje en drankje en vaak worden er ook extra activiteiten georganiseerd. Wat dacht je van een ijssculpturenexpo of een winterglijbaan? Kortom voldoende dus voor een volledig dagje uit.

Amsterdamse Winterparadijs RAI

De RAI Amsterdam (in- & outdoor) is wederom omgetoverd tot dé plek voor jouw ultieme winterbeleving. Zowel overdag als ‘s avonds is er genoeg te beleven. Schaats onder een deken van lichtjes op de (veel grotere) binnen- en buitenschaatsbaan, ontdek het ultieme uitzicht over Amsterdam vanuit het megareuzenrad en glijd van de tubebaan op échte sneeuw!

Vier de avond in de après-skihut of op het winterfeest met onder andere Xander de Buisonjé en Lil’ Kleine. Het Amsterdamse Winterparadijs brengt de winter terug in Amsterdam!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Amsterdams Winterparadijs RAI

Ice*Amsterdam

In november wordt het Museumplein in Amsterdam weer omgetoverd tot de mooiste ijsbeleving van Nederland. Ice*Amsterdam is dé ontmoetingsplek waar je samen met je vrienden en familie geniet van een warme mok chocolademelk, je de mooiste winterse foto’s maakt met het Rijksmuseum op de achtergrond en onder de replica van de Magere Brug door kunt schaatsen.

Sta je liever langs de zijlijn, geen probleem! Naast het schaatsen is er volop mogelijkheid om cultuur te snuiven, te borrelen, een drankje te doen, te shoppen of juist heerlijk te relaxen. In Brasserie Winters kun je, uitkijkend op de winterse activiteiten, genieten van lekkere hamburgers, smeltende kazen of (h)eerlijke broodjes.

Tijdens de kerstperiode kom je als bezoeker helemaal in de winterstemming als er naast de winterse activiteiten ook nog talloze winterse kraampjes verrijzen en er een bijzonder knusse kerstmarkt ontstaat.

Meer informatie vind je hier.

Cool Event Scheveningen

Deze winter is de Haagse badplaats Scheveningen weer dé plek voor de ultieme wintersportervaring aan zee met de inmiddels bekende 600 m2 grote schaatsbaan ‘Kurhausplein on ice’. Op de 600 m2 overdekte ijsbaan voor het Kurhaus in Scheveningen kan jong en oud iedere dag schaatsen.

De verwarmde terrassen van de restaurants rondom het plein bieden de perfecte plek om even bij te komen en te genieten van winterse dranken en gerechten. Naast de schaats- en roetsjbaan worden er gedurende het Cool Event diverse winterse activiteiten georganiseerd op Scheveningen, zoals de tentoonstelling met ijssculpturen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Cool Event Scheveningen; schaatsen op het Kurhausplein

Kerststad Valkenburg

Meer dan alleen dé kerstmarkt van Nederland! Kom naar de grotten of geniet van de kerstparade. Een andere leuke activiteit is de Route de Amuse, een wandeling door Valkenburg met heerlijke Amuses in leuke restaurants. Niet voor niks dat de kerstmarkt van Valkenburg duizenden fans heeft. Dit jaar is Kerststad Valkenburg uitgeroepen op plek 7 van de mooiste kerstmarkten van Europa.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kerststad Valkenburg

Kerstplaza in Martiniplaza te Groningen

Kerstplaza Groningen heeft de allergrootste overdekte kermis van Nederland! De vele attracties voor jong en oud maken deze kermis tot een echt festijn voor het hele gezin. Op Kerstplaza vind je o.a. draaimolens, Buggy’s, botsauto’s, Vliegtuigmolen, de spectaculaire Break Dance en de Muziek Express

Maar kun je ook tegen betaling ballengooien, schieten bij een schiettent, je mooiste knuffelbeer winnen bij de grijpkraantjes en andere zaken die een kermis pas tot een echte kermis maken. Op Kerstplaza zijn ook de bekende eettentjes zoals de suikerspinkraam en diverse snackgelegenheden aanwezig.

Meer informatie vind je hier.

WinterWorld Twente

Hier is tijdens de kerstvakantie veel te beleven. Elke dag kun je op de schaatsbaan de ijzers onderbinden. Wat je ook kunt doen: meedoen aan de schaats-, curling of ijshockeyclinics die er doordeweeks zijn. En terwijl je kroost zich uitleeft op de ijsbaan kun je een lekkere glühwein drinken in de originele Tiroler Glühweinbar.

Of geniet met een hapje en drankje in het Grand Café van alle gezelligheid die WinterWorld met zich meebrengt. In de feestmaand en tijdens de kerstvakantie zijn er nog extra activiteiten. Je kunt zo maar Sinterklaas tegenkomen! Of kijk niet raar op als je later die maand de Kerstman tegen het lijf loopt. Ho ho ho!

Meer informatie vind je hier.

Magisch Maastricht

Duizenden lichtjes in de bomen, kleurrijke guirlandes van straat tot straat, winters plezier op het plein, kerstklanken op elke hoek van de grootste kerstmarkt op het Vrijthof.

Het Vrijthof van Maastricht met haar historisch decor en monumentale karakter straalt als nooit tevoren. Magisch Maastricht op het Vrijthof is het meest authentieke, gezelligste en mooiste kerstevenement van Nederland en de Euregio.

Meer informatie vind je hier.

Winter Village Stadshart Amstelveen

Het Stadsplein in Amstelveen is vanaf nu vijf weken lang omgetoverd tot een heus winterwonderland. Afgelopen zaterdag hebben de talentvolle kunstschaatsers van Figure Skating Amsterdam de iconische schaatsbaan, samen met het koor Victoria Vocal Studio, Winter Village op magische wijze ingereden.

De komende periode kunnen bezoekers van Winter Village naast vrij schaatsen, rekenen op activiteiten waaronder discoschaatsen en schaatslessen door Roko Sport. Ook brengen de beroemde ijsprinsessen van Frozen en superhelden een bezoekje aan de schaatsbaan.

Nieuw dit jaar is de sfeervol ingerichte Winter Village Bar. Hier kan men terecht voor diverse drankjes en winterse snacks. Met de opening van Winter Village is Stadshart Amstelveen vanaf nu volledig in de feestsferen. Winter Village is tot en met 8 januari 2023 te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Winter Village Stadshart Amstelveen

Royal Christmas Fair Den Haag

Te midden van het Binnenhof, Paleis Noordeinde, ambassades, musea en sfeervolle winkelgebieden als de Denneweg, de Plaats, het Hofkwartier en het Noordeinde strijkt in december de Royal Christmas Fair weer neer. Met meer dan 100 kersthuisjes, een verlichte hemel in de vorm van 100.000 twinkelende LED-lichtjes in de bomen en de prachtige omgeving staat de kerstmarkt ook dit jaar garant voor een ultieme, haast on-Nederlandse, kerstsfeer.

Lees ook: Royal Christmas Fair

WintersZwolle

Geniet 6 december t/m 8 januari van kunst en cultuur, horeca en shopping. In de wintermaanden wordt Zwolle omgetoverd tot lichtjesstad met theaterroutes, concerten en vele andere kunstzinnige en culturele activiteiten. Kunst en cultuur, shopping en horeca in een sprookjesachtige stad. Dat is WintersZwolle. Bekijk de vele evenementen en kies je moment! De winter in Zwolle wordt hot!

De vele café- en restauranthouders, hotelhouders, winkeliers en kunst- en cultuurorganisaties in Zwolle slaan de handen ineen om Zwolle aantrekkelijk te maken voor de Zwollenaren en voor publiek van buiten de stad. WintersZwolle behelst de periode van 6 december tot en met 8 januari.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: WintersZwolle activiteiten

Winterparadijs Amersfoort

Deze winter kan er weer geschaatst worden bij het WinterparadIJS Amersfoort. Voor de zevende keer wordt de schaatsbaan, welke 600 vierkante meter meet, op het Eemplein gebouwd. In de weken voorafgaand aan de schoolvakantie kunnen alle basisschoolleerlingen schaatsles krijgen.

Daarnaast organiseren ze leuke activiteiten als de ijshockeycompetitie, curling en live optredens. Een team van enthousiaste vrijwilligers staat ook deze editie weer klaar om kaartjes te verkopen, schaatsen uit te geven en de bezoekers te voorzien van een warme chocolademelk of broodje rookworst.

Meer informatie vind je hier.

Leidse Winter Wonder weken

Van half november t/m begin januari vinden in Leiden de Winter Wonder Weken plaats. Leiden wordt tijdens die periode nog mooier, nog betoverender. De Winter Wonder Weken-agenda staat boordevol boeiende activiteiten en tijdens de wintermaanden zijn de gezellige sfeer en het plezier verzekerd. Een echte aanrader dus tijdens de kerstvakantie.

Meer informatie vind je hier.

Noordwijk Winter Wonderland

Haal die schaatsen maar uit het vet en trek een extra dikke trui aan; winter is back in Noordwijk. In december en tijdens de kerstvakantie is restaurant het Zuiderbad volledig omgetoverd tot een waar Winter Wonderland. Terwijl je dochter haar pirouettes oefent op de ijsbaan van maar liefst 150 m2 en je zoon de kleinste kneepjes van het schaatsen onder de knie krijgt, nip jij aan de familietafel van een warme glühwein en een rijkgevulde kaasplank.

Een hapje eten na alle activiteiten? Ook dat kan! Zeker een unieke ervaring voor het hele gezin want zegt nou zelf; wie kan zeggen dat zij aan het strand, met uitzicht op zee, hebben geschaatst?

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schaatsen aan zee bij Noordwijk Winter Wonderland

Goudse IJsbaan

De Goudse IJsbaan is een terugkerend evenement op de Markt van Gouda en is niet meer weg te denken uit de Goudse winter. Dit oer-Hollandse evenement staat garant voor bijna vier weken ijspret. Met de zachte winters van de afgelopen decennia is natuurijs steeds schaarser.

De Goudse IJsbaan is er dan ook trots op dat tienduizenden schaatsliefhebbers uit Gouda en wijde regio elk jaar de schaatsen onderbinden om een rondje over de Markt te schaatsen. Kleine kinderen zetten hun eerste voorzichtige pasjes op het ijs, jongeren volgen clinics en grootouders zwieren arm in arm over het ijs.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Goudse IJsbaan rondom het stadhuis in Gouda bezoeken

Winters Delft

Meer dan 1200 m2 ijs, een aparte kinderkrabbelbaan, sneeuwduinen, een enorme ijsglijbaan en bijna dagelijks activiteiten.

Meer informatie vind je hier.

Nederlands IJsbeelden Festival

Het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle is in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste winterevenement van Nederland.

Na twee gemiste edities, gaat het evenement dit jaar eindelijk weer door, deze keer met een verwonderlijk thema. Het grootste ijssculpturen festival van Europa vindt dit jaar plaats van 17 december 2022 tot en met 5 maart 2023, in Zwolle.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Nederlands IJsbeelden Festival

Charles Dickens Fair Garderen

Als je hier heen wilt moet je snel zijn. Ieder jaar wordt de Beeldentuin in Garderen twee lange weekenden aangekleed in Charles Dickens-stijl. Het festival in Zwolle is al landelijk bekend, dit is net zo’n aanrader. Niet alleen veel ouderen, maar ook gezinnen met kinderen gaan hierheen.

Hier vind je meer informatie.

Winters Loevestein

Kom tijdens de kerstvakantie naar Slot Loevestein. In deze twee weken zijn er volop activiteiten. Neem ook een kijkje in de Taveerne en geniet van wat lekkers met een warme chocolademelk. Verder zijn workshops, kaarsverlichte rondleidingen met winterse gerechten en natuurlijk heel veel verhalen.

Meer informatie vind je hier.

Castlefest Winterfair

Ieder jaar gaan wij in de zomer een dagje naar Castlefest dat wordt georganiseerd op het terrein van de Keukenhof in Lisse. Dit is echt een aanrader, zeker als je kinderen in de ban zijn van prinsen, ridders en andere fantasyfiguren. Het geheel is gezellig aangekleed en sinds vorig jaar is er de wintereditie van Castlefest. Dit is het eerste weekend van de kerstvakantie.

Kijk hier voor meer informatie

Lees ook: Wintereditie van Castlefest.

Linda van Aken