Skip to Content

Wat als je kind wegloopt van huis?

Wat als je kind wegloopt van huis?

Kinderen die weglopen van huis. Dit gebeurt weleens bij pubers, maar op een andere manier ook bij kleintjes. Dit kan meerdere redenen hebben. Het kan echt met de thuissituatie te maken hebben, maar vaak is het ook gewoon het in de knoop zitten met zichzelf of onder dwang van bijvoorbeeld een loverboy.

En soms is het zelfs een enkele kleine ruzie die je puber al doet besluiten om de deur uit te stappen… Weglopende kinderen kunnen dus werkelijk overal voor komen. Maar hoe ga je daar mee om? En hoe zit dat bij weggelopen peuters? 

De reden van weglopen 

Uiteraard zijn er grote verschillen onder de weglopers. En afhankelijk van de reden van het weglopen zal ook de ernst ervan verschillend zijn. Maar niet iedere ouder zal begrijpen wát de reden van het weglopen is.

Een kind wat met een loverboy op stap gaat: als je had geweten dat er zoiets speelt, dan had je al eerder ingegrepen, toch? Maar er zijn ook situaties waarbij een kind duidelijk niet lekker in haar/zijn vel zit of vaak met jou overhoop ligt. En misschien zelfs regelmatig al dreigt met weglopen. 

Hoe handel je bij weglopen?

Omdat je niet altijd weet wat de reden is en hoe groot je zorgen zouden moeten zijn, kun je in ieder geval wel de politie inschakelen. Of ze ook werkelijk zullen handelen zal afhankelijk zijn van de ernst die zij erin zien. Maar baat het niet, dan schaadt het niet! 

Uiteraard ga je het rijtje langs waar je kind zou kunnen zijn en probeer je zelf je kind te vinden. Zoek contact met vrienden, favoriete familieleden, ga kijken bij plekken waar je kind graag komt en natuurlijk kan je ook gewoon je kind blijven bellen. Wie weet dat het uiteindelijk toch zal reageren!

Snel weer thuis

Bij ronduit de meeste weglopers gaat het om een actie die al snel weer teruggedraaid wordt. Met andere woorden: je zoon of dochter staat binnen een dag alweer voor de deur. Heel fijn. Maar het weglopen was natuurlijk niet voor niets. Doe het dan ook niet af met enkel een knuffel en we praten er niet meer over… Probeer wel degelijk erachter te komen wat er dan mis was om zo je kind te helpen en herhaling te voorkomen.

Niet thuis, wel contact

Als je kind niet naar huis komt, maar wel contact opneemt, dan ben je in ieder geval al een stuk geruster. Voorkom dat je boos reageert. Dit zal hem (haar) immers alleen maar afschrikken en sterken in het idee om thuis weg te blijven. Wees eerlijk dat jij je kind graag weer thuis wilt hebben en er voor hem of haar wilt zijn. Laat merken dat je wel die veilige haven voor hem of haar bent. 

Weglopen door onveilige thuissituatie

Uiteraard wordt het een heel ander verhaal als het kind wegloopt omdat het zich thuis niet veilig voelt. De kans is dan groot dat uiteindelijk hulpverlenende instanties zich ermee gaan bemoeien. Je kind kan zelf contact opgenomen hebben met bijvoorbeeld Veilig Thuis of de kindertelefoon. Of iemand anders heeft die melding gemaakt. Natuurlijk is het goed als hierop gecontroleerd wordt. 

Andere factoren

Andere factoren kunnen buiten je gezin om liggen. Een loverboy die je kind dwingt om mee te gaan of een geliefde, waarmee ze willen ontsnappen. Hiermee wordt het hele verhaal ook ingewikkeld. Want stel dat die vriend ouder is en ze samen met zijn auto de grens al over zijn? Gelukkig zal dit in de meeste gevallen niet de reden zijn en staat je kind dus toch binnen een dag weer voor de deur.

Echt weggelopen

Stel dat je kind echt heel boos is en je wel weet waar het verblijft, maar hij of zij dus echt niet naar huis wil komen. Toch zullen ze vaak uiteindelijk wel weer contact willen, maar durven ze dit niet meer te doen. Laat je kind weten dat je altijd open staat voor contact via andere mensen die wel contact met hem hebben. Laat hem duidelijk merken dat je veel van hem houdt, zodat hij niet denkt dat het je niet zou boeien. En dreig dus nooit met straffen!

De kracht van sociale media? Of toch maar niet?

Soms kom je posts tegen op sociale media waarbij er een foto van het kind staat met de oproep hem of haar te vinden. Moet je dit nu wel of niet doen? De politie zal dit alleen in echte noodgevallen doen en geeft ook duidelijk aan dat je op moet letten met wat je prijsgeeft. Sociale media heeft een groot bereik en kan zeker helpen om iemand terug te vinden.

Maar alles wat je op internet zet, kan tegen je kind gebruikt worden. Zet dus geen heel persoonlijke zaken erop en bijvoorbeeld alleen wat hij of zij draagt en hoe ze eruitzien. Weet je waar je kind is, dan kan je beter sociale media erbuiten laten. Je kind is immers dan niet meer vermist en je zult je kind er dan alleen maar mee schaden.

Denk dus goed na bij wat je doet. Het zal je zoon of dochter misschien zelfs wegjagen en hem of haar nog bozer maken. Bespreek eventueel met de politie wat nu wel of niet wijs is om te doen. Het heeft immers zowel voor- als nadelen en tast zeker de privacy van je kind aan. 

Weglopen van een klein kind

Nu hebben we het iedere keer gehad over pubers die weglopen. Maar er is ook nog het weglopen van kleine kinderen. Dit soort weglopen heeft meestal helemaal niks te maken met de situatie thuis. Een klein kind gaat gewoon heerlijk zijn eigen gangetje en loopt lekker enthousiast ergens heen, net op het moment dat jij even de andere kant opkijkt, bijvoorbeeld.

Wat doe je dan? Uiteraard ga je zoeken en schakel je de politie in. Zoek direct bij de gevaarlijke plekken, zoals water of verkeer. Vanwege de levensbedreigende situatie is het dan ook van belang om 112 te bellen. 

Ga je ergens heen? Zorg dat je kind iets om heeft waar jouw telefoonnummer opstaat, dan zal het weglopertje sneller weer getraceerd zijn. En leg je uk ook uit waar hij of zij jullie kan vinden. Bijvoorbeeld: de caravan staat op het veld met het rode haasje.

Meld je bij het meldpunt van het park of evenement dat je kind zoek is. Je kunt een kind al jong leren dat het hulp kan zoeken bij iemand van het park of de politie als hij jou kwijt is. 

Wil Cats
Volg me via: