Bijna kerst en dus mag ons huis weer ingericht worden met sfeervolle lichtjes en kersttaferelen. Naast een kerstboom kan een kerstdorp daarbij een prachtige keuze zijn. Maar hoe maak je een kerstdorpje tot een succes? Kun je ook je kinderen hierbij betrekken? Koop je alles of kun je ook zelf iets maken?
En je hoeft er echt niet meteen heel veel ruimte voor te hebben, want je kunt het immers zo groot maken als je zelf wilt. Bij de tuincentra kan je in ieder geval meer dan volop inspiratie opdoen! En natuurlijk willen we je in dit artikel inspireren om ook zelf aan de slag te gaan met een mooi kerstdorp!
De juiste plek voor een kerstdorp maken
Wat is voor jou belangrijk bij het kerstdorpje? Wil je een mooi tafereel maken, met dure huisjes en figuurtjes? Zorg dan voor een plek waar kleine vingertjes én huisdieren niet zomaar bij komen. Maar het is natuurlijk wel erg leuk voor de kinderen als ze het wel kunnen zien. Je zou dan kunnen kiezen voor een dorpje achter glas.
Misschien nog wel leuker als je kleine kinderen hebt: maak een kerstdorpje van speelgoed waar ze wél aan mogen komen. Natuurlijk houd je hierbij wel de veiligheid van je uk in de gaten.
Zorg dat je weet waar je het dorp maken wilt voordat je gaat inkopen. Weten hoeveel ruimte je hebt is immers wel een slim idee. Denk ook buiten de gebaande paden, want je kunt op de gekste plekken iets maken.
Een prachtig dorp op je kast of in de vensterbank is natuurlijk prachtig, maar het kan ook rondom de boom (op de grond of maak een soort bankje rondom je boom, waar je de huisjes op kunt zetten).
aar je kunt ook een mooi ieniemienie dorpje maken in een grote glazen stolp of op een plank die je aan je muur hangt met een touw. Hoe origineler hoe leuker, eigenlijk. Zo wordt het echt helemaal jouw dorp.
Om een paar voorbeelden te geven:
Echt een tafel helemaal bedoeld voor het dorp, ziet er bijvoorbeeld zo uit:
Met een treintje erom heen wordt het alweer heel anders
In een stolp:
Of zelfs de vissenkom
Beginnen met een kerstdorp
Ga je voor het eerst beginnen met een kerstdorp, bedenk dan eerst even wat je echt wil. Gewoon een klein tafereel maken? Dan kan je prima uit de voeten met de goedkopere setjes die je soms zelfs bij de supermarkt tegenkomt. Vaak zijn deze al compleet met huisjes, poppetjes en boompjes.
Zorg voor een mooie onder- of achtergrond, een sneeuwdekentje en je bent al klaar. Wil je het serieuzer aanpakken en het de komende jaren gaan uitbreiden?
Besef dan dat het misschien een beter idee is om echt voor een merk te gaan. Die zijn inderdaad een stuk duurder, maar zo weet je wel dat je een mooi geheel krijgt omdat alles dan in dezelfde stijl en grootte is. En dat komt de sfeer natuurlijk wel ten goede.
Ieder jaar schaf je dan bijvoorbeeld 1 of 2 dingetjes extra aan en langzamerhand groeit het geheel dan uit tot iets moois. Je kunt het ook op je verlanglijstje zetten voor Sinterklaas, de kerstman of gewoon je verjaardag. Want de grote merken kan je vast wel ergens online in de zomer ook kopen. Zo blijft het dan toch betaalbaar.
Wat heb je nodig?
Een echt kerstdorp is natuurlijk meer dan alleen maar een paar huisjes neerzetten. Voor een volwaardig dorp heb je minimaal nodig:
- Huisjes dus. Een kerkje is hier ook wel erg leuk bij.
- Figuurtjes, zowel mensen (erg leuk is ook een zingend koortje) als dieren.
- Boompjes
- Sneeuw
- Natuurlijk verlichting
- Uiteraard kun je dit uitbreiden met heel veel andere dingen, zoals:
- Rotsen
- Schaatsbaantje
- Skilift en skiërs
- Arrenslee
- Reuzenrad of draaimolen
- Met kleine steentjes kun je bijvoorbeeld weggetjes maken
- Nog meer natuur naast de bomen. Met echte natuurlijke materialen is het extra mooi. Hierbij kun je denken aan mos of zand.
De minimale dingen die je nodig hebt om een dorpje te maken zijn huisjes, poppetjes, boompjes, lichtjes, eventueel accessoires zoals lantaarnpaaltjes, skiërs of iemand op een slee en natuurlijk sneeuw.
Later kan je gaan kijken naar de grotere objecten zoals een berg, een ijsbaan, kabelbaantje, misschien wel een treintje. Het is maar net wat jij leuk vindt natuurlijk!
Hoe houd je het betaalbaar?
Kersthuisjes kunnen heel duur zijn, zeker als je voor echte merken gaat. Hoe pak je dat dan aan? Natuurlijk kun je ieder jaar iets uitbreiden, waardoor je niet in één keer alles hoeft aan te schaffen.
Uiteraard kun je goedkope varianten vinden bij supermarkten (vaak acties) en budgetwinkels. Of struin Marktplaats eens af! Ook op rommelmarkten kun je leuke, nog mooie huisjes tegenkomen.
Met een plan kan je ervoor zorgen dat alles mooi komt te staan. Maar eerlijk is eerlijk: uitproberen en net zolang schuiven tot je tevreden bent werkt ook gewoon lekker. Moet je de spulletjes nog gaan kopen, maak dan wel een schets zodat je weet hoeveel huisjes je kwijt kunt en wat je in ieder geval wilt hebben. Of het er uiteindelijk dan net zo gaat uitzien doet eigenlijk niet ter zake, maar zo heb je wel een reëel beeld van wat past.
Het kerstdorp ‘bouwen’
Natuurlijk ga je eerst bedenken hoe je dorp eruit moet zien. Daarna begin je met de huisjes. Zet deze op de juiste plek en sluit ook de lichtjes aan. Er zijn veel huisjes waar een lichtje inzit of maak zelf iets waardoor er in het huisje/kerkje een lichtje brandt.
Ook andere grote zaken als een ijsbaan of een skilift zet je op zijn plek neer. Daarna ga je het dorp opvullen met accessoires, zoals de boompjes en de figuurtjes. De weggetjes leg je bijvoorbeeld aan met de steentjes of het zand.
Als laatste strooi je er de sneeuw overheen. Natuurlijk wel zo dat het er natuurlijk uit ziet. Sneeuw over alle poppetjes heen, bijvoorbeeld, is niet echt mooi.
Gebruik je liever geen nepsneeuw i.v.m. opetende kinderen of dieren, dan kun je er ook voor kiezen om een wit kleed als basis te gebruiken en boompjes en huisjes te kopen waar de sneeuw ook al op aangegeven is. Of ga lekker los met watten. Misschien minder mooi, maar wel zo veilig…
Zorg er eerst voor dat de grote dingen op hun plek staan. Dus de berg, de schaatsbaan en dat soort dingen. Daarna kan je de huisjes op hun plek zetten. Sluit de elektra aan om zo te zien of het allemaal werkt. Pas als alles goed staat en werkt zoals het moet ga je aan de slag met de poppetjes en andere accessoires. Het is heel vervelend als iets toch niet werkt en je alles weer moet veranderen, namelijk.
Hoe je de sneeuw maakt is aan jou. Je kunt kiezen voor witte ‘sneeuwkleden’ voor de grotere oppervlakten. En dan nog sneeuw strooien als alles staat. Je kunt ook nog echte dingen toevoegen om het minder nep te laten lijken. Echt mos, bijvoorbeeld. Of dennennaalden hier en daar. Hoe meer je let op de details hoe echter het uiteraard wordt.
Meer over sneeuw
Zoals gezegd is het sneeuw wel de grootste sfeerbepaler van het geheel. Start dus met een sneeuwdeken om onder het geheel te leggen. Ga je aan de gang op een kant-en-klare berg, dan is die vaak al in sneeuwsferen, dus dat scheelt.
Nadeel is alleen dat hierdoor de spullen minder grip hebben (want de sneeuwdeken is immers niet stevig en glad). Omvallende bomen en lantaarnpalen zijn dan ook een ramp, zo af en toe. Aan de andere kant kan je met een sneeuwdeken nou juist weer wel alle snoertjes netjes wegwerken.
Er is imitatie strooisneeuw. Dit kan je eveneens gebruiken. Het is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en structuren (dus grof en fijn). Je zou ook als ondergrond wit piepschuim kunnen gebruiken of iets dergelijks en uiteindelijk, als alles staat, met het strooisel het laten ‘sneeuwen’. Dan krijg je ook gewoon een mooi sneeuweffect maar staat alles wel steviger. Het strooisel is alleen wel los materiaal wat dus ook weer weg kan waaien.
Misschien is het aanlokkelijk om met een spuitbus aan de gang te gaan. Alleen zit hier het nadeel aan dat het de spullen verkleurt en de laklaag van je dure huizen aangetast wordt. Met een spuitbus kan je dus alleen voorzichtig op de ondergrond spuiten (als die niet kwetsbaar is) en niet op de spulletjes die erop staan!
Met kinderen een kerstdorp maken
Uiteraard kunnen oudere kinderen prima helpen om het dorpje neer te zetten. Maar je kunt ook met elkaar gaan knutselen en een dorpje maken die de kinderen (en jij) zelf gemaakt hebben. Misschien een heel andere sfeer, maar wel een leuke bezigheid.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor beide varianten naast elkaar… Er zijn bijvoorbeeld bouwplaten van kersthuisjes te koop. Poppetjes kun je haken of door de kinderen van vilt laten maken met een houten kraal als hoofd. Met papier maché maak je een heuvellandschap. En zo kun je natuurlijk heel creatief aan de slag!
Kerstdorp met trein
Natuurlijk mag een trein niet ontbreken in je kerstdorp!
Met een reuzenrad of andere grote attracties
Heb je de ruimte, dan is het afwisselen van de huisjes met iets anders wel erg leuk. Zo is het nog leuker om naar te kijken door de verscheidenheid die erin zit. Je kunt dan ook nog kiezen voor attracties die echt bewegen. Een reuzenrad, een skilift of ijsbaantje: er is van alles te koop.
Alternatieven voor een enorme tafel / mantel met kerstdorp
Vanzelfsprekend zijn er heel veel mogelijkheden voor een dorp. Heb je de ruimte dan kun je helemaal los gaan, maar ook in de miniatuur kan een dorpstafereeltje heel leuk zijn. Gewoon op een dienblad op de salontafel, om maar iets te noemen. Laat je inspireren door wat anderen op internet showen en maak er een eigen invulling van!
Verschillende hoogten
Neemt in verhouding weinig plek in, maar je hebt wel veel mogelijkheden: een kerstdorp op verschillende plateaus boven elkaar. Een bijzonder hoekje in je kamer!
Nog zo’n voorbeeld is een kerstboomvorm met plankjes waarop de huisjes staan. Geen zin in een kerstboom dit jaar? Maak er dan gewoon zo’n dorpje van!
Of zet de huisjes in de boom…Is toch weer eens iets anders dan kerstballen…
En een kleiner alternatief met iets meer kleur.
In glazen voorwerpen een minidorpje maken
Ben je klein behuisd dan zijn er echt nog wel leuke varianten te bedenken! Wat dacht je van glazen bollen waar je een tafereeltje in maakt? Hang ze op of zet ze in de vensterbank.
In een koffertje
Nog een voorbeeld van een compacte kerstdiorama; in een koffertje. Het voordeel is dat je hem na kerst gewoon dichtklapt en volgend weer openmaakt en klaar!
Een kast vol….
Ben je in het bezit van een vitrinekast? Hoera…daar kun je alles goed in kwijt zonder dat iemand eraan zit. En toch kun je alles goed zien. En staat je kast er toch: dan scheelt het je dus helemaal niks aan ruimte! Oké, je moet hem even leegruimen…
Met kratten
Ook met houten kratten kan je een mooie trapsgewijze display maken met volop ruimte voor de huisjes. Zo kan je ook makkelijker dingen ophangen of aan de achterkant neerzetten.
De trap
Oké, geen echt dorp, maar wel heel erg leuk! Dus ga ik hem toch maar even laten zien! Dit keer een tafereel met pinguïns op de trapleuning. Maar natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het wel met huisjes te doen. Even bedenken hoe je ze dan vastzet, maar ook daar is vast wel iets op te verzinnen. Ik vind deze variant met de pinguïns wel erg leuk!
Of zo op de trap, de vraag is alleen hoe je er nog langs komt…
En nog veel meer inspiratie
Een kleurrijk kerstdorp in vrolijke kleurtjes.
Een kerstdorp van witte porceleinen huisjes. Die passen in ieder interieur!
Kerstdorp rondom een enorme waterval van ijs.
Een modern minimalistisch / scandinavisch kerstdorp gecombineerd met andere decoratie.
Meer inspiratie
Heb je wilde plannen, maar eigenlijk ook weer geen idee hoe je dit nu moet aanpakken? Iedere kerstshow heeft wel meerdere kerstdorpen staan. Kijk eens op je gemak rond wat je mooi vindt en zelf ook zou willen maken.
Het grote voordeel is dat je live goed kunt kijken hoe het is. En je kunt dezelfde artikelen eventueel ook direct daar kopen. Natuurlijk kan je ook op internet inspiratie opdoen.
Kerst
- Advent met kinderen
- Christelijke kerst vieren
- Driekoningen met kinderen
- Derde Kerstdag met kinderen
- Kerst vieren met gezin & kinderen
- Christelijk kerstviering met kinderen
- Kerstviering met kinderen
- Kerstviering thuis
- Eerste Kerstmis baby
- Kerstverhaal voor kinderen
- Kersttruien kinderen
- Foute kersttruien gezin
- Ugly Sweaters zelf maken
- Veelvoorkomende ongelukken kerst
- Tips originele kerstfoto’s
- Kerstliedjes met kinderen
- Kerst met Linus
Kerst decoratie
- Kerst ideeën & inspiratie
- Kerst decoratie tips & ideeën
- Kerstversiering buiten ideeën
- Wanneer kerstboom opzetten
- Kerstboom versieren ideeën
- Kerstboom met kinderen
- Kerstboom kopen
- Echte of kunst kerstboom in huis?
- Alternatief voor kerstboom
- Vilten kerstboom voor kinderen
- Kersttafel decoratie voorbeelden
- Kinder kerstservies
- Kerstdorp maken
- Kerst raamtekeningen
- Kerstspullen organiseren
Kerst recepten
Kerst activiteiten
- Kerst activiteiten & spelletjes kinderen
- Kerststal voor kinderen
- Kerst LEGO ideeën & voorbeelden
- Kinder kerstdorp maken met speelgoed
- Sensopatische Kerst & winter thema tafel
- Sensopatische kerstballen
- Elf on the shelf ideeën
- Wichtelen; ideeën voor wichtelmannetje
- Notenkaker en de Muizenkoning speelgoed
- Kerst knutselen ideeën
- Kerst knutselen volwassenen
- Kerst knutselen met baby
- Kerstversiering knutselen
- Kerststal maken met kinderen
- Kerststukjes maken
- Kerstkrans knutselen
- Kerstballen knutselen
- Kerstballen maken met handafdruk
- Kerstster maken & vouwen
- Knutselen met ijslolliestokjes
- Kerstkaarten maken
- Kerst servies versieren
- Peperkoeken huisjes maken
- Kerstklei maken
- Best Ever Christmas Party slaapfeestje
- Kinder kerstfilms Nederlands gesproken
- Kerstboeken voor kinderen
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024
- Tips voor als je kind niet wil eten op school - 25 August 2024