Skip to Content

Kamperen met baby; tips en ervaringen

Kamperen met baby; tips en ervaringen

Kamperen met een baby onmogelijk? Zeker niet, onze dochter was twee maanden oud toen we voor het eerst gingen kamperen. Op die leeftijd slapen, eten en poepen ze alleen maar met af en toe een knuffel. Met twee kinderen werd het wel iets ingewikkelder, zeker omdat je dan met een dreumes/peuter zit die graag op ontdekking gaat.

Toch is het zeker mogelijk met een klein beetje voorbereiding. Of je nu zelf een tent / vouwwagen meeneemt of een tent huurt. 101 Algemene tips voor op vakantie met kinderen vind je hier.

Bestemming

Voor de baby maakt het echt niet uit of je kampeert op een bestemming op vijf minuten afstand of op vijf uur vliegen vanaf huis. Voor jezelf kan een kortere afstand zelfs prettiger zijn en onrust voorkomen.

Daarentegen; een zuidelijke bestemming is vaak wel een grotere garantie op zonnig weer. Het beste kan je toch voor een bekende locatie gaan, waar je zeker weet dat er ook luiers te koop zijn of een antimuggenzalfje. En niet ergens in de middle of nowhere.

Bekijk ook goed hoe lang je gaat; met een baby hoef je niet meteen drie weken weg. Een weekje is ook prima.

Kindvriendelijke camping

Als je gaat kamperen met kinderen is het fijn op een fijne plaats te zitten waar je je niet opgejaagd voelt. Dit hoeft geen megacamping te zijn met minipretpark, zeker voor jonge kinderen is een zandbak, zwembad en wat gras om te kruipen meer dan voldoende.

Daarnaast is het ook altijd fijn om van te voren wat reviews te lezen van andere gezinnen met kinderen. Dan weet je beetje waar je aan begint.

Het voordeel van een camping met meer gezinnen met jonge kinderen is ook dat je minder bang hoeft te zijn dat je kind ‘s nachts de camping wakker schreeuwt. Iedereen zit in hetzelfde schuitje ;-)

Daarbij kan je letten op het aantal schaduwplekken, zeker als je baby overdag slaapt is wat schaduw fijn omdat ze anders minder goed slapen. Ook voor het spelen is schaduw heel belangrijk; je kind heeft echt geen zon nodig.

Lees de ervaringen over de sanitaire voorzieningen; is er bijvoorbeeld een handige aankleedtafel of moet je improviseren? Heb je genoeg ruimte op de parkeerplaats om buiten te spelen of bij slecht weer een grote voortent?

Reizen

Als je jouw eigen vouwwagen of caravan meesleept zal je op vakantie gaan met de auto of de camper. Als het een heel lange autoreis wordt en je daar tegenop ziet, kun je er ook voor kiezen om een ingerichte tent te huren compleet met babymeubilair en hier per vliegtuig vanaf Schiphol heen te reizen.

Met kinderen heb je echter vrij veel spullen nodig en in het vliegtuig mag je maar beperkt bagage meenemen. Zelf vinden wij het erg prettig om ‘s nachts te reizen als ze slapen.

Proefkamperen

Voordat je ‘echt’ op vakantie gaat is het wel zo veilig idee om te gaan ‘proefkamperen’. Dat wil zeggen dat je vooraf de kampeeruitrusting test en bekijkt wat je nog nodig hebt maar ook je kind alvast kan wennen aan de tent en het niet helemaal nieuw is.

Kamperen met baby / peuter; slapen

Een goede nachtrust is natuurlijk erg belangrijk. Daarom hebben wij voor de kinderen een eigen deryan-tentje, die ook meegaat als er iets van een bedje aanwezig is. Voordat we op vakantie gingen hebben we hem al buiten in de tuin opgezet zodat ze er aan gewend zijn voordat we op pad gaan. Dan is het niet helemaal nieuw.

Deze tent voorkomt ook dat er muggen of andere beestjes bij hen komen terwijl ze slapen. Heel kleine baby’s kunnen trouwens ook nog prima in de bak van de wandelwagen slapen.

Eten en drinken

Als je baby nog aan de borst zit hoef je niet heel veel te regelen. Krijgt je baby kunstvoeding is het fijn om genoeg melkpoeder mee te nemen zodat je niet zonder komt. Wie weet hebben ze daar niet de melk waar je kind aan gewend is en drinkt ze opeens helemaal niets meer.

Ook is het erg handig om voordat je gaat slapen heet water in een thermoskan te gieten zodat je ‘s nachts direct warm water hebt. Als je baby alleen gepureerd gewend is kunnen potjes handig zijn, want een staafmixer neem je niet zo makkelijk mee.

Anders is het een goed moment om te oefenen met de Rapley-methode! Wel waren we erg blij met de Ikea-kinderstoel die we hadden meegenomen.

Kleding

Zelfs de weersvoorspellingen kunnen opeens afwijken. Zorg daarom dat je overal op voorbereid bent. Het makkelijkste werken laagjes; dus korte mouwen en lang die je over elkaar kan aantrekken.

Ideaal als je bijvoorbeeld opeens een grot gaat bezoeken die een stuk koeler is of als het ‘s avonds afkoelt. In de ochtend kan het met de dauw ook nog vrij fris zijn terwijl het later opklaart.

Essentials

Neem de spullen voor de baby mee in een aparte plastic bak, zelfs als het dan megaslecht weer is en de rest van de tent een chaos is, weet je nog de spullen te vinden in het donker zonder dat je iedereen wakker hoeft te maken.

De bak kan je ook prima gebruiken als een badje. In de toilettas is het handig om zetpillen, ORS, thermometer, prik weg en bepanthen mee te nemen.

Voor het verschonen bij de tent kan het handig zijn om vloeibare zeep mee te nemen die je droog wrijft zodat je niet continu je handen hoeft te wassen bij het sanitair.

Tot slot een lijstje van essentials die niet mogen ontbreken als je gaat kamperen met je kind;

  • De deryan-tent
  • Een draagzak zodat je kind op de rug kan tijdens uitstapjes, er zijn speciale zomerversies met zonnekap die ook fijner slapen.
  • Zonnebrand
  • Laarzen; zodra je baby kan lopen is het natuurlijk geweldig om in de plassen te stampen. Als je baby nog kruipt is een regenbroek erg handig!
  • Opblaasbaar zwembad; hoeft niet eens groot te zijn, maar bij heel warm weer handig om te vullen met water, en anders kan je hem gebruiken als een soort grondbox.
  • Fototoestel

Hebben jullie al eens gekampeerd met een baby?

Floortje
  1. Camping Emmen says:

    Handige tips Linda, leuk om te lezen. Op vakantie met kinderen is toch het leukst om een camping of het nou in Nederland is of aan de costa. Kinderen zie je genieten samen met leeftijdgenootjes geweldig om te zien.

  2. Tjerk says:

    Handige blog. Nog een kleine aanvulling. Wat zeker ook niet mag missen als je gaat kamperen met een kleine is een campingstoel. Wij namen altijd die goedkope van de Ikea mee die kan makkelijk uit elkaar en je kunt je kind dan even vast zetten om aan tafel te laten spelen zodat je er niet hele tijd achteraan hoeft. het campingbedje kan ook als box gebruikt worden natuurlijk maar die heb je niet mee als je een deryan hebt. en die laatste zijn inderdaad erg fijn.

Comments are closed.