Skip to Content

Het Betere Boerenbed review; Wesselink Sallandse Heuvelrug

Het Betere Boerenbed review; Wesselink Sallandse Heuvelrug

Het afgelopen weekend waren wij te gast bij Het Betere Boerenbed Wesselink. Zo jong als ze misschien nog zijn weten ze al precies wat ze willen. Onze kinderen zijn fan van de kinderboerderij en gaan hier altijd graag heen. Dat betekend in de praktijk dat zodra de schoenen aan zijn, jassen aan en we de deur uitzien er gevraagd wordt of we naar de ‘boerderij’ gaan.

Het liefste zo vaak mogelijk, en dan is het een klein drama als we weer naar huis gaan. Nu mochten we een heel weekend op de boerderij doorbrengen. Drie dagen en twee nachten lang genieten van het echte boerenleven. Een weekend lang geen elektriciteit, maar stoken op een houtvuurtje, bij het verlaten van je tent genieten van de dieren en slapen in een heuse bedstee!

Kamperen bij de boer; het betere boerenbed - Mamaliefde

Het afgelopen weekend waren we te gast op de melkveeboerderij van de familie Smale. Na een auto rit van ruim twee uur kwamen we aan en maakten we kennis met Margriet, de boerin. Zij legt uit hoe het winkeltje werkt en gaat ons voor naar de tent.

Vanwege het warme weer heeft ze een teil klaargezet zodat de kinderen daarin konden spelen. Zo lief dat ze hieraan heeft gedacht. Schuin voor de deur, op een soort kleine wal is de boer hard aan het werk om met strobalen en landbouwplastic een enorm zwembad te maken voor de oudere kinderen. Het neefje is bezig om met een grasmaaier het hoge gras bij te werken.

We zijn ruim aan de vroege kant, maar kunnen gewoon de tent in. Kan papa met de kruiwagen de bagage uitladen terwijl ik de kinderen direct omkleed in hun uv-kleding en de teil vul met een laagje water nadat ze zelf ook hebben gedronken. Als alles binnen is gaan we er zelf bij zitten op de strandstoelen. Het voelt gelijk als vakantie, gewoon lekker genieten, niet druk maken, niets moet alles mag.

Het is ook heerlijk rustig, en wat dan? Zonder tv en laptop kan je geen netflix kijken of gaan bloggen zoals je thuis gewend bent. Tijd dus om er een boek bij te pakken. Die ik natuurlijk niet had meegenomen. Gelukkig was er een klein voorraadje in de tent aanwezig.

De kinderen vermaken zich prima met het water, stokken uit het bos en zand van de molshopen. En mama ook met haar voetjes in het water. De aquaplay hadden we rustig thuis kunnen laten.

Rond vier uur gaan we zitten om wat te drinken. Thuis probeer ik dat ook wel te doen, om de een of andere manier zijn ze daar toch sneller afgeleid. Het is super gezellig aan en op de tafel. Het gaat nog steeds erg easygoing. Natuurlijk wordt er tussendoor ook veel gedronken met dit weer, maar dit is wel zo gezellig. Zeker met een koekje erbij.

De tijd vliegt voorbij, op het krijtbord stond aangegeven dat om half vijf de kalfjes gevoerd worden. Daar zijn we toch wel erg nieuwsgierig naar. Met dreumes op de driewieler en dochter aan de hand liepen we naar de stal. In een aparte stal staan de kalfjes die duidelijk dorst hebben en willen eten.

Ze slobberen heel snel de emmers met melk naar binnen en genieten daarna van het voer. Ze vinden dit leuk om te zien, maar toch ook wel een beetje eng. De koeien vinden het echter net zo eng en zetten ook een stap naar achteren als je te dichtbij komt.

In de grote stal staan er circa 60 melkkoeien, vanwege de warmte mogen ze nu niet naar buiten. Er wordt duidelijk goed gezorgd voor ze.

Terug bij de tent heeft papa de buitenkeuken aangestoken. Zonder elektriciteit en gas moet er gekookt worden op houtsvuur. Voor de zekerheid hadden we de Kobb meegenomen van oma. In een snikhete tent koken zag ik niet zo zitten. Deze was echter overbodig en heeft ongebruikt in een hoekje gestaan.

Tijd om het vlees uit de koelkist te halen, dat nog steeds bevroren was met behulp van de bevroren kruiken. Tijd dus om te beginnen met wat marsmallows en die op te smikkelen tussen twee kaakjes in. De groenten en stokbrood werden gesneden en de pindasaus opgewarmd.

Al snel konden we genieten van de eerste stukjes vlees. Daar werd natuurlijk heerlijk van gesmuld. Al was het wel erg verleidelijk om tussendoor lekker te spelen.

Na het eten werd er nog lekker lang gespeeld. Het werd buiten al iets aangenamer. Een van de weinige dagen dat ik het fijn vind als het ‘s-avonds afkoelt.

Toch konden we de hele avond nog genieten in korte kleding. Zoonlief had het op een gegeven moment toch wel gehad en ging lekker naar bed toe. Een paar uur later dan normaal ging ook dochterlief naar bed. Ze mocht kiezen tussen het stapelbed en haar tentje.

Nadat ze vier keer haar bed uitkwam, en met tentje het bed uitgerold was viel ze uiteindelijk met papa ernaast in slaap. Zelf was ik ook vrij vroeg naar bed gegaan. Zonder elektriciteit pas je je toch aan aan de natuur.

Ik heb nog wel even geprobeerd om te lezen bij het licht van een olielampje maar dat was nauwelijks te doen. Wel fijn om zo ‘gedwongen’ te worden op tijd te gaan slapen.

Het voordeel van op tijd naar bed gaan is dat het de volgende ochtend ook makkelijker is om wakker te worden. Om zeven uur stonden dochter en ik al aangekleed buiten. De zon scheen al flink dus gingen we gelijk voor een zomerse uitrusting. We dekten de tafel en begonnen met het maken van een vuurtje in de houtkeuken.

Terwijl dat lekker aan het knapperen was liepen we even naar het winkeltje voor roomboter en de verse broodjes die de bakker die ochtend had gebracht. Daarna langs de kippenren om een paar verse eitjes te rapen.

De eitjes waren zo ver dat in het eerste hok twee kippen nog bezig waren met leggen. Uit de andere bak konden we wel twee eitjes rapen. Die konden we lekker op het houtsvuur bakken. Het duurde even voor de pan goed warm was, daarna waren de eitjes supersnel klaar.

Aan de andere kant hadden we een theeketel opgezet om water te koken en zelfs al koffie gemalen zodat we voor papa koffie konden zetten. Die was ondertussen ook wakker geworden en kwam met zoonlief naar buiten.

De mannen zagen er heerlijk uitgeslapen uit. Na een lekker ontbijtje pakten we wat spullen en gingen we op stap. Vandaag zou het extreem warm weer worden dus maakten we er een spetterend uitstapje van.

Bij terugkomst was het beter te doen dan verwacht met deze temperaturen. De tenten staan aan de rand van de bosrand waardoor er behoorlijk wat schaduw is. Ideaal om met water te spelen en een rondje te maken over de boerderij. Even bij de pony’s kijken en de kippen. De schaapjes in de knuffelweide zagen we niet.

In het bos hangen er ook schommels, is er een waterbaan en zijn er hutten gebouwd. Naast het zwembad is er ook een trampoline en een mooie zandberg met schepjes en emmer om lekker mee te spelen. Vervelen is dus niet nodig, daar heb je geen animatieteam voor nodig.

Terwijl de kinderen heerlijk aan het spelen waren, konden mama en papa heerlijk met een boekje gaan zitten. Dat is nog eens lang geleden. Ondertussen lag de accu even aan de lader, veel foto’s heb ik nu niet gemaakt.

Kamperen bij de boer; het betere boerenbed - Mamaliefde

Een keer per verblijf stookt de boer de houtoven op zodat er pizza’s in gebakken konden worden. Voor twee pizza’s is dit wel heel veel werk, de andere gasten vormden een groep en zorgden zelf voor het eten. Daarom gingen we voor het alternatief; boerenpannenkoeken met vers geraapte eieren, melk en meel.

We hadden ook nog wat ontbijtspek en kaas liggen. Manlief vind het heerlijk om pannenkoeken te bakken dus deed een poging op het vuur. Vanwege de hitte was er een code oranje en mocht er geen open vuur gemaakt worden. Is weer eens wat anders. De pannenkoeken waren erg lekker en vulden goed. Met twee pannenkoeken zat ik toch echt al vol.

Na het eten ging ik met zoonlief richting de douche. Hij gaf met regelmatig in zijn ogen te wrijven Dat was best wel nodig, zo heerlijk hadden ze gespeeld. Peuter was eerst boos dat ze niet mee mocht, maar verkoos toch spelen boven douchen en naar bed.

Tijdens zo’n weekendje weg mag het toch wel iets later worden. Rond half negen lag zij ook in bed en ging sneller slapen dan gisteren. Konden mama en papa genieten van een roséetje bij een ondergaande zon. Van het voorspelde noodweer en onweer hebben we niets gemerkt.

De laatste ochtend stond toch wel een beetje in het teken van vertrekken. Dit keer was manlief als eerste wakker. De kinderen kwamen gezellig bij mij in de bedstee liggen om boekjes voor te lezen en liedjes te zingen.

Buiten werd het vuur weer aangestoken voor de koffie. Op deze manier moet je wel verplicht onthaasten. Na het ontbijt, wederom heerlijk in de buitenlucht, gingen we rustig aan inpakken. Terwijl de kinderen heerlijk aan het spelen waren.

Na een laatste wandeling over de boerderij was het dan toch echt tijd om afscheid te namen van de kippen, schapen, koeien en pony’s. Het liefste hadden ze nog langer willen blijven. Er was echter noodweer voorspeld en we zaten dan bij voorkeur in de auto / veilig thuis. Vanwege de Tour de France wisten we ook niet wat we onderweg tegen zouden komen. We moesten tenslotte langs Utrecht.

Gelukkig viel het allemaal mee. Wel heb ik me verwonderd over de grote hoeveelheden mensen die langs de weg stonden te kijken en daar waarschijnlijk al een paar uur aanwezig waren in de brandende zon en later de striemende regen. Gelukkig waren wij al thuis toen het startsein werd gegeven.

Het Betere BoerenBed

Door heel Nederland zijn er boeren die hun erf openstellen voor mensen ‘uut den grote stadt’ die graag een weekend willen onthaasten. De tenten staan al klaar, voorzien van alle gemakken. Je slaapt misschien wel onder een tentdoek, maar echt kamperen is het niet meer te noemen.

Naast een bedstee heb je de keus uit een stapelbed of tweepersoonsbed. Er is een keuken aanwezig met stromend water en alles wat je nodig kan hebben. Er is zelfs een werkend toilet. Alleen voor de douche ben je aangewezen op het gezamenlijk sanitair. Tenzij je een Heerentent reserveert, deze zijn voorzien van een douche en zelfs een hottub.

Daarnaast is het ook mogelijk om tijdens je verblijf voor een konijn te zorgen, fietsen te huren er is een speelkeet die vol staat met spelletjes voor slecht weer en je kan klootschieten. Op een paar honderd meter vind je het Overijssels kanaal waar je kunt zwemmen, kanoën en vissen. Kano’s zijn op de boerderij te huur. Kortom, genoeg om te doen bij mooi weer of wat slechter weer. Een weekend is eigenlijk te kort.

Linda van Aken