Skip to Content

Ecomare Texel review met kinderen

Ecomare Texel review met kinderen

Bij een dagje of weekendje Texel mag een bezoek aan Ecomare zeker niet ontbreken. Bij Ecomare is het leuk voor jong en oud en er is van alles te doen.

Zo kun je van alles te weten komen over over het Werelderfgoed de Waddenzee, de Noordzee en de natuur op Texel. Je kunt kijken naar de zeehonden, bruinvissen en andere zeevissen.

Tussendoor of aan het einde genieten van een lekker hapje eten en drinken in het restaurant.

De zeehonden bij Ecomare

Ecomare Texel review met kinderen - Mamaliefde

Bij Ecomare kun je de zeehonden van heel dichtbij bekijken. Er zijn verschillende buitenbassins. Per jaar vangen ze zo’n 100 zieke, verzwakte of gewonde zeehonden op. Bij deze zeehondenopvang kun je elk proces zien. De allerkleinsten en zwaksten verblijven in de speciale zeehondenquarantaines. Vanachter het glas kun je meekijken hoe ze verzorgd worden. Zodra ze wat sterker zijn mogen ze naar het buitenverblijf. Vooral dit gedeelte vonden wij erg leuk om te zien.

Hier kun je de zeehonden zien zonnen, dat kunnen zeehonden echt als de beste. Hier zie je ze ook samen spelen en lekker zwemmen. Het leuke hier is dat je via een groot glas ook mee kunt kijken onder het water. Hier hebben wij wel een uur staan kijken, zo leuk om te zien hoe ze zwemmen en spelen onder water.

Tip: De zeehonden worden twee keer per dag gevoerd, waar je als bezoeker bij kunt zijn. De voertijden zijn iedere dag om 11.30 uur en 15.30 uur.

Verschillende zeehondensoorten

Ecomare Texel review met kinderen - Mamaliefde

Er zijn verschillende soorten zeehonden, de zeehonden die ze bij Ecomare opvangen komen uit de Noordzee en de Waddenzee. Toch hebben ze wel twee heel speciale zeehonden in de opvang. Ze hebben sinds augustus 2018 twee vaste bewoners; de ringelrobben. De ringelrobben leven in het noordpoolgebied. Af en toe komen ze toch terecht in de Noordzee.

Niet elke zeehond bij Ecomare gaat terug de natuur in

Niet elke zeehond kan helaas weer terug de natuur in. Ecomare heeft een paar zeehonden die daar permanent verblijven. De meeste van deze vaste bewoners zijn erg oud, blind of ze missen tanden en kiezen. Er zitten ook een paar jongere zeehonden die door omstandigheden niet meer de natuur in kunnen. Superfijn dat deze zeehonden een goed thuis gevonden hebben bij Ecomare.

Meer zeedieren bij Ecomare

Zeeaquarium

Zo is er binnen een zeeaquarium waar je je kunt verwonderen over het mooie onderwaterleven van de Waddenzee en de Noordzee. Er zijn hier grote open aquaria waar tientallen soorten zeevissen, zeesterren, schaal- en schelpdieren leven. Per aquarium is een natuurlijk leefgebied nagebouwd. Zo kun je precies zien wat er in de Waddenzee en in de Noordzee leeft. Zo leven er in de Waddenzee veel jonge vissen en in de Noordzee ook haaien en roggen.

Net als bij de zeehonden is er ook bij het zeeaquarium een voerpresentatie iedere dag is dat om 14.30 uur. De dierenverzorger vertelt dan van alles over de zeedieren.

Bruinvissen

Ik wist eerst niet dat er in de Noordzee ook walvissen leven. De kleinste is de bruinvis, die wel wat weg heeft van dolfijnen. Bij Ecomare hebben ze twee van deze schattige miniwalvisjes. Ze hebben een eigen bassin speciaal voor bruinvissen. Deze heeft grote ramen zodat je ze van wel heel dichtbij kunt bekijken. Het leuke is dat je net als bij de zeehonden je ze boven en onder water kunt bekijken.

Uiteraard hebben ook de bruinvissen een voerpresentatie. Deze zijn iedere dag om 10.30 uur en 13.30 uur. Ook hier vertelt de verzorger je alles wat je nog niet wist over deze mooie bruinvissen.

Vogelopvang

Ecomare Texel review met kinderen - Mamaliefde

Ook vogels hebben een eigen plekje binnen Ecomare. In de vogelopvang van Ecomare komen zieke, gewonde, verzwakte en met olie besmeurde vogels weer op krachten. Zo worden vooral meeuwen, alken, zeekoeten, jan-van-genten, sterns en zo nu en dan een steltloper opgevangen. Ecomare vangt vooral zeevogels op. Voor de andere vogels zijn ze vooral een tussenstation en zij worden naar opvangcentra op het vaste land gebracht. Er zijn geen vaste voedermomenten.

Spelen

Ecomare Texel review met kinderen - Mamaliefde

Er is een eb-en-vloed-speeltuin. Hier kun je voetje van de vloer doen. Ben jij op tijd met je voetjes omhoog of heb jij natte voeten gekregen? Er is ook een heel Duinpark met allemaal speeltoestellen onderweg. Die je uitdagen om de natuur al spelend te beleven. Voor de allerkleinsten is er een zandbak en zijn er klimzeehonden.

Tentoonstellingen

Ecomare is meer dan alleen een zeehondenopvang; je vindt hier ook een museum met diverse vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Zo is er één die gaat over de geschiedenis van de aarde, eentje over de opwarming van de aarde en er is altijd een tijdelijke tentoonstelling, zoals toen er een potvis was aangespoeld. De tentoonstellingen zijn interactief opgesteld zodat het ook aantrekkelijk wordt voor kinderen om op ontdekking te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het opwekken van een tornado.

Daarnaast is er een theater waar er regelmatig films worden vertoond of binnen een thema speciale voorstellingen worden gegeven.

Eten en drinken

Heb je trek gekregen, dan kun je voor diverse lunchgerechten terecht in het restaurant. Wat ik zelf erg jammer vind, er staat geen veganistisch eten op de kaart. En dat terwijl er zoveel vegan eten is en het niet moeilijk hoeft te zijn. In het restaurant heb je uitzicht op de zeehonden en de duinen.

Winkeltje

Dit is niet alleen mijn favoriete onderdeel, ook de kinderen kunnen heel lang snuffelen in het winkeltje. Knuffels, kaarten, mokken, sokken, sleutelhangers, van alles kun je er vinden.

Meer informatie vind je hier.

In de duinen

Na het bezoekje aan Ecomare kun je heel eenvoudig het duinpad bewandelen, Ecomare ligt namelijk midden in de Duinen. Hier kun je even uitwaaien of genieten van het uitzicht op de zee. Je vindt hier een route waar je ongeveer een half uur / drie kwartier over doet, met opdrachten voor de kinderen. In het begin loop je een stukje vrij steil omhoog, daarna is het vrij effen. Zeker de moeite waard.

Liefde voor zeehonden

Zeehonden hebben altijd al een enorme aantrekkingskracht op mij (Yvonne) gehad. Toen ik twee jaar terug als vrijwilliger mocht helpen bij een zeehondenopvang vlakbij Groningen was ik dan ook superblij. De eerste zeehond die ik mocht helpen verzorgen was JP. Hij was een pup (huiler) en zijn moeder kwijtgeraakt. Hij was erg zwak en ziek. Hij had naast een warme en schone plek vooral rust nodig. Bij elke opvang komen jonge, zieke en verzwakte dieren eerst op een speciale plek te liggen. In de zeehondenquarantaines.

Deze ruimtes zijn niet heel erg groot, dit is omdat de dieren hun energie moeten sparen en dus niet heel veel moeten bewegen. Deze ruimtes zijn schoon en hier gelden extra hygiëneregels. Bij de opvang waar ik help zijn de zeehonden die in quarantaine liggen niet te zien voor het publiek. Bij Ecomare kun je ze vanachter een glas wel zien. Zodra ze wat zijn aangesterkt gaan ze naar een iets groter bassin met een zwembadje. En daarna mogen ze naar het buitenbassin, hier hoeven ze alleen nog maar aan te sterken en te groeien voor ze terug de natuur in mogen.

Zeehonden voeren

Wist je dat de jonge zeehonden nog niet zelf kunnen eten en gevoerd moeten worden? Dit wordt gedaan met zijn tweeën. Er gaat een slang via de bek, naar zijn maag. Dit doet een ervaren verzorger en de ander vult dan via een trechter beetje bij beetje de slang. Als je het samen doet, kun je beter voorkomen dat er te veel lucht meegaat de maag in. Als ze wat ouder worden leren ze zelf eten, dit gaat net als bij kinderen in stapjes.

Zeehonden knuffelen

Heel vaak krijg ik de vraag, of ik dan ook veel met de zeehonden knuffel. Nee, het beste is om zo weinig mogelijk contact met de zeehond te maken. Het is een wild dier en ze moeten weer uitgezet worden in de natuur. Soms is dat wel lastig hoor, de zeehonden zelf zoeken wel contact en willen graag geknuffeld worden. JP ook, hij miste zijn moeder, hij was een prematuur.

Tijdens het schoonmaken van zijn verblijf zocht hij mij steeds op. Het was dan erg moeilijk om hem niet even een aai over zijn bol te geven. Dit was soms wel lastig, het liefst had ik hem opgetild en lekker geknuffeld. Dit deed ik nooit, omdat het op termijn voor hem erg slecht zou zijn. Dan zou hij te tam zijn geworden en nooit meer terug de natuur in kunnen.

Hoe kun je de zeehondenopvang steunen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een zeehondenopvang te steunen. Ecomare is voor een groot deel afhankelijk van donaties van bezoekers.

  • In de zeehondenopvang worden er veel handdoeken gebruikt. Heb jij oude handdoeken, die kun je dan inleveren of opsturen naar een opvang.
  • Vrijwilliger worden? Bij de verschillende opvangcentra kunnen ze nieuw vrijwilligers gebruiken.
  • Doneren kan ook altijd, elke bedrag is welkom. Alle beetjes maken samen een groot bedrag. Hiervan gaat een derde naar de bruinvissenopvang van Stichting SOS Dolfijn.
  • Adopteer een zeehond; het adoptiegeld helpt mee om de voeding te betalen, de dierenarts, verzorging en huisvesting van de zeehonden. Bij het adopteren van één van deze symbolische schatten krijg je een adoptiepakket met een mooie foto van “jouw” zeehond of bruinvis, en een toegangskaart voor Ecomare. Daarnaast ontvang je twee keer per jaar de nieuwskrant “Ecomare bericht”.

Ben jij al eens in Ecomare geweest?

Linda van Aken