Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.
Hier in huis wel in ieder geval, maar weggooien vind ik zonde. Toch een stukje van de opvoeding van vroeger waarbij je de korstjes gewoon moet opeten. En ook iets wat ik zelf probeer te stimuleren. Daarom bedacht ik een aantal alternatieven wat je zou kunnen doen met die broodkorstjes.
Uit het vuistje
Als je jonge kinderen hebt, zoals baby’s of dreumesen, dan zijn korstjes ook erg handig. Als ze beginnen met eten begin je al met de korstjes af te snijden zodat ze daar wat op kunnen sabbelen.
Het gaat in het begin nog niet eens om het eten zelf maar de vaardigheid die daarbij komt kijken en goed is voor de taalontwikkeling. De korstjes die je niet gebruikt kunnen zo dus goed gedeeld worden.
Lees ook: Gezond & hartig broodbeleg
Paneermeel maken
Als er nog geen beleg op het brood zit kan je het ook heel goed gebruiken om paneermeel van te maken. Het is dan wel fijn als je een keukenmachine ter beschikking hebt. Met behulp van een fijn mesje kan je dit heel fijn malen zodat je er paneelmeel van kan maken. Dit is ook goed houdbaar.
Croutons
Van de korstjes kan je ook croutons maken. Hiervoor snijd je ze in kleine blokjes. Daarna meng je ze in een schaaltje met een scheutje olijfolie en eventueel een uitgeperst teentje knoflook.
Daarna is het ongeveer 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 190°C. tot ze goudbruin zijn. In de pan kan ook, maar dan goed blijven schudden en erbij blijven. Lekker voor bij de soep of door een salade heen.
Bakken als wentelteefjes
Misschien ken je de wentelteefjes van vroeger nog wel? Hiervoor gebruikte je oud brood dat je even dipt in een mengsel van ei en melk en daarna bakt. Eventueel op smaak gebracht met kaneel en suiker. Ook met de broodkorstjes is dit prima te doen.
Broodsticks met rozemarijn en oregano
Wat ook erg lekker is om de broodkorstjes even te dopen in de olijfolie en daarna te bestrooien met zeezout, rozemarijn en oregano of wat geraspte parmezaanse kaas. Dan even in de koekenpan of in de oven zodat ze lekker geroosterd worden.
French toast sticks
Een alternatief zijn deze broodsticks met een kaneelsuikerdip.
Brood muffins
Deze muffins zijn gemaakt van opgerolde restjes brood; geen mes en vork meer nodig. Gewoon zo in een keer happen.
Pulled brood
Misschien ken je het wel die broodjes die je uit elkaar kan plukken. Tussen het brood zit er bijvoorbeeld kaas, ui, ham of smeerseltjes zoals kruidenboter met kruiden.
Kaasfondue
Heerlijk; brood dippen in de kaasfondue met gesmolten kaas!
Lees ook; Kindvriendelijke kaasfondue maken
Broodfrittata
Normaal word frittata gemaakt met aardappels, maar in dit recept wordt het vervangen door laagjes van brood, eieren en kaas.
Broodkorstjes in de airfryer
De korstjes kunnen ook heel goed even in de airfryer. Dan heb je geroosterde korstjes. Lekker in combinatie met een dip van jam, appelmoes of smeerkaas.
Lees ook: Airfryer recepten; van bruchetta tot kip en gevulde paprika
Broodpudding
Van de korstjes kan je ook een broodpudding maken.
Lees ook: Broodpudding; recept en variaties van gezonde broodpudding tot en met Jamie Oliver
Deze gestoomde broodpudding kan je ook prima maken met croissants. Of zoals deze met cacao.
Pita chipjes
Heb je pita’s over; dan kan je daar deze chipjes van maken; lekker met een frisse dip.
Mac and cheese
Deze broodkruimels kan je heel goed gebruiken om deze klassieke mac and cheese af te maken. Daardoor krijgt de bovenkant in de oven een heerlijk krokant korstje.
Gehaktballetjes
Of wat dacht je van gehaktballen die je wat steviger maakt met broodkruimeltjes. Deze zijn gevuld met mozarella voor een extra smaakdimensie.
Salmojero
Een dikkere en vollere variant van de bekende gazpacho; een Spaanse koude tomatensoep waarbij brood is gebruikt als bindmiddel.
Ribollita
Of wat vind je van deze rustieke soep?
Eendjes / vogeltjes voeren
Natuurlijk een heel makkelijke oplossing waar de vogels of eendjes met dit koude weer heel erg blij zijn. En ook nog eens een leuke activiteit met de kinderen. Komen ze toch even buiten.
En anders kan je ze altijd nog zelf opeten ;-)
- Ga jij ook liever in het naseizoen op vakantie? - 8 October 2024
- Wat zijn de kosten koper als je een huis gaat kopen? - 8 October 2024
- De magische kerstshow bij Intratuin Halsteren 2024 - 8 October 2024