Skip to Content

TIMIO player review; ervaringen vanaf welke leeftijd?

TIMIO player review; ervaringen vanaf welke leeftijd?

Het klinkt bijna als een sprookje als ik in mijn mailbox een persbericht open over TIMIO; interactief speelgoed dat claimt er voor te zorgen dat kinderen minder achter hun beeldscherm te zitten. Eerst zien dan geloven is voor mij dan echt van toepassing!

Een paar dagen later brengt de postbode een doos waar de kinderen natuurlijk op af duiken. Want wat zit daar nu in?

TIMIO

TIMIO player review; ervaringen vanaf welke leeftijd? - Mamaliefde

We openen de doos en vinden daarin een soort speler dat me wat doet denken aan speakers die je makkelijk mee kan nemen. Daarnaast zitten er drie verpakkingen in met diverse schijven; de schijven hebben allemaal vrolijke kleurtjes en plaatjes.

Al snel ligt de eerste op het apparaat, tenminste nadat de batterijen aan de achterkant er in zitten. Al snel horen we een stem in het Engels vrolijk alle voedingsmiddelen benoemen die de kinderen aanwijzen.

Met behulp van de gebruiksaanwijzing kom ik er heel snel achter dat heel eenvoudig de wereldbolknop een paar seconden ingedrukt houden ervoor zorgt dat we al snel de Nederlandse versie hebben gevonden.

Later die dag spelen ze wel weer in het Engels en hoor ik zelfs Mandarijn voorbij komen, je kan niet vroeg genoeg beginnen tenslotte ;-) En dit is de ideale manier om ook in andere talen woordjes aan te leren.

Interactief speelgoed zonder scherm

TIMIO player review; ervaringen vanaf welke leeftijd? - Mamaliefde

De TIMIO kun je nog het beste vergelijken met een audio- en muziekspeler – zónder scherm – voor kinderen tussen de 3 en 7 jaar oud. Zonder cd’s die kunnen krassen of bandjes waarvan het lint er uit raakt, maar met magnetische discs. Het mooie hieraan is dat hij ook nog eens in Nederland is ontwikkeld!

Het TIMIO-team – zelf ouders van opgroeiende kinderen – verbaasde zich over het feit dat veel speelgoed en met name apps op een tablet kinderen vooral afleidt en afhankelijk maakt.

De diverse content van TIMIO helpt zowel de taal-, luister-, visuele- en motorische vaardigheden van kinderen te ontwikkelen. TIMIO groeit als het ware mee met de ontwikkeling van het kind.

TIMIO is ontstaan vanuit de behoefte om interactief en educatief speelgoed te ontwikkelen, maar dan juist zónder scherm. Met een achtergrond in de consumentenelektronica én de muziek is het TIMIO-team op zoek gegaan naar een oplossing. Via een zeer succesvolle crowdfunding is de TIMIO tot stand gekomen.

Spelen met de TIMIO

TIMIO komt met een grote hoeveelheid aan mogelijkheden. De 20 verwisselbare magnetische discs activeren allemaal een andere soort inhoud: van kinderliedjes en kerstliedjes tot verhalen en sprookjes, dieren en geluiden, maar ook woordjes en getallen.

Hierdoor is hij geschikt voor kinderen van diverse leeftijden; jonge kinderen kunnen oefenen met het benoemen van fruit, kleuren en vormen. Oudere kinderen kunnen oefenen met cijfers en letters.

TIMIO player review; ervaringen vanaf welke leeftijd? - Mamaliefde

Er zijn twee opties om te spelen; je kan iets aanwijzen en de TIMIO benoemt dan wat het is. Of je wacht even een paar seconden (wat best lastig is voor 6-jarige jongens) zodat er een opdracht komt die jij moet aanwijzen.

Als je het juiste aanwijst krijgt het kind ook een compliment of een aanmoediging te horen om het nog een keer te proberen. De disc met de muziek vinden ze ook erg leuk, al is het jammer dat het niet mogelijk is om snel achter elkaar de noten aan te slaan zodat je ook echt een liedje kan spelen.

TIMIO player review; ervaringen vanaf welke leeftijd? - Mamaliefde

Dochter oefent al snel met de letters maar heeft wel iets moeite met dat het hoofdletters zijn ipv schrijfletters. Wel goed dat met de uitspraak zowel de hoofdletter, als kleine letter worden benoemd (dus AAAAh en ah) en een voorwerp dat met die letter begint.

Zij heeft ook al snel bedacht dat ze de standaard zo kan neerzetten dat je hem net als een tablet in een hoek hebt staan in plaats van plat op de tafel. Die avond gaat hij ook al mee naar haar kamer zodat ze nog wat verhaaltjes kan luisteren; sterker nog papa krijgt te horen dat hij die avond niet hoeft voor te lezen ;-)

Maar nu de grote test; vinden ze dit ook echt net zo leuk als een tablet? Ja, die test is geslaagd als ze de volgende dag mogen kiezen tussen de TIMIO of de tablet mee in de auto. De TIMIO wint deze battle! Al kan dat natuurlijk ook zijn omdat dat nog even wennen is omdat hij nieuw is ;-)

De TIMIO is niet alleen mooi en gebruiksvriendelijk, maar kan ook tegen een stootje, dus ook ideaal om mee te nemen op vakantie. Het grote voordeel; je hoeft deze niet met enige regelmaat op te laden en je hebt geen problemen als de WiFi-verbinding ontbreekt.

Enthousiaste testgebruikers

En we zijn niet de enige die enthousiast zijn. Ook de eerste testgebruikers en hun ouders waren laaiend enthousiast.

Een selectie van reacties die het TIMIO-team terugkreeg:

  • “Dankzij TIMIO zit onze zoon minder op z’n tablet of voor de TV.”
  • “Onze zoon traint z’n eigen woordenschat, maar maakt dankzij TIMIO ook kennis met vreemde talen.”
  • “Onze dochter speelt en leert dagelijks met behulp van TIMIO.”
  • “TIMIO is stevig, maar wel makkelijk en kindvriendelijk in gebruik.”

Kortom; absoluut een aanrader dus en ik ben benieuwd wat het gaat doen als ze ervoor kiezen om hem in te zenden voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing…

Linda van Aken