Skip to Content

Het Grote bol.com Speelgoedboek met verlanglijstje; nog leuker en een absolute musthave!

Het Grote bol.com Speelgoedboek met verlanglijstje; nog leuker en een absolute musthave!

Dit jaar komt hij al weer voor de vierde keer uit: Het Grote Speelgoedboek van bol.com. De klassieke speelgoedgids voor de feestdagen maar dan next level.

Niet alleen zodat kinderen hun verlanglijstje kunnen samenstellen, maar ook met allemaal extra spelletjes en kleurplaten om deze periode vol verwachting in de aanloop naar Pakjesavond nog specialer te maken. Dit jaar is hij wel iets minder uitgebreid dan voorgaande jaren. 

Het Grote Speelgoedboek

Het grote bol.com speelgoedboek voor Sinterklaas; met verlanglijstje poster, cadeau tips, speelgoed trends, spelletjes, luisterverhalen, apps en waar aan te vragen / op te halen bij de albert heijn. - Mamaliefde.nl

Aan het einde van de eerste week van oktober zal overal in Nederland het grote speelgoedboek op de deurmat vallen. Een dik boek met bijna 200 bladzijdes aan cadeau- en speelgoedinspiratie; in totaal staan er meer dan 900 tips in!

Deze zijn onderverdeeld in diverse categorieën waarbij er ook echt is geluisterd naar de feedback van kinderen over wat zij zoeken en belangrijk vinden. Zo werd er aangegeven dat ze graag meer sportitems in het boek terug zouden zien komen en minder lange teksten.

De categorieën zijn:

 • Cadeautjes tot 10 & 15 euro; kleine prijs, groot plezier
 • Baby & Peuter; de hele dag ontdekken
 • Poppen & Knuffels; van theeleuten tot troetelen
 • Speelfiguren & Voertuigen; jouw helden in de hoofdrol
 • Bouwen; bouw je eigen wereld
 • Knutselen; voor de knutselaars
 • Leren & Lezen; voor de knappe koppen
 • Spellen & Puzzels; Is het tactiek of gewoon geluk?
 • Sport & Buitenspelen; altijd in beweging
 • Gamen; schermen vol avontuur
 • Gadgets & Elektronica; je komt ogen en oren te kort

Prijscategorieën

Bij het speelgoed zijn er bewust geen prijzen opgenomen, dit omdat het bedrag online kan fluctueren met bijvoorbeeld aanbiedingen. Wel zijn er dobbelstenen die aangeven in welke categorie het cadeau valt.

Ook superhandig voor jongere kinderen die nog niet kunnen rekenen met geld. Zo kun je heel eenvoudig aangeven naar welke prijscategorie je kind kan kijken en bijvoorbeeld maximaal 1 cadeau in de duurste categorie van 80 euro en meer mag uitzoeken.

Natuurlijk is ook aangegeven welk speelgoed is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar zodat je weet welk speelgoed ook echt van hoge kwaliteit is!

Je eigen verlanglijstjeposter maken

Het Grote bol.com Speelgoedboek met verlanglijstje; nog leuker en een absolute musthave! - Mamaliefde
Het grote bol.com speelgoedboek voor Sinterklaas; met verlanglijstje poster, cadeau tips, speelgoed trends, spelletjes, luisterverhalen, apps en waar aan te vragen / op te halen bij de albert heijn. - Mamaliefde.nl

Wat is er leuker dan in het boek te scheuren, knippen en alles op een verlanglijstje te plakken?

Een A4-tje is al snel te klein voor al het speelgoed dat je graag zou willen hebben; daarom zit er in ieder speelgoedboek een xxl-verlanglijstjeposter die je er uit kan halen. Zo weet je zeker dat je kind alle ruimte heeft om alle favorieten er op te plakken.

Als alles er op staat kun je het verder versieren met de stickers die in het boek zitten. Heb je meerdere kinderen; dan kun je natuurlijk altijd de buren vragen of je hun boek mag hebben of je haalt er eentje op bij de Albert Heijn.

Tip: Hang dit verlanglijstje voor het raam en maak kans om alles van je lijstje te winnen!

Fun & Doe

Het grote bol.com speelgoedboek voor Sinterklaas; met verlanglijstje poster, cadeau tips, speelgoed trends, spelletjes, luisterverhalen, apps en waar aan te vragen / op te halen bij de albert heijn. - Mamaliefde.nl

Maar daar houdt het niet bij op! Er is dit jaar nog meer in het Grote Speelgoedboek te ontdekken! Zo is er veel aandacht voor Fun & Doe met onder andere puzzels, kleurplaten, recepten en spelletjes.

Er zijn zelfs winacties waarbij je kans kan maken op leuke prijzen! Zo kun je zelfs een reis winnen naar Disneyland Parijs, een Barbie camper, meet & greet met Woezel en Pip en nog veel meer!

De Grote Speelgoed app

Het grote bol.com speelgoedboek voor Sinterklaas; met verlanglijstje poster, cadeau tips, speelgoed trends, spelletjes, luisterverhalen, apps en waar aan te vragen / op te halen bij de albert heijn. - Mamaliefde.nl

Wil je optimaal genieten van het boek? Installeer dan de app die te vinden is in Google Play of iStore. In de app is er ook een weggelegd voor de ‘echte’ Sint die je welkom heet en een paar filmpjes heeft opgenomen.

Sinds de introductie van Het Grote Speelgoedboek is het boek steeds verder uitgebreid. De Grote Speelgoed App, en het speelgoed dat daarin zit, is dit jaar nog rijker door de verdere uitbreiding van de AR functionaliteit in de app. Hiermee kan een groot deel van het speelgoed uit Het Grote Speelgoedboek tot leven worden gebracht.

Dit is voor de kinderen leuk om te doen en voor de ouders heel handig, omdat je goed kunt zien hoe groot iets is en of het wel goed past in de slaap- of woonkamer.

Ook kunnen details over het speelgoed, 3D beelden en filmpjes bekeken worden. Handig is dat kinderen die bijvoorbeeld groot fan van Harry Potter zijn op deze manier 2 doosjes LEGO tot in detail met elkaar kunnen vergelijken om te kijken welke hij of zij het allerliefste op zijn verlanglijstje zet.

Want hoe vaak is het voorgekomen dat ze denken dat iets leuk is, maar het vervolgens na een week in de kast ligt en niet meer naar omgekeken wordt?

Doel van het boek is tenslotte om niet alleen kinderen te inspireren en blij te maken, maar ook om ouders zoveel mogelijk gemak te bieden. Via de Grote Speelgoedboek app kunnen ouders inzicht krijgen in het speelgoed waar het kind het meest naar kijkt en in de digitale verlanglijstjes (met maximaal 10 producten).

Natuurlijk alleen met instemming van ouders die hiervoor hun account moeten koppelen. Zo kunnen ze de Sinterklaas-cadeaus kopen waar het kind écht enthousiast over is en eventuele miskopen voorkomen.

Door de qr-codes te scannen kun je het speelgoed direct opslaan of bestellen en hoef je dus niet vanuit het boek te gaan zoeken. Ook kun je diverse lijstjes bijhouden en delen met anderen.

Handig als opa en oma bijvoorbeeld ook een cadeautje willen geven, maar geen idee hebben wat of er niet bij aanwezig kunnen zijn en zo kunnen laten bezorgen.

Geen speelgoedboek ontvangen?

In 2021 hebben 3 miljoen kinderen met Het Grote Speelgoedboek en de bijbehorende app gespeeld. De producten in Het Grote Speelgoedboek worden door middel van meer dan 18.000 foto’s, filmpjes, weetjes en quizvragen tot leven gebracht.

Het Grote Speelgoedboek wordt vanaf 8 oktober gericht bezorgd bij gezinnen in heel Nederland en vanaf 17 oktober ook in België.

Mensen die het boek niet ontvangen hebben, kunnen vanaf 15 oktober terecht bij alle winkels van Albert Heijn in Nederland en vanaf 17 oktober bij Delhaize in Vlaanderen.

Er zijn maar liefst 900 vestigingen in heel Nederland zodat er altijd wel eentje in de buurt is. Daar kun je dan een boek ophalen zodat je kind er lekker mee aan de slag kan. Ook is er een digitale versie van het speelgoedboek.

Meer informatie vind je hier.

Speelgoedtrends

Ter gelegenheid van de lancering hebben de speelgoedexperts van bol.com de speelgoedtrends van 2022 in kaart gebracht. Opvallend is dat maatschappelijke ontwikkelingen, zoals meer aandacht voor het klimaat en diversiteit & inclusiviteit, een duidelijke rol spelen in de trends van dit jaar.

Marcel de Looper, speelgoedexpert van bol.com, licht toe: “Bol.com heeft jarenlange ervaring in de speelgoedwereld en toegang tot een schat aan data over speelgoed. Op basis hiervan is goed te voorspellen welk speelgoed een trend gaat worden of blijven.

Maatschappelijke ontwikkelingen zijn vaak van invloed op trends. Dat zien we in 2022 duidelijk terug. De klimaatcrisis maakt mensen bewuster van het belang om zelf, ook bij het kopen van speelgoed, duurzame keuzes te maken.

Er worden daarnaast steeds meer maatschappelijk gesprekken gevoerd over diversiteit en inclusiviteit. Logisch gevolg is dat merken hun aanbod hierop aanpassen en consumenten hier steeds meer voor open staan.

Ook in ons Grote Speelgoedboek hebben we ervoor gezorgd dat kinderen zichzelf kunnen herkennen, zowel in de selectie van het speelgoed als in de beelden.”

Hij vervolgt: “We zien ook nog de invloed van de coronajaren en de huidige onzekere tijd terug in de trends. Geïnspireerd op de tijd die mensen samen thuis hebben doorgebracht, zijn spelletjes nog steeds enorm populair.

Mensen zijn in de coronajaren ook meer gaan knutselen. Dit heeft de categorie modelbouw een boost gegeven. Daarnaast zien we dit jaar ook dat animatieseries voor kinderen die te zien zijn via streamingsdiensten als Netflix en YouTube ook een duidelijke invloed hebben op de trends.”

De zes speelgoedtrends zijn als volgt:

 1. Streaming speelgoed
 2. Divers en inclusief speelgoed
 3. Klimaatneutraal spelen
 4. Forever Young
 5. Spelen voor verbondenheid
 6. Modelbouw in een nieuw jasje

Streaming speelgoed

Het grote bol.com speelgoedboek voor Sinterklaas; met verlanglijstje poster, cadeau tips, speelgoed trends, spelletjes, luisterverhalen, apps en waar aan te vragen / op te halen bij de albert heijn. - Mamaliefde.nl

Waren het vorig jaar vooral de bioscoopfilms die invloed hadden op de speelgoedtrends, nu hebben de streamingdiensten en YouTube deze rol voor een deel overgenomen. De karakters uit series gericht op kinderen (of ouder) gaan naar verwachting volop over de (digitale) toonbank.

 • De serie Gabby’s Poppenhuis is te zien op Netflix en gaat over kattenliefhebster Gabby en haar vrienden. Deze kat-tastische personages schitteren niet alleen in deze animatieserie, maar ook in de (digitale) schappen van speelgoedland. Bol.com verwacht erg veel van de Gabby trend met Gabby’s Poppenhuis als één van de koplopers. Deze vind je hier.
 • De kleurrijke Magic Mixies figuurtjes zijn bekend van een YouTube serie. Deze kleurrijke magische ketel met echte mist is winnaar van de Speelgoed van het Jaar verkiezing 2022 en wordt naar verwachting veel gevraagd deze feestdagen. Deze vind je hier.
 • Ook de Squishy Maker van Doctor Squish, van het populaire Doctor Squish account op YouTube, komt naar verwachting op vele lijstjes te staan. Deze vind je hier.

Divers en inclusief speelgoed

Mensen met een andere achtergrond zijn van oudsher minder goed zichtbaar in de speelomgeving van kinderen. Of het nu gaat om een handicap, geslacht of iemands afkomst.

Het is belangrijk dat alle kinderen zichzelf kunnen herkennen in het speelgoed dat beschikbaar is. Steeds meer merken spelen hierop in en introduceren speelgoed met een divers en inclusief karakter.

 • Een populaire set is de Leo & Rocky starterset van Sofia’s Beauty’s van Schleich. Want ook jongens kunnen paarden leuk vinden! Deze vind je hier.
 • De poppen uit de Barbie Fashionistas serie hebben diverse soorten lichaamsbouw, huidskleur, kleur ogen, kleur haar, kapsels en talloze thema’s die zijn geïnspireerd op de nieuwste trends. Waaronder Barbie met een prothese of in een rolstoel. Deze vind je hier.
 • Ook LEGO heeft diverse figuren in een rolstoel, waardoor ook kinderen met een handicap zichzelf vertegenwoordigd voelen. Deze vind je hier.
 • Met Crayola colours of the world (stiften, waskrijtjes en potloden) kunnen kinderen tekenen en kleuren in alle huidskleuren die er zijn. Deze vind je hier.

Klimaatneutraal spelen

Het grote bol.com speelgoedboek voor Sinterklaas; met verlanglijstje poster, cadeau tips, speelgoed trends, spelletjes, luisterverhalen, apps en waar aan te vragen / op te halen bij de albert heijn. - Mamaliefde.nl

Duurzaam speelgoed zien we al langer. De groei van dit segment werd eerst vooral gedreven door de duurzame ambities van merken zelf. Zowel van merken die vanuit duurzaamheid zijn ontstaan als bekende ‘oudere’ merken die bewust zijn gaan verduurzamen.

De vraag vanuit consumenten is, beïnvloed door de actualiteit, inmiddels ook sterk toegenomen. Op basis van online zoek- en klikgedrag zien we dat het een onderwerp is waarop bol.com steeds meer interactie heeft met klanten.

 • Bekende grote merken die duurzaam speelgoed hebben gelanceerd zijn de Barbie Loves the Ocean speelsets gemaakt van gerecycled
  plastic (hier) en de Wildtopia sets van Playmobil (hier).
 • Duurzame materialen vind je in een keur aan artikelen: van het FSC houten speelgoed van Little Dutch (hier) tot Sophie
  de Giraf (hier) gemaakt van 100% natuurlijk rubber.
 • Speelgoedmerk Jumbo heeft een spel om kinderen meer te leren over recyclen: Jumbo ‘Ik leer recyclen’ (hier)

Modelbouw in een nieuw jasje

Het grote bol.com speelgoedboek voor Sinterklaas; met verlanglijstje poster, cadeau tips, speelgoed trends, spelletjes, luisterverhalen, apps en waar aan te vragen / op te halen bij de albert heijn. - Mamaliefde.nl

Bij het woord modelbouw denk je niet snel aan een flitsende trend, maar aan oude mannen met treinbanen en modelsporen. Met dank aan spelers als Robotime (hier) en Brimley (hier) is modelbouw echter zijn saaie imago van zich aan het afschudden en aan een revival bezig. Bol.com verwacht dit jaar veel van de modelbouw trend. De bouwpakketten hebben een decoratieve waarde en kunnen nadat ze in elkaar gezet zijn als decoratie in huis gebruikt worden. Het is immers zonde om veel tijd en aandacht te stoppen in een bouwpakket dat vervolgens naar zolder verdwijnt.

Vooral pakketten met de toevoeging van licht en miniatuurbouw hebben een grote decoratieve waarde, zoals Robotime’s lichtgevende wereldbol (hier) en Cathy’s Flower House (hier), een klein diorama van een bloemenwinkeltje waarin veel schattigs te ontdekken valt. Deze sets zijn wel bedoeld voor oudere kinderen van 14+ en volwassenen.

Spelen voor verbondenheid

Het grote bol.com speelgoedboek voor Sinterklaas; met verlanglijstje poster, cadeau tips, speelgoed trends, spelletjes, luisterverhalen, apps en waar aan te vragen / op te halen bij de albert heijn. - Mamaliefde.nl

Er zijn trends die komen en gaan en trends die langere tijd blijven. De populariteit van spelletjes is er hier één van. Sinds de coronacrisis worden er steeds meer spelletjes gespeeld binnen families. Deze trend is te zien in de verkopen van gezelschapsspelletjes zoals Qwixx, Beverbende, Ticket to Ride en Regenwormen.

In navolging daarvan is de huidige tijd ook onzeker door de invloed van oorlog, inflatie en grote kostenstijgingen. Wat in dit soort tijden altijd overeind blijft, is de behoefte om tijd door te brengen met vrienden en familie. Een spel biedt hier de perfecte ondersteuning bij en daardoor kan de hele spellencategorie nog steeds rekenen op een ongekende populariteit bij jong en oud.

Spellen vind je hier.

Forever young

Het grote bol.com speelgoedboek voor Sinterklaas; met verlanglijstje poster, cadeau tips, speelgoed trends, spelletjes, luisterverhalen, apps en waar aan te vragen / op te halen bij de albert heijn. - Mamaliefde.nl

Hoewel kinderen doorgaans de meest fanatieke ‘spelers’ zijn, is het stempel dat speelgoed alleen voor kinderen is nu echt niet meer relevant. Spelen is voor iedereen! Als hobby, als ontspanning en voor verzamelaars. Speelgoed in allerlei vormen en voor iedereen is helemaal in opkomst.

Speelgoed waar volwassenen blij van worden, zijn vaak de gevestigde merken. Denk aan Playmobil en LEGO, zoals Night Rider Playmobil (hier), Back to the Future LEGO (hier) en Home alone huis LEGO (hier). De populariteit van artikelen van Pokémon (hier), Funko pops (hier) en Star Wars helms (hier) is ook echt niet alleen aan kinderen toe te schrijven. Luxe LEGO sets, zoals deze Ferrari (hier), worden vaak door vaders gekocht, zodat ze hier samen met hun kind mee aan de slag kunnen gaan.

Linda van Aken
 1. s says:

  Leuk zo’n groot speelgoedboek. Ik merk dat er weinig Duplo instaat. Alleen de dierenwereld. In de leeftijdscategorie van 2 jarigen is voor de ook al weinig te vinden. Ik vond het namelijk vorig jaar leuk om een lijstje te knutselen met hem. Nu lonkt het eigenlijk niet zo door het beperkte aanbod en ook al weinig 1,2 en 3 ogen dobbelstenen inzitten. Dat was juist leuk voor de variatie.

Comments are closed.