Skip to Content

Roscon de Reyes (Driekoningencake) recept

Roscon de Reyes (Driekoningencake) recept

Roscon de Reyes is een typische Spanish Driekoningencake. Het is een romige, zoete cake die gemaakt wordt met amandelen, kaneel en sinaasappel. De cake wordt versierd met een koninklijke kroon en wordt gegeten op Driekoningen, een belangrijk Spaans feest dat plaatsvindt op 6 januari.

Roscon de Reyes recept

Roscon de Reyes (Driekoningencake) recept

In Spanje wordt de Driekoningencake Roscon de Reyes al eeuwenlang gebakken tijdens het Driekoningenfeest. Het Driekoningenfeest herdenkt het bezoek van Driekoningen aan het kindje Jezus en is een van de belangrijkste feestdagen in Spanje. De traditie gaat terug tot de middeleeuwen en de cake is nauw verbonden met deze bijzondere gebeurtenis.

De cake is in de vorm van een ring, die symboliseert het oneindige licht van de zon en de sterren. Het is een zeer populair gebak en wordt in veel huishoudens gebakken. De taart is een platte taart van twee lagen bladerdeeg met daartussen in amandelfrangipane.

In de taart was een munt, een boon ( of meerdere) of een porseleinen beeldje verstopt. Wie de boon, muntje of beeldje in zijn stuk taart vindt is de koning die dag en krijgt bepaalde privileges zoals kiezen wat er gegeten wordt, of geen klusjes hoeven te doen. Dit verwijst naar de cadeaus die de wijzen aan Jezus gaven.

Het recept varieert van regio tot regio, maar de basis is altijd een zoete brioche-achtige cake met een amandelspijs filling. In sommige delen van Spanje wordt de cake ook gevuld met rozijnen of crème fraîche. De cake is vaak versierd met rozenblaadjes, suikerparels en sterren.

Ingrediënten Roscon de Reyes

Ingrediënten cake

  • 120 gram ongezouten boter
  • 120 gram suiker
  • 2 eieren
  • 250 gram bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • gedroogd fruit

Voor de versiering

  • amandelschaafsel
  • poedersuiker
  • 1 koninklijke kroon

Bereidingswijze Roscon de Reyes

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Mix de boter, suiker en eieren tot een romige massa.
  3. Voeg bloem, vanillesuiker, bakpoeder, kaneel en gedroogd fruit toe en mix alles goed door elkaar.
  4. Vet een cakevorm in met boter en strooi er wat bloem in. Giet het cakebeslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar.
  5. Laat de cake afkoelen.
  6. Voor de versiering gebruik je poedersuiker en amandelen en strooi deze over de cake.
  7. Zet de kroon bovenop de cake.
  8. Laat de cake op kamertemperatuur komen en serveer hem dan.

Roscon de Reyes met roomlaag

Roscon de Reyes (Driekoningencake) recept - Mamaliefde

Een variant op bovenstaand recept is door de cake door midden te snijden en te bedekken met een laagje roombotercreme.

Linda van Aken