Skip to Content

Parijs met kinderen; tips wat te doen bezienswaardigheden en uitjes

Parijs met kinderen; tips wat te doen bezienswaardigheden en uitjes

Het is alweer ruim een week geleden dat we met onze dochter naar Parijs gingen. We waren er met een groot deel van de familie en na ons eerste bezoekje met beide kinderen bleek dat dit voor onze zoon teveel van het goede was. Naar deze mooie stad met een wandelwagen is gewoon niet te doen.

De hele dag in een draagzak is voor hem ook te lang, daar heeft hij ook niets aan. Hij mocht dus gezellig een dagje met zijn peetante en nichtje optrekken. Hij was nog lekker slaperig dus mocht lekker bij oma en opa in bed verder slapen.

Samen met manlief, mijn broer en onze dochter gingen we met zijn vieren naar Parijs. We hadden een parkeergarage gevonden, vlakbij Nation. Redelijk in het centrum dus. Zodat we met de metro en rer alle kanten op konden gaan.

Vooraf had ik een lijstje gemaakt met monumenten om te bezichtigen; zoals de Eiffeltoren, Arc de Triomph, Notre Dame en het Louvres.

Monumenten en bezienswaardigheden in Parijs met kinderen

In deze historische wereldstad vind je natuurlijk ook ontzettend veel monumenten. Tijdens de eerdere bezoeken heb ik hier veel al van gezien, en of het echt heel interessant is voor zeer jonge kinderen betwijfel ik. Voor deze bezienswaardigheden maak ik echter graag een uitzondering.

 • Arc de Triomphe; Als ik aan deze triomfboog gebouwd door Napoleon denk, kan ik niet heen om het vele drukke verkeer. Als kind hebben we poging gedaan dit over te steken, aangezien we de tunnel niet konden vinden. Was toen nog te doen, maar zou ik nu niet aanbevelen. Je hebt hier ook een museum en vanaf de triomfboog heb je een mooi uitzicht op de stad en de speelgoedautootjes die beneden rond cirkelen. Er staan ook verrekijkers.
 • Eiffeltoren; Als je in Parijs bent mag een bezoekje aan de Eiffeltoren niet ontbreken, dit is tenslotte het boegbeeld van de stad. Tenminste, ik moet eerlijk bekennen dat ik van de drie keer dat ik in deze stad ben geweest ben ik slechts een keer, als 12-jarig meisje omhoog gegaan. Ik vond het zeer indrukwekkend en aangezien onze dochter het ook leuk vind om in een lift omhoog en omlaag te gaan zal ze dit denk ik wel kunnen waarderen. Benieuwd wat ze van het uitzicht vind. Vanuit de Pagode in de Efteling keek ze in ieder geval haar ogen uit! Natuurlijk hoort er dan een ijsje bij. Geadviseerd wordt een bezoekje vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag en het meenemen van een jas en vest aangezien het boven goed kan waaien. Onder de Eiffeltoren vind je een mooi park Champ de Mars met diverse speeltuinen en een draaimolen. In de zomer wordt de Eiffeltoren mooi verlicht en knipperen na zonsondergang de lichtjes. Dit heb ik eerder ook al mogen zien en is zeer goed te bewonderen vanaf de Montmarte, kan je daarvoor lekker genieten in een van de zeer betaalbare restaurantjes. Waar we met zijn tweeën een driegangen menu hebben gegeten inclusief drankjes voor nog geen 20 euro!
 • Place de la Concorde; Dit is het grootste en beroemdste plein van Parijs. Het werd aangelegd door koning Lodewijk XV. Hij liet er zijn standbeeld op zetten en noemde het plein naar zichzelf Place Louis XV. Zijn opvolger Lodewijk XVI was minder gelukkig. Tijdens de Franse Revolutie werd op het plein een guillotine opgesteld waar honderden Fransen een kopje kleiner werden gemaakt. Ook hij en zijn vrouw Marie-Antoinette moesten er in 1793 aan geloven. Na de Revolutie werd het plein herdoopt in Place de la Concorde. Nu staat in het midden een 23 m hoge Egyptische obelisk uit 1250 v.Chr. Het duurde drie jaar voor hij goed op zijn plaats stond. Verder staan er twee prachtige weelderige fonteinen en op acht hoeken een standbeeld dat een Franse stad uitbeeldt.
 • Notre Dame de Paris; Als je als 1-jarige in en op de Dom van Milaan bent geweest hoort deze kathedraal ook zeker op het programma. Dit is de beroemdste kerk ter wereld met een prachtige gevel met onder andere het roosvenster en een indrukwekkend interieur met drie orgels. Natuurlijk hoort een beklimming van de toren zoals Quasimodo er ook bij. Al zullen 422 treden een beetje te veel zijn voor een stel peutervoetjes. Dat wordt dus een leuke uitdaging voor de rug van mama of haar oom. Achter de kerk is een klein park met een zandbak en bankjes. Op het plein voor de kathedraal vind je Point-Zéro, het punt vanwaar alle afstanden naar Parijs gemeten worden. Volgens mijn ervaringen kan je hier net aan de andere kant van de oever ook heerlijk genieten van een toeristenmenu in een van de vele restaurantjes.

Musea in Parijs met kinderen

 • Musée de l’Air et de l’Espace; Museum over de Franse luchtvaartgeschiedenis met meer dan 150 militaire en civiele vliegtuigen in hangars. Onze dochter is gek van vliegtuigen en helikopters en moet ze ook altijd aanwijzen, toch twijfel ik of dit niet een beetje teveel van het goede is voor haar. Voor manlief die ooit is begonnen aan de studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek hoef ik daar echter niet over te twijfelen. Er staan onder andere twee Concordes en een Boeing 747. Een hal is ingericht met unieke helikopters en een tentoonstelling over ‘verticaal vliegen’ vanaf de helikopter van Leonardo da Vinci tot de modernste toestellen. Op Le Bourget landde in 1927 Charles Lindbergh na zijn eerste transatlantische vlucht. Ik kon alleen niet zo snel vinden of er hier nog steeds gevlogen wordt.
 • Crypte Archéologique du parvis de Notre-Dame; Misschien niet eens zozeer voor de kinderen. Maar zelf lijkt me dit ondergrondse museum enorm fascinerend. Dit is tenslotte de plek waar Parijs is ontstaan. Aan de oever van de Seine onder het plein van de Notre-Dame. Hier vind je Romeinse kaden, middeleeuwse kelders en winkels, natuurlijk de funderingen van de kathedraal zelf , een 18e-eeuws weeshuis voor vondelingen en het 19e-eeuwse riool. Stiekem best bizar eigenlijk. In het Musée des Egouts kan je trouwens het rioleringsstelsel bezoeken.
 • Muséum National d’Histoire Naturelle; Natuurlijk kan je in Parijs naar het Louvre gaan, maar dat is duur en druk. Volgens mij zou onze dochter het Natuur-Historisch museum veel leuker vinden. Alleen al als ik naar een foto kijk die genomen is in de zaal met opgezette dieren zou het me niet verbazen dat we alleen daar al een uur kunnen doorbrengen. Verder zijn er nog veel meer afdelingen met dierenverzamelingen zoals dinosaurussen en is er een gigantische buitenruimte. En dat in hartje Parijs. Voordeel van deze activiteit is ook dat musea vaak over een goede airco beschikken. Ideaal dus voor op een super warme of juist een regenachtige dag.
 • Centre Georges Pompidou; Dit moderne gebouw heb ik eigenlijk alleen nog maar vanuit de buitenkant bewonderd vanwege de vele buizen en pijpen in felle kleuren aan de buitenkant. En natuurlijk de vijver met kleurrijke waterspuwende figuren, die zullen vast indruk maken. Naast de permanente tentoonstellingen, tijdelijke exposities heb je ook een speciale kinderafdeling op de begane grond. De Galerie des Enfants.  Op het plein voor het gebouw was het destijds erg druk met veel optredens van straatartiesten. Dat zal ook wel gewaardeerd worden.
 • Cité des Sciences et de l’Industrie; Een wetenschapsmuseum dat zeer kindvriendelijk schijnt te zijn met veel interactieve afdelingen en attracties zoals een onderzeeër, de Argonaute, een aquarium, een vliegtuig waar je zelf piloot mag spelen of reizen door het menselijk lichaam. Ook hier vindt je op de begane grond een speciale afdeling gericht is op kinderen van 2 – 7 jaar en van 5 – 12 jaar (stiekem best wel grote leeftijdsspanne). Waar je overal in mag en mag proberen, binnen een tijdslimiet.

Parken in Parijs met kinderen

Parijs is natuurlijk een enorme stad met gigantisch veel inwoners. Die echt niet allemaal een eigen tuintje of balkon hebben. Daarom zijn er over de hele stad enorme parken waar in het weekend hele gezinnen heen gaan om te vertoeven. In deze parken vind je niet alleen een groen grasveldje en een aantrekkelijk aangelegde groenvoorziening. Je hebt ook enorme speelplaatsen die vrij toegankelijk zijn en worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals ponyrijden, draaimolens, zeilbootjes en poppenkast waar je vervolgens wel een bijdrage voor betaald. Parken die op het lijstje zijn belandt;

 • Champ de Mars; In het centrum van Parijs, aan de voet van de Eiffeltoren, die natuurlijk op de lijst met bezienswaardigheden staat heb je een park met drie speeltuinen. Waaronder een zandbak, draaimolen en ponyritjes. Er is ook nog een grotere speeltuin met klimrekken en een speeltuin voor peuters.
 • Jardin du Luxembourg; Dit park werd geadviseerd door een andere moeder met kinderen. Nadat ik de beschrijving had gelezen realiseerde ik me dat ik hier al eens geweest ben, zonder kinderen, en dan kijk je toch heel anders naar dit park. Toen kwamen we voornamelijk voor het Paleis dat aangelegd werd op verzoek van Maria de Medici, de beroemde en invloedrijke familie uit Italië rondom het gelijknamige paleis. In het park is veel te doen voor kleine en grotere kinderen zoals een grote kinderspeelplaats (kost 1,50) met leuke schommels, glijbanen, zandbakken en klimrekken. Zijn er skelters, kan je ponyrijden en een ritje in de draaimolen maken en naar een poppentheater kijken. In de zomer kan je ook een klein zeilbootje huren en is er een pannenkoekenrestaurant. Je vind er zelfs een imkerschool en tennisbanen.
 • Bois de Boulogne; Enorm park aan de westrand van Parijs waaronder Jardin d’Acclimatation met een lachspiegelpaleis, boottochtje, kinderboerderij met beren en boerderijdieren en een mini amuseumentspark. Er zijn ook twee speeltuinen voor onder en boven de tien jaar, mini-golf, achtbanen en poppenkast.
 • Bois de Vincennes; Dit park aan de Oostkant van Parijs is een kruising tussen een botanische tuin en een amusementspark. Onze dochter is gek op bloemen en de attracties zullen vast ook in goede aarde vallen. Bijvoorbeeld de kinderboerderij (Ferme de Paris), een draaimolen, een poppenkast en een vlindertuin. Dat laatste wordt altijd heel wisselend ontvangen. Een leuke speeltuin is ook nog welkom. En als we energie overhouden kunnen we terecht in het Château de Vincennes.
 • Parc de Belleville; Hypermoderne maar rustige speeltuin in het noord-oosten van Parijs, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Er zijn fonteinen, waterval, grasvelden en een enorme constructie voor de klauteraars. Je hebt er ook een weerstation dat uitleg geeft over het weer en luchtvervuiling in Europa.

Zomer in Parijs

In de zomer (juli en augustus) is Paris Plages een populair evenement, ook voor kinderen. Het bestaat uit stranden die speciaal hiervoor zijn aangelegd. De kinderen kunnen aan een ‘strand’ liggen, spelletjes doen, in de zandbak spelen, pootje baden in ondiepe badjes, trampoline springen en in roeiboten varen. Bij warm weer staan op diverse plekken sproeiers die verkoeling brengen. Er zijn op een paar plaatsen zelfs cabines waar je je baby kunt verschonen, inclusief flessenwarmers. In het water van de Seine is zwemmen verboden. Aan alles is gedacht, dus zeer geschikt.

Reizen door Parijs

Door het reizen in een stad kan je al een groot beeld krijgen van de stad en de sfeer die er hangt. Natuurlijk is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de metro. Alleen al de stations zijn zeer de moeite waard. Maar verder reis je voornamelijk ondergronds. Een ritje met een toeristische bus kan ook erg leuk zijn met kinderen. Ik zie onze dochter al zitten op het dak wijzend naar alles waar we voorbij reizen. Je kan zo ook makkelijk uitstappen bij een bezienswaardigheid. Deze manier van reizen hebben we ook toegepast in Kuala Lumpur en is best goed bevallen.

Eifeltoren

We vertrokken al vroeg vanaf de camping, maar konden helaas al terug voordat we de snelweg hadden bereikt. De draagzak lag nog op tafel, klaar om meegenomen te worden. We hebben een hoop foto’s gemaakt die ik graag met jullie wil delen. De foto’s van de eerste dag Parijs zullen nog volgen, iedere keer als we bij mijn ouders zijn vergeten we hun deel en om de een of andere reden zijn er een hoop van onze foto’s niet zo geslaagd als ik normaal gewend ben.

Lees ook: Eiffeltoren met kinderen

Ile de la Cite

In de reisgids waren we gewaarschuwd voor grote drukte bij de Eiffeltoren. Dat werd dan ook onze eerste bestemming. Na een keer overstappen kwamen we uit bij Trocadero, waar je het Palais de Chaillot vind. Een van de expositieruimten van de Wereldtentoonstelling waar de Eiffeltoren ook onderdeel van was. Het idee was om dichterbij uit te stappen.

Vandaag was echter de laatste dag van de werkzaamheden waardoor een aantal haltes waren afgesloten. erg was het niet, want vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de Eiffeltoren en kan je mooie foto’s maken. Waaronder de zeer toeristische versies. Je steekt dan ook heel mooi de Seine over en komt uit onder de Eiffeltoren. Gelukkig was het nog niet al te druk en besloten we tot de helft te gaan. Alles verliep vrij vlot en onze dochter vond het heerlijk in de lift.

Ondanks de drukte kroop ze onder twee mensen door om naar buiten te kunnen kijken. Gelukkig waren het oudere vrouwen die dit heel erg lief vonden. Boven maakte ze een selfie met behulp van papa. Wij gingen heel lui met de lift weer naar beneden maar mijn broertje ging met de trap. We waren ongeveer even snel aangezien we moesten wachten op de lift en onze dochter kon nog even op duivenjacht gaan samen met een Frans meisje. Via het park liepen we naar de rer-halte om onze reis te vervolgen. Als je foto’s van dichtbij wilt maken is dit echt een supermooie locatie.

De volgende halte was direct in het centrum. We stapten uit bij Saint Michel. Bij deze mooie fontein heb je vele straatjes met eetgelegenheden. We maakten het onszelf makkelijk en kozen voor de subway. Nooit geweten dat ze hier ook een kids pack hadden. Met gevulde maagjes liepen we naar het Ile de Paris voor een bezoekje aan de Notre Dame. Dit stukje mocht ze bij papa op de rug in de hoop dat ze in slaap zou vallen. Missie geslaagd. Wij konden rustig in de rij aansluiten voor de Notre Dame en genieten van deze pracht en praal. Na afloop nog even een foto gemaakt voor de deuren.

Het zonnetje was ondertussen ook flink gaan schijnen dus manlief werd van zijn trui ontdaan. Hier werd ze toch wakker van. De wandeling in de reisgids liep tussen de Notre Dame en het water door en bracht ons naar een mooi parkje met veel bloemen en speeltuintjes. Nu ze toch wakker was kon ze even lekker zelf wat energie kwijt. Het leek wel alsof de hele omgeving met kinderen hier te vinden was. Natuurlijk kochten we ook een slotje om aan de brug op te hangen. Toevallig zaten er drie sleutels bij zodat we er alledrie een in het water konden gooien.

Centre Pompidou

Na een korte wandeling waarbij de nodige souvenirs geshopt werden zoals het roze shirt dat ze gelijk aantrok en een bezoekje aan het Paleis van Justitie liepen we via de Jacques de Tour naar het Centre Pompidou. Helaas was onze dochter nog te jong om met de roltrap naar boven te mogen dus bleven we gezellig buiten om even met water te spelen. Daarna liepen we verder naar de M voor een toiletbezoek en een eerder beloofd ijsje. Toevallig kwamen we ook nog een Mickey tegen.

Louvres

Na nog een stukje verder gewandeld te hebben kwamen we uit bij het Louvres. Eens het grootste paleis van Europa. En dat was te zien. Het blijft imposant om via de voorkant naar binnen te lopen via het voorplein om dan uit te komen bij de piramides.Nog meer water, dus nog meer interessant. Bij de kleine piramides ging ze ook naar beneden kijken, of de duifjes nadoen door te vliegen, zo lief. Hier vertrokken we weer met de metro.

Champs Elysees

Met de metro stapten we uit bij de Arc de Triomph, hier waren we in de ochtend ook al geweest maar was de Eiffeltoren ons ‘doelwit’. En maar goed ook gezien de rijen die er nu staan. We liepen door de tunnel naar het plein om hier even de eeuwige vlam te bekijken. Om zes uur werd het plein schoongeveegd en kwamen er militairen naar boven.

We hoorden dat het nog twintig minuten wachten was en hadden een meisje die nu toch wel een beetje moe werd dus liepen terug naar de Champs Elysees om even te shoppen. Althans, vooral veel window shopping. Alleen bij de Disney Store zijn we naar binnen geweest. Wat een gave Frozen kostuums en merchandise hebben ze daar! Toch weer een heel ander aanbod dan in Disneyland. Manlief was weg van dit star wars pak. Aan het einde namen we weer de metro.

Place du Tetre

De Montmartre was onze eindbestemming. In mijn herinneringen waren hier genoeg restaurantjes om te kunnen eten en heb je een mooi uitzicht op de Eiffeltoren als die in de avond verlicht wordt. Er zat weer behoorlijk wat energie bij onze dochter, dus ze heeft deze heuvel helemaal zelf beklommen! Uiteindelijk vonden we een terrasje op het Place de Tetre zelf. Het was even wachten op het eten, dus liepen we een rondje. Dat schilderen vond ze toch wel erg interessant.

Het toeristenmenu wat we hadden gekozen zag er erg prima uit. Toen we de rekening zagen was het wel even schrikken. We hadden allemaal een drankje genomen, maar waren bijna de helft kwijt aan het drinken. 6,5 Euro voor dat glas appelsap of 9 euro voor een biertje!!! Volgende keer toch maar weer een zijstraatje in. Het eten was echter prima. Na het eten brachten we nog een bezoekje aan de Sacre Coeur. Het was hier ondertussen erg druk met livemuziek en veel straatverkopers met verlichte Eiffeltorentjes.

Op het internet had ik opgezocht dat de Eiffeltoren om tien uur verlicht zou worden dus we waren een beetje aan het dubben of we nog een uur zouden wachten toen we de lichtjes zagen. Het is dan even rennen naar de hoek van de straat voor een foto. Onze dochter was ook zeer onder de indruk van deze ‘discolichtjes’. We namen de trappen weer naar beneden om met de metro terug te gaan naar de parkeergarage en waren binnen een drie kwartier weer terug op de camping. Onze zoon lag al heerlijk te slapen en oma en opa waren nog op de terugweg van hun dagje Versailles.

Het was een lange dag, maar echt eentje om naar terug te kijken. We hebben veel gezien, flink wat kilometers hebben gemaakt, lekker gegeten hebben maar ook de nodige rustpauzes gehad. Heerlijk om op zo’n manier de highlights van deze wereldstad mee te krijgen. Bij de keuze van de activiteiten hebben we vooral ook gekeken naar wat leuk / interessant is voor onze dochter en waar mogelijk haar even lekker laten spelen / lopen / rennen / met water spelen.

Overnachten in Parijs met kinderen

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Expedia; Expedia checkt dagelijks alle hotels, vluchten en andere aanbiedingen om de voordeligste prijzen en speciale korting deals te vinden. Het aanbod vind je hier.
Booking.com; Het van oorsprong Nederlandse Booking.com is de grootste hotelwebsite ter wereld. Je kan ook reserveren zonder creditcard of last-minute. Het aanbod vind je hier.
TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? De belofte bij TUI is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.

Linda van Aken