Het was in 708 dat de aartsengel Gabriël drie keer verscheen op het eiland. Op de plaats van de verschijning werd er door Aubert, de bisschop van Avranches een kappeletje gebouwd dat uitgroeide tot een bedevaartsplaats met de bijnaam Le Merveille (het wonder).
Het verhaal gaat dat hij deze opdracht negeerde, tot de aartsengel een gat in zijn hoofd had gebrand.
Op dit moment is het één van de drie drukstbezochte monumenten van Frankrijk; jaarlijks bezoeken er 3,5 miljoen mensen het eiland!. Als je de foto’s ziet snap je wel waarom. Hier werd kerk bovenop kerk gebouwd en het eiland groeide uit tot een enorme abdij met een klein dorpje.
De weg naar het eiland was alleen bij eb bereikbaar, bij vloed werd het weer een eiland. Nu nog kan je alleen per voet of de bus het eiland bereiken.
Vergezichten op Mont Saint-Michel
Dit eiland is vooral bekend geworden vanwege zijn silhouet. Als een enorm kasteel rijst het op uit het water. Vanaf de snelweg die toch echt wel een paar tientallen kilometers verderop ligt kun je deze vorm al onderscheiden. Vanaf de vaste wal is het dan ook zeker een aanrader om hier even bij stil te staan. Vanaf het eiland zelf zie je dat namelijk niet meer.
Het Middeleeuws dorp
Het dorp van Mont Saint-Michel kom je binnen via de toegangspoort. Aan het begin van het eiland zie je een gebouw van de gendarmerie (politie), en kun je naar rechts door de Koningspoort. Je komt dan in het dorpje met zijn Middeleeuwse vakwerkhuizen. Je komt dan eerst op een pleintje met openbare toiletten, een paar shops en het wereldberoemde restaurant van Mère Poulard. Dit loopt uit in een smal straatje dat de naam ‘Le Grande Rue’ draagt, met winkels en restaurants. De meeste mensen lopen door dit smalle straatje, dus het kan daar erg druk zijn.
Wil je de drukte vermijden? Kies er dan voor om direct naar links te gaan. Dit is ook de weg die voor auto’s toegankelijk is. Dit loopt een stuk gemakkelijker en rustiger. Hoef je niet zo bang te zijn dat je je kinderen kwijtraakt. Een andere optie is om meteen na de toegangspoort naar rechts te gaan en over de stadsmuren te lopen. Ook daar is het een stuk rustiger en kun je genieten van het uitzicht op het water en de Middeleeuwse daken. Ook hier vind je wat restaurantjes.
De prijzen vielen me nog mee, zo betaal je gemiddeld 6 euro voor een kindermenu en 10 euro voor een hoofdgerecht. Je komt dan uit bij de tour du nord met een mooi uitzicht op de abdij. Daar is het wel wat drukker. Na het trappetje ben je eigenlijk al bij de ingang van de abdij.
Handig; kaart van het dorp met werkzaamheden!
Bezienswaardigheden in Mont Saint-Michel
Naast een wandeling door het dorp, en een bezoek aan de abdij en een wandeling over het wad is er nog meer te zien en doen:
La Chapelle-Saint-Aubert
Een klein kappelletje met ruwe stenen gevel en kleine ramen. Het is gewijd aan Saint-Aubert, de bisschop van Avranches, die in 708 door de aartsengel Michaël werd opgedragen hier een kerk te bouwen.
La Porte du Roy
Een prachtige toegangspoort tot de Mont. Door de poort kom je onmiddellijk in de Grande Rue en waan je je terug in de Middeleeuwen. In de middeleeuwen was hier een legereenheid ingekwartierd om het recht van de Franse koning aan te tonen en te beschermen. Het is een mooie middeleeuwse poort.
Porte du Boulevard
De poort bij de ingang van het water.
Tour du Nord
Via enkele trappen en de remparts is deze toren bereikbaar. Mooi uitzicht over de hele baai en ideaal gezichtspunt om bij vloed het wassende water de baai te zien binnenstromen.
Parochiekerk Eglise Saint-Pierre
Als je omhoog loopt naar de abdij dan kom je vanzelf langs de Eglise Paroissiale Saint-Pierre (onderdeel van de betaalde tour). Dit is een rustplekje in de drukte. In de kerk zie je een zilveren beeld van de aartsengel St.-Michaël die in een harnas de draak die Satan voorstelt vertrapt. St. Michaël was vooral belangrijk voor het verdrijven van de duivel uit de mensen. De kerk is uit de 11de eeuw. Het is een klein maar mooi kerkje met een kerkhof bij de kerk. ‘s Avonds wordt de kerk schitterend verlicht en vind je hier een nocturne.
Tour Gabriel
Ook vanaf deze poort heb je een schitterend uitzicht en kun je mooie foto’s maken. Het is hier ook een stuk rustiger.
Een bezoek aan de abdij La Merveille
Een bezoek aan de Middeleeuwse abdij La Merveille blijft toch echter wel het hoogtepunt van een bezoek aan Mont Saint-Michel. De kosten zijn niet erg hoog, maar wel kan er een rij staan. Deze kun je omzeilen door vooraf online een kaartje te kopen en deze uit te printen of een m-ticket op je mobiel. In het jaar 1017 werd op het hoogste punt van het eilandje begonnen met de bouw van een romaans kerkgebouw. Deze kerk werd bovenop zijn 10de-eeuwse voorganger, de nu ondergrondse kapel van Onze Vrouwe gebouwd.
In het begin van de 13de eeuw na de verovering door de Fransen van de Engelsen, onder bevel van de koning, was de Mont Saint-Michel in brand gestoken door de Bretonse troepen. Er was veel schade en de wederopbouw (1211-1228) werd uiteindelijk gefinancierd door de koning. Het nieuwe monasterium dat in de plaats kwam van het bouwwerk van Roger II kwam wordt ‘het Wonder’ genoemd omwille van zijn schoonheid. Sinds 1979 staat de Mont Saint-Michel op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO.
Opvallend is dat deze abdij in drie verschillende lagen om het hoogste gedeelte van de berg is heen gebouwd. De opzet was om naar gelijkenis met de stad Jeruzalem, hem op te bouwen uit drie gebouwen die grenzen aan een vierkant plein met drie poorten. Twee van deze gebouwen staan er, de derde is er nooit gekomen omdat toen met name de bedelorden in populariteit toenamen.
Naast de mooie uitzichten vanaf de abdij kun je de verschillende vertrekken bekijken zoals een ridderzaal, een gastenzaal, een eetzaal, een keuken, een slaapzaal, een kerk, de klokkentoren, een tuin en een kapel. Alle verblijven zijn in originele staat te bewonderen. Zo zijn er nog originele tegelvloeren, glas-in-loodramen en relikwieën.
De tuinen van de abdij zijn ook zeker de moeite waard!
De abdij is tot zes uur open en tot vijf uur mag je naar binnen. Zo aan het einde van de dag is het wel beduidend rustiger.
Meer informatie vind je hier.
Musea in Mont Saint-Michel
Archeoscope
Multimediashow over de bouw van Mont Saint-Michel van kapel naar klooster, alleen in het Frans, geen vertaling.
Meer informatie vind je hier.
Musee Historique
In dit museum vind je een rijke verzameling van oude voorwerpen (wapens, beeldhouwwerken, schilderijen, horloges), instrumenten van folteringen uit de middeleeuwen, een ijzeren kooi van Louis XI, kerkers die afkomstig zijn uit de 1300 jaar oude geschiedenis. Uniek is de 19de-eeuwse periscoop die zicht heeft op de zee en een groot deel van de baai van Saint-Michel.
Meer informatie vind je hier.
Musée de la Mer et de l’Ecologie
In dit museum kom je meer te weten over de grootste getijden ter wereld, het maritieme karakter van Mont Saint-Michel en de pogingen om het verslibben van dit eiland tegen te gaan. Maritieme geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de grote verzameling van 250 oude modellen van oorlogsschepen, handel, vissen en pleziervaartuigen.
Meer informatie vind je hier.
Musee Logis Tiphane
Historisch huis uit de 14de eeuw van Chevalier Bertrand Duguesclin, ridder en bevelhebber van de legers van het Franse Koninkrijk. Hij woonde daar met zijn vrouw Tiphaine, een beroemde astroloog uit de middeleeuwen die de toekomst voorspelde op basis van de sterren.
Meer informatie vind je hier.
Let op; voor de drie musea en archeoscope koop je een kaartje, daarvoor betaal je voor volwassenen 9 euro en kinderen 4 euro. Meer informatie daarover vind je hier.
Wadlopen
Als het eb is, is de zee in geen velden of wegen te bekennen en kun je een rondje lopen over het wad. Nu heb ik dat eerder geprobeerd bij Groningen maar dat was geen groot succes. De grond was daar erg drassig. Hier lopen echter duizenden mensen hetzelfde rondje dus is de ondergrond goed aangestampt.
Je kan dus ook rustig zonder vieze voeten een stukje wandelen. Tot de hoek om te kijken of je de zee ziet, of halfrond om de rotsen aan de achterkant te bekijken en schelpjes te zoeken, of driekwart tot de kapel Saint-Aubert. Het is dan wel even klimmen tot je bij de trap bent, maar dat is prima te doen. Het laatste stukje tot de weg begint is het wel iets natter omdat de monding van de rivier hier langs loopt. Maar als je over de stenen heen klautert is dat ook goed te doen. Zelfs een gezin met oma, buggy en baby zagen we dit doen.
Als je ‘echt’ wilt wadlopen en een stuk de zeebodem op wilt, is het verstandig om dit te doen onder de begeleiding van een gids. Je loopt dan bijvoorbeeld naar het onbewoonde rotseiland Tombelaine en terug. Onderweg zie je zeehonden, zeevogels en heb je prachtig zicht op Mont Saint-Michel zelf. Dit doe je trouwens op blote voeten! De risico’s zijn o.m. drijfzand, mist, onweer, razendsnel opkomende vloed en diepe, snelstromende geulen waardoor het niet veilig is om alleen op pad te gaan.
Echt een eiland; afhankelijk van de getijden
Als de vloed opkomt, dit kan echt heel snel gaan, dan wordt Mont Saint-Michel weer een eiland, omringd door water. Op deze website hier vind je de actuele getijden met hoog- en laagwater. Ideaal dus als je graag wilt wadlopen of het eiland graag als eiland wil zien.
Een paar keer per maand bij gunstige omstandigheden zoals een volle maan en gunstige wind komt de vloed hoger dan normaal of ontstaat er zelfs springtij (haute marée in het Frans), daar wordt wel over geschreven dat de zee opkomt met de snelheid van galopperende paarden. Veel mensen zoeken dan een plaatsje bij de torens of op de brug, maar ook vanaf de tuinen van de abdij heb je een goed zicht.
Het kan zelfs voorkomen dat de toegangsweg onder water komt te staan en je een paar uur afgesloten bent van de bewoonde wereld tot het weer eb wordt. Legendarisch zijn de filmpjes op Youtube toen je nog bij het eiland kon parkeren en er auto’s in tien minuten tijd verdwenen onder de zeespiegel. Met name tussen december en februari schijnt dit regelmatig voor te komen.
Helemaal uniek is de ‘Vloed van de eeuw’, het verschil tussen eb en vloed is dan 14 meter of meer. Het natuurfenomeen komt eens in ongeveer 18 jaar voor en vloeit voert uit de stand van de maan en de zon, die op een lijn komen te staan, en hun aantrekkingskracht op de oceanen. Dit fenomeen is het best waarneembaar bij het kloostereiland Mont Saint-Michel, omdat de Normandische en Bretonse kust er een soort trechter vormen voor het zeewater. Ook onder normale omstandigheden is de getijdenwerking daar groter. De volgende vloed van de eeuw wordt pas in maart 2033 en maart 2051 verwacht. De vorige was van 10 maart 1997.
Eten & Drinken
Op het eiland vind je een aantal terrasjes met schitterend uitzicht op de oceaan. Nadat het een uitdaging wordt om zeker rond lunchtijd een plaatsje te bemachtigen, lopen de kosten echter ook al snel op. Aan het begin van de brug vind je een soort van hotelzone en een supermarkt. Daar kun je eventueel nog betaalbaar een lunch scoren om vervolgens op één van de picknickplaatsen op het eiland te lunchen.
Tickets & Bereikbaarheid & Parkeren bij Mont Saint-Michel
Aangezien het erg druk kan zijn, zeker in het hoogseizoen is het handig om vooraf tickets te kopen. Je bent dan onderdeel van een georganiseerde tour zodat je zeker weet dat je alles ziet en veel extra uitleg krijgt.
Tickets daarvoor kan je hier kopen.
Er zijn speciale parkeerplaatsen bij Mont Saint-Michel, die staan duidelijk aangegeven op de borden. Met de auto kan je hier namelijk niet komen. Daar betaal je voor een dagkaartje 12 euro. Tussen 7 uur ‘s avonds en 2 uur ’s nachts is parkeren gratis. De poorten van het eiland zijn dag en nacht open.
Vanaf de parkeerplaats rijden er gratis shuttlebussen die zowel voor- en achteruit kunnen rijden. Deze rijden tussen acht uur in de ochtend en één uur in de nacht. Je kan dus prima blijven om ook in het donker te genieten van een schitterende verlichte abdij. Als je in de ochtend komt kan hier een rij staan die echter vrij vlot verloopt. Op de terugweg loop je een groot deel van de brug voordat je bij de opstapplaats komt van de bussen. Vanaf twee uur begint ook hier een rij te staan.
Je kan ook kiezen voor een paard-en-wagen, maar dan moet je daarvoor betalen.
Wil je graag lopen naar de abdij; vanaf de parkeerplaats is dat ongeveer 4 km waar je ongeveer veertig minuten over doet. De wandeling ziet er wel echt schitterend uit. Maar je kan ook twee haltes meegaan met de bus en uitstappen bij de hotelzone. Dat scheelt toch weer een stukje.
Tip; koop je parkeerkaartje als je aankomt. Dat scheelt in de rij staan als je teruggaat.
Zijn jullie al eens naar Mont Saint-Michel geweest?
Frankrijk
- Frankrijk top regio’s en bestemmingen
- Ardèche met kinderen
- Bourgogne met kinderen
- Bretagne met kinderen
- Dordogne met kinderen
- Frans Baskenland met kinderen
- Languedoc-Roussillon met kinderen
- Normandië met kinderen
- Quiberon met kinderen
- Dijon met kinderen
- Parijs met kinderen
- Rouen met kinderen
- Carcassonne met kinderen
- Disneyland met kinderen
- Eiffeltoren met kinderen
- Mont Saint-Michel met kinderen
- Invasiestranden Normandië met kinderen
- Puy du Fou reviewmet kinderen
- Camping Aux Rives Soleil review
- Camping Du Bois d’armour
- Camping Le Chenaie review
- Camping Le Pommier Ardeche review
- Camping Le Grand Dague review
- Camping Mediterranee review
- Center Parcs Villages Nature Paris review
- Domaine de Kerlann review
- Baby en vader fotoshoot ideeën - 13 November 2024
- Technisch speelgoed voor peuters, kleuters en kinderen - 12 November 2024
- Aesthetic laptop achtergronden - 11 November 2024
Ze liepen zelf, ik zou een buggy inderdaad ook niet aanraden. Niet alleen vanwege de trappen, maar ook de drukte overal. De kans dat je overal tegenaan botst is heel groot. Een draagzak is dan veel fijner.