Skip to Content

Review; Light Stax lichtgevende bouwsteentjes

Review; Light Stax lichtgevende bouwsteentjes

Het favoriete speelgoed hier in huis? Bouwsteentjes. Elke keer als ik de grote bak met Duplo de kamer uit wil zetten in verband met ruimtegebrek, gaan ze net de dag ervoor weer enthousiast aan het bouwen. Muppet’s kamer ligt bezaaid met de kleine steentjes, wanneer ik hem zijn gang zou laten gaan. Hij gaat er graag midden tussenin zitten en laat dan zijn creativiteit zijn gang gaan. Toen ik Light Stax lichtgevende bouwsteentjes mocht proberen, had ik dus een stuiterend eitje hier in huis.

Light Stax lichtgevende bouwsteentjes

Naast bouwstenen, is hier het speelgoed wat lichtjes heeft ook altijd het speelgoed waar ze naar grijpen. Bijzonder dat licht en geluid zo’n magisch effect op kinderen heeft. Een combinatie van licht en bouwen is volgens mij uniek. Speelgoed dat de creativiteit en fantasie stimuleert scoort bij deze mama altijd punten.

En wanneer Muppet het combineert met zijn eigen bouwstenen, moet hij ook nog logisch nadenken, want de bouwsteentjes met LED-verlichting moeten wel verbinding met elkaar maken. Daarnaast moet het op het basisstation beginnen, want anders is er geen stroomtoevoer en doet je kunstwerk helemaal niets.

Light Stax creative en Light Stax expension

Om te testen ontvingen wij de Ligth Stax creative en de Light Stax expension. De Light Stax creative bestaat uit 50 steentjes met LED-verlichting en een oplaadbare batterijbouwsteen. De bouwstenen hebben 3 mogelijkheden: instant aan, knipperen of gloeien.

Het knipperen blijft ook een uitwerking op kinderen hebben, het is de favoriet van Muppet. De Light Stax expension set bestaat uit nog eens 24 doorzichtige bouwstenen in verschillende kleuren, zodat er ook wat grotere bouwwerken met LED-verlichting gemaakt kunnen worden.

Leeftijdsindicatie

De advies leeftijd is 6+ en dat is niet voor niets. Dan heb ik het niet zo zeer over het ruimtelijk inzicht trouwens, want dat zie je soms al sterk ontwikkeld bij jongere kinderen.

Ik heb het meer over de kracht en motoriek. De blokjes moeten echt goed verbinding maken om licht te geven, helemaal als het hele bouwwerk verlicht moet worden én wanneer het gecombineerd wordt met gewone steentjes. Dan kan het lastig worden, want soms klikken de steentjes wat moeilijk vast. Het is hierdoor wel ideaal speelgoed om de fijne motoriek te oefenen, dus is daar een inhaalslag te maken voor je kind, dan zou ik dit speelgoed zeker aanraden.

Ook geeft het speelgoed een extra dimensie aan het bestaande speelgoed wat veel kinderen al in huis hebben. Hierdoor wordt de spelbeleving van dit speelgoed vergroot. Iets waar ze bij jou thuis misschien nét klaar mee waren, wordt door deze aanvulling juist wel weer interessant en blaast het nieuw leven in!

Ervaringen Lightstax

Lightstax is dus een variant op Duplo en ook 100% compatibel (dat moest natuurlijk uitgetest worden), maar dan voorzien van ledjes. Het bijzondere is dat je geen speciale connecties nodig hebt. Je gaat gewoon aan de slag met het bouwen en steekt daarna het licht aan. Of je bouwt met het licht aan zodat je gelijk kan zien of een blokje er goed opzit. Vandaar de naam Lightstax: bouwen met licht.

Dit is vorig jaar gelanceerd in Europa en de Verenigde Staten en heeft direct awards gewonnen. De set kun je koppelen aan de laptop of voorzien van drie AAA-batterijen. Deze worden in de verpakking meegeleverd zodat je meteen kan beginnen met bouwen! Ook de onderste basis is aanwezig.

Toch is er een nadeel aan: de starters pakketten bestaan uit 12, 24 of 26  blokjes inclusief een smart base of als aanvulling zijn er 6 blokjes in een specifieke kleur. Uitzondering is het pakket met 102 blokjes, maar die is ook wel erg prijzig. Meer is gewoon beter!

Een set met 24 blokjes is genoeg voor een uur plezier na het eten met twee kinderen voordat ze naar bed gaan. Van gezellig samen spelen, en het dan maar even door de vingers zien dat ze op de tafel klimmen om de toren nog hoger te bouwen, tot het ruzie maken om wie welke blokjes mag hebben.

De adviesleeftijd van deze Lightstax-blokjes is vanaf twee jaar, kunnen ze er allebei plezier van hebben. Naar bed gaan ging ook best makkelijk nadat ze hoorden dat de lampjes als nachtlampje mee mochten naar hun slaapkamer. De lichtjes kunnen trouwens niet alleen branden gedurende vijftien minuten maar ook knipperen, of langzaamaan opgloeien.

Christmas Lightstax

Naast de gekleurde blokjes is er ook een speciale editie uitgebracht voor de Kerst. Deze set kost tijdelijk slechts 9,95 en is prima om hier kennis mee te maken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik in het begin een beetje terughoudend was. Leuk hoor, maar tien blokjes is wel erg weinig.

Ik heb zelfs mijn gastbloggers gevraagd om hun mening. Uiteindelijk was ik toch te nieuwsgierig en daar heb ik geen moment spijt van. De blokjes hebben aan alle vier de kanten een afbeelding waarmee je kan gaan puzzelen. Een kerstboom, rendier, sneeuwpop of de sneeuwman.

Op de doos staan de afbeeldingen zodat je het voorbeeld kan zien. Peuter had nog wel een beetje hulp nodig met het puzzelen. Stap voor stap: eerst alle blokjes met de juiste kant bovenop leggen. En vervolgens aan de hand van het voorbeeld de puzzel te bouwen. Dit is best wel een goede oefening omdat je zo leert dat blokjes ook schuin op elkaar kunnen.

Ze vindt het helemaal geweldig. Als ze klaar is draait ze het bouwwerk om, om de achterkant te bewonderen waar alles door elkaar zit.

Oftewel: weer uit elkaar halen om een nieuwe afbeelding te maken. En zo gaat dat rustig door. Als het aan mij ligt mag dit zó genomineerd worden voor Speelgoed van het Jaar 2016!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)
 1. Jose M schreef:

  super leuk voor onze jongste die gek is op bouwen :-D

 2. lehkamp schreef:

  mijn dochter zou dit echt geweldig vinden! ze is gek op bouwen!

 3. Anneliese de Waal schreef:

  Ik doe graag mee voor mijn zoontje Luc, heel erg leuk, vooral het nu kouder buiten wordt, is het erg leuk om mee binnen te spelen.

  Groetjes Anneliese

Comments are closed.