Als kind leg je de basis voor je verdere gezonde leven. De dingen die je dan leert, zul je waarschijnlijk ook overnemen op latere leeftijd. Dat geldt ook voor de gewoontes die je ouders vroeger hadden. Nu je zelf ouder bent, wil jij je kind dan ook leren om gezond te leven. Dat betekent ook gezond eten.
Helaas is dat bij veel kinderen een enorme opgave. De meeste kinderen geven toch de voorkeur aan de drie P’s, snoep en chips, maar griezelen al bij de gedachte van een stuk groente of fruit. Frustrerend, nietwaar?
Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat zij hun hele leven niets anders dan pizza en pannenkoeken zullen eten. Met een aantal simpele tips leer jij je kind eenvoudig gezond(er) te eten. We hebben ze kort voor je op een rijtje gezet.
Kinderen leren bijna elke dag weer iets nieuws. En net zoals bij elke andere ontwikkeling, moeten ze ook leren om nieuwe dingen te eten. Daarom is het slim om een gevarieerd menu aan te bieden. Het smaakpalet van kinderen verandert constant. Daarom is het ook goed om dingen meerdere keren aan te bieden. Zelfs wanneer zij dit enkele jaren geleden nog niet lekker vonden. Je zult zien dat ze steeds meer nieuwe dingen leren eten.
Een leuke manier om nieuwe producten en recepten aan te bieden is door gebruik te maken van de maaltijdboxen van Green Chef. Het leuke hiervan is dat je elke week weer geheel nieuwe recepten en ingrediënten uit kunt proberen. Daardoor is het gemakkelijker om een gevarieerd menu aan te bieden.
Geef zelf het goede voorbeeld
Dit lijkt misschien een open deur. Toch wordt het nog al te vaak vergeten. Maar hoe kun je verwachten dat jouw kind gezond eet als je dit zelf niet doet? Als je zelf niet gezond leeft, zal je kind dit ook niet doen. Bovendien leg je hierbij de verkeerde basis voor zijn toekomst.
Grote kans dat hij jouw ongezonde gewoontes ook overneemt op latere leeftijd. Het is daarom belangrijk om ook kritisch naar jouw eigen levensstijl te kijken. Wat zou je kunnen verbeteren om gezonder te leven?
Samen koken
De meeste kinderen vinden het heerlijk om te kunnen helpen. Toch zijn er maar weinig kinderen die regelmatig meehelpen in de keuken. Het kost toch meer tijd en energie om je kinderen hierbij te betrekken.
Het is echter wel een goede manier om ze geïnteresseerd te maken in gezond eten. Ze zullen bovendien sneller geneigd zijn om iets te proeven als ze het zelf gemaakt hebben. Probeer ze daarom minimaal één á twee keer per week te betrekken bij het koken.
Dit is tegelijkertijd ook een prima moment om alvast wat rauwkost aan te bieden. Proef samen alvast wat van de verschillende groenten voordat je ze in het gerecht verwerkt. Zo is je kind minder snel geneigd om van ongezonde dingen te snoepen en krijgen ze alvast de nodige vitamines binnen.