Skip to Content

Kerstkaarten versturen

Kerstkaarten versturen

Kerstkaarten versturen is natuurlijk 1 van de traditionele dingen die we doen met de feestdagen. Hoewel de afgelopen jaren die populariteit wel afneemt, worden er toch altijd nog veel kaarten verstuurd.

Waarom zou je dit wel of niet doen, wat zijn leuke alternatieven en als je kiest voor wél kerstkaarten sturen: maak je ze zelf of ga je ze kopen?

Waarom kerstkaarten sturen?

Eigenlijk is dat niet zo ingewikkeld om te begrijpen. Een kerstkaartje ontvangen voelt toch als dat er iemand aan je gedacht heeft. Het stuurt je niet alleen wensen maar ook een stukje ‘gezien worden’.

Niet helemaal alleen zijn, zeker als je alleen woont. En daarmee komen we ook meteen uit op de redenen waarom je wel een kaartje zult sturen.

Zeker mensen die al ouder zijn en minder mensen om zich heen hebben of bijvoorbeeld mensen die ziek zijn of om bepaalde redenen minder in de maatschappij kunnen doen: zij zullen het heerlijk vinden om kaarten te krijgen.

En een echt kaartje voelt dan toch net even mooier dan een simpel appje of een mailtje. Je kunt je huis er meteen mee gezellig maken en zo steeds zien dat je niet vergeten wordt.

Waarom zou je geen kerstkaarten sturen?

Er is natuurlijk ook een andere kant. In deze tijd van duurzaam leven is er iets voor te zeggen dat het onnodig verspilling van energie en papier is. Hoewel je over het stukje ‘onnodig’ behoorlijk in discussie kan gaan. Maar eerlijk is eerlijk: het is ook duur.

Kerstkaarten zelf kunnen duur zijn (maar daar zijn ook goedkope oplossingen voor). Maar de verzendkosten zijn het al helemaal. Ook al bestaan er kerstzegels. Is dit voor jou het probleem? Lees dan maar verder bij de tips hoe je het betaalbaar kunt houden als je het toch wel graag wel doet!

Tips om het betaalbaar te houden

Wat kan je doen om het betaalbaar te houden en toch kaarten te versturen?

 • Breng zelf de kaarten rond in je woonplaats (dus wat je op de fiets of lopend af kan)
 • Koop kerstkaarten in grote verpakkingen bij de supermarkt of de Action
 • Maak zelf de kaarten van oude kaarten
 • Verstuur alleen kaarten naar mensen die het nodig hebben of die je heel dierbaar zijn. De rest krijgt een mailtje met een mooie afbeelding en een lieve wens (en ook dan kan je het trouwens heel persoonlijk doen!)
 • Laat los dat je iedereen een kaartje moet sturen die jou een kaartje sturen (hoewel het natuurlijk wel aardig is om het wel te doen…)
 • Koop uiteraard kerstzegels

Een eigen wens op de kerstkaart

Kerstkaarten versturen - Mamaliefde

Wil je iemand echt laten weten dat je aan die persoon denkt en hem echt iets moois toewensen? Dan is een eigen woordje op de kaart hartstikke mooi. Je hoeft niet meteen te dichten of hoogdravende taal te gebruiken. Juist even in je eigen woorden iets persoonlijks melden maakt een kaartje extra bijzonder. Een gedichtje zelf erop schrijven maakt het al mooier dan helemaal niks of alleen de standaard wensen. Die nemen we ondertussen wel aan voor zoete koek en eigenlijk zegt dat helemaal niks meer, toch? Maar een woordje waaruit duidelijk is dat het echt voor die persoon zelf bedoeld is, is toch wel het mooist.

Maar eerlijk is eerlijk: verstuur je veel kaarten dan is het eigenlijk niet te doen. Dan zou je een selectie kunnen maken. Wie heeft het nodig of wie is er voor jou extra bijzonder?

 • Die lieve vriendin en dat wil je haar laten weten
 • Die kennis die net een dierbare verloren is
 • Je oude oma
 • Iemand die zelf ziek is of iemand die dichtbij hem staat
 • Je vriendin die verhuisd is en die je nu veel te weinig ziet
 • En zo weet je er vast nog meer!

Zelf maken of kopen?

Goed, je wilt dus kerstkaarten gaan versturen. Dan komt er de vraag wat voor kaarten je dan verstuurd. Ga je voor goedkope kant-en-klare kaarten of wil je dan ook echt mooie kaarten versturen (die dus wel een stuk duurder zijn). Ben je graag creatief bezig, dan is zelf maken uiteraard ook een hele leuke manier en zelfgemaakte kaarten voelen ook persoonlijker en dus mooier aan! Moet je er wel op tijd mee beginnen, natuurlijk. Maar ook hierin kan je een selectie maken wie een eigengemaakte kaart krijgt en wie een kant-en-klare, als je niet voor iedereen er zelf 1 kan maken.

Help, kerstkaarten vergeten te kopen

Tja, het overkomt ons vast allemaal weleens dat we de kaarten vergeten zijn te kopen en ze nu dus nergens meer te vinden zijn. Of dat je er toch net 1 of 2 tekortkomt. Verkeerd geteld of opeens krijg jij van mensen een kaart die jij helemaal niet op je lijst hebt staan. En je vindt het toch wel zo leuk, dat je ze ook een kaartje terug wilt sturen. Geen nood, dan is er gelukkig altijd nog internet en zeker de ‘grote jongens’ als Bol.com hebben dan opties om het snel in huis te hebben. Even opletten bij het artikel zelf of het de andere dag al geleverd kan worden!

Deze vind je hier.

Waar koop je materialen om zelf kerstkaarten te maken

Kerstkaarten versturen - Mamaliefde

Kerstkaarten maken kan je op veel manieren doen. Je kunt karton kopen die ervoor bedoeld is, inclusief enveloppen! En dan is het een kwestie van de kaartjes mooi maken. Met uitgeknipte stukjes van oude kerstkaarten of je koopt hier nieuw materiaal voor.

Stickers, letters als sticker of stempel, glitters, met draad iets erop borduren: zo maar een greep uit de vele mogelijkheden. Heb je ooit diamond painting gedaan? Dan heb je vast ook steentjes over. Die zou je uiteraard ook kunnen gebruiken!

Materialen kopen kan je bijvoorbeeld bij:

 • Creatieve beurzen
 • Hobbywinkels
 • Online
 • Action en dergelijke winkels
 • Regelmatig bij boekwinkels

Je kunt allerlei materialen los kopen, maar ook gaan voor pakketten. Daarmee heb je vaak meteen alles in huis én loskopen is dan ook vaak duurder. Zoals bijvoorbeeld dit pakket van Craft Sensations. Je kunt meteen beginnen en je hebt genoeg materialen om 10 kaarten te maken.

Deze vind je hier.

Linda van Aken