Skip to Content

Home Alone Films

Home Alone Films

Home Alone is een echte klassieker voor de generatie die nu zelf kinderen heeft en vanwege het thema een populaire kerstfilm. Echter is het nog steeds een populaire kerstfilm, bij jong en oud. Dat blijkt alleen al uit het feit dat de film nog elk jaar met Kerstmis op de televisie komt. In België werd hij zelfs tot beste kerstfilm verkozen in 2008.

Veel mensen kennen wel de eerste twee delen met Maccaulay Culkin in de hoofdrol, maar zelfs vorig jaar in 2021 is er nog een nieuwe film uitgekomen. En dan heb je nog de vele parodieën die hierop zijn geïnspireerde.

Home Alone

Home Alone is een serie van Amerikaanse komische films, de eerste is gemaakt in 1990 door Chris Columbus. Het is geschreven en geproduceerd door John Hughes, die al meerdere successen had geboekt met jeugdfilms. De muziek werd geschreven door John Williams, die ervoor genomineerd werd voor een Oscar.

De films werden uitgebracht door Disney, die vanwege het succes ook de jaren daarop nieuwe delen heeft gemaakt waarvan Home Sweet Home Alone in 2021 de meest recente is. Het verhaal is iedere keer vergelijkbaar, en gaat over een jongen van 9 / 10 jaar die om de een of andere reden alleen thuis is met de Kerstdagen en dan bezoek krijgt van boeven, die hij probeert te pakken door vallen uit te zetten. En toch liggen niet alleen de kinderen dubbel van het lachen tijdens het kijken, ongeacht welk deel. Deze films zijn gewoon tijdloos.

Een deel van de films is te vinden op dvd, de rest is online te bekijken via Disney+.

Home Alone (1990)

Home Alone: Het zal je maar gebeuren! Je ouders gaan op vakantie en ze laten jou achter in dat grote huis! Als er dan ook nog inbrekers het op het huis hebben voorzien, heb je de poppen aan het dansen. Maar onze kleine held Kevin (Maccaulay Culkin) weet wel raad met deze boeven. De twee inbrekers hebben geen verweer tegen de slimme valstrikken die Kevin voor ze klaar heeft staan.

Home Alone 2; Lost in New York (1992)

Zijn hele familie is op weg naar Miami en Kevin komt per ongeluk aan in New York. Tot overmaat van ramp blijken de ‘Wet Bandits’ ook nog ontsnapt te zijn en hun werkterrein verlegd te hebben naar New York. Uiteraard komt Kevin de boeven tegen en laait de strijd opnieuw op. Zijn werkterrein is deze keer een leegstaand huis, waar hij voldoende ammunitie vindt om de boeven goed dwars te zitten.

Home Alone 3 (1997)

Het lot van de hele wereld hangt aan een zijden draadje, wanneer zware criminelen hun ware tegenstander ontmoeten: en hij is pas acht jaar oud! Een internationale bende heeft een uiterst geheime computer chip gestolen en verborgen in een speelgoed auto.

Door een vergissing op het vliegveld belandt het autootje in handen van Alex Pruitt (Alex D. Linz – One Fine Day), die alleen thuis zit vanwege waterpokken. Wanneer de bendeleden het huis van Alex proberen binnen te dringen met high-tech snufjes, stuiten ze op heftig verzet van onze slimme held, die tal van valstrikken en booby traps heeft verzonnen om de bende op te rollen.

Home Alone 4 (2002)

Het valt niet mee om een negenjarige te zijn… Dat merkt Kevin in Home Alone 4, een supergrappige film voor het hele gezin. Maar wat hij nog erger vindt, is om Kerstfeest te vieren met zijn vader en zijn nieuwe vriendin. Ook al is daar meer supergaaf speelgoed dan Kevin zich maar kan wensen. Maar dit wordt een Kerst om nooit te vergeten, want de twee boeven, Marv en Vera, hebben boze plannen… Zou het Kevin lukken om deze boeven voor eens en voor altijd te vangen en z’n ouders weer bij elkaar te brengen?

Home Alone; The Holiday Heist (2012)

De tien jaar oude Finn Baxter verhuist met zijn ouders en zus Alexis van Californië naar Maine. Finn is geobsedeerd door het spelen van computerspellen en Alexis luistert heel de dag muziek. Ze weigeren beiden om vrienden te zoeken en willen terug naar hun oude huis in Californië. Op aandringen van zijn moeder gaat Finn toch praten met een buurjongen, genaamd Mason. Mason is heel de dag bezig met alles wat met sneeuw te maken heeft. Hij vertelt Finn ook een verhaal over een spook dat zou wonen in Finns nieuwe huis.

Wanneer de Baxters gaan winkelen breken Sinclair en Jessica, samen met hun nieuwe kluiskraker Hughes, in, op zoek naar een waardevol schilderij. In de kelder vinden ze een verborgen kluis. Na deze te hebben gekraakt ontdekken ze echter dat hij leeg is. Omdat de familie Baxter terugkomt, moeten de boeven snel het huis verlaten. Op hun terugweg zien ze echter een uitnodiging hangen voor een feestje die avond. Ze besluiten dan terug te komen om verder te zoeken.

Home Sweet Home Alone (2021)

Max Mercer is een ondeugende en vindingrijke jongen die is achtergebleven terwijl zijn familie in Japan is voor de vakantie. Wanneer een getrouwd stel een onbetaalbaar erfstuk probeert te bemachtigen, is het aan Max om het huis van de familie Mercer te beschermen tegen de indringers. Hij zal er alles aan doen om ze buiten te houden.

De dvd’s vind je hier en online kijk je op Disney+ of huur je via Pathe Thuis.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)