Geitenmelk: van alternatief uit een verhaal naar alternatief ‘in het echt’. Soms lees je je kinderen voor en ga je door dat verhaal ergens over nadenken. Zo lazen we een verhaal dat zich lang geleden afspeelde.
In dit verhaal kwam een man voor die een weesbaby voedde, de manier waarop verraste me: met een stuk stof gedrenkt in verse, rauwe, geitenmelk. Daar had ik eigenlijk nog nooit écht over nagedacht. Over hoe alternatieven voor moedermelk er vroeger uitzagen.
Alternatief voor moedermelk
Als je je daarin verdiept kom je naast de (aangelengde) rauwe melk van koeien, geiten, schapen, kamelen en paarden ook nog andere alternatieven tegen: de voedster, de niet zo succesvolle melkkeukens uit 1901, een eigen ontwikkeld recept…
De zoektocht naar een alternatief voor moedermelk blijkt van alledag. Eén van die alternatieven, de geitenmelk, is sinds 2014 ook in Europa beschikbaar gekomen als alternatief voor moedermelk.
Dit keer uiteraard niet als doek gedrenkt in een verse melk maar in poedervorm in een afgesloten NANNYcare blik. Nóg een nieuwe keuze erbij als moedermelk geen optie (meer) is… Of is dit een welkom alternatief naast het overwegend koemelkaanbod?
Koemelkallergie
Sommige baby’s hebben moeite met de eiwitten die in koemelk voorkomen. Van de allergieën is koemelkallergie de meest voorkomende allergie onder zuigelingen in Nederland. Wist je dat een pinda-allergie typerend is voor Amerika en visallergie voor Japan?
Zo zegt de “nummer 1 allergie” ook iets over de voedingscultuur. Bijzonder hè. Ouders die ervaring hebben met koemelkallergie of het vermoeden hebben dat er (later) een lactose-intolerantie zou kunnen ontstaan, weten wellicht dat er ook kunstvoeding beschikbaar is waarvan de koemelkeiwitten (volledig) geknipt zijn.
Hier maakten ook wij voorheen gebruik van.
Toch ben ik ook enthousiast geworden over geitenmelk omdat de eiwitsamenstelling van geitenmelk anders is dan koemelk, lichter verteerbaar. Ook de kleinere vetbolletjes zijn makkelijker te verteren.
Voor verse geitenmelk (niet voor babygebruik!) geldt dat het meer mineralen bevat maar ook in poedervorm die geschikt gemaakt is voor baby’s, zijn de mineralen makkelijker opneembaar dan de mineralen uit de koemelk.
Je vraagt je bijna af waarom er dan nog koemelkvoeding wordt verkocht. Dat is, denk ik, toch ook de prijs. Een koe produceert veel meer melk dan een geit.
Dat ‘productieverschil’ zie je terug in de kosten per blik: de prijs voor NANNYcare geitenmelk ligt beduidend hoger dan de prijs voor een blik niet-geitenmelk. Vergelijk je de prijs met voeding op basis van geknipt melkeiwit dan komen de prijzen dichter bij elkaar.
Het blijft lastig, een alternatief vinden. Belangrijk is vooral dat je iets vindt wat voor jou en je kindje goed werkt. Maar bij twijfels over de gezondheid van je baby zoek je uiteraard altijd eerst contact met je arts of consultatiebureau.
Heb jij weleens (noodgedwongen) een alternatief voor kunstvoeding op basis van koemelk overwogen?
Flesvoeding
- Borst- of flesvoeding; wat heb je nodig?
- Flesvoeding baby; voordelen & nadelen
- Flesvoeding baby ervaringen
- Flesvoeding schema baby
- Baby voeden op verzoek
- Flesvoeding houdingen
- Flesweigeraar; baby weigert drinken
- Baby nachtvoeding & droomvoeding
- Avondfles afbouwen
- Geitenmelk flesvoeding
- Koemelkallergie
- HiPP Junior Combiotik 4 review
- Papfles baby maken
- Difrax S-fles review
- Flessen uitkoken & steriliseren
- Spenen schoonmaken & uitkoken
- Stuwing tips wat doen
- Extra water geven baby in zomer
- Zelf kleurplaten maken in Canva - 31 March 2024
- Het mysterie van zeemeerminnen; bestaan ze wel of niet? - 8 February 2024
- 27 Populairste interieurtrends van 2024 - 21 January 2024