Skip to Content

Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen

Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen

Vijf jaar geleden waren we er al eens een keer; de Eiffeltoren. Met de familie waren we een weekendje weg in de buurt en brachten we ook een dag door in Parijs en gingen in de Eiffeltoren omhoog. De jongste was toen nog erg jong dus bleef achter en de oudste bracht een groot gedeelte van de dag door in een draagzak op mijn rug.

Nu vijf jaar laten reden we op de terugweg vanuit de Dordogne langs Parijs, want ‘alle wegen leiden langs Parijs’ en tja als je dan toch in de file staat op de pheripherique en je zoon vol bewondering naar die enorme toren kijkt en je toch wilt stoppen omdat je op de helft bent en wilt stoppen om wat te eten…

Want het is en blijft een enorm indrukwekkend bouwwerk dat mensen over de hele wereld tot de verbeelding spreekt en bij veel mensen op de bucket list zal staan om te bezoeken. Tijdens een weekendje Parijs mag een bezoek aan de Eiffeltoren, ongeacht of je wel of niet naar boven gaat dan ook absoluut niet ontbreken!

Parijs als tussenstop op doorreis

Grote kans dat als je richting het westen of zuiden van Frankrijk, of nog zuidelijker Spanje of Portugal rijdt, je over de E15 langs de oostkant van Parijs komt. Natuurlijk kan je een poging doen om zo snel mogelijk langs de files te komen en door te rijden. Maar het is ook zeker mogelijk om een tussenstop te maken in deze stad en bijvoorbeeld een bezoekje te brengen aan de Eiffeltoren. Nu kan je een poging wagen om met de auto de stad in te komen, maar dat kan nogal chaotisch zijn.

Daarom besloten we de auto vlak langs de snelweg te parkeren, namelijk bij het Centre Commercial La Grande Porte Montreuil. Vanaf hier rijdt metro nummer 9 richting het centrum met als plan om bij Trocadero uitstappen om richting de Eiffeltoren te wandelen. Natuurlijk kan je ook eerder al uitstappen en overstappen als je richting Ile de la Cité wil.

Voor 5 uur parkeren op zaterdag  waren we 13 euro kwijt, dus zeker voor Parijse begrippen zeer betaalbaar. Voor de metro betaalden we zelf 1,90 voor een enkeltje en de kinderen 0,75. Je bent misschien wel wat extra tijd kwijt aan overstappen en reizen met de metro, maar met de auto de stad in, zeker bij de Eiffeltoren en het zoeken naar een parkeerplaats mag je ook zeker tijd rekenen.

Toen we aan kwamen rijden zag de lucht er veelbelovend uit en leek het open te trekken. Toen we eenmaal hadden geparkeerd en het winkelcentrum uitstapten kwamen we terecht in een pittige hagelbui. We staken de snelweg over (dit is zeer goed te doen met zebrapaden, stoep en verkeerslichten) en namen daar de metro vanaf halte Porte de Montreuil.

Voor het gehele uitje vanaf het parkeren tot en met terug aan de auto, inclusief eten bij de McDonalds en weer terug, waren we ongeveer vijf uur kwijt. Ja, je kan in die tijd ook naar huis rijden maar toch had ik dit niet willen missen. Het bezoek aan de Eiffeltoren heeft misschien nog wel het meeste indruk gemaakt op de kinderen.

De Eiffeltoren; weetjes en geschiedenis

Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde

In 1889 was het de 100e verjaardag van de Franse Revolutie en dus het ontstaan van de republiek Frankrijk. Ter ere daarvan werd er een wereldtentoonstelling georganiseerd. In eerste instantie waren de Parijzenaars tegen de bouw van dit enorme gebouw van ijzer dat werd gebouwd door Alexandre Gustav Eiffel. Het ontwerp dat in zijn opdracht was gemaakt, werd in eerste instantie gebouwd voor een tijdelijke periode van 20 jaar, maar bleek enorm functioneel voor de communicatie en mocht blijven.

In 1908 werd het eerste langeafstandsbericht vanaf de toren verzonden. De Eiffeltoren is wereldberoemd en wordt door maar liefst 6 miljoen bezoekers per jaar bezocht en daarmee de drukst bezochte bezienswaardigheid ter wereld. Als je een bezoekje brengt is de kans dus ook groot dat je heel veel Nederlanders tegenkomt. Wij kwamen onze medelandgenoten onder andere tegen in de rij voor de kaartjes, in de lift, bij het afdalen op de trap en toen we naar buiten liepen.

Wandelen naar de Eiffeltoren

Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde

Er zijn twee metrohaltes die dichtbij de Eiffeltoren liggen. Zoals halte Bir Hakeim aan lijn 6 die loopt van Charles de Gaulle tot aan Nation. Als je vanaf Charles de Gaulle komt passeer je vlak voor het uitstappen de brug Ponte de Bir-Hakeim. Dit stuk verloopt bovengronds en geeft je een prachtig uitzicht op de Eiffeltoren aan de oostelijke (linker)kant. Als je hier uitstapt loop je langs de kade direct naar de Eiffeltoren waar je aan de zuidkant naar binnen kan.

Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde

Een andere optie is de halte Trocadero aan lijn 9 van Pond de Sevres tot aan Marie de Montreuil. Dit is een zeer populaire stop bij veel toeristen, omdat je vanaf de Jardins de Trocadero een schitterend uitzicht hebt op de Eiffeltoren en dus prachtige foto’s kan maken (ook zonder veel andere toeristen op de achtergrond), zoals de foto’s waarbij je op de balustrade zit of de cheesy “topje van de Eiffeltoren vasthouden met je vingers”-foto. Je loopt het eerste stuk naar beneden over de trappen, steekt de Seine over en kan dan één van de ingangen nemen.

Houd er rekening mee dat naar mate je dichter bij de Eiffeltoren komt, je steeds meer straatverkopers zal tegenkomen. Vooral de mutsen, baretten en natuurlijk mini-Eiffeltorens zijn enorm populair. Je kan rustig tientallen keren aangesproken worden voor bijvoorbeeld vijf sleutelhanger-Eiffeltorens voor een euro of een grotere voor een euro.

Je kan prima onderhandelen met ze; vraag bijvoorbeeld wat de vraagprijs is en ga op de helft zitten. Of bedenk vooraf wat je maximaal wil uitgeven. Werken ze niet mee, dan loop je weer verder. Grote kans dat ze toch akkoord gaan met je genoemde bedrag want voor hem tien anderen. Dit straatventen kan wel enorm opdringerig overkomen.

Naar boven met de trap of lift in de Eiffeltoren

Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde

Als je de Eiffeltoren wilt bezoeken zijn er sinds een aantal jaar strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Het park is afgezet met een stevige glazen wand en je moet door een poort met tassencontrole. Ook als je geen bezoek aan de Eiffeltoren wil brengen, maar hier wil rondlopen en vanaf de onderkant bekijken is dit nodig. Je vindt hier een aantal karren waar je kan eten en drinken en de kassa’s om kaartjes te kopen voor een bezoek aan de toren.

De prijzen voor de kaartjes zijn afhankelijk vanaf hoe je wilt gaan; lift of lopend en tot op welke hoogte. Lopend is mogelijk tot de tweede verdieping en met de lift kan je nog extra omhoog naar de top. Deze kan echter afhankelijk van de weersomstandigheden gesloten zijn. In de westelijke en oostelijke poot vind je een lift die je naar boven brengt. De lift bestaat ook uit twee verdiepingen. Nadat je in de rij hebt gestaan om kaartjes te kopen kom je hier weer in een (korte) rij te staan voor de lift en vindt er een nieuwe tassencontrole plaats.

Het beste reis je zo licht mogelijk met zo min mogelijk spullen, want dit kan nogal voor oponthoud zorgen. Zeker als je pech hebt kan dit nogal voor oponthoud zorgen. Op het platform moet je wachten tot de lift komt, zeker als je met kinderen bent, en er een grote groep Aziaten komt moet je even opletten want zodra de deuren van de lift opengaan wordt er nogal geduwd en zijn ze bang dat ze niet meekunnen.

De liften zijn erg groot en kunnen veel bezoekers tegelijk vervoeren. Het fijnste is het als je een plekje kan vinden aan de rand van de lift voor de kinderen. Niet alleen vanwege het uitzicht en het naar buiten kijken maar ook omdat er dan iets meer ruimte is.

Je kan er ook voor kiezen om met de trap naar boven te gaan, de toegangsprijs is dan iets minder, maar het is wel een behoorlijke klim. Je kan er ook voor kiezen om (een deel) naar beneden te lopen. Zo zijn we zelf vanaf de tweede naar de eerste verdieping gelopen, want ook hier stonden er weer wachtrijen.

Een bezoek is zowel overdag mogelijk als in de avond. Je kan echter maar één keer naar boven en naar beneden. Je kan dus zelf kiezen of je bij daglicht wil gaan en wil rondkijken of bijvoorbeeld in de avonduren om te genieten van het uitzicht over Parijs in het donker met alle lichtjes.

Tip: Ga je naar boven in de Eiffeltoren zorg dan dat je een warme jas / vest of shawl meeneemt, zeker bij een bezoek in de winter / herfst / voorjaar. Je zit tenslotte toch een stuk hoger en als het een beetje waait kan het ijskoud zijn en daardoor minder leuk voor de kinderen die zo snel mogelijk weer naar binnen willen.

De verdiepingen van de Eiffeltoren

De Eiffeltoren bestaat uit drie verdiepingen, in principe bezoek je de eerste en tweede verdieping en eventueel kan je helemaal naar boven naar de top.

De eerste verdieping

Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde

Je eindigt je bezoek op de eerste verdieping van de Eiffeltoren op de hoogte van 57 meter boven de grond. Hier vind je sinds een paar jaar een glazen vloer waar je overheen kan lopen en naar beneden kan kijken. Ook vind je hier het à la carte restaurant Altitude 95 met zicht op de Seine en aan de buitenkant. Ook is er een souvenirshop en een kleiner café voor een kleine hap of wat te drinken. Er is een vergaderzaal en een kleine tentoonstelling met beelden uit het verleden. Vanaf hier kan je met de lift of de trap naar beneden afdalen.

De tweede verdieping

Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde
Eiffeltoren bezoeken in Parijs met kinderen - Mamaliefde

Als eerste ga je met de lift naar de tweede verdieping op 115 meter hoogte. Je vindt hier onder andere het sterrenrestaurant Jules Verne met Michelinster. Dit restaurant is alleen te bezoeken met een reservering en heeft een eigen lift in de zuidelijke poot. De verdieping bestaat uit een tweetal platformen en bied je een schitterend uitzicht over de stad Parijs. Je kan helemaal rondlopen en de hele stad zien.

Op een mooie dag is het uitzicht hier ook het beste, je zit hoog genoeg om ver weg te kijken maar ook laag genoeg om de gebouwen goed te zien. Zo kan je de Arc de Triomphe, Sacre Coeur op de Montmartre, de Notre Dame, Louvre en nog veel meer spotten. Je loopt hier buiten langs de toren. Wel is de toren voorzien van een hoog hek om springen te voorkomen. Heel bijzonder vond ik het om de schaduw van de Eiffeltoren te zien, dit zie je alleen als het zonnetje schijnt.

De derde verdieping

De derde verdieping is ook wel de top van de Eiffeltoren op 276 m hoogte. Hier bevindt zich de televisiemast met alle antennes.

Verlichting Eiffeltoren

In 2000 werd de Eiffeltoren voorzien van lichtjes aan de buitenkant en schijnwerpers. Iedere avond wordt gedurende vijf minuten de Eiffeltoren verlicht met glinsterende lampjes. Dat zeker de moeite waard is om te zien, onder andere vanaf Trocadero, het park of bijvoorbeeld de Montmartre vlak voor de Sacre Coeur.

Niet met oud en nieuw, maar ieder jaar op 14 juli, wat een grote feestdag is in Frankrijk, wordt er een enorm nationaal vuurwerk afgestoken vanaf de Eiffeltoren. Als je rond die tijd in de omgeving bent moet je echt in de buurt zijn.

Wist je trouwens dat er in de winter ook een schaatsbaan wordt aangelegd op de eerste verdieping en je kan schaatsen op de Eiffeltoren? Schaatsen kan je ter plaatse huren.

Ben jij al eens naar de Eiffeltoren geweest?

Linda van Aken