Skip to Content

Duurzame LEGO

Duurzame LEGO

Ook LEGO kan er niet meer omheen: we willen duurzaam leven en dus is ook dit bedrijf op zoek naar duurzame manieren om de steentjes te fabriceren. Waar is LEGO allemaal mee bezig? En wat merk jij daar als consument van?

LEGO en plastic

Plastic is ondertussen natuurlijk een materiaal waarvan we vinden dat het niet meer kan. De plastic soep laat ons inzien hoe slecht dit is voor het milieu. Maar we weten allemaal dat LEGO toch echt van plastic gemaakt is. Hoe zou je dan ooit een duurzame variant kunnen maken? Door te kiezen voor plastic wat niet gemaakt is op oliebasis!

Door oude plastic materialen juist te recyclen heb je niet alleen een oplossing voor je eigen plastic, maar je maakt zelfs bewust de afvalberg kleiner door oud opnieuw te gebruiken. Of door te kiezen voor biologische grondstoffen.

LEGO is al langer bezig met milieu

Nu is het niet van vandaag of gisteren dat LEGO let op ons milieu. In 2003 is het bedrijf zich al gaan bezighouden met investeren in duurzame materialen. Zo zijn er sindsdien al plantaardige oliën gebruikt in plaats van olieproducten. Dit maakt zeker verschil omdat zo de blokjes biologisch afbreekbaar zullen zijn en ook het proces bij de productie verloopt ‘groener’.

LEGO let ook op zijn energieverbruik. En de verpakkingen worden gemaakt van gerecycled karton en papier. En er wordt dus volop geïnvesteerd, zowel in geld als in personeel, om duurzame bouwblokjes en dergelijke te kunnen maken.

250 varianten getest

Dat het ontdekken van een nieuwe manier van produceren niet altijd even makkelijk is, blijkt wel uit het feit dat de fabrikant maar liefst 250 variaties al verzonnen heeft van duurzaam plastic om te testen.

Volgens Limburger.nl heeft een plastic PET-fles (van 1 liter) genoeg grondstof voor tien standaard steentjes. Dus dan heb je nogal wat flessen nodig! Het vinden van genoeg gerecycled materiaal wat ook nog eens van de juiste kwaliteit is, dat is niet simpel!

Wel de juiste kwaliteit

Het bedrijf wil uiteraard niet inboeten op de kwaliteit van zijn steentjes. Logisch, want daar moeten ze het toch juist van hebben. Je kent vast wel de frustratie van je kind (of nog van jezelf) als je met een goedkoop steentje iets bouwde en het viel direct weer uit elkaar.

Juist de kwaliteit maakt LEGO en DUPLO zo fijn om mee te werken. Dus blijft het bedrijf zoeken naar de juiste mogelijkheden om zo een mooi ‘groen’ steentje te kunnen produceren.

Echte groene planten…van LEGO

Maar er is ondertussen nog meer gebeurd. Want LEGO heeft in 2018 de eerste botanische stukjes van LEGO uitgebracht die gemaakt zijn van plastic. Nu is dat niets nieuws als je het zo zegt, alleen is dat plastic nu gemaakt van duurzaam gewonnen suikerriet! Kijk, dan wordt het wel een mooi verhaal!

En LEGO viert deze mijlpaal dan ook! Ze hebben miljoenen bouwers vanuit de hele wereld uitgenodigd om duurzame superhelden te bouwen, die zich vervolgens aan konden melden bij Plantus Maximus. Zowel in winkels in New York en Berlijn en in het Natural History Museum in Londen werd er gebouwd, maar het kon ook online.

Bouwen kon met de botanische elementen én de LEGO steentjes die de bouwers zelf al hadden en daarmee gingen ze superhelden maken die onze planeet zullen beschermen. Het doosje met deze botanische steentjes wordt ‘Plants for plants’ genoemd.

Oude en nieuwe blokjes passen

We zijn niet anders gewend van LEGO dat alles met elkaar te mixen is. Ook nu kunnen oude en de duurzame steentjes met elkaar gebruikt worden. Zo blijft het oude vertrouwde van LEGO bestaan en dat al 60 jaar lang. Koop je duurzame LEGO, dan kan je dit dus prima combineren met je oude blokjes. En dat is toch alleen maar nog duurzamer!

Zo kan je immers het oude speelgoed nog blijven gebruiken en staat er niks nutteloos in de kast (of belandt het in de prullenbak…). Technisch gesproken zijn de oude en nieuwe botanische elementen gelijk, alleen zijn de nieuwe elementen voor 98% gemaakt van plantaardige materialen!

2030 is de streefdatum

LEGO heeft 2030 uitgekozen als streefdatum dat de producten en de verpakkingen duurzaam zullen zijn. Een nobel streven en de doorbraak van deze ‘groene’ steentjes is daarbij een grote stap voorwaarts!

LEGO sluit zich aan bij VN en WNF

Met de Verenigde Naties is het bedrijf een partnerschap aangegaan. Ze willen kinderen leren wat duurzaamheid is en hoe ze beter om kunnen gaan met het milieu. Met de steentjes van suikerriet heeft LEGO zich ook aangesloten bij de Bioplastic Feedstock Alliance van het Wereld Natuur Fonds.

Plants for plants kopen

Interesse in het doosje ‘plants for plants’? Bestel je iets uit de winkel van LEGO.com, dan kan je dit doosje er gratis bij krijgen! Het doosje draagt nummer 40320 en heeft 29 stenen. Deze steentjes zijn in de vorm van blaadjes en boompjes. En een kluitje gras.

euk om te gebruiken bij je dierentuin, in een tuin bij een huisje of misschien heb je een stad van LEGO gemaakt waar het leuk bij staat? Of koop het bij andere aanbieders. De prijs van dit doosje ligt dan rond 10 euro. Want helaas is het op het moment van schrijven bij LEGO zelf uitverkocht…

Linda van Aken