Skip to Content

Legoland Discovery Centre Oberhausen Duitsland review met kinderen

Legoland Discovery Centre Oberhausen Duitsland review met kinderen

Vandaag gingen we een dagje naar Legoland Discovery Centre in Oberhausen, een indoor LEGO-pretpark. Dit ligt ‘net over de grens’ in Duitsland en is voor ons vanuit het westen twee uur rijden. De ervaring leert dat het goed is om er vroeg te zijn omdat het dan nog wat rustiger is. En natuurlijk fijn om rekening mee te houden vanwege de drukte en het energielevel van de kids.

Lego Discovery Centre Oberhausen

Legoland Discovery Centre Oberhausen - Mamaliefde.nl
Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl

Buiten zijn er twee ingangen; een voor Legoland en de ander voor de Legoshop. Er zijn drie soorten ingangen; een ‘gewone’ ingang, een vip-ingang en één voor groepen. Bij de ingang is er ook een wandelwagenparkeerplaats, deze is in het center niet gewenst. Het kan er erg druk zijn zodat je moet wachten om naar binnen te mogen. Al bij de kassa staan er muren en bakken met Lego zodat, terwijl jij de kaartjes koopt, de kinderen al kunnen bouwen.

Legoland Discovery Center bestaat net zoals Legoland uit diverse werelden die voor een deel overeenkomen. Er zijn diverse ‘attracties’ voor jong en oud, actief en passief. Helaas waren er nu ook twee attracties die onder constructie waren, toevallig net de Duplo-attracties voor kinderen onder de drie jaar.

Niet dat dat een probleem was en onze kinderen zich ook maar een moment hebben verveeld. Als ik het goed heb begrepen duurt dit tot 4 april. Het is volledig overdekt. Heel groot is het niet, toch kan je hier rustig een dag(deel) doorbrengen als je lekker rustig aan doet. Het is ook prima te combineren met andere attracties in Centro zoals Sealife.

Het is vrij warm in het Discovery Center, je loopt dus al snel te slepen met je jas. Het is even zoeken, maar er zijn kluisjes.

Legofabriek

Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl

Als je naar binnen gaat, kom je eerst in een soort ontvangsthal terecht. Hier zie je een filmpje op een groot projectiescherm en een geanimeerd filmpje op een beeldscherm voor de kinderen. Deze is in het Duits maar ik vond het prima te volgen.

Zelfs de animaties waren voor de kinderen duidelijk en laten het proces zien hoe Lego is bedacht en hoe je de Legosteentjes maakt. In de hoek staat ook een racewagen. Op een gegeven moment wordt er afgeteld en mag je een volgende hal in.

Dat is de Legofabriek, hier staat een enorme fabrieksband waar je ziet hoe de steentjes worden gemaakt. Bij de apparaten staan een aantal drukknoppen en één van de kinderen wordt uitgekozen om op de knopjes te drukken.

De ‘professor’ legt uit hoe de steentjes worden gemaakt, van de granola (poeder), tot een soort pudding, vervolgens het persen, verven / bedrukken en dan komen ze van de band rollen. Alle kinderen krijgen hier een eigen steentje; met Batmanopdruk. Daarna gaan de deuren open en mag je op avontuur het Discovery Center in.

Attracties

Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl
Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl

In het Discovery Center vind je een aantal attracties zoals je die ook in een attractie ziet. Zodra je uit de fabriekshal komt is dit het eerste wat je ziet. Aangezien iedereen hier meteen in de rij ging staan, liepen wij verder en zijn we hier later terug gegaan. In het begin leg je een soort route af die zich later concentreert in een grote ruimte rondom het café.

De eerste die je ziet is met dinokarretjes waarmee je een kasteel in gaat op koninklijk avontuur en met laserpistolen mag richten op doelen. Dit was ook de favoriete attractie van onze dochter in Legoland Billund dus die vond het fantastisch. Zoonlief vond het iets minder maar ging toch mee.

In de grote hal heb je een soort draaimolen waarbij je moet fietsen om de wagentjes de lucht in te krijgen. De kinderen vonden dit niets, maar manlief en mijn broertje hebben het wel uitgeprobeerd.

Ook vind je hier in een kleine ruimte een Ninjago-trainingsroute. Deze kan je instellen op drie niveaus met meer of minder laserstralen die je als hindernissen moet ontwijken. Dochterlief vond dit in Legoland super en heeft ze een paar keer gedaan, hier durfde ze het toch niet aan.

De laatste attractie (gesloten) is een soort mini-klimspeeltuin met diverse verdiepingen, een glijbaan, ballenbad om even lekker te klimmen en klauteren om de energie kwijt te kunnen.

Miniwereld

Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl
Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl
Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl
Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl
Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl

Van Lego is er ook een miniwereld gebouwd. In het begin een herkenbaar tafereel van het Ruhrgebied met vliegveld, haven, fabriek, ook het discovery center en seaworld, een stadion met bewegende vloeren en een knikker zodat je echt kan voetballen en nog veel meer.

Hier hangen lampen die de dag en nacht nabootsen. Het wordt donker en licht en weer donker. In het donker zie je ook de lichtjes opkomen. In het midden zit een carrousel waar je onder kan kruipen om rond te kijken. Er zijn meerdere knopjes waarmee je draaimolens kan laten draaien of treintjes kan laten rijden etc.

In een ander deel vind je de miniwereld van Star Wars. Er zijn diverse scènes nagebouwd en met knopjes en hendeltjes kan je bepaalde onderdelen tot leven brengen.

Verdeeld over de ruimte vind je ook een aantal lifesize figuren waarmee je op de foto kan. Natuurlijk Batman, maar ook een megaportret met tandenborstel en tandpasta, Hermelien, Ron en Harry Potter, Darth Vader en nog een paar.

Bouwen maar

Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl
Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl
Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl

Met Lego moet natuurlijk ook gebouwd worden. In een deel van de zaal is hier meer dan voldoende gelegenheid voor. Van Lego Racers om zelf auto’s te bouwen en van een ramp af te laten racen om te kijken welke de snelste is, deze uitdaging namen de mannen maar al te graag aan. Jong en oud bouwde er op los.

Er is een Lego Friendshuisje, compleet met lage ingang en passend interieur. Er staat een relaxte bank, tafels met roze steentjes en een tv waar je Lego Friendsafleveringen kan kijken. Toen we dochterlief even kwijt waren zat ze daar half onder verstopt te kijken 😉 Hier zat ook een verklede Anna uit Frozen met een mandje ballonnen om voor alle kinderen een dier te vouwen. Dat scoorde natuurlijk wel heel erg goed!

Normaal is er ook een Duploboerderij, dit was echter één van de twee attracties die was gesloten. De zwembaden met Duplosteentjes waren elders in de hal ondergebracht dus er kon nog steeds gebouwd worden.

Wat wij niet hebben gedaan is het volgen van een Legobouwworkshop. Daar zijn ze nog iets te jong voor.

4D Bioscoop

Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl

Een keer in de zoveel tijd wordt er een film afgespeeld in de 4D-bioscoop. Er hangt een klok die aftelt zodat je dit in de gaten kan houden. Je loopt via de rode loper de hal in en bij de ingang krijg je 3D-brillen. In de zaal vind je een aantal ruime rijen met relaxte bioscoopstoelen. Na een welkomstwoordje om de stemming er in te brengen, begint de film. Je wordt meegenomen op een rondreis in de Chima-wereld.

Het avontuur komt echt tot leven tot de 4D-effecten, toen het begon te regenen vond zoonlief dat toch wel een beetje eng. Net zoals alle films is deze film in het Duits nagesynchroniseerd. Toch vond ik hem zelf goed te volgen en ook de kinderen gingen helemaal mee in het verhaal. Eventueel is er één keer per dag een internationale voorstelling zonder gesproken taal.

Batman Event

Op het moment dat wij er waren was er ook een speciaal event en stond het in het teken van de nieuwe film Batman die nu in de bioscoop draait. Daar had ik eerlijk gezegd wel iets meer van verwacht. Ze hebben wel echt hun best gedaan, maar er is zoveel te zien en doen dat het een beetje wegvalt.

Bij de kassa krijg je onder andere een Batmanmasker. Onder andere heb je de Batmansteentjes in de Legofabriek, staat er een levensgrote Batman, er is een soort draaitoren met onderdelen van Batmanfiguren, liggen er kleurplaten van Batman en hangen er posters van Batman. Later hoorde ik dat er ook een soort fotowall was met het Lego Batmanpoppetje.

Eten & Drinken in het Lego Café

Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl

In het café kan je wat eten en drinken krijgen. Dit zijn wel Duitse menu’s met hotdogs en donuts in plaats van een patatje. Voor het kindermenu dat bestaat uit een hotdog of donut, appel, drinken, snoepjes, slush puppie krijg je ook een bon waarmee je het steentje dat je in het begin hebt gekregen kan laten graveren. Ook mag je uit een pot een Legopoppetje zoeken. 

Dit kids menu kost 7 euro, terwijl je voor het graveren 5 euro betaalt en het sleutelhangerpoppetje 4 euro. Dit is dus echt een aanrader. Op een aparte buffettafel vind je de sauzen en servetjes etc. Maar ook kleurplaten en kleurpotloden zodat je kind even kan kleuren.

In het Centro kan je ook eten, hier vind je onder andere de Subway, de MacDonalds, Dunkin Donuts en Starbucks.

Legoshop

Dagje uit: Legoland Discovery Center Oberhausen - Mamaliefde.nl

Als laatste eindig je in de Legoshop. Hier vind je diverse sets; van kleine verpakkingen tot enorme megasets. Keus genoeg en de prijzen zijn gelijk aan het Lego dat je in de winkels vindt.

Je kan hier ook de steentjes laten graveren met de naam van je kind. Dat is toch wel een heel bijzonder aandenken dat je zelfs in Legoland Billund niet hebt!

Parkeren

Centro, waar Legoland Discovery Center is, ligt dichtbij de snelweg. Parkeren kan je gratis in parkeerplaats 3 en 4. Dit ligt aan de rand van het Centro en is ongeveer 50 meter lopen.

In de parkeerplaats staan bordjes waar je naar beneden moet voor Legoland. Het handigste kan je deze volgen zodat je iets minder hoeft te lopen. Eenmaal uit de parkeerplaats zie je waarschijnlijk al snel de kop van de giraf er bovenuit steken en weet je waar je terecht kan.

Let op: Je rijdt vanaf de snelweg de milieuzone in en je hebt officieel een umweltsticker nodig. Deze kan je bijvoorbeeld online bestellen bij de ANWB zodat het de volgende dag in huis is. Deze kan je in Duitsland alleen halen bij parkeergarages en niet bij een tankstation.

Conclusie; ik weet niet wie het leuker vond, de kinderen, manlief en mijn broer of ikzelf. Ik kan in ieder geval niet wachten tot Legoland ook een dependance opent in Scheveningen. Dan zijn de kinderen nog net iets ouder en aangezien we op een drie kwartier afstand met de tram wonen zou het me niet verbazen als er een abonnement volgt en we daar regelmatig te vinden zijn!

Vlog

Linda van Aken