Skip to Content

Cadeautje via de post ideeën

Cadeautje via de post ideeën

Ondanks dat we tegenwoordig veel digitaal doen, denk aan mailen of whatsappen, is fysieke post versturen ook erg leuk. Hierbij hebben we het niet over de gebruikelijke reclame, of rekeningen, maar over kaartjes die je bijvoorbeeld van vrienden krijgt.

Hierin kun je natuurlijk zo creatief zijn als je zelf maar wilt. In dit artikel geef ik je graag mijn tips om van jouw post, een echt feestje te maken. Dit is natuurlijk erg leuk voor diegene die deze post in de bus krijgt. Lees je mee?

Kinderen per post

Wist je dat aan het einde van de 18e eeuw, toen de post op gang kwam, er in Amerika zelfs kinderen per post werden verstuurd? Een moeder had uitgerekend dat het goedkoper was om haar baby per post te versturen in plaats van een treinkaartje te kopen.

Wel werd het ‘pakket’ verzekerd. Daarna werd dit trucje vaker uitgehaald, met als gevolg dat de postbode een kind op sleeptouw had tijdens het reizen. Na twee jaar werd er een einde aan gemaakt en werd dit bij wet verboden.

Leuke postideeën die voelen als een cadeautje

Nu, in deze coronacrisis, is het natuurlijk extra leuk om elkaar op afstand te kunnen verrassen. Voorbeelden van leuke post zijn bijvoorbeeld:

  • Een kaartje dat je zelf hebt ontworpen.
  • Een kant-en-klaar kaartje, met een leuk verhaaltje.
  • Swap-post maken.
  • Een verjaardagskaart sturen om iemand te feliciteren.
  • Ben je zelf jarig? Stuur dan uitnodigingen via de post!
  • Stuur mooie foto’s via de post.
  • Maak van een foto, een kaart.
  • Verstuur een zelfgemaakt spel via de post.
  • Maak een quiz en stuur die via de post.

Zo heb je een aantal leuke ideeën. Natuurlijk zijn er nog véél meer ideeën, maar op het internet kun je nog veel meer inspiratie opdoen.

Verschillende handschriften

Vind je het leuk om creatief te schrijven? Schrijf dan, bij voorkeur een anekdote, in een mooi handschrift. Een term hiervoor is bijvoorbeeld hand lettering. Je zou zelfs een hele kaart zelf kunnen ontwerpen.

Met hand lettering maak je er echt een feestje van! Soms is dit wel even oefenen. Je kunt ook zo aan je handschrift werken door veel met de hand te schrijven. Op deze manier kun je een mooier handschrift krijgen. Je hebt ook speciale pennen of stiften om mooie letters mee te kunnen vormen. Dit kan natuurlijk ook helpen.

Verpakking

Als je zoveel aandacht hebt besteed aan de inhoud van het pakketje wil je natuurlijk ook dat het heel aankomt. Hiervoor is de verpakking erg belangrijk. Soms kan je hiervoor materialen hergebruiken zoals een kartonnen doos, of een plastic zak die je met tape goed dichtmaakt.

Ter bescherming kun je ook snippers gebruiken die je soms in dozen terugvindt van een pakketje. Hierin zaten dan bijvoorbeeld breekbare spullen. Dit bespaart ook weer kosten. Bij het postkantoor kun je ook dozen kopen om je pakket mee te versturen.

Kleine post kun je ook versturen in een envelop of een brievenbuspakketje. Je hebt verschillende formaten van een envelop. Denk aan een c5-envelop en een c4-envelop. Voor de grotere brieven heb je ook nog a4 en a6.

Voor extra veiligheid kan je kleine pakketjes ook versturen in een bubbelenvelop of een klein doosje dat geschikt is voor de brievenbus.

Daarnaast kun je de verpakking natuurlijk ook gebruiken om het pakketje extra vrolijk te maken. Bijvoorbeeld met een strik, creatief met washi tape te zijn of het in te pakken, of in een gekleurde envelop te stoppen.

Let er wel op dat de decoratie niet uitsteekt en de post beschadigd kan raken tijdens het sorteren.

Prijskaartje

Om post te versturen hangt daar een prijskaartje aan. De kosten hiervoor zijn onder ander afhankelijk van de afkomst, waar je het naar verstuurt (huisadres of postkantoor) en het gewicht, online kun je eenvoudig prijzen vergelijken om te bepalen waar je het goedkoopste uit bent.

Natuurlijk kun je sommige post ook gewoon zelf afleveren. Als iemand niet zo ver weg woont, is dat sneller en goedkoper. Ook kun je mensen in je omgeving vragen dit voor je te doen.

Soms zijn er ook mogelijkheden om een pakketje ergens neer te kunnen leggen, zodat het voor je bewaard wordt. Dan kan de ontvanger het daar zelf komen ophalen.

Post naar het buitenland versturen kan ook, maar hiervoor gelden wel speciale tarieven. Let op: Het is momenteel zo dat je naar sommige landen, geen post mag sturen vanwege het coronavirus. In de toekomst zal dit wellicht weer veranderen.

Indien je goederen gefrankeerd met een postzegel naar het buitenland verstuurt, is het vanaf 2020, verplicht om onderscheid te maken tussen documenten en goederen

Dit houdt in dat goederen die je verzendt, voorzien moeten zijn van een verzendlabel met een barcode.

Het is aan te raden om deze pakketten te voorzien van paklijstenveloppen die je aan de buitenkant plakt zodat bekend is wat er in zit en ze bij de douane dit niet open hoeven te maken.

Tot slot

Wees creatief en doe inspiratie op. Op het internet kun je ontzettend veel leuke ideeën vinden voor post om een ander te verrassen. Het is erg leuk om op deze manier contacten met mensen te onderhouden. Vooral oudere mensen zullen dit erg kunnen waarderen.

Mailen en whatsappen is tegenwoordig namelijk een beetje de standaard, maar een kaartje of brief via de post versturen, is en blijft ook leuk.

Redactie Mamaliefde