Vakantie Istrië (Kroatië) met kinderen; top 10 bezienswaardigheden en interessante plaatsen

Het is alweer zeven jaar geleden dat ik in april een reisje maakte naar Kroatië naar de zogenaamde Kroatische bloemenriviera rondom de Kvarnerbocht (noorden Adriatische kust). Ik was onder de indruk van de natuur en de onbedorvenheid door het toerisme en had deze bestemming dan ook op mijn lijstje staan om terug te gaan met kinderen. Toen ik gevraagd werd om hier voor de blog heen te gaan zei ik ook direct ja. Want een vakantie naar Kroatië met kinderen; absoluut een aanrader

Lees ook: Kindvriendelijke vakantie bestemmingen Istrië met kinderen

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

Heenreis Kroatië met kinderen

Vorige week heb je al kunnen lezen over onze ervaringen in Venetië, vanaf daar is Istrië binnen twee / drie uurtjes rijden. Hierbij maakten we een stop in Triest wat nog net in Italië ligt. Istrië is een schiereiland in het Noorden van Kroatië. Gemiddeld zo’n 1400 km, oftewel 14 uur rijden (zonder pauzes) of 4 uur vliegen. Hierbij heb je een vignet nodig voor in Oostenrijk en in Slovenië. Deze kan je vooraf aanschaffen of vlak voor de grens.

We hadden gerekend op lange wachttijden bij de grensovergang, nog een beetje nasleep van de vluchtelingen, maar dat viel enorm mee. Bij de Sloveense grens konden we gewoon doorrijden en bij de Kroatische grens keken ze er niet eens naar… Dit was zeven jaar geleden wel anders, toen hebben we hier lang stil gestaan. We hebben hier wel even geparkeerd om euro’s om te wisselen in kuna’s. Voor het stukje vanaf de Italiaanse grens tot aan de Kroatische grens ben je zo’n twintig minuten bezig. We wilden hier tanken, maar kwamen slechts een tankstation tegen die we al snel gepasseerd hadden. Het was hier erg mooi om te rijden door de bergen.

In Kroatië hebben we gekozen voor de tolweg die min of meer parallel loopt aan de kustlijn. Dit reist een stuk sneller, al kun je er ook voor kiezen om deze te ontwijken.

Lees ook: Citytrip Dubrovnik; Tips en bezienswaardigheden voor romantisch weekend weg

Vakantie in Istrië

Het schiereiland kent een eeuwenlange historie. Ooit hebben hier zelfs dinosaurussen rondgelopen en zijn er nog voetafdrukken te vinden! Later zijn er meerdere culturen geweest die hier hun sporen hebben achtergelaten. Met name de Romeinen, Oostenrijkers / Habsburgers, Koninkrijk Kroatië, Joegoslavië en de Venetianen en Italianen. Zelfs Napoleon is hier geweest.

Een drietal culturen volgden elkaar snel op zodat een gids vertelde dat zijn opa achtereenvolgend Oostenrijks (na de Eerste Wereldoorlog), Italiaans (onder het bewind van Mussolini tijdens de Tweede Wereldoorlog) en Slavisch / Kroatisch is. Waarbij met name de Oostenrijkers veel voorspoed hebben gebracht in deze streek en voorzieningen zoals een treinspoor (helaas weer vergaan) maar ook elektriciteit hebben aangelegd. Onder hun bewind floreerde de scheepvaart, zo is Kapitein von Trapp bekend van The Sound of Music, hier gelegerd geweest.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Mussolini hier aan de macht en was de Italiaanse invloed weer duidelijk aanwezig.

Het meest recent is wat ze noemen ‘de homeland war’ waarbij er tussen 1991 en 1995 werd gestreden om de onafhankelijkheid van Joegoslavië. Langs de kust zie je dit niet fysiek terug, maar qua werkgelegenheid heeft dit wel een enorme impact gehad. Met name de landbouw (olijven en druiven), scheepsbouw en in mindere mate toerisme zijn belangrijke sectoren in dit gebied.

Top 10 bezienswaardigheden Istrië

 1. Amfitheater van Pula; mfitheater Pula Het Amfitheater is een niet te missen bezienswaardigheid in Pula. Het bouwwerk behoort tot de zes grootste nog bewaard gebleven amfitheaters ter wereld, waar 22.000 toeschouwers de gladiatorengevechten konden aanschouwen. De bouw is in de eerste eeuw begonnen onder keizer Vespanianus.
 2. Aquapark Istralandiapark; Aquapark Istralandia biedt o.a. een gigantisch golfzwembad en diverse attracties die een adrenalinekick garanderen! De nieuwste attractie van Istrië belooft de bezoeker zowel afkoeling als spektakel.
 3. Rovinj; Met recht is dit de parel van de Adriatische kust genoemd, want je komt zelden zo’n fotogenieke plek tegen. Rovinj is een prachtig geheel van smalle, steile steegjes.
 4. Brijoni eilanden; De eilanden die liggen aan de zuidwestelijke kust van Istrië, nabij Pula, waren ooit een trefpunt van de Europese en wereld jet-setters. De Brijuni eilanden is het enige nationaalpark in Istrië, en met zijn 14 eilanden die een 736 ha opp. in beslag nemen, een uniek natuurspel dat op één plaats een schitterende zeldzame dierenwereld en een rijke flora samenbracht. Het wordt beschouwd als één van de mooiste archipels in het Middellandse Zeegebied.
 5. Pazin Cave (grot van Julius Verne); Pazin is de officiële hoofdstad van Istrië. Interessant is de mysterieuze kloof van Pazin, onder in de diepe kloof stroomt de Pazintica, die na een bovengrondse loop onder een hoge klif de grond induikt om als ondergrondse rivier ergens bij de zuidpunt van lstrië in zee uit te komen. De 120 m diepe fojbe (karstkloof) spreekt al eeuwen tot de verbeelding van wetenschappers en andere nieuwsgierigen. Jules Verne wijdde er een paar pagina’s aan in zijn roman Mathias Sandorf (1885). De grotten eronder staan onder water en zijn nog nauwelijks verkend. Het enige dat men weet, is dat een vertakking van het stelsel naar het zuidoosten moet lopen, naar de kust. Boven aan de klif staat de grote citadel van Pazin.
 6. Triump boog van Sergii; De Boog van de Sergii (Kroatisch: Slavoluk Sergijevaca) is een Romeinse triomfboog in de Kroatische stad Pula. De boog is genoemd naar drie broers van de gens Sergia, en in het bijzonder naar Lucius Sergius Lepidus, een tribuun die het 29e legioen leidde in de Slag bij Actium.
 7. Porec Aquarium; In het oude centrum van Poreč vind je bijvoorbeeld het aquarium. Een onderwater wereld met 24 aquariums waarin meer dan 70 verschillende vissoorten te bewonderen zijn.
 8. Dinopark Funtana Porec; Een themapark in Porec dat zeer geschikt is voor kinderen. Hier vindt je allerlei soorten dinosaurussen en attracties.
 9. Eufrasiusbasiliek; De Eufrasiusbasiliek is het bekendste bouwwerk in de Kroatische stad Poreč in Istrië. Deze basiliek is in de zesde eeuw na Christus gebouwd en is vernoemd naar de Byzantijnse bisschop Eufrasius. In 1997 is dit bouwwerk door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
 10. Ucka Natuurpark; Natuurpark Učka bestaat uit 160km² ongerepte natuur, prachtige rotspartijen, bergtoppen, kleine dorpjes, zeldzame flora en fauna en indrukwekkende panorama’s. In het Natuurpark Učka kunnen de bezoekers uit twee educatieve paden kiezen (Plas, die loopt langs de kam Učka en Vela draga, lengte ca. 2 km)of de wandeling naar de Slap (waterval)

Rovinj

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

In Kroatië heb je een heel divers aanbod; van kleine appartementen, een soort bed & breakfest idee, tot en met megahotels en uitgestrekte campings voor tenten, stacaravans en studio’s met schoonmaakservice. Zelf verbleven we net buiten het centrum van Rovinj, dit ligt net onder de Limfjord en in het midden van Istrië zodat je alle kanten op kan. Je vindt hier stranden, oude steden, je kan shoppen en overal lekkere restaurantjes sommige met een fantastisch uitzicht waarbij je tijdens het eten naar de dolfijnen kan kijken. Wat opvalt is ook nog de natuur, ja, er is sprake van steeds meer toerisme maar dit gaat niet ten koste van de natuur. Sterker nog, er zijn afspraken gemaakt dat er niets nieuws gebouwd mag worden. Wil je een nieuw hotel beginnen zul je dit moeten bouwen op de grond van een bestaand gebouw of dit compleet moeten renoveren. Dit zorgt ervoor dat het alleen al adembenemend is om van de ene naar de andere stad te rijden langs de kustlijn. Het zogenaamde ‘red island’ is ook een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen.

Stranden Kroatië

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

In Istrië vind je met name veel rots- en kiezelstranden. De zandstranden zijn op één hand te tellen en vind je alleen net onder Pula. Doordat de riolering hier niet uitmondt in de zee en ze heel nauwkeurig hiermee omgaan is het water extreem schoon en helder. De kiezelige ondergrond vertroebelt dit natuurlijk ook niet. Zelfs aan het einde van een aanlegsteiger kun je zo naar beneden kijken. Zo kan je veel visjes zien zwemmen. Voorheen schijnt het hier ook onderwater erg mooi te zijn geweest en echt de moeite waard om te snorkelen.

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

Trouwens, doordat de kust in het westen aan het land grenst heb je dus kans op schitterende zonsondergangen in de zee, zelfs als het een beetje bewolkt is.

 

Gastronomie; eten & drinken

Vanwege die eerder genoemde Italiaanse invloeden kom je hier veel Italiaanse gerechten tegen zoals pizza en pasta. Sterker nog je komt hier meer pizzeria’s en zelfs spaghetteria’s (ja, daar had ik ook nog nooit van gehoord) tegen dan we in het noorden van Italië zagen in de buurt van Trieste. Wel valt het op dat het voornamelijk pasta’s met een roomsaus zijn en grote stukken vlees of vis. Als vegetarisch alternatief heb je de truffelpasta gemaakt met truffels die in de grotten bij Pula groeien. De lokale, uitgebreide maaltijd hier (lunch of diner) kent meerdere gangen. Je kan dus rustig drie uur zitten voor een lunch. Je begint dan met de antipasti, vaak stokbrood met olijfolie, peper en zout, en een schaal met en diverse (zeer gekruide) kazen. Vaak met wat veldsla of rucola, olijven en stukjes meloen. Daarna volgt er een gang met pasta, de pasta die wij hebben gegeten was vers bereid in een soort wormige vormen of zelf gevouwen penne. Vervolgens heb je de vleesmaaltijd met grote stukken vlees, voor side dishes zoals aardappelen of groenten of een salade moet je vaak los bijbestellen en vervolgens koffie of een dessert. Met name panna cotta is hier erg populair.

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

En als je je nu afvraagt wat er te zien en doen is in deze regio? Dat komt in een apart blogje.

Tip Winactie vakantie naar Kroatië

Wil jij ook graag naar Kroatië op vakantie en genieten van een compleet verzorgde zeilvakantie in Kroatië langs de Kroatische kust met kapitein en kok aan boord? Doe dan snel mee met de out of office campagne van het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme.

Deelnemen? Meedoen aan deze wedstrijd is net zo makkelijk als het inpakken van je koffer. Iedereen die fantaseert over een vakantie in Kroatië of het gewoonweg leuk vindt om met woorden te spelen kan deelnemen. Het enige wat je hoeft te doen is de websitevan het KNBT te bezoeken en je creativiteit de vrije loop te laten bij het schrijven van een persoonlijk Out of Office bericht met de hashtag #OutOfOffice. Na het invullen van naam en e-mailadres in het formulier en het accepteren van de algemene voorwaarden, ontvang je een bericht om de tekst goed te keuren. Zodra je bericht is goedgekeurd krijg je een e-mail met de mogelijkheid om het OOO bericht te delen via Facebook, Twitter, Linkedin of per mail en doet men automatisch mee aan de wedstrijd om kans te maken op de vakantie in Kroatië.

Vakantie Kroatië met kinderen; van baby's tot ouder; Istrië tips en bezienswaardigheden. Of je nu met de auto gaat of gaat vliegen. Je kan hier zowel overnachten op een camping als hotel - Mamaliefde.nl

Zijn jullie al eens naar Kroatië op vakantie geweest?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Vakantie Istrië (Kroatië) met kinderen; top 10 bezienswaardigheden en interessante plaatsen
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comment ( 1 )

 • Wat een mooi verslag! Ik heb eens een reisreportage gezien en toen vond ik Istrie er ook al zo aantrekkelijk uitzien. Interessant om te lezen dat het ook de moeite waard is voor kinderen.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top