Skip to Content

Zagreb met kinderen; bezienswaardigheden en uitjes

Zagreb met kinderen; bezienswaardigheden en uitjes

Ik ging vrijwel zonder verwachtingen naar Zagreb. Op basis van eerdere plaatsen die we bezochten in Zagreb verwachtte ik een vrij grijs en betonnen communistische stad. Dat was dus niet helemaal het geval.

We hadden een afspraak met de gids die ons in ongeveer anderhalf uur het centrum van Zagreb liet zien. In deze hoofdstad wonen circa 800.000 inwoners, vergelijkbaar met Amsterdam. Hoogbouw vind je hier niet veel, het is met name veel laagbouw.

Het historische deel van de stad heeft veel geleden onder de oorlog, maar daar zie je niet veel van.

Gornji Grad (bovenstad)

Het centrum van Zagreb is verdeeld in een hoger en lager gedeelte. Het hogergelegen gedeelte is het oudste. Dit is gebouwd op twee heuvels; de één met een religieus centrum en de ander voor de ‘burgers’. Bovenop de berg ligt ook de St. Marcuskerk met op het dak de vlag van Kroatië en Zagreb en de landelijke overheid. Iedere avond is er een soort nachtwacht die handmatig alle lampen aansteekt. Rondom de binnenstad vind je nog enkele delen van de stadsmuur voor zover dat niet is afgebroken. Een absolute must is de klokkentoren.

Donji Grad (Lower town)

In de lage stad kan je vooral heel veel shoppen, hier zitten ook meerdere pleintjes met terrasjes en ontzettend veel bakkers waar je heerlijk kan zitten. Je hebt hier ook een geweldige wandeling met planeten die natuurlijk erg leuk is met kinderen.

St. Stefanus kathedraal Zagreb

In het centrum van het hogergelegen gedeelte van de stad Zagreb vind je de kathedraal. Dit is de grootste kerk van Kroatië, en opgedragen aan Maria Tenhemelopneming. Dit is een erg mooie kerk die ook zeker de moeite waard is. Op een zonnige dag biedt het interieur ook een heerlijke koelte.

De gotische kerk is gebouwd in het midden van de 13e eeuw, en werd van 1880 tot 1906 grondig hersteld, gerestaureerd en uitgebreid na de aardbeving in Zagreb van 1880. De twee torens zijn 108 m hoog en vormen daarmee het hoogste bouwwerk van Kroatië. Ze zijn al jaren bezig met het renoveren van de kerk; zelfs van de gids kregen we te horen dat hij de kathedraal niet kent zonder dat één van de twee torens in de steigers staan.

Meer informatie vind je hier.

Markt in Zagreb

In Zagreb zijn er meerdere markten die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De locals halen hier kaas, zuivel, eieren, groenten, vlees en meer. In het oude centrum vind je de Dolac markt; deze bestaat uit twee verdiepingen; ééntje op een plein en de ander eronder. Iedere dag vind je een markt in de ochtend dus het maakt niet uit op welke dag je komt. Je vindt hier onder andere verse vis, slagers, bloemen, groenten, fruit of andere lokale specialiteiten.

Meer informatie vindt je hier.

Zagreb 360

Eén van de weinige hoogbouw in Zagreb heeft een enorme toeristische trekpleister. Je kan met mooi weer vanaf het observatiedeck op de 16 verdieping de hele stad overzien. Je vindt Zagreb Skyscraper aan Ilica 1a en biedt een uitzicht op het centrale plein, de fontein, de Kaptol berg met de kathedraal en het hoger en lager gelegen gedeelte van de stad. Op een heldere dag kan je zelfs de Moslavačko en Žumberak bergen zien op de grens met Slovenië.

Meer informatie vindt je hier.

Zagreb funiculur

Tussen het hogere gedeelte en lagere gedeelte van Zagreb vind je een funiculur treintje die de twee delen met elkaar verbindt. Voor een klein bedrag kan je met dit treintje naar boven, ideaal als je met kinderen bent. Wil je liever niet wachten? Dan kan je de trap nemen die ernaast ligt. Ook handig als het in de zomer erg warm is en je dan niet wil gaan zweten op de trap. Bovenaan kom je uit op een rondweg met een toren waar iedere dag om 12 uur de klok slaat. Met de Zagrebkaart mag je gratis mee naar boven of beneden.

Meer informatie vind je hier.

Zagreb Zoo dierentuin

Natuurlijk hebben ze in Zagreb ook een dierentuin. Deze zit in een enorm park. Erg groot is de Zoo niet, maar wel heel erg fijn om te doen. In een wandeling zie je verschillende dieren in ruime hokken. In het centrum van de dierentuin zit ook een kinderboerderij met geitjes en konijnen om te aaien. Bij de zeehondjes wordt er regelmatig een show gegeven waarin ze laten zien hoe de dieren gevoed en gecontroleerd worden zonder dat ze daar last van hebben.

Meer informatie vindt je hier.

Bergen in de regio Žumberak – Samoborsko Gorje


Op 15 kilometer afstand van Zagreb vind je de grens met Slovenië, deze grens wordt gemarkeerd door een enorme bergketen. Weliswaar niet zo hoog als de Alpen maar voldoende om als het in de zomer te warm is de warme stad te ontvluchten. Ook op zondag als alles dicht is, trekken de gezinnen met kinderen graag hierheen. De hoogste berg is de Sveta Gera met 1178 meter op de grens tussen Kroatië en Slovenië. Een deel van het gebied is een beschermd natuurgebied. Je vindt hier bossen, weiland, dorpjes, maar ook grotten en watervallen.

Musea in Zagreb

In het centrum van de stad en daarbuiten zijn er diverse musea te vinden. Zowel zeer nieuwe concepten als musea die al meer dan 100 jaar open staan. Van kunst tot geschiedenis en wetenschap. Het bekendste museum is het ‘Museum of broken relationships’ wat wellicht minder geschikt is voor kinderen.

Tip: Wil je diverse musea bezoeken schaf dan de Zagrebcard (hier) aan waarmee je de diverse musea kan bezoeken.

Museum of Illusions

Het museum of Illusions is ook een internationaal begrip; hier vind je diverse illusies en spelletjes die leuk zijn voor jong en oud. Alle illusies staan beschrijven en uitgelegd! Kortom een leuk en leerzaam museum ook voor kleine kinderen en zeer geschikt om leuke foto’s te maken. Prima om een bezoek aan de stad te onderbreken. Als het druk is kan het zijn dat je even moet wachten.

Meer informatie vind je hier.

Kroatisch museum voor Natuurwetenschappen

Het Kroatisch museum voor natuurwetenschappen is het oudste natuurhistorische museum van Kroatië en vind je in het oude gedeelte van de stad. Je vindt hier onder ander enkele Neanderthaler skeletten en een herbarium met duizenden diverse plantensoorten. Uniek is de wetenschappelijke bibliotheek die vrij toegankelijk is voor het publiek en zelfs boeken heeft uit de 17e eeuw!

Meer informatie vind je hier.

Techniekmuseum Nikola Tesla

Het Techniekmuseum Nikola Tesla is een aanrader met kinderen. Het doel van het museum is om de bezoeker kennis te laten maken met allerlei wetenschappelijke en technologische toepassingen. Het museum heeft een grote collectie oude machines. Eén van de oudste machines ter wereld vind je in het museum.

Meer informatie vind je hier.

Kroatisch historisch museum

Het Kroatisch historisch museum is gevestigd in het Vojković Paleis. In de binnenplaats van het museum vind je een aantal prachtige oude zuilen en stenen beelden uit de Romeinse tijd. Zagreb was ook ten tijde van de Romeinen al bewoond. In het museum is dan ook een grote collectie uit de Romeinse tijd te bewonderen. Ook zijn er archeologische vondsten uit de prehistorie die in de buurt gevonden zijn. De meeste voorwerpen komen uit Zagreb en omgeving . Bijzonder is ook de grote collectie Egyptische voorwerpen en Griekse vazen. In het museum is een heuse mummie te bewonderen en één van de oudste Etruskische teksten van Europa. Er is echter geen vaste tentoonstelling.

Meer informatie vind je hier.

Stadsmuseum Zagreb

Het stadsmuseum van Zagreb is gevestigd in een oud klooster en is gefocust op de geschiedenis van de stad. Er wordt gestart met oude Romeinse opgravingen tot aan de raketaanvallen uit de Joegoslavië oorlog. Het museum heeft een enorme collectie militaire spullen, er zijn oude religieuze voorwerpen en prachtige oude foto’s. Vergeet ook niet de oude catacomben te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Museum voor moderne kunsten

Het ‘museum voor modern kunsten’ is sinds 2009 na jaren verspreid te zijn over de stad te vinden in het ‘nieuwe Zagreb’ en beschikt over een zeer uitgebreide collectie moderne kunst. Van foto- en filmmateriaal, installaties en sculpturen en schilderijen van voornamelijk lokale kunstenaars. Meer informatie vind je hier.

Kunstpaviljoen

Het ‘Kunstpaviljoen’ werd gebouwd ter ere van de millenniumtentoonstelling waarbij gevierd werd dat het Hongaarse keizerrijk 1000 jaar bestond. Vanaf eind 19e eeuw worden er wisselende tentoonstellingen georganiseerd rondom een thema, oeuvre of tijdsperiode. Er is geen vaste collectie.

Meer informatie vind je hier.

Museum of Broken Relationships

Het bekendste museum van Zagreb is het Museum of broken relationships. Een internationaal museum met twee permanente locaties in Zagreb en LA en reizende tentoonstellingen verspreid over de hele wereld.

Meer informatie vind je hier.

Restaurants in Zagreb

In Zagreb heb je een aantal tentjes en restaurants waar je heerlijk kan eten. Op een aantal winkelstraten die wandelgebied zijn vind je in het midden van de straat terrasjes. Bijzonder is het restaurant waarbij je het gevoel krijgt om in de Orient Express te zitten!

Meer informatie vind je hier.

Overnachten in Zagreb

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Expedia; Expedia checkt dagelijks alle hotels, vluchten en andere aanbiedingen om de voordeligste prijzen en speciale korting deals te vinden. Het aanbod vind je hier.
Booking.com; Het van oorsprong Nederlandse Booking.com is de grootste hotelwebsite ter wereld. Je kan ook reserveren zonder creditcard of last-minute. Het aanbod vind je hier.
TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? De belofte bij TUI is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.

Zijn jullie al eens in Zagreb geweest?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)