Skip to Content

Karlovac met kinderen; bezienswaardigheden en uitjes

Karlovac met kinderen; bezienswaardigheden en uitjes

Het derde en laatste deel van onze reis brachten we door in het binnenland van Kroatië. Na een kleine twee weken aan de kust vonden we het ook fijn om wat meer landinwaarts te gaan.

Natuurlijk om onder andere de populaire Plitvice meren te bezoeken waar we de vorige keer niet aan toe kwamen, maar toch ook meer mee te krijgen van het land zelf.

Daarom verbleven we op suggestie van het verkeersbureau een aantal nachten in de provincie Karlovac, met als hoofdstad de gelijknamige stad Karlovac. Dit is een kleine drie uur rijden, toch is de cultuur en geschiedenis heel anders.

Aan de ene kant heb je de natuur, ze noemen dit niet voor niets het groene hart van Kroatië en aan de andere kant toch meer overblijfselen van het communisme en als je er eenmaal bewust van bent en op let de .. (signalen / overblijfselen / kenmerken) van de Homeland war.

Vakantie Kroatië

In de praktijk zijn het vooral veel gezinnen die een vakantie aan de kust combineren met een paar dagen / weekje meer landinwaarts. Vanaf Istrië is dat ongeveer een drie uur rijden. Tien jaar geleden is er een goede snelweg aangelegd die je door een schitterende omgeving hierheen brengt.

Als je direct vanuit Nederland komt, is het een kleine twee uur vliegen naar Zagreb en dan een klein uur transfer. Met de auto is het 13 uur rijden, dichterbij dus dan veel bestemmingen in Italië terwijl het verder weg ‘lijkt’ voor je gevoel. Voor de terugweg zijn we laat in de middag vertrokken zodat we de volgende ochtend thuis aankwamen. Dat was erg fijn en ook goed te doen. Zelfs met op dat moment het slechte weer in Slovenië, we reden via Ljubljana, maar het weer was zo slecht dat we niet even een uurtje zijn gestopt voor het avondeten.

Wel was het heel mooi om in de verte naar de bliksem te kijken. Als je hier direct heen rijdt zie je ook wat meer van dit mooie land waar we zeker nog een keertje naar terug willen om vervolgens in twee uur door Oostenrijk te rijden en daarna het grootste deel van de rit in Duitsland rijdt. Waar het in tegenstelling tot de heenweg erg rustig was. Hiervoor heb je twee vignetten nodig voor Oostenrijk en Slovenië, en betaal je één keer een vast bedrag tol in Oostenrijk.

Karlovac

Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl
Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl
Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl
Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl
Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl

De stad Karlovac, op een klein uur rijden van Zagreb, bestaat nog niet zo heel lang, slechts twee eeuwen, dit ligt in een kruispunt van rivieren en was daardoor strategisch heel belangrijk in de strijd tegen de Ottomanen en de Russen. Heel oud is deze stad trouwens nog niet, vanuit het kasteel werden de plannen gemaakt voor het fort (de svijezda) waaruit deze stad is ontstaan.

In de homeland war heeft deze stad ook veel geleden en nu wordt er druk aan gewerkt om dit weer een stad van betekenis te maken. En is daardoor een interessante en authentieke bestemming om te bezoeken. Op dit moment merk je hier nog helemaal niets van het toerisme. Het is er puur, zodat je ook echt eet waar de locals eten en niet in toeristische restaurants hamburgers en patat eet. Sterker nog, in de hele stad vind je slechts één souvenirwinkel die er vooral op is gericht om ook het ‘verhaal’ van Karlovac en de streek eromheen te vertellen.

Toch staat het toerisme hoog in het vaandel, er is een zeer actief toeristisch bureau waar je altijd naar toe kan voor vragen en zeer behulpzaam personeel heeft die je graag voorziet van tips. In hoog tempo worden historische bezienswaardigheden zoals de zvijezda (stervormig fort in het centrum van Karlovac) en de kastelen worden in hoog tempo gerenoveerd. Ook is er veel aandacht voor traditionele ambachten, agricultuur en wordt er zeer behendig gebruik gemaakt van het vele water de schitterende natuurparken in dit gebied. Zo wordt er hard gewerkt aan een mega sea world dat dit najaar open moet gaan.

De mensen zijn hier trouwens ook supervriendelijk, overal waar we kwamen stonden er echt schalen met eten en drinken klaar. We kregen overal (kleine) cadeautjes mee en vooral werd er overal verontschuldigd voor het slechte weer. Normaal is het hier rond de 25 / 30 graden en lekker zonnig. Nu hadden wij en de kinderen nergens last van, op een miezerbuitje hier en daar viel het reuze mee en de temperatuur was ook gewoon lekker. Alleen beetje jammer van de foto’s met bewolking. Anders zou het hier nog veel mooier zijn.

Natuur

Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl
Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl
Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl
Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl
Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl

Je zit hier niet meer aan de kust dus je vindt hier niet veel stranden. Tenminste, alleen langs de rivierbank in mooie uitgestrekte groene parken. Karlovac profileert zich graag als groene stad in het hart van Kroatië. Als je de snelweg verlaat vraag je je eerlijk gezegd wel af waarom ze Karlovac een groene stad noemen?

Je rijdt eerst door het ‘nieuwe’ gedeelte waar in de communistische tijd veel flats van beton zijn geplaatst. Best wel een troosteloze sfeer. Als je verder rijdt en daaromheen kijkt snap je het helemaal. Er wordt ontzettend veel aandacht besteedt aan het groen en plantsoenbeheer. Ze hebben er zelfs een speciale school voor, waar de leerlingen al in de praktijk de verantwoordelijkheid krijgen voor een gebied.

Het is echter niet alleen de stad, in de omgeving onder andere op de grens met Slovenië zijn er ook uitgestrekte natuurgebieden met onverdorven oerbossen waar je rustig een paar nachten kan leven, back-to-basic, zonder andere mensen tegen te komen. Maar wel beren, vossen, slangen en andere dieren die hier nog gewoon in het wild leven.

We verbleven een nacht net buiten de stad en het is alleen al een feestje om daarheen te rijden. Helaas miezerde het, maar toch was het gevoel waanzinnig. Waar we overnachten lag op dat moment echt letterlijk in de wolken. Bij mooi weer heb je hier een schitterend uitzicht. Ik snap dan ook goed waarom er veel fietsroutes zijn in deze omgeving.

Gastronomie

Een Mac Donalds, Burger King, Subway zijn er geen winkels die je hier aantreft. Je hebt hier vooral veel bakkers en café’s, als eerste ga je naar de bakker waar je een broodje koopt en vervolgens ga je zitten bij een café met een kop koffie (of wat anders). Eten verkopen ze daar dan niet. Best een unieke situatie. Als het gaat om het avondeten kom je al snel terecht in één van de restaurants waar de lokale inwoners zelf ook gaan eten. Hier vind je niet zozeer pasta’s of patat op het menu maar vooral veel vis- en vleesgerechten. Waarbij het vis vers geïmporteerd wordt vanuit de kuststreek.

Heel populair is ook een gerecht met gebraden eend en mlinci. Een soort deegpasta dat echt ontzettend lekker is. Het vlees wordt vaak gebraden of wordt in een oven bereid. Ieder huis heeft wel zijn eigen buitenoven. Daarnaast worden de minicroissantjes, ‘perzikgebakjes’ en vooral heel veel worst en (varkens)vlees gegeten. Dit krijg je vrijwel overal voorgeschoteld. Op het platteland brengen ze ook eerst zelf de eenden en varkens groot voor ze geslacht worden. In Karlovac hebben ze een eigen bierbrouwerij (tegenwoordig in handen van Heineken).

Overnachten in de omgeving van Karlovac

In de stad Karlovac vind je enkele hotels, die vaak best prijzig kunnen zijn en westerse tarieven aanhouden. Als je meer op zoek bent naar vrijheid kan je terecht op één van de campings, het zijn er niet heel veel maar ze liggen wel op mooie plaatsen. Wat ook hier heel erg populair zijn de bed & breakfests. Waarbij je een kamer huurt bij een local in combinatie met een ontbijt. Dit is ook zeer betaalbaar.

Niet alleen in de stad maar ook op het platteland zijn er veel boerderijen waar je meer dan welkom hebt en je beschikt over je eigen mini-appartement of zelfs een eigen huisje. Je kan dan kiezen om volledig je eigen gang te gaan, of om meer mee te leven in het ritme op de boerderij. Met name de agri-culturele toerisme in deze streek is zeer populair, en ook zeker een aanrader met kinderen. Welk kind houdt er nu niet van dieren?

SRCE Prirode

Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl
Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl
Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl

Zelf verbleven we dus eerst net buiten de stad in een schitterend natuurgebied. Waar door het slechte weer een auto was vast komen te zitten in de berm en er dus een tractor vanuit een nabijgelegen dorpje moest komen om hem eruit te trekken. SRCE Prirode is echt een schitterende buitenbestemming met camping en kamers, een zwembad, wijnkelder, keuken en alles erop en eraan voor een ontspannen verblijf.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Karlovac

Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl

Daarna verbleven we ook in de stad Karlovac in een luxe hotel met uitzicht op de stuwdam in de rivier Korana. Dit hotel had mega hotelkamers, de kinderen hadden een eigen kamer, badkamer met bubbelbad en dan een tweede slaapkamer met zitgedeelte voor ons. Ook hier was een zwembad aanwezig waar ik met dochterlief voor het ontbijt een keertje gebruik van heb gemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Andere accommodaties vind je hier;

  • TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
  • Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
  • Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
  • De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
  • Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
  • Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
  • ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
  • Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
  • Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
  • SNP- Actief en avontuurlijk; Ideaal voor als je van actieve en avontuurlijke vakantie houdt en graag wandelt. Het aanbod bestaat uit zowel groepsreizen als individuele rondreizen met een aanbod van campings of hotels. Het aanbod vind je hier.
Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)