Misschien heb je wel eens gehoord van Legoland in Denemarken, daar werd in 1968 het eerste miniatuur themapark geopend. Later volgden andere parken in Engeland, Duitsland, Maleisië en de Verenigde Staten. Voor Japan, Zuid-Korea en Dubai staat het nog op de planning. Het een dus nog verder weg dan het andere, daar hebben we niet veel aan hier in Nederland. Gelukkig kunnen we een week per jaar ook hier in Nederland genieten van deze lego pret. Dan strijkt Lego World namelijk neer in de Jaarbeurs Utrecht. In maar liefst vier hallen! In dit overzicht vind je een indicatie van wat je kan verwachten, hoe het er precies uit ziet en ingedeeld is kan per jaar veranderen. Al is de basis ieder jaar hetzelfde en ontbreekt de lego ninjago survival baan en regendouche of duplo theater niet.

Lees ook: Utrecht met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Populairste lego sets; van duplo tot Friends, City en Ninjago
Lees ook: Legoland Denemarken Billund; Tips leukste attracties met jonge kinderen. Praktische informatie dagje uit of vakantie hotel / vakantiepark. 

Uniek Lego World 2018

Hoogtepunten van LEGO World 2018 zijn onder meer de langste LEGO-treinbaan ter wereld, die maar liefst 4 kilometer lang is en een kwart van de totale beursvloer beslaat. Er is een levensgrote én bestuurbare Bugatti Chiron te bewonderen, gebouwd met 1.000.000 LEGO Technic-elementen en uitsluitend aangedreven door motoren van het LEGO Power Function-platform.

Er is niet alleen veel te zien, er is ook veel te leren. Met behulp van LEGO Boost kunnen kinderen bijvoorbeeld hun eerste stappen zetten in computer-coderen, en hun eigen LEGO-robot tot leven wekken. Ook kan er meegebouwd worden aan modellen van filmiconen, kun je inspiratie opdoen bij de bouwwerken van 80 geselecteerde AFOL’s (Adult Fans Of LEGO), meedoen aan bouwwedstrijden of het Nederlands Kampioenschap LEGO Bouwen via Intertoys (tot 13 jaar).

Kinderen van alle leeftijden kunnen zich vermaken tijdens de ‘for kids only’ activiteiten. Zo kunnen zij onder andere auditie doen voor een stemrol in The LEGO Movie 2 (verschijnt februari 2019), karten op een Go Kart Racing circuit of de interactieve klimmuur beklimmen.

Lees ook: Lego tape; Hacks en tips wat je kan maken met dit plakband
Lees ook: Recensie: Lego movie 2 & Verslag première film

Algemene informatie

De deuren zijn geopend van 10.00 tot 17.00, die tijd heb je ook wel nodig om alles te zien en bewonderen. Let op; het is wel erg druk. Al vanaf het moment dat je van de snelweg afrijdt richting de Jaarbeurs, gelukkig is er meer dan genoeg parkeerruimte. En eenmaal binnen sta je in de rij met mensen met een kaartje om daadwerkelijk naar binnen te gaan. Gelukkig loopt dit wel vrij snel door zodat je je kan vergapen aan al dat moois. Want wat is er veel en groot!

Lego Duplo

Lego Duplo Tja, hoe kan het ook anders dan dat we hier enorm veel tijd hebben doorgebracht. Ze hadden een aantal bekende sets van Lego Duplo levensgroot nagebouwd. Een tijdje geleden heb ik geschreven over het woonhuis; nu konden ze hier in klimmen, in het bed liggen en zelf van de glijbaan af glijden. De cijfertrein was ook in het groot nagebouwd. Er waren diverse hoekjes waar de kinderen konden bouwen met de blokjes, en bankjes voor de papa's en mama's om in de tussentijd hun kroost in de gaten te houden. Een visvijver waar je tussen de blokjes visjes vandaan kon hengelen. Een wat kleiner springkussen met glijbaan waar peuter natuurlijk een paar keer achter elkaar vanaf moest, en iedere keer de rest ophield omdat ze net wat langzamer was. De kinderen konden zich laten schminken en natuurlijk stonden er overal bouwwerken. Alleen al in deze hoek hadden we rustig de hele dag kunnen doorbrengen, ze wouden er niet vandaan. Wat heel fijn was, is dat er hekken omheen staan met maar een in- en uitgang die je in de gaten moet houden. In hal 4 heb je ook een kleinere Lego Duplo ruimte met wat bouwtafels, en zelfs een heus theater waar er diverse optredens worden gegeven.

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Bij Lego Duplo vind je een aantal enorme bouwsets die op real life formaat zijn nagebouwd, zodat de kinderen hier zelf mee kunnen spelen. Van de huisjes tot de trein, bedden en glijbaan. Een tijdje geleden heb ik geschreven over het woonhuis; nu kunnen ze hier ook zelf in klimmen, in het bed liggen en zelf van de glijbaan af glijden. De cijfertrein was ook in het groot nagebouwd.

Natuurlijk ontbreken de nodige hoekjes niet om zelf te bouwen. Compleet met bankjes voor de papa’s en mama’s om in de tussentijd hun kroost in de gaten te houden. Vaak vind je in dit gebied ook een springkussen waar de kinderen hun nodige energie kwijt kunnen. In 2017 was er ook een enorm theater en werden er gedurende de hele dag korte shows opgevoerd, of waren de animatoren aanwezig in het gebied om de kinderen te vermaken. Bijvoorbeeld met het bouwen van enorme torens met kussenblokken. Alleen al in deze hoek hadden we rustig de hele dag kunnen doorbrengen, ze wilden er niet vandaan. Wat heel fijn was, is dat er hekken omheen staan met maar een in- en uitgang die je in de gaten moet houden.

Lego Friends

Wie kent de vriendinnen niet? Natuurlijk ontbreekt de nodige hoeveelheid aan Lego Friends speelgoed niet op de Jaarbeurs. De enorme vijver met steentjes zag er natuurlijk erg aantrekkelijk uit. Daar moest even in gedoken worden, en wat gespetterd en je hoofd er in begraven. Vaak is er ook een podium met de nodige optredens, zoals van de winnaars van het Junior Songfestival. Wie weet heb je geluk en kom je de lego friends zelf ook tegen! Daarnaast zijn er hoekjes waar je met Lego Fairys kan gaan bouwen en natuurlijk met Lego Duplo Princess. Vaak is hier ook een schmink-stand waar je kinderen geschminkt kunnen worden, of een tattoo kunnen krijgen of haren laten vlechten.

Lego City

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Het thema van Lego City was onderwater. En dat was duidelijk te herkennen, zo kon je in lego vijvers zoeken naar gouden steentjes, hadden ze een enorme lego City nagebouwd en kon je enorme luchtballen op het water spelen. Ze hadden zelfs een indoor vijver. Er was nog veel te zien, maar beide kinderen hadden de uitgang gespot dus tijd om naar huis te gaan.

Lego Ninjago

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Waar Lego Friends heel erg rose en paars is en zich richt op de meisjes is Lego Ninjago ontzettend stoer. In een jungle-achtige omgeving kon er hier gebouwd worden. Of de race met elkaar aangaan in een speciale survivalbaan. Natuurlijk willen alle kinderen die uitproberen waardoor er een rij kan staan. Zelfs op jonge leeftijd vinden ze dit fantastisch, zelfs al wordt je ondertussen drie keer ingehaald door anderen ;-)

Lego Star Wars

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

In een hoek helemaal achteraan vind je dit jaar Star Wars. Net zoals andere jaren afgezet met enorme zwarte doeken, maar wel iets minder donker. Natuurlijk klinkt er de bekende muziek en kom je hier real size figuren tegen zoals Joda, Darth Vader en Luke Skywalker om mee op de foto te gaan. Wat het helemaal af maakt zijn de lichteffecten met stroboscopen en rookmachines. Eén van de must see’s is de 12 meter lange nagebouwde tank.

In een hoek die goed donker gemaakt kan worden staat de beurshal volledig in het teken staat van Lego Star Wars. Diverse karakters zijn hier op ware grootte nagebouwd en ter decoratie stonden er diverse voertuigen (niet van lego). In vitrinekasten zijn ook diverse scenes nagebouwd en objecten te zien uit deze film. Het was hier vrij donker met doeken die dit afschermen van de rest van de zaal, compleet met een sterrenhemel en stroboscoop verlichting of laserstralen. Vorig jaar scheen peuter hier ook niet naar binnen te willen gaan. Nu huppelde ze ons vooruit en was het geen probleem. Ook bij dit thema was er een heuse survivalbaan namelijk de Star Wars Rebels Run.

Lego Mindstorms / Architecture

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Tussen alle grote paviljoenen / werelden in had je kleinere presentaties van diverse thema’s.  Denk aan Lego Mindstorms, de basis van Mindstorms is een centrale besturingsmodule waarmee zelfgebouwde lego creaties uitgerust kunnen worden met elektromotoren en sensoren die onder andere tast, licht, rotatie, afstand, geluidsvolume en temperatuur waarnemen. Deze kunnen door middel van de software worden geprogrammeerd met een computer. Zo kan men op zichzelf werkende LEGO-creaties maken, zoals de dinosaurus.

Lego Technic

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

LEGO Technic is speelgoed is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Dit speelgoed werd in 1977 geïntroduceerd en wordt ook wel Technisch lego genoemd. Het is minder decoratief als het gangbare lego maar vooral functioneel. In plaats van alleen steentjes en accessoires werken ze met balken en andere materialen die het lego een technisch tintje geven zodat je ook mechanische handelingen kan doen met het lego. Een aantal voorbeelden hadden ze hier staan, vooral veel voertuigen die je ook zelf mocht besturen!

Lego Chima

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Lego Chima; Chima is een specifieke leefwereld binnen lego en bestaat sinds 2013.  Op Chima word de levenskracht Chi al eeuwen eerlijk verdeeld door de stam van de leeuwen. De krokodillenstam is het daar echter niet mee eens en wil meer Chi voor zichzelf. Zo ontbrand in Lego Legend of Chima de strijd tussen goed en kwaad. In Lego World was een hele Lego Chima wereld nagebouwd.

Lego Architecture

Legow World 2015 jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Lego Architecture is een lijn die speciaal is ontwikkeld