Skip to Content

Review: Lego Hidden Side Newbury Highschool

Review: Lego Hidden Side Newbury Highschool

LEGO bestaat al tientallen jaren, vroeger als kind speelden we er al mee, maar ook bij onze kinderen is het enorm favoriet. De basis van het systeem met de blokjes die je op elkaar kan plaatsen is hetzelfde, toch blijven ze innoveren. Wat dacht je van lekker spelen en bouwen met Legoblokjes om vervolgens je telefoon of tablet erbij te pakken een geheime wereld met augmented reality te ontdekken?

Dat klinkt toch als te mooi om waar te zijn? Niet dus! Naast de diverse nieuwe Legosets waar Lego dit jaar mee komt, werd er eerder dit jaar op de American International Toy Far in New York de nieuwe LEGO® Hidden Side™ geïntroduceerd. Een combinatie van bouwen en augmented reality die op die manier een nieuwe manier van spelen creëert.

Lego is één van de werelds grootste en bekendste speelgoedfabrikanten en brengt als eerste een spelervaring op de markt waarbij kinderen in twee werelden tegelijk spelen. Dat het ook in Nederland een groot succes is bewijst de nominatie voor Speelgoed van het jaar in de leeftijdscategorie 8 & 9 jaar.

Lego Hidden Side

LEGO® Hidden Side™ is het nieuwste LEGO-thema waarbij een virtuele laag aan de werkelijkheid wordt toegevoegd via augmented reality. Binnen deze speelomgeving moeten kinderen een behekste wereld weer normaal maken, spook voor spook.

Het is tot op heden de enige speelervaring die augmented reality (AR) volledig en naadloos integreert met het fysieke bouwen en zo een verborgen interactieve wereld ontsluit. LEGO Hidden Side werd ontwikkeld voor kinderen vanaf zeven jaar. En ik kan niet wachten tot wij het straks ook in huis hebben!

LEGO Hidden Side bestaat uit een aantal “behekste” bouwsets boordevol verbluffende functionaliteiten en geheime verrassingen die typerend zijn voor het bouw- en rollenspelplezier van elk LEGO-thema. Door de bijbehorende AR-app te activeren, worden de schaalmodellen tot leven gewekt en verschijnt een verborgen wereld boordevol interactieve mysteries en uitdagingen. In combinatie maken deze twee werelden elkaar nog aantrekkelijker en leuker.

Newbury Highschool

Wij kregen de Newbury Highschool vanwege de nominatie voor Speelgoed van het Jaar om te ‘testen’. Deze LEGO-set stond al sinds het begin van het jaar helemaal bovenaan het verlanglijstje dus dat kwam goed uit. S

terker nog, in de zomervakantie in Legoland Billund stond ik hiermee in mijn handen en uiteindelijk toch besloten om een andere set te kopen die alleen exclusief daar te koop was. Ook omdat deze set in Nederland goedkoper was ;-)

De set bestaat uit 9 boekjes, meerdere zakjes en heel veel onderdelen. Daarom is manlief daarmee aan de slag gegaan en heeft er een weekend over gedaan om hem helemaal in elkaar te zetten. Natuurlijk konden de kinderen niet wachten om er mee te spelen.

De set bestaat eigenlijk uit twee kanten; de voorkant van de school met de voorgevel, toegangspoort en de balkonnetjes. Aan de achterkant vind je de school met klaslokaal en verschillende ruimtes. Opmerkelijk is hier het oog voor detail; zelfs de wc-borstel en het toiletpapier in het toilet ontbreken niet.

Toen hij in elkaar zat bleven de kinderen dan ook nieuwe dingen ontdekken. Daarnaast bevat het talloze leuke details om fantasierijk spel te stimuleren, zoals een verborgen kamer, een bushalte aan de voorkant, een computerlokaal, een bibliotheek, een toilet, een scheikundelokaal en een klokkentoren.

De hele school kan worden omgetoverd tot een echte spookschool. Kortom; een garantie voor heel veel interactie, niet alleen als hij ‘betoverd’ wordt maar ook tijdens het spelen beweegt er van alles.

Er zitten ook zeven poppetjes bij waarmee gespeeld kan worden, zowel de ‘volwassen’ poppetjes als de ‘kinderen’. Zo krijg je onder andere Jack Davids met een smartphone en een minifiguur van het meisje Parker L. Jackson met een smartphone, Douglas Elton, Rose Davids, schooldirecteur Dhr. Clarke, leerlingen Paola en Wade en Spencer, het spookhondje van Davids.

Het bijzondere van deze minifiguren is dat je ze kan ‘veranderen’. Het ene moment zijn het nog ‘normale’ karakters en het volgende hebben ze vleugeltjes en glazige gezichten met spookhaar en zijn ze omgetoverd in spoken. Alleen dit al leverde enorm veel speelplezier op.

Lego & Augmented Play?

Kun jij de helden Jack Davids en Parker Jackson helpen om de spoken te verslaan en ervoor zorgen dat alles op school weer normaal wordt? Bewonder alle details en probeer de verborgen kamer en de aanwijzingen te vinden. Verken de steeds veranderende verborgen kant, los nieuwe mysteries op, vind coole voorwerpen, vang alle spoken, voeg ze toe aan je spokenverzameling en versla de spokenbaas Dhr. Nibs… als je durft tenminste! Of bedenk je eigen spannende spokenjachtavonturen met deze geweldige LEGO-bouwset!

Via de app verkennen de spelers het stadje Newbury vanuit het perspectief van één van de twee personages, Jack of Parker. Met behulp van de smartphone ontdekken ze de paranormale mysteries die zich als het ware verbergen in de omgeving, en die ze vervolgens ook kunnen gaan oplossen.

Doordat ze hun telefoon bij de fysieke LEGO-modellen houden en in interactie gaan met de verschillende elementen of “behekste plaatsen”, toveren ze virtuele spoken tevoorschijn. Die moeten ze vervolgens in de AR-spelomgeving zien te vangen. Verschillende scenario’s zorgen voor een dynamische speelomgeving, waarbij kinderen in beide werelden aan de slag moeten om vooruitgang te boeken in het spel.

Natuurlijk moest de app ook getest worden. Op de telefoon had ik die zo geladen, op de Android-tablets van de kinderen vond ik hem echter niet in de Google Play Store. Het was eerst even zoeken, want ook zonder dat je een set hebt gebouwd kan je het spel spelen.

Je wordt stap-voor-stap meegenomen in de uitleg van hoe het spel werkt. Je kan een deel dus ook spelen zonder dat je over de Lego-bouwset beschikt. Uiteindelijk kwam ik toch bij het spel waarvoor we het bouwwerk nodig hadden. Die moet je eerst even kalibreren zodat de visuals perfect aansluiten.

Ik was echt onder de indruk van de kwaliteit hiervan; het sloot echt naadloos op elkaar aan. De muziek op de achtergrond zorgt ook voor een spookachtig sfeertje zodat je helemaal in die wereld wordt gezogen. De minifiguren kwamen echt tot leven in het spel en kon je ook zelf scannen.

Het level zelf duurde echter niet zo lang en was zo uitgespeeld en daarom prima vol te houden voor de kinderen, zodat ze daarna weer een ander level kunnen spelen.

Fluid play; technologie en fysiek spelen met elkaar verbonden

“We hebben intussen al jaren ervaring in het samenbrengen van technologie en fysiek spel. Zo hebben we geleerd dat kinderen spannende speelervaringen verwachten die naadloos overvloeien van de fysieke naar de digitale wereld. Dat noemen we fluid play,” vertelt Tom Donaldson, senior vice president, Creative Play Lab van de LEGO Group.

“Bij LEGO focussen we voornamelijk op het fysieke bouwen, maar via AR krijgen we de kans om de tastbare wereld aan te vullen met nieuwe elementen, die een ander soort activiteit en beheersing vergen. We laten het klassieke gaming first-principe van AR achter ons om een nieuwe vorm van spelen te creëren. Eentje waarbij de fysieke wereld de AR-laag beïnvloedt, in plaats van omgekeerd.”

Donaldson gaat verder: “Door het ontwerp van LEGO Hidden Side zelf zorgt de fysieke omgang met de LEGO-modellen ervoor dat de AR-ervaring verandert, en tegelijkertijd laat de AR-ervaring spelers nieuwe dingen ontdekken in de fysieke modellen. Zo creëren we een verregaande en wederkerige speelervaring in twee werelden zoals je die nog nooit eerder zag.”

De app bevat overigens ook verschillende korte digitale spelletjes, die onafhankelijk van het bouwpakket kunnen worden gespeeld. Na de lancering zal de app regelmatig worden aangevuld met nieuwe spoken, speltoepassingen en variaties, zodat de speelervaring iedere keer anders is als kinderen ermee spelen.

Donaldson merkt verder op: “We voegen enkele van de beste elementen van mobile games toe om de speelervaring verfrissend te houden. Kinderen worden aangemoedigd om telkens opnieuw naar hun LEGO-pakket te grijpen, om te ontdekken wat er veranderd is.

Door de doordachte integratie van bouwen met LEGO aan de ene kant en spelen met AR-technologie aan de andere kant, bieden we een werkelijk innovatieve speelervaring, die zich afspeelt in de altijd veranderende omgeving van fluid play, waar kinderen voortdurend nieuwe speelmomenten en -vormen aantreffen.”

Speelgoed van het Jaar

Toelichting van de ontwikkelingspsycholoog Ger Raaijmaker op de nominatie; de Newbury Spookschool is een constructieset, waarbij kinderen een spookhuis (school) bouwen met allerlei verborgen griezelelementen die tevoorschijn kunnen worden gehaald door delen van het gebouw te kantelen of draaien.

Daarnaast is er een app, waarmee kinderen allerlei virtuele (bewegende) spoken aan het bouwwerk kunnen toevoegen met een mobieltje of tablet. De constructieset gaat vergezeld van een heel uitgebreide handleiding waarin het bouwen van de spookschool stapje-voor-stapje wordt getoond met duidelijke plaatjes.

Dat neemt niet weg dat het bouwen een uitdaging kan zijn, dus begeleiding/hulp van een ouder is wenselijk om frustraties te voorkomen en er een positieve ervaring van te maken.

De set bevordert fijne motoriek, oog-handcoördinatie, constructievaardigheid, 3D-inzicht, technisch inzicht, gerichte en volgehouden aandacht, doorzettingsvermogen en biedt volop mogelijkheid voor fantasiespel, samen spelen en om ervaring op te doen met digitale toepassingen.

De jury bepaalt welk speelgoed genomineerd wordt voor Speelgoed van het Jaar; maar wie de winnaar wordt, bepaal jij! Op de website Speelgoedvanhetjaar kun je tot 3 november 2019 stemmen wie jij vindt dat zou moeten winnen per leeftijdscategorie. En om het stemmen nog leuker te maken, maak je kans om het genomineerde speelgoed te winnen!

Lego Hidden side bouwsets?

De LEGO® Hidden Side™ speelsets spelen zich af in het fictionele stadje Newbury, waar spoken door gebouwen dolen en mensen de stuipen op het lijf jagen. Met de sets kunnen kinderen op spokenjacht gaan en de spannendste avonturen beleven waarbij de fysieke LEGO-modellen worden gecombineerd met een volledig interactieve speelervaring met augmented reality.

Lego Hidden Side bestaat uit verschillende speelsets voor verschillend budget zodat er voor iedereen wat tussen zit. Alle sets zijn ook te gebruiken binnen de app.

De bouwpakketten van LEGO Hidden Side bezorgen kinderen alles wat ze verwachten en waar ze van houden: de uitdaging van het bouwen, een gedetailleerd schaalmodel met flink wat functionaliteiten en figuurtjes in een universum vol verhalen.

Elk model kan worden gebouwd zoals het er normaal zou uitzien – een school, een bus, of een kerkhof bijvoorbeeld – en kan worden omgetoverd tot de behekste versie van zichzelf.

Linda van Aken