Kinderen houden van dieren. Ze vinden het geweldig om hier naar te kijken. Als baby vond ze het al fijn om naar vogels en vissen te kijken, aangezien deze het meest bewegen. Tegenwoordig vergaapt ze zich aan alle dieren. Tijdens de vakantie hebben we ons ook verwonderd over hoeveel dieren ze eigenlijk al kan benoemen en welke eigenschappen ze al kent. Zo gaaf om haar zo te zien groeien! En mijn kinderen zijn niet de enige. Daarom ging ik op zoek naar de leukste dierentuinen van Nederland met kinderen.

Lees ook: Overnachten in dierentuin; slapen tussen de (wilde) dieren of op de boerderij?
Lees ook: Overzicht kleine goedkope dierentuinen, vlindertuinen en aquaria Nederland 

Apenheul – Apeldoorn (Gelderland)

Apenheul is een gespecialiseerde dierentuin die in 1971 werd opgericht aan de rand van de Nederlandse stad Apeldoorn in een voormalige bloemenhal. In Apenheul leven op dit moment ruim 300 apen van zo’n 35 verschillende soorten uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De dieren leven er heel vrij: gaas of tralies ziet men er bijna niet. Sommige soorten lopen los tussen de bezoekers rond. Andere, zoals de gorilla’s, bonobo’s en orang-oetans leven op grote, groene eilanden. Door de ruime verblijven en de natuurlijke groepen waarin de dieren gehouden worden, kunnen de dieren veel van hun natuurlijke gedrag laten zien.

Aangezien er apen los rondlopen werd mij afgeraden door iemand die er had gewerkt, om met heel jonge kinderen naar de Apenheul te gaan. Deze aapjes houden namelijk heel erg van wandelwagens en zijn zeer nieuwsgierig. Zodra ze zelf kunnen lopen / in een buggy zitten is dit park echter een absolute aanrader. Geweldig zo dichtbij als ze komen, of van een afstandje dat wisselt elkaar af. Ook al zijn het allemaal apen, het zijn allemaal verschillende soorten dus het gaat niet vervelen. En de speeltuintjes tussendoor zijn natuurlijk wel erg fijn om zelf even de aap uit te hangen.

Lees ook: Dagje uit; Apenheul in Berg & Bos Apeldoorn

Meer informatie over actuele openingstijden en tarieven vind je hier.

Dierenpark – Amersfoort (Utrecht)

Kijk je ogen uit bij alle dierbewoners en leef je uit in het bos. Wandel over kleine bospaadjes of waag je aan een avontuurlijk klimparcours dat door het hele park heen loopt. In de Amersfoortse dierentuin loop je namelijk niet alleen langs, maar ook boven en tussen de dieren. De apen slingeren, krokodillen loeren, olifanten spelen en jij… staat er met jouw neus bovenop. In één dag reis je van het Hollandse Woud waar je de wolven spot, naar de Afrikaanse Savanne waar de giraffen parmantig rondlopen. Even verderop beland je ineens op de Prairie en zie je de prairiehondjes opduiken bij jouw voeten. Maak je liever een sprong door de tijd? Bezoek dan de Stad der Oudheid en gluur naar binnen in het paleis van de Perzische koning, waar jij recht in de ogen van de tijgers kijkt. Of bewonder de levensgrote dino’s in het Dinopark.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Poep & Zoo in Dierenpark Amersfoort; het ideale voorjaarsvakantie uitje

AquaZoo Friesland – Leeuwarden (Friesland)

AquaZoo Friesland vind je aan de Friese wateren en met de uitgebreide diercollectie beleef je letterlijk en figuurlijk een spetterend dagje uit in Noord-Nederland. Ga mee op Zeehondensafari, beleef de Zeeleeuwen Spetter Spektakel en feest mee tijdens een heuse Pinguïn Haringhapfestijn; unieke momenten die je niet snel zult vergeten! Tijdens de Zeehondensafari stap je samen met de dierverzorger op een trekschuit om de zeehonden te spotten. Misschien mag jij ook wel een visje aan ze voeren. En wie nog nooit reuzenotters heeft gezien, moet zeker eens op bezoek komen.

Meer informatie vind je