Skip to Content

Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden

Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden

Toscane; een zeer populaire regio aan de westkust in Italië. Het land van Leonardo da Vinci, groene heuvels, en bergen, slingerende bergweggetjes en kleine dorpjes, maar ook de steden Florence, Siena, Pisa en Luca. Met heerlijke stranden aan de kust en het eiland Elba.

Hier kan je onder de beroemde Toscaanse zon genieten van lekker eten, bezienswaardigheden, slenteren door dorpjes maar ook heerlijk aan het strand of zwembad liggen.

Onze uitvalsbasis was Camping Le Capanne aan de kust vlakbij Pisa. Hier kom je tijd tekort, een week is gewoon veel te weinig! Maar wat zijn nu steden en bezienswaardigheden die je ook echt gezien moet hebben?

Florence

Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde
Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde

Oké, niet iedereen zal staan te springen om Florence met jonge kinderen te bezoeken. En op zich snap ik ook wel waarom. Zo leg je al snel flinke afstanden af, alleen al lopen vanaf de parkeerplaats naar het centrum is zo’n 2 km. Ook is dit de meest drukke stad van Toscane en zijn er heel veel, echt heel erg veel musea te vinden. Toch kon ik het niet laten gebeuren om Florence over te slaan en hebben we dit ‘bewaard’ tot op onze terugweg. Stapten ze lekker moe in de auto zodat ze een groot gedeelte van de reis terug hebben geslapen. Aanraders in Florence:

  • Uitzicht vanaf Piazza Michelangelo. Dit plein ligt in het zuidoosten van de stad tegen een heuvel aan. We vonden het advies om hier gratis te parkeren om vervolgens met de tramvia naar het centrum te reizen. Meer dan de helft van de parkeerplaats is echter weg, ook hier was het superdruk en geen tramvia te vinden. Dus reden we verder. Maar niet nadat we toch even waren uitgestapt omdat je vanaf hier een schitterend uitzicht hebt over de stad Florence. Je ziet het water, de Ponte Vecchio, de koepel van de kathedraal en veel torentjes.
  • Disney Store: Wil je shoppen en ben je met kinderen; dan is een bezoekje aan de Disney Store zeker een aanrader. Nu bleef het voor ons helaas bij deze foto, omdat we door moesten lopen vanwege de reservering voor het bezoek aan de koepel.
  • Paardjes kijken / rijden: Op het plein voor de kathedraal vind je meerdere paard en wagens. Je kan hier even bij de paarden gaan kijken of tegen betaling een citytour doen met paard en wagen. Krijg je een echte authentieke belevenis van de stad.
  • Pizza eten op de Ponte Vecchio: Aan de zuidkant van deze beroemde brug met zijn winkeltjes vind je een heerlijk (en betaalbaar) restaurantje waar je pizza’s en hotdogs kan kopen. Deze worden opgewarmd en zijn heerlijk om mee te nemen de brug op terwijl je geniet van het uitzicht over het water.
  • Eventueel: De koepel van de kathedraal. Dit is een klim van maar liefst bijna 500 treden, een flinke uitdaging dus! Toch deden de kinderen dit zonder problemen, ik had het zelf een stuk zwaarder. Je gaat in vierkante torentjes, ronde torentjes en steile trappen tussen de koepel helemaal naar het dak waar je een rondje kan lopen en kan genieten van wederom een schitterend uitzicht over de stad en de bergen die de stad lijken te omringen dat absoluut de moeite waard is. Je ziet hier niet veel kinderen, maar die van ons waren zeker niet de jongste op dat moment.

Volterra

Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde
Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde

Volterra is een stadje bovenop een berg dat al in de tijd van de Etrusken (nog voor de Romeinen) is gesticht. Het is vooral bekend geworden vanwege het Romeinse theater waarvan de ruïnes te bezoeken zijn. Bijzonder sfeervol zijn ook de stadsmuren die nog vrijwel intact zijn. Via de stadspoort betreed je de stad en kan je een rondje lopen over de oude pleintjes, de kathedraal bezoeken (beperkt open) of het baptiserium. Vanaf de oostkant is het uitzicht op het dorpje en Toscane echt schitterend.

Een andere bezienswaardigheid is het fort van de Medicii, waar echter geen foto’s van gemaakt mogen worden omdat het nu functioneert als een staatsgevangenis. Het voormalige stadhuis van Volterra Palazzo dei Priori doet tegenwoordig dienst als museum, hier kan je de klokkentoren beklimmen om te genieten van een schitterend uitzicht over Volterra en de valleien om de stad. Met name het zicht op de Duomo di Volterra is erg mooi.

Siena

Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde
Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde

Als je naar Toscane gaat is Siena echt meer dan de moeite waard. Afhankelijk van waar je zit kan het een behoorlijk stukje rijden zijn, maar is zeker de moeite waard. Het is verstandig om te proberen om zo dicht mogelijk bij het centrum te parkeren (bijvoorbeeld parcheggio Santa Caterina), anders kan het een behoorlijke wandeling zijn bergopwaarts. Dichtbij het centrum zijn er een aantal roltrappen zodat je niet helemaal naar boven hoeft te klimmen.

De kathedraal hier is echt de moeite waard om te bezoeken, alleen al de buitenkant is zeer indrukwekkend. Als je de kathedraal bezoekt kan je kiezen uit twee kaarten; één alleen voor de kathedraal en één voor ook de omgeving. Dat is echt een aanrader, vooral een bezoekje aan het museum waar je boven vanaf de Facciatone een schitterend uitzicht hebt over de stad. Een bezoek aan het grote Piazzo del Campo is ook echt een aanrader, om heerlijk een ijsje te eten of op het terras te zitten. Ook de universiteiten hier zijn zeker de moeite waard.

Pisa

Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde
Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde

Als je aan Italië denkt zal je vast en zeker denken aan Rome en het amfitheater, misschien ook wel het Vaticaan, het Gardameer, pasta en pizza’s maar ook de Toren van Pisa is één van de dingen waar veel mensen aan denken als je aan Italië denkt. Nu was het voor ons allemaal de eerste keer dat we hier heen gingen, extra bijzonder dus.

We gingen al vroeg op stap en omdat het maar drie kwartier rijden was, kwamen we hier voor tien uur aan en konden we nog vrij dichtbij parkeren bij Pisa Tower Parking aan de Via Andrea Pisano. Ook als je later bent is het een aanrader om het hier te proberen, de meeste mensen blijven niet heel lang omdat het erg druk is en er dus een groot verloop is.

Vanaf hier is het een paar stappen naar de poort naar het plein waar de kathedraal, het baptisterium, de begraafplaats en natuurlijk ook de scheve kerktoren te vinden zijn. Op het gras mag je niet lopen. Dus kan iedereen de befaamde ‘toren omduw foto’ maken om vervolgens verder op weg te gaan. Aan de rechterkant kan je in het grote gebouw tickets kopen voor het baptisterium, de begraafplaats en de toren. De kathedraal is gratis, maar alleen in combinatie met één van bovenstaande.

Manlief kocht een kaartje voor het baptisterium en dat was een goede keuze. De kapel zelf is mooi, maar wat het extra bijzonder maakt is dat je hier naar boven kan klimmen en een rondje kan lopen met uitzicht vanaf boven naar beneden. Maar ook met uitzicht op de muren en de voorgevel van de kathedraal. Voor de toren moeten kinderen minimaal 8 jaar zijn, voor ons dus geen optie.

Daarna vergaapten we ons in de kathedraal aan de pracht en praal en hebben we ook een kaarsje opgestoken. De kinderen waren hier duidelijk onder de indruk. Na het rondje afgemaakt te hebben rondom de kathedraal,  hebben we nog een ijsje gehaald waarbij ze door een paar Aziaten ook als bezienswaardigheid werden gezien. We twijfelden om ook nog het historische centrum te bezoeken, maar vanwege de drukte en omdat de kinderen aangaven er wel weer klaar mee te zijn, lieten we dat voor wat het was.

Lucca

Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde
Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde

Het bijzondere aan Lucca zijn de stadsmuren. Deze zijn helemaal rond en ook nog vrij authentiek. Via de stadspoorten loop je de stad in (groot gedeelte is autovrij) en valt het meteen op dat deze muren nog helemaal gaaf zijn en niet helemaal volgebouwd. Eigenlijk best uniek. De stadsmuur / wal zelf is vrij breed, je kan hier een familiefiets huren om een rondje te fietsen om de stad heen.

In het centrum kan je (gratis) de kathedraal bezoeken of één van de andere kerken of pleinen. Als je op een bijzondere plek wilt lunchen is het Piazza Amfitheatre een aanrader. Dit plein is ovaalvormig en de huizen zijn gebouwd op de plaatsen van de muren van het amfitheater. Op het plein zijn heel veel terrasjes te vinden, of een gelateria.

Lucca is trouwens prima te combineren op een dag met een bezoek aan Pisa.

San Gimignano

Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde

Een klein dorpje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Een middeleeuws stadje dat bekend is vanwege de vele torentjes. Van de vele tientallen torentjes die hier in het verleden stonden om de rijkdom te showen van de bewoners staan er nog 13 die dit dorpje de bijnaam geven ‘Manhattan van Toscane’. Vanaf een afstandje valt dit dorpje dan ook al direct op. Omdat het dorpje op een berg ligt, compleet met de stadsmuren en poorten is er nauwelijks parkeerplaats, als je aan komt rijden zie je al auto’s geparkeerd staan naast de weg.

Omdat het niet te doen was parkeerplaats te vinden hebben wij dit dorpje overgeslagen en zijn we doorgereden naar Siena, wat ook een schitterende stad is. Aanraders zijn het beklimmen van de Torre Grossa (grote toren), het Piazzo della Cisterna met de oude waterput en het San’Angostinoplein. De 12e eeuwse kerk Santa Maria Ussanta bevat nog de originele fresco’s. Tot slot mag je niet weg gaan zonder een bezoekje aan Gelateria Dondoli, een prijswinnende ijswinkel!

Cinque Terra

Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde

Dit ligt niet in Toscane maar in Ligurië, maar is toch absoluut een aanrader om te bezoeken! Je volgt de bordjes naar Spezia en vervolgens vind je langs de kust deze vijf dorpjes. Je kan ze met de auto bereiken, maar dat betekent wel haarspeldbochten en langs kloven rijden (wel met schitterend uitzicht dus absoluut een aanrader) of met de trein. Wij gingen met de auto en reden naar het dorpje Manorola. Dit is één van de meest gefotografeerde dorpjes in deze omgeving en ook wel het meest drukke.

Het scheelde dat we hier aan het einde van de dag kwamen, we vonden zowaar parkeerplaats vrij dichtbij tot waar je mocht komen. Omdat er maar een weg in en uit is, moet je ook hier een stukje lopen. En vervolgens wandel je langs het water richting de zee. Als eerste kom je op het plein met de kerk, vervolgens tref je het dorpsplein en uiteindelijk kom je bij de ‘boulevard’ met een pad langs de rotsen met uitzicht op de kleurrijke huizen in het stadje.

Je kan hier ook heel goed een duik nemen in het water, je zit echter wel tussen de rotsen en het kan hier vrij diep zijn. Enkel pootje baden is niet echt haalbaar. In dit stadje vind je veel gelateria’s en ook restaurantjes die ook glutenvrij en suikervrije gerechten aanbieden. Dit staat overal duidelijk aangegeven en viel erg op. De combinatie van de dorpjes, de weg er naar toe, de kust (andere dorpjes hebben wel een ‘echt’ strand) en de ijsjes maken dit absoluut een aanrader om niet over te slaan!

Elba

Voor de kust van Toscane liggen een aantal eilanden waarvan Elba toch wel de grootste en bekendste is aangezien Napoleon hiernaar verbannen werd. Zijn tijd hier is nog steeds aanwezig, zo is van zijn huis een museum gemaakt en kan je deelnemen aan de Napoleon experience. Portoferraio is de hoofdstad van Elba, hier wonen ook de helft van de inwoners van Elba en werd gesticht in 1550 door de toenmalige hertog.

Bezienswaardigheden naast het huis van Napoleon zijn de drie forten uit verschillende tijdsperioden. Wat voor veel bezoekers een reden is om dit eiland te bezoeken zijn vooral ook de schitterende stranden, parelwitte ellenlange zandstranden met schitterend blauw water. Je kan hier ook prima snorkelen in het water. Of door de bergen lopen. Eén van de mooiste stranden is Innamorata vanwaar je ook een schitterend uitzicht hebt op de zonsondergang.

Overige bezienswaardigheden in Toscane

Andere (die wij niet bezocht hebben vanwege tijd of afstand en omdat we ook gewoon lekker aan het zwembad wilden liggen en niet iedere dag uren slenteren door dorpjes of uren in de auto):

Massa Maritimo

Massa Marittima is een middeleeuwse stad en dankt zijn naam waarschijnlijk aan het feit dat het vroeger aan de Middellandse Zee lag. Tegenwoordig ligt Massa Marittima ongeveer 20 km landinwaarts. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Duomo van Massa Marittima aan het Piazza Garibaldi waarmee in de 11e eeuw werd begonnen en doet niet onder voor de kathedralen in Florence en Siena. Vanaf dit plein kan je ook wandelen naar de Cittá Nouva (nieuwe stad) die enkele eeuwen jonger is maar even indrukwekkend en voorzien van stadsmuren.

Bogglihierri

Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde

Een klein dorpje vlakbij Bibbione dat vooral bekend is geworden vanwege de 5km lange laan met cipressen. Een klein dorpje met een handjevol huizen, centraal plein en heerlijke terrasjes om te eten. Er is hier ook een fort.

Marina de Bibbione

De havenstad van Bibbione met een fijn strand met een schitterende zonsondergang. Een toeristisch dorpje met campings en hotels. Vlakbij de centrale parkeerplaats is een klein attractieparkje waar je per attractie betaalt.

Vada beach

Toscane met kinderen; de leukste steden en bezienswaardigheden - Mamaliefde

Een 5 km lang zandstrand tussen Rosignano en Vada dat geleidelijk afloopt en daardoor ook zeer kindvriendelijk is.

Pinochio parc

Een park in de omgeving van Florence wat vooral wordt aangeraden met kinderen en in het teken staat van de houten pop Pinokkio. Je kan hier goed wandelen en er zijn een aantal attracties. Sommigen vinden het wel een beetje vergane glorie.

Chianti

Een heel bekende wijnregio in de Toscane. Hier vind je een groen uitzicht met groene heuvels, dorpjes en slingerende wegen. Hier kan je ook overal de lokale wijn proeven. Poort naar Chianti is het dorpje Greve met middenin staat het bronzen standbeeld van Giovanni da Verrazzano; ontdekker van de haven van New York. Panzano is de populairste stad van Chainti en speelde een grote rol in de oorlogen tussen Siena en Florence. Ook Castellina, Radda en Gaiola zijn de moeite waard.

Balze of Valdarno

Dit zijn heuvels in de omgeving van onder andere Castelfranco en zijn bijvoorbeeld terug te zien op de schilderijen van Leonardo da Vinci zoals de Mona Lisa.

San Galgano

Dit is een vervallen Abdij van San Galgano en ligt ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Siena. Hier vind je onder andere een zwaard dat in de rots staat en hoort bij een mythe die lijkt op het verhaal van Koning Arthur en bijzonder is ook de kerk zonder dak.

Kastelen

In deze regio vind je ook meerdere kastelen. De moeite waard zijn onder andere het kasteel van Gargonzo en het kasteel van Poppi in Arezzo, het kasteel van Poppiano in Florence en het kasteel van Fosdinovo in Massa Carrara.

Villa’s van de medici

Een enorm rijke en invloedrijke familie uit de geschiedenis van Italië. Vanwege de cultuurhistorische waarde zijn er maar liefst 13 villa’s en 2 tuinen toegevoegd aan het Unesco-werelderfgoed. De meeste villa’s vind je in en om Florence en richting de kust in de omgeving van Pisa.

Cavallino Matto

Dit is het grootste pretpark in Toscane met attracties voor jong en oud. Het is begonnen als manege met kleine speeltuin. In totaal zijn er een kleine 30 attracties voor jonge bezoekers maar ook voor echte durf-als, overal in het park zijn er picknickplaatsen, maar je kan ook net buiten het park in een restaurant eten.

Acqua Village Follonica

Een kleinschalig waterpark vlakbij Follonica met meerdere glijbanen en waterattracties voor een heerlijke verkoelend uitje op het warm weer.

Overnachten in Toscane met kinderen

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

Corendon; Bij Corendon heb je de keuze uit een veelzijdig aanbod aan hotels en appartementen. Alle accommodaties worden met grote zorg geselecteerd om je vakantie zo zorgeloos mogelijk te maken. Of je nu kiest voor all-inclusive (ultra) of alleen logies. Bij de selectie wordt er gelet op de locatie. Het aanbod vind je hier.

TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.

Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.

Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.

De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.

Travelstore; Een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen, inclusief luxe accommodaties met zwembaden etc. Het aanbod vind je hier.

Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.

Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.

ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.

Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.

Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.

Eliza was here; Op zoek naar een kleinschalige vakantiebestemming in een authentiek hotel of een rustieke B&B, dan is dit een aanrader. Compleet met vlucht en huurauto. Het aanbod vind je hier.

SNP- Actief en avontuurlijk; Ideaal voor als je van actieve en avontuurlijke vakantie houdt en graag wandelt. Het aanbod bestaat uit zowel groepsreizen als individuele rondreizen met een aanbod van campings of hotels. Het aanbod vind je hier.

Zijn jullie al eens in Toscane geweest?

Linda van Aken