We duiken de winter weer in, met (misschien) wel koude winterse dagen, sneeuw en ijs. Nu heeft dat zeker zijn eigen prachtige charme, maar er is één nadeel: het is koud! Nu kun jij je daar op kleden, zeggen ze dan. Dus welke trucs zijn er om je kind warm te houden?
Thermisch ondergoed
We beginnen dan maar met de juiste basis: het ondergoed. Kies je voor thermisch ondergoed, dan zullen de benen (bijvoorbeeld) van je kind een stuk warmer blijven als hij of zij buiten in de sneeuw aan het spelen is. Ook lekker voor jezelf trouwens, als jij je kind vergezelt met het maken van een sneeuwpop…
Mutsen, sjaals en handschoenen
Tja, eigenlijk een open deur, maar in de winter stuur jij je kind uiteraard niet naar school zonder zijn muts, sjaal én handschoenen. En ook je kleintje kleed je op die manier aan. Leef je uit en brei zelf prachtige exemplaren voor je mooie meid of knul. Of koop mooie exemplaren in de winkel. Liefst in kleuren en/of patronen die je kind aanspreken, zodat het aandoen alleen maar een feestje wordt!
Tip: voor de handen zijn waterdichte handschoenen eigenlijk fijner. Dan kan je kind er ook mee in de sneeuw spelen. Handschoenen of wanten die je bijvoorbeeld zelf gemaakt hebt laten al het water (dus ook sneeuw) door. En ook de wind zal er eerder doorheen gaan.
Wanten zijn weer fijner dan handschoenen omdat de handen dan meestal warmer blijven. Helaas kun je dan alleen wel weer minder goed uit de voeten met het gebruik van je vingers, maar zeker heel kleintjes hebben daar nog geen last van.
Extra warm voor je hoofd
Een hoofd warm houden kun je doen door een muts, maar je kunt ook denken aan oorwarmers of bijvoorbeeld een bivakmuts (die extra warm is omdat je nek dan ook helemaal bedekt is). En kies je voor een dunne variant, dan kun je die onder de gewone muts dragen! Extra warm!
Meerdere laagjes
Kies voor meerdere laagjes kleding. Hiermee heb je niet alleen een dikkere laag, dus een warmere laag kleding. Door de verschillende laagjes zal er ook meer sprake zijn van een isolerende werking, wat de warmte ten goede komt. Pak dit slim aan.
- Begin met een laagje thermo-ondergoed (of gewoon ondergoed, maar thermo is natuurlijk warmer). Je kunt ook meteen denken aan een shirt met lange mouwen in plaats van een gewoon hemd.
- De tussenlaag is bedoeld om je warm te houden. Kies dus een heerlijk warme trui, bijvoorbeeld. Ook bij deze laag kun je op zoek gaan naar thermo-varianten. Heerlijk warm en zacht is fleece. Maar wol is ook een fijn idee, want wol isoleert en zal dus de lichaamswarmte lekker vasthouden!
- Heel extreem koud? Dan zou je nog een extra laag kunnen toepassen door een extra vest aan te doen. Bij de benen kun je denken aan een maillot onder een broek, of dus een thermovariant.
- Vervolgens kies je voor de buitenste laag voor iets wat wind en water tegenhoudt. Een skipak, bijvoorbeeld, of een echt winterjack.
Skipakken
Ook als je helemaal niet op wintersport gaat, is het kopen van een skipak hartstikke slim. Zo kan je kind lekker het ijs op of in de sneeuw spelen, zonder direct nat te zijn bij een val. De wind zal niet snel door het pak heen gaan.
En kies je voor een overall, dan heb je ook geen natte ruggen meer. Wel zo fijn als ze op hun pannenkoekslee de dijk afglijden en daarmee al de sneeuw onder hun jas krijgen. Het grote voordeel is natuurlijk ook dat je bij een skipak ook de benen goed warm en drooghoudt.
Voorkom nat worden
Daarop aansluitend: zorg dat het kind droog blijft. Nu is dat praktisch onmogelijk als er echt sneeuw en ijs ligt. Maar door de juiste kleding te kiezen kun je de schade wel beperken. Want wie herinnert zich niet hoe koud het is als je kleding nat is!
Warme voeten
Heb jij in bed last van koude voeten? Dan weet je als geen ander dat het heel vervelend is als je koude voeten hebt én dat je het dan meteen helemaal koud hebt. Dat geldt natuurlijk ook buiten (en binnen). Voorkom dus dat de voeten van je kind koud worden.
Sowieso moet je opletten dat ze niet bevriezen. Zorg voor lekker dikke sokken, zoals skisokken. En voor lekkere warme schoenen of laarzen. Snowboots zijn lekker warm, maar eerlijk is eerlijk, daar ga je niet mee de hele dag op school zitten… Voor spelen in de sneeuw zijn ze praktisch onmisbaar.
Blijven bewegen
Natuurlijk zullen kinderen warmer blijven als ze in beweging zijn. Laat ze dus lekker regelmatig zelf lopen als ze nog in een buggy zitten. Doe leuke spelletjes met ze, zodat ze wel lekker buiten zijn, maar ook in beweging blijven.
In de kinderwagen
Ligt je kind nog in de kinderwagen? Voorkom dat hij of zij de wind over zich heen krijgt. Zet daarom de kap omhoog. Bij sneeuw kan je een regenhoes gebruiken. Natuurlijk pas je ook de kleding aan van je kleintje en kijk je wat voor dekentjes je gebruikt. Voordat je weggaat zou je de wagen alvast kunnen voorverwarmen met een kruik. Deze haal je weg als je kindje erin gaat liggen.
Opwarmen
Binnen in stijl opwarmen? Dat doe je natuurlijk met een warm drankje. Is je kind er oud genoeg voor, dan is warme chocomel vast een traktatie. En helemaal in winterse sferen! Liever geen chocomel? Warme melk of thee kan vanzelfsprekend ook.
Binnen warm op de bank
Gezellig een middagje thuis met een filmpje op de bank hangen of een boekje lezen oid? Dan kan je natuurlijk de verwarming hoog zetten als het koud is, maar ook heel fijn is een dekentje voor op de bank of de warmtekussens van Stoov die je nu steeds vaker ziet.
’s Nachts warm blijven
Nu zijn dit allemaal voorbeelden om buiten warm te blijven. Maar er zijn van die koude winters dat het ook in de nacht erg koud kan zijn in de slaapkamer. Wat doe je dan?
- Bij heel kleintjes kies je voor een winterslaapzak in plaats van zijn gewone slaapzak.
- Warm het bed voor door een warme kruik in zijn bed te leggen voordat het kind erin gaat slapen.
- Slaapt hij zonder slaapzak? Dan kun je een extra dekentje gebruiken.
Let wel op!
Blijf wel je gezonde verstand gebruiken, zeker bij de allerjongsten. Je kunt het ook te warm maken, wat gevaar kan opleveren voor je baby.
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024