Skip to Content

Kerst tradities wereldwijd

Kerst tradities wereldwijd

Over de hele wereld wordt kerst gevierd. Hoewel veel gebruiken op de meeste plekken voorkomen, zijn er toch ook tradities die gebonden zijn aan de plek waar men woont. We hebben er een aantal opgezocht. Verbaas je maar, want er zijn echt heel verrassend andere gebruiken bij!

Bang voor heksen in Noorwegen

De Noren zullen op kerstavond hun bezems opzoeken en deze verstoppen. Dit zou te maken hebben met heksen die anders met hun bezems aan de haal gaan en ermee wegvliegen. Want heksen en andere kwade zielen komen met kerst naar buiten toe/naar de aarde terug. Ook dweilen worden opgeruimd. Uiteraard is dit nog een gebruik van vroeger, toen men nog echt geloofde dat heksen (of boze geesten) op bezems rondvlogen.

Schoenen gooien in Tsjechië

Ongetrouwde vrouwen worden geacht een schoen over hun schouder naar achteren te gooien tijdens kerst. Dit zou richting een deur moeten gebeuren. Hoe de schoen terecht komt laat zien of de vrouw snel zal trouwen! Ligt de schoen met de punt richting de deur, dan zal ze het komende jaar in het huwelijksbootje stappen. En anders zit het er het komende jaar (weer) niet in…

Yule boomstronken in Scandinavië

Een Scandinavische traditie heeft te maken met de yule boomstronk, deze brachten ze op Eerste kerstdag naar binnen om in het vuur te branden. Het dikke stuk als eerst, en vervolgens werd hij iedere dag een beetje verder geschoven tot 5 januari (de twaalfde dag van Kerst) om het huis te verwarmen. De as van deze boomstronken werd gebruikt als voeding voor de planten.

Christmas crackers (knalbonbons) uit Engeland

Waarschijnlijk heb je ze wel in de winkel zien liggen; een soort papieren ‘snoepjes’ in de vorm van een koker met aan beide kanten een soort roosje afgebonden met een papiertje. Dit zijn zogenaamde ‘knalbonbons’; deze houdt je vast aan de uiteinden en trekt hem vervolgens uit elkaar waardoor er een soort knalletje te horen is. Soms valt er ook confetti uit. In de koker zit een verrassing in de vorm van een spreuk of grapje en een gouden kroontje.

Help: de kat eet het kind op, in IJsland

IJsland maakt het wel echt eng voor de kids. Er gaat daar het verhaal rond dat trollen (Joelmannen) behoorlijk vervelend zijn. Ze halen continue streken uit en zijn ook nog eens met zijn dertienen, dus dat belooft weinig goeds. Maar nog veel erger is Gryla. Een dame die met kerst uit de bergen komt en stoute kinderen op eet! Misschien kan je dan toch beter met de zak van Sinterklaas mee moeten…

En alsof dat al niet eng genoeg is: dan is er ook nog het verhaal van de kerstmiskat die luie kinderen opeet! Het is een grote, zwarte kat. Bibber! Overigens krijgen hier de kinderen ook hun cadeautjes in hun schoen. Zijn ze stout geweest, dan ligt er een appel in.

Sint Lucia in Zweden

Sint Lucia is een lichtfeest. Zij gaf, volgens de legende, het licht uit haar ogen aan verloofde of aan haar blinde broertje. Dit feest valt in Adventstijd en was vooral in Zweden geliefd, er is dan een speciale viering waarbij een meisje wordt gekroond tot Sint Lucia en met een krans met kaarsjes centraal staat. In Nederland wordt Sint Lucia op steeds meer Vrije scholen ook gevierd.

Wist je trouwens dat je ook in Zweden de kerstman kan bezoeken; in Tomteland, Dalarna is hij iedere dag te vinden ook in de zomer.

Amandel vinden in Denemarken

In Denemarken is men gewend om in het toetje een gepelde amandel te verstoppen. Wie de noot vindt, krijgt een presentje.

KFC in Japan

Klinkt eigenlijk vrij gewoon om even langs de KFC te gaan. Weinig kerst aan, zou je zeggen. Maar in Japan dus wel. Dit is gekomen door een commercial in 1974! Grote aantallen Japanners gaan dus richting de KFC en het is dan ook dé avond voor dit Amerikaanse fastfoodbedrijf. Ze verkopen op deze avond namelijk meer dan op andere avonden…

In Spanje houdt men van kerstbrandhout

Kerstcadeautjes worden wereldwijd op verschillende manieren naar de kinderen gebracht. In delen van Spanje doet Tió de Nadal dat. Dit is een stuk brandhout, dat wordt versierd met een gezichtje en het krijgt ook kleine beentjes. En hij krijgt ook nog eens te eten en mag er lekker onder zijn dekentje slapen.

Helaas voor deze Tió is het allemaal van korte duur, want hij wordt op kerstavond wel in de haard gegooid. Daarna gaan de mensen er met een stok inprikken en uiteindelijk zou hij dan de cadeautjes en het lekkers uitpoepen.

Spinnenwebben in de Oekraïne

Bang voor spinnen? Dan kan je maar beter wegblijven bij kerstbomen die versierd worden door Oekraïners. Zij zijn namelijk gewend om de boom te versieren met spinnenwebben. Deze webben zijn natuurlijk niks anders dan kerstballen en dit zou juist geluk moeten brengen.

Het verhaal is ontstaan door een mythe. Een oud vrouwtje had geen geld om haar boom te kunnen versieren. Maar de volgende dag zat haar boom vol met spinnenweb en dat glinsterde prachtig in de zonnestralen. Overigens is er nog een gebruik in de Oekraïne. Pudding zou namelijk de toekomst kunnen voorspellen.

De oudste man mag een eetlepel pudding naar het plafond gooien en hoe meer dit aan het plafond blijft plakken, hoe meer geluk je hebt… Sommige gebruiken ben ik niet verdrietig over dat we die hier niet hebben!

Post voor de kerstman in Canada

Altijd al een brief willen schrijven aan de kerstman? Had je in Canada gewoond, dan had dat zomaar gekund. In Canada kan je namelijk een brief schrijven naar Santa Claus met een heus adres. En dan wordt het ook nog eens gratis bezorgd! Wat wil je nog meer.

Nog een grappig detail: let eens op de postcode van het adres. Dit is namelijk: North Pole HOH OHO in Canada. Wat het zo leuk maakt: stuur je voor 16 december de brief op, dan krijg je zelfs antwoord! En dat is zelfs in meer dan 30 talen én braille.

Tip: Ook naar de kerstman in Rovaniemi kan je een brief sturen; alle post ter wereld gericht aan de kerstman wordt daarheen verzonden (ook zonder postzegel) en verzameld in het postkantoor op de poolcirkel. Als je daarheen gaat kan je de brieven zien. En zelf een kaartje vanaf de Noordpool sturen ;-)

Cadeautje verdienen in Duitsland

Wie wil er nou geen cadeautje extra krijgen? Iedereen toch? Nou, dan moet je even naar onze Oosterburen gaan. Zij verstoppen namelijk een augurk in de boom (dit kan zowel een kerstbal met die vorm zijn als een echte augurk) en dan wordt het zaak om als eerste die augurk te pakken te krijgen.

Ben je de eerste? Dan heb je dus geluk, want dan krijg je een extra pakje!

Kerstheks in Italië

Tja, soms zijn er kinderen die Sinterklaas al eng vinden en ook de kerstman zal hier waarschijnlijk niet onderuit komen. Maar eigenlijk mogen die kinderen helemaal niet klagen. Je zal maar in Italië wonen en niet deze goedheiligmannen langs zien komen, maar een heks! Dat gebeurt namelijk in Italië, waar La Befana met driekoningen langskomt.

Gelukkig klinkt dit veel enger dan het is. Want ze is een lieve heks, die ook nog eens lekker vrolijk is. De kinderen krijgen dus hun cadeautjes en snoep van deze dame. Klein interessant weetje: je hoeft bij haar niet aan te komen met melk of koekjes. Maar ze wordt wel verwend met wijn en crackers.

Drijvende kerstboom in Brazilië

In Brazilië kan je een 50 meter hoge kerstboom drijvend vinden in de Rio de Janeiro. Een week voor kerst tot half januari is de boom hier te vinden. En dan ook nog eens versierd met lichtjes. Dit moet wel een prachtig gezicht zijn. Zeker als je bedenkt dat het om meer dan drie miljoen lichtjes zou gaan. Ik tel ze maar even niet na…

Linda van Aken