Skip to Content

5 Dierendag activiteiten met peuters, kleuters en kinderen (4 oktober)

5 Dierendag activiteiten met peuters, kleuters en kinderen (4 oktober)

Het is vandaag Dierendag! Dierendag is een dag welke wereldwijd op de agenda staat als een dag waarop er extra aandacht wordt gegeven aan de dieren. Jaarlijks valt Dierendag op 4 oktober, de feestdag van Sint Franciscus.

Een heilige die zich bekommerde over alles en iedereen en waarvan het verhaal gaat dat hij zelfs preekte voor dieren bij gebrek aan mensen. Het is de bedoeling dat men met Dierendag viert dat dieren ook rechten hebben en zij beschermd moeten worden. Hier kan je al jong mee beginnen door samen met je kindje extra aandacht te hebben voor (huis)dieren.

Wie zoet is krijgt lekkers

Je kan je huisdier natuurlijk iets extra’s geven. Zoals ik al schreef voor je kat een extra bakje met melk of een doosje snoepjes. Het verschilt natuurlijk per dier wat het lekker vind, of wat het normaal al krijgt.

Cadeautjes

Je kan ook een nieuw speeltje kopen. Onze kat speelt echter niet zoveel met zijn speeltjes, of ze worden ‘ingepikt’ door de kinderen. Daarom komen er dus niet van die minimuisjes in huis, ik wil niet dat iemand die in de mond stopt.

Na wat onderzoek heb ik toch besloten om een bal te kopen waar een bel in zit. Deze is van plastic, dus kan makkelijk schoongemaakt worden. Is leuk voor de kat, maar ook voor de kinderen om met de kat te spelen.

Uitstapjes

Als je vandaag nog geen plannen hebt kan je natuurlijk op stap gaan;

  • Lekker met de fiets naar de kinderboerderij. Vaak wordt het niet gewaardeerd als je hier iets extra’s mee neemt voor de boerderijdieren. Dit vanwege de gezondheid.
  • Als je over een abonnement beschikt kan je natuurlijk ook een bezoekje brengen aan de dierentuin en je vergapen aan alle dieren. Nu is het nog warm genoeg om buiten te verblijven. Dit weekend is niet voor niets het Dierentuinweekend van de ANWB.
  • Altijd leuk om een kijkje te nemen achter de schermen bij een dierenarts. 4 Oktober is de Landelijke Open Dag Dierenartsen. Op de website kan je kijken of er ook een bij jou in de buurt open is.
  • Is dit niet haalbaar, dan mag je misschien wel even samen met je kind de hond van de buren uitlaten of breng je een boterham naar de eendjes.
  • Ook een goed moment om alvast te beginnen met wat vogelbollen voor in de tuin als het straks kouder wordt.

Knuffelhuisdieren

Als je kindje naar een kinderdagverblijf gaat, of naar school kan het zijn dat hier ook extra aandacht aan wordt besteedt. Als je geluk hebt mag je huisdier mee, vaak niet in verband met allergieën. Of kan je een foto meenemen of knuffel.

Als je zelf geen huisdieren hebt is er vast wel een hele kudde aan knuffeldieren die vandaag extra in de watten gelegd mogen worden.

Een dag geen vlees

Wat je ook zou kunnen doen is vandaag een dagje geen vlees eten. Zo kan je er op eenvoudige wijze bij stil staan.

Tot slot vijf websites met meer informatie:

  • Op de website staan meer tips over het hebben van huisdieren in combinatie met dieren. Ook als je geen huisdieren hebt staan er bijvoorbeeld tips op voor het contact hebben met honden.
  • Op de website staan een aantal liedjes en gedichtje over dieren. Ook kan je hier kleurplaten en knutsels vinden.
  • De interactieve website van Kids for Animals home is een bron van informatie als het gaat om de verzorging van huisdieren. Je vindt hier ook niet alleen knutseltips maar ook filmpjes en spelletjes.
  • Op de website vindt je allemaal ideeën gebundeld van websites met kleurplaten, achtergrondinformatie of speltips (met name voor schoolgaande kinderen).
  • Op de engelstalige website  vindt je allerlei kleurplaten, werkbladen en plaatjes van dieren op de boerderij.

Besteden jullie vandaag aandacht aan Dierendag?

Linda van Aken