Als je als moeder met een dreumes al denkt; help? Wacht maar tot ze ouder zijn! Als kleuter weten ze over het algemeen precies wat wel of niet mag. Maar toch zit er die drang om te ontdekken waar de grenzen liggen en ze proberen op te rekken. Als peuter kan dat soms nog een beetje schattig zijn, maar als kleuter zijn ze er vaak heel bewust mee bezig. Dat ze doelgericht op zoek gaan naar je grenzen. Van die momenten dat ze het spreekwoordelijke bloed onder je nagels vandaan trekken. Om eerlijk te zijn viel het bij onze dochter nog wel mee, maar nu ze met zijn tweeën zijn… En dan is dit nog maar een voorproefje, er staat me vast nog heel wat te wachten.

Dus ging ik op zoek naar de kennis en ervaring van andere moeders. En hoorde daarbij termen als ‘relkleuters, kleuterpubers, draakjes verpakt als engeltje’ voorbij komen als ze het hebben over hun zoon of dochter. Zij delen hoe zij met dat soort situaties omgaan, zodat je even opgelucht kan ademhalen dat jouw kind echt niet de enige is en wie weet heb je wel wat aan hun tips om uit te proberen als het bij jullie thuis weer ‘feest’ is. Ik kreeg zoveel reacties en uitgebreide verhalen dat ik er daarom een serie van zal maken en niet bij één blog houden. Iedere week lezen jullie dus van een andere kleutermoeder hoe zij hier mee omgaat.

Mamahonger

Tania heeft 4 kinderen maar de 3 ‘grootste’ zijn al een tijdje geen kleuter meer, die zijn 14, bijna 13 en bijna 10. Mijn kleuter is een meisje en is sinds oktober 3. Als baby en peuter was ze eigenlijk best makkelijk, het enige is dat ze meestal wel bij mama wilde zijn (op de arm, in de draagzak, draagdoek). Daar heb ik dan ook nooit een probleem van gemaakt. Het is niet zo dat ze constant bij mij zat, maar ze heeft al altijd ‘mamahonger’ gehad. Ik denk dat dat ook voor een deel ligt aan het feit dat ze 3 grote broers heeft, die soms wel eens te veel aandacht aan haar wilden geven of te druk waren.

Gooien met speelgoed

Een typische kleuterstreek (maar kan nu niet direct iets bedenken waar ze laatst het bloed van onder mijn nagels vandaan trok, daarvoor heb ik een echte puber in huis en daar gaat alles bij in het niets). Niene speelt niet graag alleen en als ze dan al eens alleen speelt, dan gooit ze regelmatig ‘gewoon’ haar speelgoedbakken uit en ruimt ze niet op. Op zich niet zo erg, maar bij het vragen om op te ruimen, wil ze dan natuurlijk niet, ondanks het veelvuldig vragen. Wat dan helpt is niet het blijven vragen of straffen, dan is het gewoon zaak om even mee te helpen opruimen en aan te moedigen om ook op te ruimen. Natuurlijk zeg ik ook wel dat ik het niet leuk vind dat ze zomaar alles in het rond gooit, zonder er echt mee te spelen en dan niet wil opruimen.

Samen opruimen

Als ik meehelp om op te ruimen, gaat ze zelf ook wel aan de slag. Ze legt niet uit waarom ze het doet en begrijpt volgens mij ook niet echt waarom ik liever heb dat ze het niet doet, voor haar is het volgens mij, ik heb geen zin om te spelen, maar nu kan mama even niet met me bezig zijn, dus ga ik zo maar aan de slag. Mijn kleuter kan eigenlijk heel goed communiceren, ze kent haar gevoelens en zegt ook wanneer ze bang, blij, boos is. Ook in de klas werd dit al verteld dat ze een van de kleuters is die dit goed kan.

Wat ik achteraf van de situaties vind? Het blijft een kleuter. Het ‘gewoon’ spelen met gewoon speelgoed alleen vindt ze niet zo leuk en misschien blijft dat wel zo. Schilderen, klei, puzzelen en zo kan ze alleen wel flink en langere tijd mee bezig zijn, maar daar is toch een beetje toezicht nodig, want dan vallen er dingen en moet ze de hele tijd van en op haar stoel of wordt ze kliedernat.

Een kleuter is nog geen volwassene

Mijn tip voor ouders van kleuters? Consequent zijn, regelmatig samen spelen, en soms proberen onthouden dat een kleuter nog helemaal anders denkt dan een volwassene, want soms vergeten we dat wel eens.

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.