Skip to Content

Amaze Amsterdam met tieners

Amaze Amsterdam met tieners

Als je met je tienerzoon een weekendje naar Amsterdam gaat en overnacht in het Gamemuseum hoort daar natuurlijk ook een passend uitje bij. Na uitgebreid overleg, veel zag hij niet echt zitten, liet ik hem een filmpje zien van Amaze Amsterdam en dat vond hij wel leuk. In vergelijking met andere uitjes in Amsterdam vond ik het ook nog eens relatief betaalbaar en het was makkelijk te bereiken met de metro (maar ook als je met de auto bent).

AMAZE Amsterdam: Een nieuwe immersive experience van ID&T

Festivalorganisatie ID&T, bekend van festivals zoals Mysteryland en Amsterdam Open Air heeft AMAZE, een nieuwe immersive experience in Amsterdam opgezet. Onder het motto ‘The only way out is in’ biedt AMAZE jong en oud een audiovisuele reis door zeven zintuigprikkelende belevingswerelden.

ID&T, met ruim 30 jaar ervaring in het organiseren van toonaangevende festivals, en heeft daarom samen met een creatief team van over de hele wereld een unieke ervaring gecreëerd. Deze is het gehele jaar door en niet alleen tijdens grootschalige evenementen waardoor het voor iedereen toegankelijk wordt!

AMAZE is ontworpen als een geweldige ervaring voor iedereen vanaf 10 jaar oud en is een perfecte activiteit om bijvoorbeeld in het weekend of vakantie te bezoeken, in combinatie met een bezoek aan Amsterdam.

Een interactieve reis door zeven belevingswerelden

AMAZE bevindt zich aan de Elementenstraat in Amsterdam en biedt bezoekers een uur durende interactieve audiovisuele trip met de slogan ‘The only way out is in’. In zeven belevingswerelden, verspreid over 3.000 vierkante meter, worden bezoekers meegenomen op een audiovisuele ‘journey from head to heart’. De verschillende belevingswerelden zijn ontworpen om bezoekers emotioneel te raken en variëren van intens en interactief tot ontspannend.

Amaze Amsterdam met tieners- Mamaliefde.nl

Nadat je ticket is gescand bij de ingang (je kan alleen online kaartjes kopen) kom je bij de kluisjes (gratis) waar jij je jas en tas achter kan laten. Je telefoon zou ik zeker niet vergeten mee te nemen. Daarna kun je in het café even gaan zitten tot je geroepen wordt. Je maakt deze reis namelijk in kleine groepjes van circa 10 personen. Bij de ingang heb je een gekleurde munt gegeven die aangeeft in welke groep je zit en op beeldschermen is te zien hoe lang je moet wachten. Wij moesten even 5 minuten zitten tot de vorige groep weg was, dus dat was zo voorbij.

Je reis begint in een hoek van de ruimte waar je je koptelefoon opzet en in het Engels op unieke manier uitleg krijgt over de experience (zelfs als het hele groepje Nederlandstalig is). Eén van de groepsleden wordt aangewezen als reisleider waarna je de oranje lijnen mag volgen.

Amaze Amsterdam met tieners- Mamaliefde.nl
Amaze Amsterdam met tieners- Mamaliefde.nl

De reis voert langs zeven ruimtes met ieder een eigen ervaring; zo beginnen we bij een brug met een licht- en geluidsvoorstelling. De opdracht was hier te wachten tot de oranje lijnen zichtbaar waren, het was ons alleen even onduidelijk wanneer, want in de show was ook oranje verwerkt. We kwamen dus te vroeg aan in de volgende ruimte waar de vorige groep nog was, dus gingen we nog even terug en zagen toen wat bedoeld werd met oranje lijnen. Het groepje na ons liep ook al te vroeg door, dus we waren niet de enige bij wie het hier onduidelijk was. ;-)

Amaze Amsterdam met tieners- Mamaliefde.nl

Wat volgt was een ruimte met een rode lasershow en daarna misschien wel de leukste ruimte waarbij je je achter twee tafels kon plaatsnemen om zelf de knoppen te bedienen. Nu werd er op het scherm aangegeven dat je omstebeurt dit scherm mocht bedienen, dus wisselden we zelf af / werd er samengewerkt tot het scherm opeens zwart werd met de boodschap ‘wisselen’. Hier en daar kan het dus nog iets duidelijker aangegeven worden wat de bedoeling is.

Ook kom je in een ruimte vol met spiegels waar je je eigen weg moet vinden, nu liepen wij achteraan de groep en wilde zoonlief die volgen dus had ik niet helemaal door waar op gelet werd. Echter bleken we een rondje te lopen en kwamen we weer bij het begin. Daarna zag ik een smallere weg, wat in eerste instantie doodlopend lijkt, en kwamen we uit bij een deur met oranje lichten. Volgens de groep waren we daar wel al langs geweest, maar waren de lichten toen niet aan.

Amaze Amsterdam met tieners- Mamaliefde.nl

Daarna kom je in een ruimte met verschillende schermen met sensoren waar je voor kan gaan staan om die te ‘bedienen’ met je lichaam om zo je eigen show te maken. En hangt er een grote schommel die gekoppeld is aan een projectie. Ook kan je hier een foto laten maken voor een green screen, maar dit wilde zoonlief niet.

Amaze Amsterdam met tieners- Mamaliefde.nl

Als je hier ‘uitgespeeld’ bent, kun je door naar de laatste ruimte; een grote zaal met zitzakken waar je even heerlijk kan ontspannen en bijkomen van je ervaring terwijl er overal om je heen lichten zijn en beelden geprojecteerd worden. Dit werkt zeker in op je emoties, vooral het stukje met een heel zwaar dreunende bas. Er is geen begin of einde, dus als je genoeg gezien hebt kun je deze ruimte verlaten.

Als je wilt kan je nog even een aparte ruimte in met een blazer die papiersnippers de lucht in blaast voordat je terug komt in de ruimte waar je bent begonnen en je nog even kan nagenieten met een drankje voor je weer de ‘normale wereld’ terecht komt.

Bijzonder is dat in tegenstelling tot voorgeprogrammeerde eindshows bij festivals, hebben bezoekers van AMAZE zelf invloed op de show. Sensoren en camera’s registreren het gedrag van de bezoekers en spelen in op diverse zintuigen met licht, geluid, video en andere special effects voor een oogstrelend effect en vele verrassingen.

Amaze Amsterdam met tieners- Mamaliefde.nl

Leeftijdsadvies

AMAZE is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar oud, dit is niet voor niets. Mijn zoon was 10 en er was in ons groepje ook een ander meisje van vergelijkbare leeftijd. Zij moesten in het begin toch wel even ‘wennen’, tot we in de ruimte kwamen waar we zelf aan de knoppen mochten draaien. Met jongere kinderen is dit dus echt niet aan bevolen.

De Elementenstraat

Amaze Amsterdam met tieners- Mamaliefde.nl

De Elementenstraat, waar AMAZE zich bevindt, is een industriële nachtclub in de Amsterdamse Westhavens. Bij de metro staat duidelijk aangegeven welke kant je op moet lopen en voor de deur staat een enorm standbeeld.

In de jaren negentig vonden hier illegale housefeesten plaats en werd er veel geëxperimenteerd. Tegenwoordig is het een creatieve broedplaats en thuisbasis van onder andere de organisaties achter Mysteryland, Sensation en Awakenings. Daarnaast is er een 24-uurs vergunning waardoor er mogelijkheden zijn voor feesten binnen AMAZE.

Linda van Aken