Skip to Content

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen

Verscholen in de Ardennen in de provincie Belgisch Luxemburg, midden in een glooiend landschap waar weiland en bossen elkaar afwisselen en het dal doorkruist wordt met stromen en riviertjes, vind je Panoramacamping Petite Suisse.

Een niet al te grote camping met ruimte voor caravans en tenten maar ook accommodaties om te huren. Een camping die vrijwel het hele jaar open is, zowel in de zomer en voor- en naseizoen, maar ook in de winter.

Twee jaar geleden waren we hier al eens geweest om te ervaren hoe het is om met de camper op vakantie te gaan en werden we verrast met een flinke laag sneeuw. De omgeving heeft ons aangenaam verrast alsmede de vriendelijkheid van de medewerkers.

Zo kwamen we met de camper de heuvel niet op en heeft hij ons helemaal de berg op getrokken tot waar er gestrooid was. Toen we gevraagd werden om hier in de zomer terug te komen, midden in het hoogseizoen, zeiden we dan ook geen nee.

Meer informatie vind je hier.

Camping Petite Suisse

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde

De camping bestaat uit diverse terrassen gelegen tegen de heuvel, je kijkt uit op een enorm grasveld en de bosrand zodat je echt het gevoel hebt midden in de natuur te zitten. Doordat er terrassen zijn aangelegd heb je vrijwel altijd een zeer aangenaam uitzicht. Door de terrassen heb je ook niet snel het gevoel dat je op een grote en massale camping zit. De accommodaties die je kan huren liggen wat hoger op de heuvel, maar nog op korte loopafstand van de centrale faciliteiten.

Er zijn onder andere tenten die je kan huren, maar ook houten chalets. Als je een accommodatie huurt krijg je een pasje voor de slagbomen zodat je het terrein op en af kan. Ook nu weer was er een zeer vriendelijk ontvangst bij de receptie. Binnen vijf minuten was ik klaar en konden we ons huisje in. Superfijn!

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde

Zelf verbleven we een weekend in een stacaravan, deze was ruim ingericht met aan de voorkant een groot raam zodat je kon genieten van het uitzicht en een zithoek compleet met echte banken en een tv. Er is voldoende opbergruimte, ruime eettafel en keuken en twee slaapkamers. Een masterbedroom met tweepersoonsbed en een met een stapelbed en los bed voor de kinderen. Ook toen er een regenbui overkwam hadden we dus genoeg ruimte om ons binnen te vermaken.

Bij binnenkomst viel het wel op dat de accommodatie schuin stond en een tikkeltje gedateerd is (waar op zich niets mis mee is) Er bij de tv een kabel die vervangen moest worden, de kap van de geiser weg en het raamkozijn liet aan de bovenkant los. Buiten heb je een terras met tafel en stoelen. Echt veel ruimte tussen de stacaravans of een veldje voor de kinderen om te spelen is er niet, dat gebeurt dus al snel aan de ‘straat’ waar ook auto’s rijden en helaas niet allemaal de maximaal toegestane snelheid van 10 km, zodat je constant op moet letten.

Wat ik toch wel mis is bereik met je telefoon. De wifi bij het terras en zwembad is zeer beperkt en vaker niet dan wel aanwezig, en er is ook geen 4G. Nu is dat op zich niet erg, je bent tenslotte op vakantie, wel is het fijn om gewoon een foto op Instagram te kunnen plaatsen.

Kindvriendelijke camping & Faciliteiten

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde

‘Beneden’ bij de camping is het centrale gedeelte met de meeste faciliteiten. Hier vind je een fijn terras en picknicktafels waar je als ouder kan plaatsnemen terwijl de kinderen heerlijk kunnen spelen. Er is een tennisbaan, sportveld, speeltuin en een buitenzwembad.

Zwembad

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde

Zeker met dit warme weer was het buitenzwembad erg populair, toch viel het mee met de drukte. Ongeacht het tijdstip dat we er waren konden we altijd rustig zitten. Vaak zelfs gewoon op een plek met schaduw. Er is een klein peuterbadje met wat tafels en stoelen. Hier is ook een glijbaan en kunnen ze prima spetteren als ze nog geen diploma hebben. Voor het diepere bad moet je een terras naar beneden en dat is afgezet met een hek. Dit bestaat uit twee baden waarvan één 1m diep en de ander 1.50m. In het 1m diepe bad was er ook een speeltoestel met glijbaan waar ze graag van af plonsden. Ideaal om even heerlijk af te koelen.

Animatieteam

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde

Wat een echte plus is aan deze camping is het professionale animatieprogramma. Toen ik later hoorde dat de eigenaar dezelfde was als de eerder bezochte Sprookjescamping verbaasde me dat niets. Het is duidelijk dat (in het hoogseizoen) kinderen hier centraal staan. In het hoogseizoen is er een animatieteam aanwezig dat een zeer compleet en afwisselend programma heeft voor alle leeftijden, regelmatig komen er ook vaste karakters voorbij in kostuums met oog voor detail.

Van ontmoeting met de themafiguren tot knutselochtenden en kidsclub en een avondtheater wat bijna een uur duurde en er heel goed uit zag, met mooie kostuums en medewerkers die echt helemaal op gingen in hun rol, en dat enthousiasme ook overbrachten op de kinderen. Onze dochter deed graag mee met het knutselen, met regen binnen en in het zonnetje lekker buiten.

En allebei vonden ze het theater ook echt heel leuk. Dit was ook heel gaaf gedaan met combinatie van theater, verhaaltje en dansen. Onder andere de bekende minidisco liedjes. Dat deden ze trouwens niet alleen ‘s avonds, maar de hele dag door. Op woensdag is het animatieteam vrij.

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde

Net zoals bij andere campings in de Ardennen is er een rangerprogramma wat ik eerder al was tegengekomen en mij heel erg aanspreekt. Er zijn twee leeftijdsgroepen; zowel junior (4 tot 8) zij blijven op de camping, en de rangers vanaf 8 die ook de camping kunnen verlaten. Onze dochter heeft ook meegedaan aan één van deze activiteiten en genoot hier zichtbaar van en kwam vol verhalen terug.

Gedurende het verblijf kunnen ze deelnemen aan diverse activiteiten in verschillende gebieden en zo werken aan hun rangerdiploma. De eerste keer mogen ze gratis meedoen. Daarna betaal je 5 euro per kind voor een pet en een rangerpaspoort die ze na afloop kunnen omruilen voor een diploma. Het geld dat hiermee opgehaald wordt gaat naar een goed doel.

Ook zijn er meer uitdagende sport- en spelactiviteiten voor de oudere kinderen en zelfs een programma speciaal voor tieners. Ook voor volwassenen zijn er programma-onderdelen. Zo was er een vossenjacht, maar ook een Sister Act-show.

Outdoor programma

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde

Wil je wat actievere uitdagingen ondergaan tijdens je verblijf, zoals mountainbiken, kanovaren, abseilen, boogschieten etc.? Dan is het mogelijk dit tegen betaling te reserveren bij het externe outdoorbedrijf dat ingehuurd is en een kantoortje heeft. Omdat er meerdere campings in de omgeving zijn, kan het zijn dat deze gezamenlijk opgezet worden of vanuit een andere camping georganiseerd worden.

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde

Regelmatig worden er ook extra activiteiten georganiseerd. Zo stonden er in het weekend dat wij er waren enorme luchtkussens en parcoursen waar ze konden springen en tegen betaling in een waterbal kunnen spelen. Dat vond dochter helemaal fantastisch en ze heeft zich daar dan ook erg lang in weten te vermaken, ze had als voordeel dat er verder niemand aan het wachten was ;-)

Eten en drinken

Bij aankomst krijg je een boekje met onder andere het animatieprogramma van die week, ideaal want dan heb je altijd het juiste programma en de tijden en een informatieboekje, waaronder de adressen van nabijgelegen supermarkten en tankstations. Heel handig want dan hoef je niet te zoeken. Ben je toch wat vergeten of wil je in de ochtend genieten van versgebakken broodjes dan kan je dit halen in de mini-campingsupermarkt. Hier hebben ze broodjes, drinken, wat te knabbelen en ook speelgoed.

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde

Voor het avondeten kan je kiezen om zelf te koken of ergens een gezellig dorpje op te zoeken en op een terras te gaan zitten, of op de camping zelf te eten. In het hoogseizoen is er een friteskar waar je patat en snacks kan halen om bij je accommodatie op te eten. Dit hebben wij de tweede avond gedaan zodat we niet hoefden te koken. We hadden geluk, onderweg waren we al een friterie tegengekomen waar het erg druk was maar hier was ik vrijwel meteen aan de beurt.

Had zelfs nog sneller gekund als ik niet eerst uitgebreid het menu had bestudeerd. Na mij werd het flink drukker. Ondertussen was het theater begonnen dus de kinderen vermaakten zich prima. Nadat de patat klaar was namen we dit mee naar een picknicktafel, het was maar goed dat we maar twee porties hadden besteld want het was meer dan genoeg. Het was ook goed warm, zodat de kinderen eerst nog wat konden blijven spelen voor ze gingen eten.

Of je kan een tafel reserveren in het restaurant. Hier hebben wij de eerste avond gegeten, ideaal omdat je dan niet direct boodschappen hoeft te doen of te koken. Het eten was echt superlekker, voor de kinderen was er een kinderkaart met menu’s met namen van de karakters die ze al snel leren kennen van het animatieprogramma. Wel jammer vond ik het dat je geen water (kan, fles of glas) kon bestellen, zeker als het zo warm is, is het fijn om dit te combineren met fris, sap of alcohol.

We hadden om zes uur een tafel gereserveerd en toen het avondtheater begon konden wij ze van ons tafeltje voor het raam (terras was helaas geen optie) in de gaten houden. Zo af en toe kwamen ze een pizzapunt halen. Het voelde zo net alsof we aan het daten waren, heerlijk zo’n momentje samen!

Meer informatie vind je hier.

Uitjes in de omgeving

Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde

Je zit hier midden in de Ardennen en je kan hier alle kanten op. Of je nu graag wilt gaan wandelen of fietsen, vanaf de camping loop je zo de natuur in. Na het avondeten hebben we daar dan ook dankbaar gebruik van gemaakt voor een mooie avondwandeling met ondergaande zon, in het weiland stonden ook paarden dus dat vonden ze erg leuk.

Als je liever wat wil zien van de omgeving zit je zo in de grote steden Luik, Maastricht, Namen, maar ook Luxemburg is prima te bezoeken. Tips voor activieteiten in de omgeving zijn:

  • Plopsa Coo; pretpark in Studio 100-thema tegenover de watervallen van Coo.
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
  • Parc Chlorophylle: Park met houten speeltuinen en educatieve elementen om meer te leren over het bos en zijn bewoners. Er wordt gewerkt aan een boomkroonpad maar in tegenstelling tot de communicatie is die (zomer 2018) nog niet af.
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
  • Grotten van Han: Combinatie van grotten en wildpark dat je lopend of in een safari wildcar kan bezoeken, een bezoek aan één van de aangesloten musea en de speeltuin maken het af.
  • Grotten van Hoton: Iets dichter bij de camping vind je de Grotten van Hoton. Een bezoek aan het dorpje zelf is ook een aanrader. Hier kan je ook prima spelen in het water.
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
  • Houtopia: In Houfalize vind je dit museum vergelijkbaar met Nemo in Amsterdam, maar dan in het teken van de zintuigen waar je overal aan mag zitten, doen, ruiken, proeven etc. Met buiten een grote speeltuin en wipe-out luchtkussens waar je kinderen niet weg te slaan zijn.
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
  • Ourthe; een riviertje dat door de Ardennen stroomt en je heerlijk op kan kanoën maar ook dammen kan bouwen of gewoon lekker met water spelen (tip draag wel waterschoenen)
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
  • Roche-en-Ardenne: Een dorpje vlakbij de camping waar je kan kanovaren of bloppen, en een kasteel met roofvogelshows en waar om 10 uur ‘s avonds een spook rondwaart.
Petite Suisse camping review met kinderen in Ardennen - Mamaliefde
  • Barrage de Nisramont (stuwdam): Ook hier kan je op het hoger gelegen gedeelte kanovaren en is er een strandje om heerlijk aan het water door te brengen.
  • Labyrinth van Barvaux

Kortom, als je op zoek bent naar een niet massale camping in de Ardennen die ook nog eens betaalbaar is, is dit een aanrader.

Linda van Aken