Skip to Content

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen

De hoofdstad van Mallorca is Palma de Mallorca; hier vind je ook het vliegveld. Palma de Mallorca is wereldberoemd met zijn pittoreske wijken, moderne kunst en traditionele tavernes aan de Middellandse Zee. Het eiland waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de bronstijd kent dramatische en onstuimige episodes.

De vele invasies die het eiland gehad heeft van onder meer Romeinen, Moren en Christenen hebben hun culturele sporen zichtbaar achtergelaten. Het mag daarom niet verwonderlijk zijn dat de door cultuur gevormde stad een gastvrije en volwassen houding heeft tegenover internationale bezoekers.

 Hoogtepunten en bezienswaardigheden in de hoofdstad zijn onder andere:

Koninklijk paleis Palau Reial de L’Almundia Palma de Mallorca

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde
Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde

Tegenover de kathedraal vind je het koninklijk paleis. Alleen al een bezoek vanwege het uitzicht over de parken en de tuinen is zeer de moeite waard. Zo genoot dochter van het uitzicht en vond zoonlief de cactussen enorm interessant en twijfelde hij of ze wel echt waren ;-) Je loopt door de verschillende zalen heen met diverse wandtapijten van vroeger.

Met de trap naar boven kun je ook naar de Koninklijke vertrekken en de grote ontvangstzaal om een indruk te krijgen van hoe ze vroeger hier leefden. Ook de kapel en het binnenplein is te bezoeken. Met de trappen hier begonnen de kinderen ook wel een beetje moe te worden, gelukkig staan er ook wat bankjes (in de schaduw) om even bij te komen..

Meer informatie vind je hier.

Arabische fort La Almudaina

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde

Aan indrukwekkende gebouwen geen gebrek, doordat het eiland een rijke historie heeft, is een bouwwerk zoals het Arabische fort La Almudaina ‒ in 1309 herbouwd tot een koninklijk paleis door koning James 2 van Mallorca ‒ een lust voor het oog en mag niet worden overgeslagen tijdens één van de vele kunstvolle uitstapjes op het eiland.

Kathedraal La Seu

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde
Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde

Kathedraal La Seu is een mooi begin om de dag te starten. Een schitterende kathedraal waarvan de bouw begon in 1129, maar pas was voltooid in 1601. Het heeft een Catalaanse gotische stijl met invloeden van Noord-Europa. Met zijn 44 meter behoort het tot één van de hoogste kerken. De kathedraal is te vinden in het oude gedeelte van de stad op de oude citadel van de toenmalige Romeinse stad, tussen het Koninklijk paleis Palau Reial de L’Almudaina en het bisschoppelijk paleis, waar het uitzicht verschaft op het Parc de la Mar.

Bij de kathedraal was net op het moment dat we aankwamen de tweede mis van die ochtend begonnen, dus moesten we even wachten. Met het park en het plein voor de kathedraal vliegt die tijd voorbij. Zo is er een speeltuintje en hebben ze samen met een paar andere kinderen achter de bellen aangerend die gemaakt werden.

De kathedraal zelf is echt enorm en vanaf beneden met het water op de voorgrond echt heel indrukwekkend. Toen we naar binnen mochten stond er een enorme rij, waar ik niet echt op zat te wachten, maar toen de mis was afgelopen, kwam die zo in beweging en was hij ook zo weg. In de kerk keken de kinderen hun ogen uit. Links voor in de kerk is er ook een kleine rondgang van het klooster. Het museum bij de kathedraal hebben we niet bezocht.

Meer informatie vind je hier.

Convento de Santa Clara

Of breng een bezoek aan Convento de Santa Clara, een klein klooster wat een eenvoudige, maar schitterende kerk heeft. Een rustige plek om in enkele minuten even tot jezelf te komen. Binnen is een gedeelte waar zelfgemaakte koekjes van de kloosterzusters verkrijgbaar zijn. Door aan te bellen zal het roterende luik opengaan en word je gevraagd welke je wil hebben.

Bastio de Sant Pere

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde

Een bastion dat nu een museum voor hedendaagse kunst huisvest. Alleen al een wandeling langs de muren is erg indrukwekkend.

Banys Arabs

Deze baden zijn de overblijfselen van de 10e eeuwse baden die hier zijn gebouwd in de Arabische tijd toen dit nog de Medina Mayurqa heette. Ze zijn gebouwd op oudere ruïnes. Deze baden, of hamams, dienden ook als ontmoetingscentrum. De baden zijn geïntegreerd in de tuinen.

Meer informatie vind je hier.

Llotja de Palma

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde

Een gotisch leegstaand gebouw dat een beetje wat aandoet als een kerk maar voor de kinderen ook een enorme balzaal is ;-)

Gevel Can Forteza Rey

Aan architectuur geen gebrek, Can Forteza Rey is hier een duidelijk voorbeeld van. De art nouveau-beweging met z’n Franse en Belgische invloeden zijn duidelijk terug te vinden in de gevel van het bouwwerk. De overvloedige golvende bloemmotieven, afwisselend met de Oostenrijkse secessionistische stijl met een duidelijke neiging tot geometrisering, doen je verbaasd staan en geeft een decoratieve modetrend van een nieuw tijdperk weer.

Es baluard museum of modern art

Vervolg je weg en steek over naar Calle Sant Feliu om door te gaan naar Es Baluard museum of modern art (plaça de la Porta de Santa Catalina) om de neoklassieke, eclectische collectie, modernistische en abstracte kunst te bekijken. Op de achterpatio daarvan kun je genieten van een heerlijke lunch omringd door moderne sculpturen met een spectaculair uitzicht over de stadsmuren naar de baai van Palma.

Museo de Mallorca

Musea zijn in overvloed te vinden op Mallorca. Voor menig kunstliefhebber is het eiland een paradijs. Neem het Museo de Mallorca dat een gebouw is uit de 16e eeuw, samengesteld door verschillende oude huizen in de stad Palma. In ‘68 afgestaan door het stadsbestuur om er een museum van te maken, wat daarna zijn deuren in 1976 voor het publiek geopend heeft.

Meer informatie vind je hier.

Mercat de l’Olivar

Mercat de l’Olivar is een bruisende markt waar het aanschouwen van met vis, groenten en fruit gevulde hallen een wonder en genot is om de lokale bevolking te zien onderhandelen met de standhouders.

Placa Major

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde

Het majestueuze Placa Major is waar 300 honderd jaar geleden de Spaanse inquisitie zetelde. Aan dit historische plein vind je veel terrasjes en onder de grond een winkelcentrum. Om de hoek vind je bijvoorbeeld de Disney Store.

Vlakbij vind je het Placa de Cort met zijn 600 jaar oude olijfboom en middeleeuws stadhuis van de Balearische hoofdstad.

Passeig del born winkelstraat

Maak een wandeling over de lommerrijke passeig del born, wat ooit een rivier in de 17e eeuw was. Dit is nu een winkelstraat waar het heerlijk vertoeven is door de vele terrasjes en verkoeling onder de bomen. Ga naar Centro Cultural Can Balaguer en neem een kijkje op de patio van Café Balaguer, hier vind je 4000 jaar geschiedenis in de vorm van indrukwekkende skeletten op de Sa Galera tentoonstelling.

Parc de la Mar

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde
Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde

Castell de Bellver

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde
Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde
Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde

Neem een taxi en rijd een paar kilometer vanaf het stadscentrum naar Castell de Bellver, die zich boven op een rustige beboste heuvel bevindt, waar vanuit je eveneens kan genieten van het schitterende uitzicht over de baai van Palma. Het bouwwerk dateert uit de 14e eeuw en heeft een bijzonder kenmerk, als enige rond kasteel in Spanje en ook als één van de weinige in Europa.

In het kasteel vind je onder andere een expositie met wat vondsten onder andere uit de Romeinse tijd en plattegronden over de ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen. Met de trap kun je ook helemaal naar boven het dak op en heb je dus een 360 graden uitzicht over de omgeving. Alleen al vanwege dit uitzicht is een bezoek aan dit kasteel de moeite waard. Ook als je niet het kasteel in gaat is het uitzicht vanaf hier de moeite waard; en als je graag wandelt kun je vanaf hier de trap met 509 treden naar beneden wandelen.

Tip: Op zondag is het hier gratis entree al hoef je het voor de kosten van (4 euro pp) ook niet te laten.

Meer informatie vind je hier.

Haven van Mallorca

Palma de Mallorca bezit één van de drukste havens die er zijn in de Middellandse Zee. Jaarlijks verwelkomt het eiland meer dan 1.7 miljoen cruisepassagiers. Het eiland en de Balearen zijn een populaire stop voor cruises over de Middellandse Zee. Dit komt door de vele architectuur en bezienswaardigheden wat deze oude stadshaven te bieden heeft.

Palma aquarium

Verken op Mallorca de goed bewaarde schatten van de onderwaterwereld. Laat jezelf onderdompelen en ervaar de sensatie terwijl je door indrukwekkende mariene habitats reist, begeleid door onze deskundige gidsen op het gebied van natuur en natuurbescherming. Tijdens deze reis communiceer je en leer je over het leven in de oceanen, met als doel ze te beschermen en te behouden.

Lokale keuken

Naast kunst en cultuur mogen de lokale gerechten niet overgeslagen worden. Eén van de fijne dingen van vakantie is, het proeven van de heerlijk lokale gerechten. Want als er één ding meetelt voor het hebben van een goede vakantie dan is dat genieten van lekker en goed eten. Mallorca is trots op zijn lokale keuken en daar is alle reden toe. De gerechten zijn zeer gevarieerd, kleurrijk en vol van smaak. Een goede paella houdt iedereen van maar probeer eens de geweldige gerechten die je alleen op het eiland kan vinden.

Tumbet is zo’n voorbeeld van een typisch gerecht van Mallorca, het heeft weg van een Franse Ratatouille en bestaat uit verschillende lagen aubergine, aardappel en rode paprika die eerste gebakken zijn in de olijfolie. Afgedekt met gebakken tomaat, knoflook en peterselie. Dit gerecht kan op zichzelf staan, ideaal voor de vegetariër of gewoon als bijgerecht. Veel lokale gerechten dateren uit de 14e eeuw met veel Joodse invloeden. Zo zijn er vele lekkere gerechten die je geprobeerd moet hebben alleen al, omdat je ze nergens anders meer tegenkomt.

Er zijn vele restaurants te vinden waar je kunt genieten van een perfecte maaltijd. En voor mensen die speciale wensen hebben, zijn er veel restaurants te vinden voor veganistische en glutenvrije opties. Een vakantie op Palma de Mallorca betekent genieten, ontspannen en kennisverrijking.

IJssalon Rivareno Heladeria

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde

De lekkerste ijsjes van Palma de Mallorca vind je volgens de bezoekers van Tripadvisor in deze ijssalon met ‘laboratorio italiano’. En daar zijn ze natuurlijk trots op, dus wordt buiten mee geadverteerd. Heel goedkoop zijn ze niet met 3 euro per bolletje maar lekker zeker wel; vooral de citroen was echt hemels!

Meer informatie vind je hier.

Platja de Palma

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde

Nadat we de huurauto hadden opgehaald wilden de kinderen graag naar het strand, dat hadden ze al vanuit het vliegtuig gezien. Dus stelden we de navigatie daarop in en kwamen we toevallig ook nog eens bij een speeltuintje bij het strand uit. Hier hebben we een stukje over de boulevard gelopen, even gespeeld en natuurlijk ook met zand gespeeld. Konden ze even hun energie kwijt na de vlucht.

Ferrocarril (trein) van Palma naar Sóller

Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde
Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde
Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde
Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde
Palma de Mallorca; bezienswaardigheden met kinderen - Mamaliefde

Volgens de reviews die ik las zou dit de mooiste treinreis van Europa zijn, die kwam dus zeker ook bij ons op het programma. In tegenstelling tot de meeste toeristen kozen wij ervoor om in te stappen in Soller; omdat we op tijd waren vertrokken konden we kiezen tussen de tunnel of de bergpas die echt geweldige uitzichten oplevert. Bij de stad kun je het beste de bordjes parkeerplaats volgen om te voorkomen dat je door heel smalle straatjes moet rijden. Even was ik bang dat we vanwege de bergpas al een deel van het uitzicht hadden gezien maar niets is minder waar. Het was even wachten, want de trein was tien minuten later.

Het voordeel van hier instappen is dat de trein helemaal volgeladen vanuit Palma aan kwam maar wij vervolgens een heel coupé voor ons gezin hadden! Ideaal want dan kun je rustig van de ene kant naar de andere rennen om maar niets te missen van het uitzicht ;-) Ook het buitenbalkon was mooi. Ook op de terugweg waren er niet veel medepassagiers. De ticketcounter was gesloten dus konden we aan boord kaartjes kopen, die vervolgens met de hand worden geknipt. Het was zeker een indrukwekkende route die zeker de moeite waard is; met name het stuk van Soller tot Bunyola halverwege.

Meer informatie vind je hier.

Overnachten in Palma de Mallorca

Boutique Hotel Calatrava

Dit charmante hotel ligt in de oude stad van Palma, op slechts enkele minuten lopen van de kathedraal van Palma en de boulevard Passeig des Born. Het hotel biedt prachtige kamers met stenen muren, hoge plafonds en houten balken, evenals een restaurant met mediterrane gerechten en een dakterras met uitzicht op de stad en de zee.

Meer informatie vind je hier.

Nakar Hotel

Dit moderne en stijlvolle hotel ligt in het centrum van Palma, op slechts enkele minuten van de belangrijkste bezienswaardigheden en winkels van de stad. Het hotel beschikt over elegante kamers met airconditioning, een eigen badkamer en gratis wifi. Gasten kunnen genieten van een zwembad op het dak met uitzicht op de stad, een fitnessruimte en een restaurant met mediterrane gerechten.

Meer informatie vind je hier.

Purohotel Palma

Dit boetiekhotel ligt in het hart van Palma, in de hippe wijk La Lonja, op slechts enkele minuten van de boulevard Passeig des Born en de kathedraal van Palma. Het hotel biedt stijlvolle kamers met airconditioning, een eigen badkamer en gratis wifi. Gasten kunnen genieten van een buitenzwembad, een dakterras en een restaurant met mediterrane gerechten en tapas.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Hostal Cuba

Dit historische hotel ligt in de trendy wijk Santa Catalina, op slechts enkele minuten van de haven van Palma en de boulevard Paseo Marítimo. Het hotel beschikt over comfortabele kamers met airconditioning, een eigen badkamer en gratis wifi. Gasten kunnen genieten van een zwembad op het dak met uitzicht op de stad en een restaurant met mediterrane gerechten en tapas.

Meer informatie vind je hier.

Can Bordoy Grand House & Garden

Dit luxueuze hotel ligt in de wijk La Lonja van Palma, op slechts enkele minuten lopen van de boulevard Passeig des Born en de kathedraal van Palma. Het hotel biedt prachtige kamers en suites met een eigen tuin of terras, evenals een buitenzwembad, een fitnessruimte en een spa. Gasten kunnen ook genieten van een restaurant met lokale en internationale gerechten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hotel Viva Blue & Spa Mallorca review

Linda van Aken