Skip to Content

LEGO eendjes opdracht

LEGO eendjes opdracht

Als je op zoek bent naar een leuke, maar simpele, opdracht dan is de LEGO eendjes opdracht erg interessant. Deze kwamen we tegen in het LEGO House in Billund en wordt over de hele wereld ook gebruikt voor bijvoorbeeld workshops.

De opdracht

De LEGO eendjes opdracht is heel simpel, namelijk;

Bouw een eendje van 6 blokjes

Wat heb je nodig?

LEGO eendjes opdracht - Mamaliefde

Om het eendje te bouwen heb je 6 blokjes nodig; dit zijn;

  • Geel vierkant blokje met oogjes aan de zijkant
  • Klassiek geel blokje van 4×2
  • Klassiek geel blokje van 2×2
  • Klassiek geel blokje van 1×2
  • 2 rode plankjes van 3×2
LEGO eendjes opdracht - Mamaliefde

Het lijkt een hele beperkte hoeveelheid, maar met deze 6 steentjes kan je in korte tijd een enorme hoeveelheid van eendjes bouwen. Zwemmende eendjes, staande eendjes, misschien zelfs wel een vliegende eendjes. Eendjes met vleugels, eendjes met voetjes, of snavels etc. Allemaal verschillende eendjes, zonder dat er 1 hetzelfde is.

Geen een hetzelfde

LEGO eendjes opdracht - Mamaliefde

Het leukste is het om deze opdracht die onderdeel is van de LEGO Serious Play methode die je met meerdere personen kan doen; zo zie je dat iedereen toch weer een ander eendje maakt. Het idee hierachter is dat zelfs al heb je dezelfde blokjes, oftewel dezelfde input, gekregen, iedereen vervolgens er toch weer wat anders van kan maken en anders denkt.

Daarom is deze opdracht ook enorm populair bij workshops en cursussen. Het is een vrij snelle opdracht die niet al te lang duurt en gelijk heel veel impact heeft. Aan de ene kant is het een vrolijke opdracht; want wie houdt er nu niet van LEGO waardoor gelijk het ijs gebroken wordt. Aan de andere kant wordt je gelijk ook aan het denken gezet. Niet alleen als het gaat om de instructies en hoe iedereen dit verschillend oppakt. Maar ook hoe er om gegaan wordt met de eendjes. De een zal er heel trots op zijn en hem aan iedereen willen showen, de ander zal toch een beetje teleurgesteld zijn en hem zo snel mogelijk weer willen afbreken.

Een alternatieve uitdaging voor als je alleen bent is om met deze blokjes te proberen zoveel mogelijk verschillende blokjes te maken. Hoeveel verschillende eendjes kan jij bedenken om te maken met deze 6 blokken.

Hoeveel combinaties kan je maken van 6 blokjes?

Nu wordt er voor deze opdracht 6 specifieke blokjes gebruikt om het eendje te maken. Ook interessant is de vraag hoeveel combinaties je kan maken met 6 blokjes. En dan specifiek de 6 standaard LEGO blokjes van 4×2 zoals in het originele LEGO patent is aangemeld.

In 1974 is er een poging gedaan om een antwoord te geven op deze vraag door een groep LEGO wiskundigen. Volgens hun zouden er 102,981,500 combinaties zijn. Echter, werd al snel bekend dat dit achterhaald was, omdat er maar een beperkt aantal stapelmethodes werden gebruikt. De blokjes kunnen natuurlijk op nog veel meer andere manieren op elkaar gestapeld worden. Dus werd er een speciaal wiskundige programma geschreven om dit aantal te kunnen berekenen. De computer had destijds een week nodig en kwam vervolgens tot de conclusie dat met zes (6) standaard LEGO blokken het ongelooflijke getal van: 915,103,765 combinaties mogelijk is.

In het LEGO House staat een apparaat die voorbeelden laat zien van deze verschillende mogelijkheden met 6 blokjes.

LEGO Serious Play methode

Toen Lego rond 2000 failliet dreigde te gaan, zijn ze -onder begeleiding van een universiteit- met hun eigen lego-materiaal letterlijk gaan bouwen aan een visie op hun toekomst. Al bouwend zagen ze dat ze veel meer waren dan alleen speelgoed voor kinderen, namelijk een combinatie van spelen en leren.

Ze ontwikkelden steeds meer thema-lego en uiteindelijk ontstond LEGO® SERIOUS PLAY® Method. Met behulp van legostenen bouwen mensen tastbaar hun eigen verhaal, hun eigen beleving, hun persoonlijke mening of een nog nooit geuit idee.

Deze set vind je hier.

Linda van Aken