Skip to Content

Kind zelf bedden op laten maken & verschonen

Kind zelf bedden op laten maken & verschonen

Met kinderen in huis komt er niet alleen meer was en rommel bij kijken, maar ook het dagelijkse ritueel van bedden opmaken. Natuurlijk kan je de kinderen daar zelf bij laten helpen. Zo kunnen ze op jonge leeftijd al helpen door het bed weer recht te trekken en als ze ouder worden ook het beddengoed te vervangen. Hier is een slimme truc voor die veel tijd scheelt: de burritotruc! Dit scheelt je een hoop tijd en gehannes om alle dekbedden netjes in de hoes te krijgen. Wij leggen je in zes makkelijke stappen uit hoe je deze truc toepast. 

Zelf bed opmaken

Het bed opmaken kan een taak lijken die is voorbehouden aan volwassenen, maar waarom zouden kinderen niet kunnen deelnemen aan deze alledaagse activiteit? Het leerproces van het bed opmaken is niet alleen nuttig voor het behouden van een opgeruimde slaapkamer, maar het kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid bij kinderen.

Het proces van zelf het bed opmaken kan beginnen zodra een kind de motorische vaardigheden en coördinatie heeft ontwikkeld om de lakens en dekens ordelijk te hanteren. Over het algemeen tonen kinderen vanaf de leeftijd van 4 tot 6 jaar interesse en vermogen om te helpen bij het opmaken van hun bed.

In deze fase is het belangrijk om de activiteit als een leuke en positieve ervaring te presenteren, waardoor het kind zich betrokken voelt en tegelijkertijd de basisprincipes van het bed opmaken leert.

Bedden verschonen

Naarmate ze ouder worden, kunnen kinderen geleidelijk meer verantwoordelijkheid nemen in dit dagelijkse ritueel, waardoor ze een gevoel van zelfstandigheid en trots opbouwen. Tegen de tijd dat kinderen 8 tot 10 jaar oud zijn, kunnen ze meestal zelfstandig hun bed opmaken en de lakens verschonen, hoewel de mate van betrokkenheid kan variëren afhankelijk van het individuele kind.

Je kan beginnen met eerst het afhalen van de bedden en naar de was brengen, en later ook laten helpen met het weer opmaken van de bedden. Met de burrito truc kunnen ze heel eenvoudig leren om zelfs hun beddengoed om te wisselen.

De burrito truc

Loop de volgende zes stappen door om supersnel en makkelijk bedden te verschonen.

Stap 1. Vouw je dekbedovertrek binnenstebuiten.

Stap 2. Leg je dekbedovertrek strak over het hele bed heen, zodat er geen vouwen in zitten. 

Stap 3. Pak het dekbed erbij en leg deze precies op dezelfde manier als het overtrek over het bed heen. Zorg ervoor dat de bovenkant van het dekbedovertrek op dezelfde hoogte zit als het dekbed zelf, zodat straks alle delen van het overtrek goed gevuld zijn met deken.

Stap 4. Rol het laken samen met het dekbedovertrek op tot een heuse burrito. Begin bovenaan en maak een rol totdat je aan het einde bent. 

Stap 5. Zodra je klaar bent met het maken van de burrito, stop je je hand aan het einde van je dekbedovertrek en vouw je het laken over de burrito heen. Doe dit over de gehele breedte van de rol, zodat hij goed ingepakt zit. 

Stap 6. Vouw hierna de rol weer uit naar de bovenkant van het bed. Ta-da: het dekbed zit in het overtrek én hij ligt gelijk op de goede manier op het bed! Nog even kort strak trekken, en het bed is netjes opgemaakt.

Zie je het nog niet helemaal voor je? In dit filmpje wordt precies getoond hoe dit er uitziet. En zeg nou zelf: het is toch net magie?

Hoe vaak bedden verschonen?

Hoe vaak je het bed moet verschonen, hangt af van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeur, levensstijl en eventuele gezondheid gerelateerde overwegingen. Over het algemeen wordt aanbevolen om het beddengoed minstens eens per twee weken te verschonen. Dit helpt niet alleen om een frisse en schone slaapomgeving te behouden, maar het vermindert ook de ophoping van allergenen en huisstofmijt.

In sommige gevallen, zoals bij transpiratieproblemen of allergieën, kan het nodig zijn om vaker te verschonen, wellicht wekelijks.

Alle bedden in no time opgemaakt

Hoeveel bedden je ook op moet maken: met de burritotruc is het een fluitje van een cent! Gelukkig zijn kinderdekbedden vaak klein en duurt het opmaken sowieso niet zo lang, maar zeker zodra je bij je eigen bed bent aanbeland kan deze lifehack je veel tijd schelen.

Het huishouden bijhouden duurt immers al lang genoeg. Ook leuk én handig: misschien lukt het op deze manier je kinderen zelf wel om hun eigen bed op te maken!

Linda van Aken