Skip to Content

10 Interactieve musea Nederland met kinderen

10 Interactieve musea Nederland met kinderen

Naar een museum gaan kan heel leuk zijn en het wordt nog veel leuker als het om een interactief museum gaat. Dan valt er nog veel meer te beleven. Welke interactieve musea kun je bezoeken in Nederland?

Wat is een interactief museum?

Misschien ook wel even handig om te weten wat we dan precies verstaan onder een interactief museum. Het gaat hierbij om musea waar je zelf bezig bent en niet alleen maar kan toekijken. Je mag zelf dingen doen en beleven. Zeker voor kinderen is dat veel leuker dan een museum met enkel schilderijen waar je naar mag kijken… Maar eerlijk is eerlijk: ook voor volwassenen is het natuurlijk juist leuk om dingen te mogen doen.

NEMO in Amsterdam

NEMO Science Museum is een schoolvoorbeeld van een interactief museum. Je bent alleen maar aan het ontdekken en doen. Er zijn experimenten waar je aan mee mag doen, er kunnen proefjes gedaan worden en je kunt er van alles ontdekken over heel veel dingen. Hoe iets werkt, maar ook op biologisch vlak. En als je dan toch even rust wil pakken en iets wil nuttigen: neem dan even plaats op het terras buiten. Want wat een magnifiek uitzicht heb je dan over Amsterdam!

Discovery Museum in Kerkrade

Een leuk museum met de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp in de hoofdrol. Je reist naar het verleden, naar hier en nu en de toekomst. Je kunt hier op allerlei manieren ontdekken en leren. Je mag zelf aan de slag, er is de online schatkamer, de escape game, jeugdcolleges en uiteraard leuke exposities.

Aviodrome Lelystad Airport

Gek op alles wat vliegt? Dan moet je zeker een keer naar Aviodrome gaan. Er is een flight simulator, je kunt in een vliegtuig binnen kijken en voor de kinderen zijn er allerlei speelplekken. Wij hadden tijd tekort… Zo kwamen we er (te laat) achter dat we de ruimtevaart nog helemaal niet bekeken hadden! Ook bijzonder: het 4D-filmtheater!

Nationaal gevangenismuseum in Veenhuizen

Bij het Nationaal Gevangenismuseum ervaar je van alles. Je leert alles over misdaad en straf. Je kunt mee met rondleidingen. Of sla je iemand in de boeien? Je kunt kijken hoe een gevangeniscel eruitziet en ook een isoleercel. De oude boevenbus rijdt rond en jij mag mee. Er is ook een leuke speeltuin ‘de klauterbajes’. Er is een escaperoom en een Lange Leo speurtocht. Kortom: er is veel te doen en te beleven!

Mariniersmuseum in Rotterdam

Maak kennis met het Korps Mariniers. Dat wordt dus zeker een stoer en uitdagend uitje! Je gaat mee op missie en uiteraard zijn er tentoonstellingen. Bij de missie ervaar je hoe het is om in teamverband iets te moeten presteren. Hoe zorg je ervoor dat dit veilig gebeurt? En het amfibievoertuig mag jij van binnen bekijken en speel daar dan het dilemmaspel.

Nationaal Militair Museum in Soesterberg

Dan is er ook nog het Militair Museum in Soesterberg. Ook hier hangt avontuur in de lucht. Er is een escaperoom, xplore en diverse tentoonstellingen. Kinderen kunnen een vlieglesje nemen, leren hoe ze moeten salueren en de code proberen te kraken.

Oyfo Techniekmuseum in Hengelo

Ontdek de techniek in dit leuke museum in Hengelo. In de oude fabriek van Hazemeijer kun je genieten van interactieve spellen, je kunt in de machinehal je toekomst laten voorspellen en je kunt ook gewoon heerlijk van de glijbaan af. Misschien word je liever uitvinder? Kortom: er is van alles te doen en te beleven en als je naar huis gaat ben je volledig op de hoogte van de rol van techniek in ons leven.

Spoorwegmuseum in Utrecht

Met de trein vanaf centraal station naar het Spoorwegmuseum: zo houd je het meteen helemaal in de juiste sferen. Natuurlijk kun je ook gewoon met de auto gaan. Het Spoorwegmuseum neemt je mee in de wereld van de trein op een leuke, interactieve manier. Je ontdekt hoe de trein de wereld heeft veranderd. Met een echt station, leuke tentoonstelling en vergeet vooral ook de spannende attracties niet. 

Beeld en Geluid (mediamuseum) in Hilversum

Beeld & Geluid is de plek waar alles samenkomt van media. Er is het kleurrijke Mediamuseum. Maar ze hebben ook nog online of op locatie mogelijkheden. Het mediamuseum is het meest interactieve mediamuseum ter wereld…zeggen ze zelf. Je kunt hier alles ontdekken over de werking van media. Je ontdekt hier alles over de invloed van media op jouw leven.

Maar ook andersom: want wie maakt er tegenwoordig zelf geen media? Het museumbezoek start in de Tune in. Je krijgt hier een app en daarmee word je museumbezoek nog leuker. Je krijgt hierin je spelresultaten te zien en je filmpjes die je zelf maakt. Je kunt er ook nog voor kiezen om je spelresultaten en dergelijke naar je mailadres te laten sturen.

Museon/Omniversum in Den Haag

In dit museum kun je naar voorstellingen kijken waar proefjes worden voorgedaan. Natuurlijk is er nog veel meer te doen. Er zijn grootbeeldfilms waar je jezelf helemaal in op voelt gaan, er zijn science-shows en er is gaming. Het nieuwe thema is ‘één met de natuur’. Je ontdekt hier wat onze relatie is met planten en dieren. Jane Goodall neemt je mee op wereldreis en vertelt prachtige verhalen, waar ook hoop in doorsijpelt. Verder kun je zelf aan de slag met zaadjes. 

Linda van Aken