Skip to Content

10 Feestelijke kinderdrankjes; van welkomstdrankje tot suikerrand

10 Feestelijke kinderdrankjes; van welkomstdrankje tot suikerrand

oor met een verjaardag of een ander feestje wil je natuurlijk je drankje extra feestelijk presenteren. Het oog wil tenslotte ook wat!

En dat hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn; met kleine accenten maak je van je drankje een klein feestje. Of het nu gaat om limonade en alcoholvrije drankjes voor de kinderen, bubbels voor Oud en Nieuw, of heerlijke cocktails en andere welkomstdrankjes en aperitiefjes. 

Feestelijke serveertips voor je cocktails

Wil je je cocktail extra feestelijk serveren? Dan heb je wellicht wat aan de volgende tips.

Drankje met suikerrandje (crustarand)

Natuurlijk het welbekende suikerrandje (crustarand)! Die mag natuurlijk niet ontbreken. (hoewel je soms keuzes moet maken hè, niet alles zomaar in het glas gaan gooien hoor, haha).

Deze maak je door eerst het glas in citroensap te dopen (of meloen- / sinaasappelsap) en vervolgens in een schaaltje met suiker te dippen.

Even afschudden en op een warme plek een uur laten drogen voor je gaat inschenken. Let hierbij wel op dat de rand niet vochtig wordt, en het laagje oplost in het drankje.

10 Feestelijke kinderdrankjes; van welkomstdrankje tot suikerrand - Mamaliefde
10 Feestelijke kinderdrankjes; van welkomstdrankje tot suikerrand - Mamaliefde

Probeer te variëren met de suikerrandjes. Denk aan gekleurde sprinkles, discodip, gecrushte candy canes, hagelslag, cakeversieringstrooisels, kokos, gekleurde suikerrandjes.

Gekleurde suiker, zoals goudsuiker dat niet alleen voor cocktails hoge ogen scoort, vind je hier.

Rozemarijndecoratie

10 Feestelijke kinderdrankjes; van welkomstdrankje tot suikerrand - Mamaliefde

Wat er ook zeer feestelijk uitziet is een “dennentakje” of een takje rozemarijn in je glas. Heel toepasselijk voor de kerstdagen. Als je dit even tussen je handen wrijft gaan die ook heerlijk ruiken en ‘proef’ je die smaak via je neus.

10 Feestelijke kinderdrankjes; van welkomstdrankje tot suikerrand - Mamaliefde

In plaats van rozemarijn werken muntblaadjes, of komkommer ook heel goed. Bijvoorbeeld in een martini of een gin tonic.

Serveertips voor je drankje met fruit

10 Feestelijke kinderdrankjes; van welkomstdrankje tot suikerrand - Mamaliefde

Serveer je drankje met bijzondere ijsblokjes. Hier lees je bijvoorbeeld hoe een mooi stukje fruit gebruikt kan worden als verfrissend ijsblokje.

10 Feestelijke kinderdrankjes; van welkomstdrankje tot suikerrand - Mamaliefde

Fruit kan ook gebruikt worden om het glas te versieren. Met name aardbeien zijn hier goed voor, omdat het een redelijk zachte vrucht is die makkelijk op een randje van een glas gestoken kan worden.

Maak de aardbei af met een vrolijk parasolletje. Ook schijfjes sinaasappel, watermeloen of andere fruitsoorten doen het heel goed op het randje van het glas. Extra feestelijk maak je het als je ze in een vormpje uitsnijdt. Zoals een sterretje met Kerst of een hartje met Valentijn.

Wil je de smaak van het fruit in het drankje verwerken, maar dan heel licht? Prik dan het fruit op een feestelijke satéprikker en steek deze in het glas. Even invriezen geeft een extra effect.

Lees ook: Feestelijke fruitcocktailparty met kinderen

Cocktailglazen

Het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook als je kijkt naar het glas waarin je serveert, kan je variatie aanbrengen. Niet voor niets worden cocktails in verschillende soorten glazen geschonken.

Probeer het bijvoorbeeld eens in een mason jar, of een soort houten pintvorm, je hebt ook kleinere gekleurde glazen en glazen in allerlei maten en vormen zoals de driehoekige voor martini’s of een hurricane voor bijvoorbeeld een pina colada.

Deze glazen vind je hier.

Tips voor het herkennen van je glas op een feestje

Met de feestdagen ben je hopelijk in goed gezelschap, met vrienden en of familie gezellig bij elkaar. Je eet samen wat en er wordt ook geregeld een drankje voor je ingeschonken.

Zit je niet aan een eetkamertafel, dan is het wel fijn als je je glaasje af en toe even ergens kwijt kunt zonder het letterlijk kwijt te raken! Want hoe vervelend is het als je net een heerlijke slok hebt genomen van een superlekker drankje en tante Nel heeft het (per ongeluk) verder leeggedronken!

Vorig jaar kregen we bij mijn schoonfamilie van mijn lieve slimme schoonzus allemaal een eigen glas cadeau, de volwassenen een wijnglas en voor alle kids een mooi limonadeglas. Elk glas was mooi gegraveerd met je eigen naam. Dat was superhandig en leuk.

Mijn schoonmoeder was er ook blij mee want alle glazen gingen eind van de avond mee naar huis en dat scheelde haar weer afwas haha!

Maar ik snap dat niet iedereen nu naar de winkel rent om nog even snel zo’n graveerapparaat te gaan kopen, dus probeer ik je met andere tips wat op weg te helpen om je drankjes op een leuke feestelijke manier te kunnen serveren.

Je ziet dat de drankjes ook geserveerd worden met rietjes. Dat is natuurlijk ook een leuke uitkomst. Papieren rietjes zijn er in veel verschillende prints en kleurtjes.

Misschien kun je per glas wel een ander rietje vinden. Of zit er misschien nog een leuke versiering (in mijn geval een papieren sterfiguur) aan het rietje vast en kun je daarop de naam schrijven voor wie het drankje is.

Decoratieve rietjes vind je hier.

Je kunt ook leuke rietjes een leuk eigen persoonlijke label geven. Knip er een ster of een hartje of een kerstfiguurtje uit en schrijf iets liefs op het kaartje en hang het met een leuk touwtje om het rietje of het glas.

Deze labeltjes vind je onder andere hier.

Geen zin of tijd meer om te knutselen? Geen paniek, soms hebben ze in de winkel ook leuke rietjes met wikkels er al omheen waar je misschien op een klein hoekje nog een naam kan schrijven.

Deze rietjes vind je onder andere hier.

Wijn drinken met een rietje lijkt me geen slimme zet. Maar ook deze glazen zijn prima te markeren op een hele simpele manier.

Wijnglasringen zijn ook super handig, deze ringetjes bevestig je aan de voet van het glas en hebben ieder een ander kleurtje / figuurtje zodat je je eigen glas herkent.

Deze koop je onder andere hier of hier.

Feestelijke champagne (of prosecco) cocktails

10 Feestelijke kinderdrankjes; van welkomstdrankje tot suikerrand - Mamaliefde
  • Wat dacht je van een mooi glas champagne gevuld met kleurige eetbare bloemen in combinatie met komkommer? Wat een feest, een tuintje in je glas, alleen voor jou! (Hoor je het liedje al in je hoofd? Haha)
  • Meiden en glitters zijn een onlosmakelijke combi. Hier scoor je mee bij all the ladies!!! Klein en groot!
  • Een stukje gezonde uitstraling voor iemand die het hele jaar al goed op de lijn wil letten. Een mooi kleurig stukje fruit in het glas verwerken.
  • Mijn dochter heet Sofie en heeft als bijnaam van haar vriendinnen “softijsje” gekregen…….hoe grappig zou het dan zijn om juist háár glaasje te vullen met een bolletje ijs?!
  • Een lekkere zoetekauw binnen het gezelschap kan een flinke toef suikerspin in zijn of haar glas verwachten.

De recepten van deze cocktails vind je hier.

Bellini’s

Bellini’s zijn ook superlekker; deze maak je van champagne (of een andere bubbel) samen met het moes van perziken. Je hebt een perzik per glas nodig.

Frambozenprosecco; ook geschikt als welkomstdrankje

10 Feestelijke kinderdrankjes; van welkomstdrankje tot suikerrand - Mamaliefde

Zoek je een bruisend welkomstdrankje dan is de frambozenprosecco (of met ander fruit) een absolute aanrader. Je voegt een scheutje limonade toe aan de champagne en serveert het met een paar frisse frambozen.

Scroppino; citroenijs proseccococktail

10 Feestelijke kinderdrankjes; van welkomstdrankje tot suikerrand - Mamaliefde

Dit Italiaanse drankje scoort ook altijd heel hoge ogen tijdens een feestje. Hiervoor heb je nodig; prosecco, citroensorbetijs en wodka. Een prima drankje als ‘dessert’ of tussendoor bij een meergangenmaaltijd om het eten wat te laten zakken, oftewel een zogenaamde spoom.

Alcoholvrije mocktails

En nu ik het toch over fruit heb in je drankje, schiet het me direct te binnen dat je natuurlijk ook altijd gasten hebt die ’s avonds waarschijnlijk weer naar huis moeten (of willen) en die moeten natuurlijk wel veilig aankomen daar.

Tegenwoordig is het erg hip om alcoholvrije cocktails te schenken. De zogeheten mocktails

Weet jij nog leuke tips om je drankje te serveren? Ik hoor ze graag!

Linda van Aken