Skip to Content

Paaseieren kleuren met natuurlijke ingrediënten

Paaseieren kleuren met natuurlijke ingrediënten

Een traditionele activiteit met Pasen is het verven van Paaseieren; natuurlijk kun je hier de kleurtabletten voor gebruiken of andere soorten verf. Maar je kan ook natuurlijke ingrediënten gebruiken om prachtig gekleurde eieren te creëren; puur natuur!

Waarom natuurlijke kleurstoffen?

De traditionele kleurstoffen die vaak worden gebruikt om paaseieren te kleuren, bevatten vaak chemische stoffen die niet alleen schadelijk kunnen zijn voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Door natuurlijke ingrediënten te gebruiken, vermijden we deze schadelijke stoffen en maken we een meer duurzame keuze voor onze paasviering.

Natuurlijke ingrediënten

Paaseieren kleuren met natuurlijke ingrediënten - Mamaliefde.nl

Laten we eens kijken naar enkele natuurlijke ingrediënten die je kunt gebruiken om je paaseieren te kleuren en de prachtige kleuren die ze produceren:

Roze of rood: Bieten- of bessensap

Bieten- of bessensap zorgt voor een prachtig roze of rood effect op je paaseieren. Deze natuurlijke kleurstof geeft een subtiele en toch levendige kleur aan je eieren, perfect voor een vleugje elegantie.

Bordeauxrood: Rode uienschillen

Rode uienschillen geven een diepe bordeauxrode kleur aan je paaseieren. Deze kleurstof voegt een vleugje mysterie toe aan je paasdecoraties en is perfect voor liefhebbers van rijke, gedurfde tinten.

Blauw tot paars: Bosbessen

Bosbessen zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ze kunnen ook worden gebruikt om prachtige blauwe tot paarse tinten te creëren op je paaseieren. Deze kleurstof geeft een dromerige, etherische uitstraling aan je creaties.

Blauw: Rode kool

Rode kool is een onverwachte maar krachtige natuurlijke kleurstof die een diepblauwe kleur geeft aan je paaseieren. Deze kleurstof voegt een element van verrassing toe aan je paasversieringen en is zeker een gespreksonderwerp.

Groen: Spinazie

Spinazie biedt niet alleen een gezonde dosis voedingsstoffen, maar kan ook worden gebruikt om je paaseieren een levendige groene kleur te geven. Deze kleurstof is perfect voor liefhebbers van alles wat natuurlijk en fris is.

Bruin: Gebrouwen koffie

Gebrouwen koffie is een uitstekende keuze voor het creëren van een warme, rijke bruine kleur op je paaseieren. Deze natuurlijke kleurstof voegt een rustiek tintje toe aan je paasdecoraties en is ideaal voor liefhebbers van aardse tonen.

Geel: Kurkuma

Kurkuma, met zijn heldere en krachtige gele pigment, is perfect voor het creëren van stralende gele paaseieren. Deze kleurstof voegt een vleugje zonneschijn toe aan je paasviering en is een favoriet onder liefhebbers van heldere en vrolijke kleuren.

Aan de slag!

Paaseieren kleuren met natuurlijke ingrediënten

Nu je bekend bent met de verschillende natuurlijke kleurstoffen die je kunt gebruiken, laten we eens kijken hoe je ze kunt toepassen op je paaseieren:

Benodigdheden

 • Witte schotel
 • Fijnmazige zeef
 • Steelpan met deksel
 • Een tweede pan of kom
 • Bakvormen of lege potjes
 • Keukenpapier

Stapsgewijze uitleg

 1. Bereid de kleurstof voor: Vul een pan met water en voeg het gewenste natuurlijke ingrediënt toe om de kleurstof te maken. Breng het aan de kook en laat het 15 tot 30 minuten zachtjes sudderen.
 2. Controleer de kleurintensiteit: Na 30 minuten, controleer de kleurintensiteit door een paar druppels van de kleurstof op een wit bord te druppelen. De kleur moet een paar tinten donkerder zijn dan gewenst voor het ei.
 3. Zeef de kleurstof: Giet de gekookte kleurstof door een fijnmazige zeef om eventuele onregelmatigheden te verwijderen. Voeg vervolgens een lepel azijn toe per kop kleurstof.
 4. Eieren verven : Dompel de hardgekookte eieren inclusief schil onder in de kleurstof. Zorg ervoor dat de eieren volledig ondergedompeld zijn en plaats ze vervolgens in de koelkast.
 5. Laat de eieren drogen: Laat de gekleurde eieren drogen en herhaal het kleurproces indien nodig voor een intensere kleur.
 6. Geniet van je natuurlijke paaseieren: Bewaar de prachtig gekleurde eieren in de koelkast tot het moment van verstoppen en geniet van deze duurzame en natuurlijke paasversieringen!

Tip: Het beste werkt dit met witte eieren; daarop is de gewenste kleur het beste zichtbaar. Voor bruine eieren heb je een geconcentreerder kleurstof nodig met hogere intensiteit.

Met natuurlijke ingrediënten zoals bieten, bessen, en kurkuma, kun je prachtige kleuren op je paaseieren creëren zonder de noodzaak van synthetische kleurstoffen. Dus waarom niet dit jaar een meer natuurlijke benadering proberen en genieten van het plezier van het creëren van kleurrijke paaseieren rechtstreeks uit de moeder natuur!

Linda van Aken