Skip to Content

Kerstverlichting buiten; tips en voorbeelden

Kerstverlichting buiten; tips en voorbeelden

Kerstverlichting is een van de meest herkenbare en populaire kersttradities. Het versieren van je huis met kerstverlichting kan een sfeervolle en gezellige sfeer creëren en een vleugje magie toevoegen aan de kerstperiode.

Ga je voor een gewoon snoer met lichtjes of juist voor lichtjes die als ijspegels naar beneden hangen? Er zijn hier talloze varianten in. Een heus lichtgordijn, bijvoorbeeld, waarbij het tot aan de grond hangt of sterretjes als lichtjes. In dit artikel bespreken we enkele tips en ideeën voor het decoreren van de buitenkant van je huis met kerstverlichting.

De juiste verlichting kiezen

De eerste stap bij het decoreren van je huis met kerstverlichting is het kiezen van de juiste verlichting. Er zijn verschillende soorten verlichting beschikbaar, zoals LED-lampjes, traditionele gloeilampen en op batterijen werkende lichtslingers. LED-lampjes zijn duurzaam, energiezuinig en gaan lang mee, waardoor ze een populaire keuze zijn voor buitenverlichting. Traditionele gloeilampen zijn daarentegen meer geschikt voor het creëren van een warme, gezellige sfeer.

Bovendien moet je rekening houden met de grootte en vorm van je huis bij het kiezen van de juiste verlichting. Als je een groot huis hebt, kun je overwegen om grotere lichtslingers te gebruiken om het huis volledig te bedekken. Als je huis echter kleiner is, kun je beter kiezen voor kleinere lichtslingers om te voorkomen dat het er te druk uitziet.

Als je je huis versiert met kerstverlichting, is het belangrijk om te onthouden dat je energierekening hoger kan uitvallen. Om energie te besparen, kun je overwegen om timers of schakelaars te gebruiken om je verlichting te regelen. Door een timer of schakelaar te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat de verlichting alleen aan is als het nodig is en automatisch uitgaat op de momenten dat je het niet nodig hebt.

Tuinverlichting

Naast het decoreren van je huis met kerstverlichting, kun je ook je tuin verlichten. Verlichte kerstfiguren, zoals kerstmannen, rendieren en sneeuwpoppen, kunnen je tuin opvrolijken en een feestelijke sfeer creëren. Overweeg ook om lichtslingers rond bomen en struiken te wikkelen voor een extra vleugje sfeer.

Een verlichte oprit kan je huis er nog feestelijker uit laten zien. Verlichte lantaarnpalen en pilaren bij de ingang van je oprit kunnen een elegante uitstraling geven. Overweeg ook om lichtslingers langs de randen van je oprit te leggen om een magische sfeer te creëren.

Soorten kerstverlichting

Er zijn verschillende soorten kerstverlichting die je kunt gebruiken om je tuin tijdens de kerstperiode te versieren. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende soorten kerstverlichting voor buiten:

Lichtsnoeren

Lichtsnoeren zijn een populaire keuze voor buitenverlichting. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en kleuren en kunnen worden gebruikt om bomen, struiken, hekken en andere objecten te versieren. Lichtslingers zijn verkrijgbaar in zowel LED als traditionele gloeilampen.

Deze vind je hier.

Netverlichting

Netverlichting is een handige optie om snel en gemakkelijk een groot oppervlak te bedekken, zoals een struik of heg. Netverlichting is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en kan worden verlicht met zowel LED als traditionele gloeilampen.

Deze vind je hier.

IJspegel verlichting

Lichtjes die als ijspegels van je dakrand naar beneden hangen. Het geeft toch net even meer sfeer dan alleen maar een randje met lichtjes langs je dakgoot. Maar niet alleen je dakrand wordt er mooi door versierd, je kunt het natuurlijk ook aan je schutting hangen of aan het hek van je balkon. Aan je veranda of je tuinhuis.

Deze vind je hier.

Vlaggenmast kerstboom

Deze ‘boom’ bestaat uit lichtjes en is 3 meter hoog. Staat prachtig voor je huis, maar ook ergens in je tuin. Het is inclusief een afstandsbediening, dus dat is wel lekker makkelijk. Uiteraard bestand tegen de meeste weersomstandigheden. Je kunt kiezen uit warm wit of multi color licht, gecombineerd in een Ledlamp. Andere sfeer? Dan druk je dus simpelweg even op de knop!

Deze vind je hier.

Kerstfiguren

Kerstfiguren zoals kerstmannen, rendieren en sneeuwpoppen zijn een leuke manier om je tuin te versieren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen worden verlicht met LED-lampjes. Sommige kerstfiguren hebben zelfs bewegende delen of spelen muziek.

Deze vind je hier.

Lichtgevende bollen

Lichtgevende bollen zijn een elegante en moderne optie voor buitenverlichting. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen worden opgehangen aan bomen, pergola’s of andere objecten. Lichtgevende bollen zijn verkrijgbaar in zowel LED als traditionele gloeilampen.

Deze vind je hier.

Projectielampen

Projectielampen zijn een leuke manier om een speciaal effect te creëren in je tuin. Ze projecteren afbeeldingen zoals sneeuwvlokken, kerstbomen en andere feestelijke motieven op je huis of andere oppervlakken. Projectielampen zijn verkrijgbaar in zowel LED als traditionele gloeilampen.

Deze vind je hier.

Het kiezen van de juiste kerstverlichting voor je tuin hangt af van de grootte en vorm van je tuin en het gewenste effect dat je wilt bereiken. Of je nu kiest voor lichtslingers, kerstfiguren, netverlichting, lichtgevende bollen of projectielampen, met kerstverlichting kun je een gezellige en feestelijke sfeer creëren in je tuin tijdens de kerstperiode.

Veiligheid is belangrijk

Bij het decoreren van je huis met kerstverlichting is veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt bij het installeren van de verlichting en controleer de kwaliteit van de verlichting voordat je het gaat gebruiken. Vermijd het gebruik van beschadigde of versleten verlichting en zorg ervoor dat de verlichting is getest en goedgekeurd door een erkend testbureau.

Daarnaast is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen bij het installeren van de verlichting. Gebruik een stabiele ladder en vraag indien nodig om hulp van iemand anders. Wees voorzichtig bij het ophangen van verlichting rond de dakrand en voorkom dat je verstrikt raakt in snoeren en kabels.

Linda van Aken