Skip to Content

Vingerverf baby’s en peuters; ideeën verven of andere activiteiten

Vingerverf baby’s en peuters; ideeën verven of andere activiteiten

Verven met je baby? Waarom niet? Natuurlijk kan je beginnen om een handafdruk van je baby te maken met verf. Maar je kan je baby ook gewoon lekker laten ontdekken en experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje met water om buiten lekker te gaan verven op een papiertje.

Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces en de ervaring van het verven. Vaak wordt er vingerverf gebruikt met baby’s, maar welke is nu ook echt veilig? Daarnaast zijn er ook heel wat andere ideeën mogelijk; ook geschikt bijvoorbeeld met peuters en kleuters.

Tips voor verven voor baby’s

Ook met baby’s kan je verven. Zelfs als je het nog niet ziet zitten omdat je baby vanalles in zijn mond stopt. Verven kun je ook zonder dat je vieze handjes krijgt! Je kan ook kiezen om eetbare verf te gebruiken.

Andere materialen om te verven zijn bijvoorbeeld;

  • Oude babyflesjes / lege yacultflesjes vullen met verf en dan met een gat spuiten
  • Verven met rietjes, vooral met ‘dunne’ verf of ecoline
  • ‘Stempelen’ met aardappels
  • Met een vork of een afwasborstel spatten
  • Bellen blazen in bakje zeepsop met verf en dan blaadje er op en laten drogen voor resultaat.

Veilige vingerverf

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht in 2015 29 soorten vingerverf. De helft hiervan bleek niet te voldoen aan de veiligheidseisen. Twee van de 29 producten zijn zelfs uit de handel genomen, omdat ze echt gevaarlijk zijn. Dit gaat om A’color en Bruynzeel Nijntje vingerverf.

De volgende merken veroorzaken een veiligheidsrisico: Collal Eduactive!, Creative Kids, Free & Easy, GALT, Giotto Be-be, Grafix, HEMA, Slammer, Tapioca, Tollkuhn Shoppartner, Totum Woezel & Pip en V&D.

De giftige stoffen die uit het onderzoek van het NVWA komen, zijn vooral conserveermiddelen. Die zorgen ervoor dat je verf lange tijd goed blijft. Op zich logisch, omdat kinderen met hun vingers in de verf zitten, komen er snel bacteriën bij waardoor de verf bederft.

Hier vind je het onderzoek en welke merken en varianten wel of niet veilig zijn.

Wat is dan wel een veilige (natuurlijke) vingerverf? De ingrediënten staan zoals uit het NVWA onderzoek blijkt niet altijd volledig op de verpakking.

Het Duitse Ökotest deed in 2013 grondig onderzoek en vond 2 alternatieven.

  1. SES Creative ECO vingerverf; in een verpakking zitten 4 kleuren: geel, blauw, groen en rood. Er is ook een Girly eco-variant, met roze, paarse, gele en blauwe verf. Overigens voldoet alle SES vingerverf aan alle veiligheidseisen en is parabenen- en glutenvrij.
  2. Nawaro vingerverf van ÖkoNorm; deze heb je in twee verpakkingen met 4 of met 6 kleuren verf.
  3. Djeco tubes vingerverf; deze is er in twee varianten met 6 tubes primaire kleuren en in pastelkleuren. De verf zit in een tube zodat je er makkelijk een beetje van op een schoteltje kan doen om mee te verven.
  4. Crayola vingerverf; De Crayola vingerverf zit in vier flesjes en is wat romiger dan andere merken.
  5. Heutink vingerverf; Deze verf gebruiken ze vooral veel op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.

Andere merken waarvan alleen veilige producten getest zijn zijn A’Color, Creall, Jovi en Reinders Oisterwijk,

Verven met je baby zonder vies te worden

Je begint met het papier; deze knip je op het formaat van het boterhamzakje (hersluitbaar met ziplock). Of eigenlijk net iets kleiner. Deze leg ik plat neer voor het zakje.

Op het papier druppel ik een paar dikke klodders verf. Deze laat ik op het midden van het vel vallen zodat ze makkelijk tegen elkaar aankomen. Natuurlijk kan je ze ook verspreiden over het vel.

Het hoeven niet veel kleuren te zijn. Een paar felle kleuren zijn voor baby’s al meer dan voldoende. Dan schuif je voorzichtig het vel in het zakje schuiven en deze zoveel mogelijk luchtdicht afsluiten.

Hiervoor ga je voorzichtig met je hand over het zakje heen zodat je de lucht verwijderd. Het zakje plak ik met schilderstape vast aan de tafel zodat hij niet gaat schuiven. En de kans kleiner is dat een nieuwsgierig aapje probeert de zak open te maken.

Nu kan je kind aan de slag met het lekker spelen, kneden, duwen, lijntjes trekken of wat ze ook maar bedenken. Oudere kinderen kan je uitdagen door kleuren te laten mengen.

Dit gaat het beste door cirkels te maken door de verf. Als je kind uitgespeeld is kan je het papier uit het zakje halen en (heel lang) laten drogen. En klaar is het kunstwerk van je kind!

Handafdruk baby verf

Een populaire manier om te verven met je baby is door te verven met de handjes en voetjes van je baby. Deze kan jij een kleurtje geven en daarna ergens op afdrukken. Vervolgens kan je met een stift of wat verf er een diertje van maken of een ander figuurtje. 

Hier vind je het complete dieren ABC met hand en voetafdrukken om samen met je baby te maken. Ook op kinderdagverblijven is dit een populaire manier. Deze afdrukken kan je ook gebruiken voor knutsels voor vaderdag, bijvoorbeeld door het op plastic te stempelen en daarna te krimpen in de oven.

Vingerverf met baby

Iets meer uitdaging? Of verven voor een cadeautje? Zet een een paar potjes neer met vingerverf, trek je baby voor de zekerheid een schort aan dat vies mag worden (of lekker buiten in het zonnetje enkel in luier) en lekker kliederen maar!

Voor de variatie kan je je kindje ook een kwast geven om daarmee te spelen. Na afloop even afspoelen met de tuinslang (niet te koud water) of gelijk in bad en klaar.

Verven op canvas

Dit is ideaal als je op zoek bent naar een cadeau om te geven en je niet weet waar te beginnen. Bij de Action of de Zeeman koop je voor weinig geld al een canvas (verdikt of plat). Je kindje lekker zijn gang laten gaan en klaar.

Voor wat extra resultaat kun je ervoor kiezen om wat af te plakken zoals een leeftijd of een vorm van een huis als er iemand een nieuw huis heeft gekocht. Succes gegarandeerd.

Lees ook: Vingverven met baby en masking tape

Verven met thee

In plaats van met verf kun je ook met thee verven. Het is even uitzoeken welke smaken welke kleuren achterlaten, maar het is erg leuk te doen.

Lees ook: Verven met thee

Verven met playmaïs

Eerlijk gezegd had ik dit zelf nog niet eens bedacht. Het was dat ik een middag gezellig aan het knutselen was met dochterlief. Ik had haar laten zien hoe het werkte.

In plaats van dat ze er kunstwerken van ging maken, of het op papier plakte ging ze er echter mee verven. Het gaf namelijk best veel kleur af. Dat was best een leuk idee en zag er goed uit.

Verven met scheerschuim

Met scheerschuim kun je ook prima verven. Of je nu gewone scheerschuim gebruikt en daar een paar druppels kleurstof (hier te koop) aan toevoegt of voor het alternatieve puffy paint gaat waarbij je scheerschuim, witte lijm en kleurstof mengt in een spuitzak.

Lees ook: Spelen en activiteiten met scheerschuim
Lees ook: Verven met scheerschuim
Lees ook: DIY: Zelf puffy paint maken

Verven met het hele lichaam

Dit is heerlijk als het zomer is. Gewoon een lange behangrol uitrollen, een paar klodders verf en je kind lekker zijn gang laten gaan in niet meer dan een luier. Eventueel kun je een kwast geven, maar dat is in principe niet nodig.

Verven met badverf

Mijn favoriete recept voor badverf is een combinatie van yoghurt met voedingskleurstof. Hiermee krijg je een fijne substantie die prima geschikt is om mee te verven. Bij voorkeur in de badkuip in zwemkleding zodat na afloop alles zo weer schoon gespoeld kan worden.

Lees ook: Recept om zelf badverf te maken (DIY)

Verven met kastanjes (of knikkers)

Ronde voorwerpen zoals knikkers zijn ook prima geschikt om mee te verven. Op de bodem, of aan de bovenkant plak je een papiertje, wat verf erin, knikkers toevoegen en dan bij kleine kinderen de doos dicht plakken of bij oudere kinderen in een diepe schaal en rollen maar zodat je hele gave patronen krijgt.

Lees ook: Verven en knutselen met kastanjes

Verven met een rietje

Als alternatief hierop kun je ook verven met een rietje. Hiervoor heb je een waterige verf nodig die niet snel geadsorbeerd wordt door het papier. Bijvoorbeeld ecoline is heel erg geschikt. Wel handig om te doen met oudere kinderen.

Aboriginal print; Verven met wattenstaafjes

Soms wordt dit ook wel aboriginal-print genoemd. Hiermee gebruik je de punten van een wattenstaafje om mooie kunstwerken te maken bestaande uit vooral heel veel stippen.

Verven met auto’s

Ook met auto’s kan je prima verven. Wat klodders op papier en rijden maar met die auto’s. Leuk voor meisjes en jongens!

Verven met de handjes en voetjes

Vaak wordt dit ook wel hand- of voetprint genoemd. Is ideaal om te doen met kleine baby’s. Je verft dan de palm van de hand of de onderkant van de voet en ‘print’ dit als het ware op het papier. Afhankelijk van het thema kun je er vanalles omheen maken zodat twee handjes een hartje worden, of de voet een sneeuwpop.

Lees ook: Hand- en voetprint abc alfabet

Verven met toiletrollen

Als je de toiletrol een beetje vervormd kun je hier allerlei figuren van maken zoals een hartje. Daarmee kun je heel leuk met de verf gaan stempelen op een groot blad. Perfect om zo een moederdagcadeau te maken.

Lees ook: Knutselen met toiletrollen

Hoe gaan jullie om met het vies worden van je kindje? Mogen zij lekker kliederen met verf?

Linda van Aken
  1. Marlieke schreef:

    Als je op de tekening met maskingtape een vorm, cijfer ofzoiets maakt, dan heb je ook nog eens een fantastisch cadeau! Ik had nog niet bedacht dat ik dit ook met de a.s. baby kon doen, goed idee!!!

Comments are closed.