Verven met je baby? Waarom niet? Natuurlijk kan je beginnen om een handafdruk van je baby te maken met verf. Maar je kan je baby ook gewoon lekker laten ontdekken en experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje met water om buiten lekker te gaan verven op een papiertje. Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces en de ervaring van het verven. Vaak wordt er vingerverf gebruikt met baby’s, maar welke is nu ook echt veilig? Daarnaast zijn er ook heel wat andere ideeën mogelijk; ook geschikt bijvoorbeeld met peuters en kleuters.

Lees ook: Knutselen met baby’s; de leukste knutselwerkjes voor baby en dreumes

Tips voor verven voor baby’s

Ook met baby’s kan je verven. Zelfs als je het nog niet ziet zitten omdat je baby vanalles in zijn mond stopt. Verven kun je ook zonder dat je vieze handjes krijgt! Je kan ook kiezen om eetbare verf te gebruiken.

Andere materialen om te verven zijn bijvoorbeeld;

  • Oude babyflesjes / lege yacultflesjes vullen met verf en dan met een gat spuiten
  • Verven met rietjes, vooral met ‘dunne’ verf of ecoline
  • ‘Stempelen’ met aardappels
  • Met een vork of een afwasborstel spatten
  • Bellen blazen in bakje zeepsop met verf en dan blaadje er op en laten drogen voor resultaat.

Veilige vingerverf

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht in 2015 29 soorten vingerverf. De helft hiervan bleek niet te voldoen aan de veiligheidseisen. Twee van de 29 producten zijn zelfs uit de handel genomen, omdat ze echt gevaarlijk zijn. Dit gaat om A’color en Bruynzeel Nijntje vingerverf. De volgende merken veroorzaken een veiligheidsrisico: Collal Eduactive!, Creative Kids, Free & Easy, GALT, Giotto Be-be, Grafix, HEMA, Slammer, Tapioca, Tollkuhn Shoppartner, Totum Woezel & Pip en V&D. De giftige stoffen die uit het onderzoek van het NVWA komen, zijn vooral conserveermiddelen. Die zorgen ervoor dat je verf lange tijd goed blijft. Op zich logisch, omdat kinderen met hun vingers in de verf zitten, komen er snel bacteriën bij waardoor de verf bederft. Hier vind je het onderzoek en welke merken en varianten wel of niet veilig zijn.

Wat is dan wel een veilige (natuurlijke) vingerverf? De ingrediënten staan zoals uit het NVWA onderzoek blijkt niet altijd volledig op de verpakking. Het Duitse Ökotest deed in 2013 grondig onderzoek en vond 2 alternatieven.

  1. SES Creative ECO vingerverf; in een verpakking zitten 4 kleuren: geel, blauw, groen en rood. Er is ook een Girly eco-variant, met roze, paarse, gele en blauwe verf. Overigens voldoet alle SES vingerverf aan alle veiligheidseisen en is parabenen- en glutenvrij.
  2. Nawaro vingerverf van ÖkoNorm; deze heb je in twee verpakkingen met 4 of met 6 kleuren verf.
  3. Djeco tubes vingerverf; deze is er in twee varianten met 6 tubes primaire kleuren en in pastelkleuren. De verf zit in een tube zodat je er makkelijk een beetje van op een schoteltje kan doen om mee te verven.
  4. Crayola vingerverf; De Crayola vingerverf zit in vier flesjes en is wat romiger dan andere merken.
  5. Heutink vingerverf; Deze verf gebruiken ze vooral veel op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.

Andere merken waarvan alleen veilige producten getest zijn zijn A’Color, Creall, Jovi en Reinders Oisterwijk,

Verven met je baby zonder vies te worden

Je begint met het papier; deze knip je op het formaat van het boterhamzakje (hersluitbaar met ziplock). Of eigenlijk net iets kleiner. Deze leg ik plat neer voor het zakje. Op het papier druppel ik een paar dikke klodders verf. Deze laat ik op het midden van het vel vallen zodat ze makkelijk tegen elkaar aankomen. Natuurlijk kan je ze ook verspreiden over het vel. Het hoeven niet veel kleuren te zijn. Een paar felle kleuren zijn voor baby’s al meer dan voldoende. Dan schuif je voorzichtig het vel in het zakje schuiven en deze zoveel mogelijk luchtdicht afsluiten. Hiervoor ga je voorzichtig met je hand over het zakje heen zodat je de lucht verwijderd. Het zakje plak ik met schilderstape vast aan de tafel zodat hij niet gaat schuiven. En de kans kleiner is dat een nieuwsgierig aapje probeert de zak open te maken.

Nu kan je kind aan de slag met het lekker spelen, kneden, duwen, lijntjes trekken of wat ze ook maar bedenken. Oudere kinderen kan je uitdagen door kleuren te laten mengen. Dit gaat het beste door cirkels te maken door de verf. Als je kind uitgespeeld is kan je het papier uit het zakje halen en (heel lang) laten drogen. En klaar is het kunstwerk van je kind!

Handafdruk baby verf

Een populaire manier om te verven met je baby is door te verven met de handjes en voetjes van je baby. Deze kan jij een kleurtje geven en daarna ergens op afdrukken. Vervolgens kan je met een stift of wat verf er een diertje van maken of een ander figuurtje. Hier vind je het complete dieren ABC met hand en voetafdrukken om samen met je baby te maken. Ook op kinderdagverblijven is dit een populaire manier. Deze afdrukken kan je ook gebruiken voor knutsels voor vaderdag, bijvoorbeeld door het op plastic te stempelen en daarna te krimpen in de oven.

Vingerverf met baby

Iets meer uitdaging? Of verven voor een cadeautje? Zet een een paar potjes neer met vingerverf, trek je baby voor de zekerheid een schort aan dat vies mag worden (of lekker buiten in het zonnetje enkel in luier) en lekker kliederen maar! Voor de variatie kan je je kindje ook een kwast geven om daarmee te spelen. Na afloop even afspoelen met de tuinslang (niet te koud water) of gelijk in bad en klaar.