Skip to Content

Babynaam kiezen; 10 handige voornamen apps & boeken

Babynaam kiezen; 10 handige voornamen apps & boeken

Dit is natuurlijk een vraag waar iedereen die in verwachting is van een kindje mee te maken krijgt. Hoe ga jij je baby noemen? Kies je voor een traditionele naam, misschien zelfs met een vernoeming naar één of meerdere familieleden, of ga je voor een unieke naam die je nergens anders hoort?

Je moet uiteraard vooral kiezen wat je zelf mooi vindt; niemand heeft zich te bemoeien met de naam die je jouw baby wilt meegeven.

Maar er zijn zeker een aantal punten om eerst even over na te denken voordat je baby geboren wordt en zijn hele leven lang vastzit aan de door jou uitgekozen naam. En ben je er nog helemaal niet uit welke naam je jouw baby wilt meegeven? Lees dan vooral verder voor de tips voor het kiezen van een babynaam!

Babynaam kiezen

Zoveel mensen, zoveel meningen en zoveel smaken. Je hoort vast wel eens een naam om je heen die je vreselijk vindt (al hoef je dat dan natuurlijk nog niet te roepen). Bedenk ook dat er zeker mensen zullen zijn die de naam van jouw kind helemaal niks vinden.

Smaken verschillen nou eenmaal, en je kunt niet iedereen tevreden stellen. Als mensen die dicht bij je staan, zoals je ouders, broers en zussen of je beste vriendin, hecht je misschien wel wat meer waarde aan hun mening.

Maar ook dan geldt: laat je niet leiden door wat een ander mooi of lelijk vindt, maar durf voor jezelf op te komen en te doen wat jij wil. Het is jouw beslissing (en natuurlijk die van je eventuele partner) en daar heeft niemand wat over te zeggen!

Dit zijn een paar afwegingen die je kunt maken bij het kiezen van een naam voor jouw baby:

  • Wil je een Nederlandse naam of bijvoorbeeld een Engelse? Vind je het belangrijk dat de naam ook in andere talen goed kan worden uitgesproken? Misschien heb je wel familie in het buitenland wonen of worden er thuis meerdere talen gesproken. Het is dan fijn als de naam voor iedereen op een goede manier uitgesproken kan worden. En houd er ook rekening mee dat sommige Nederlandse namen in het Engels een andere betekenis hebben, zoals Joke of Dick.
  • Houd je van een korte naam of juist van een lange naam? Let ook op dat de volledige naam niet té lang wordt, want dat kan onhandig zijn. Bijvoorbeeld bij het invullen van papieren formulieren, waar de naam te lang is dat hij niet op de regel past.
  • Ga je voor een makkelijk of moeilijk schrijfbare en uitspreekbare naam? Sommige namen zijn wel op tien verschillende manieren te spellen en worden soms ook nog op een andere manier uitgesproken. Het kan voor jouw kindje leuk zijn om een naam te hebben met een unieke spellingswijze, maar het kan ook frustraties opleveren als hij elke keer zijn naam moet spellen.
  • Roept de naam geen vervelende associaties op? Sommige voornamen kunnen negatieve associaties oproepen bij mensen, zoals namen van misdadigers of politieke figuren met discutabele opvattingen. Maar denk ook aan namen die gebruikt worden in tekenfilms of series; misschien vind je Donald wel een leuke naam, maar er bestaat een kans dat mensen dit al snel zullen associëren met Donald Trump of Donald Duck.
  • Wat de betekenis is van een naam. Sommige namen hebben een oorsprong of een bepaalde herkomst. De vraag is of dat ook is wat jij je kind mee wil geven. Dit kun je onder andere vinden bij het Meertens Instituut.
  • Kies je een naam die veel of weinig voorkomt? Kijk eens in de lijstjes met populaire babynamen. Bedenk namelijk wel dat als je jouw kind een top-10-naam geeft, de kans groot is dat hij later op school niet de enige in de klas is met deze naam. Dat hoeft niet per se erg te zijn, maar misschien kies je dan toch liever een naam die (tegenwoordig) wat minder populair is.
  • Let goed op of de initialen geen problemen gaan opleveren. Straks heb je met veel moeite een aantal heel leuke namen voor je baby uitgekozen, maar vormen de initialen een gek woord. Bijvoorbeeld Kelly Ursula Tessa (K. U. T.) of Peter Ivo Karel (P. I. K.).
  • Kijk naar de lengte van de naam; lange namen kunnen heel mooi zijn maar kunnen in de praktijk ook nadelen te hebben. Bijvoorbeeld bij officiële instanties zoals het ziekenhuis of andere plaatsen waar er maar ruimte is voor tien karakters van de voornaam.

De leukste babynamen apps!

Kun je maar geen leuke naam vinden of zijn jij en je partner het nergens over eens? Probeer dan eens wat leuke apps uit voor het kiezen van de babynaam. In de Google Play Store of de Apple App Store vind je tientallen apps die je kunt gebruiken.

Vaak krijg je dan in willekeurige volgorde verschillende namen in beeld (voor een jongen of voor een meisje) en kun je per naam kiezen of je deze wel of niet leuk vindt. Zo ontstaat er een lijst met namen die jou leuk lijken.

Als je nou zorgt dat je partner dezelfde app downloadt, dan kun je die lijstjes natuurlijk met elkaar gaan vergelijken en weet je direct over welke namen jullie het eens zijn! Een voorbeeld van twee apps die je kan gebruiken bij het kiezen van een babynaam:

Kinder – Find Baby Names

Deze app is een soort Tinder. Je swipet naar rechts als je een naam leuk vindt, en naar links als je de naam niks vindt. Door jouw app en die van je partner met elkaar te koppelen, krijg je een melding wanneer beiden dezelfde naam hebben geliket.

Met dit lijstje komen jullie er vast wel uit! Wat ook leuk is aan deze app is dat je de achternaam van je baby al kunt invullen, zodat je meteen ziet hoe de volledige naam eruit zou zien. Ook kun je kiezen voor anderstalige voornamen.

Deze vind je hier.

Zwitsal Babynamen

Ook dit is een soort Tinder voor babynamen. Je kunt hier ook per naam aangeven of je hem wel of niet leuk vindt. Als je partner dit ook doet, krijg je dus vast een aantal matches. Je kunt ook zelf namen invoeren! Ook deze app kun je koppelen met die van je partner.

Deze vind je hier.

Wat deze apps bovendien zo leuk maakt, is dat de namen niet op alfabetische volgorde worden getoond. Je krijgt gewoon steeds een willekeurige naam te zien en beoordeelt die. Zo gaat het tenminste niet vervelen!

Babynamen boeken

Natuurlijk zijn er ook boeken met babynamen; zowel met overzichten van babynamen als met beschrijving of uitleg van de betekenis. Zo kun je niet alleen stilstaan bij of je een naam mooi vindt maar ook wat het betekent.

Babynamenboek

Dit boekje heeft twee gezichten. Het weerspiegelt onze uitgesproken normen voor wat jongens- en meisjesnamen zijn. De namen in dit boekje werden verzameld uit geboorteberichten in landelijke en regionale dagbladen.

Meer informatie vind je hier.

Babynamenboek – 10.000 jongens & meisjes namen

Dit babynamenboek is extra bijzonder omdat zowel jij als je partner je voorkeursnamen kunnen aankruisen. Zo zie je snel of er een match is! In de flappen schrijf je allebei je top 10 namen voor zowel meisjes als jongens. Je vindt 10.000 meisjes- én 10.000 jongensnamen in het boek.

Ze beslaan elk in een helft van het boek: draai het boek 180° voor de jongens- of meisjesnamen. De selectie namen is vrij compleet, met bijzondere namen, historische namen, multiculturele namen en hippe moderne namen.

Meer informatie vind je hier.

Het liefste babynamenboek – Met Lieve, Kleine Gedichtjes

Het kiezen van een babynaam is voor veel ouders een heel moeilijke opgave. Want er zijn zo veel namen, maar hoe vind je ooit die ene aller-, allermooiste? En hoe weet je of de uiteindelijke keus bij het karakter van de kleine past?

In de rijmvorm waarmee ze al zo veel harten van ouders en kinderen hebben gestolen, spreken Marianne Busser en Ron Schröder de kleine die op komst is toe, om hem voor te bereiden op wat hem te wachten staat en om te laten zien hoeveel liefde de ouders in de keuze voor die ene naam hebben gelegd.

Meer informatie vind je hier.

En natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende soorten babynamenboeken.

Jisca