Skip to Content

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem of voetschimmel komt vaak voor. Wat is het nu precies? Hoe kom je eraan en uiteraard ook: hoe kom je eraf?

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is, zoals het al zelf zegt, schimmel op je voeten. Omdat het vaak opgelopen wordt in zwembaden, wordt het ook wel zwemmerseczeem genoemd. Een heel foute benaming, eigenlijk. Want het is dus helemaal geen eczeem. De plekken kunnen voor (veel) jeuk zorgen, maar dat is per persoon verschillend.

Hoe ziet voetschimmel of zwemmerseczeem eruit?

Zie je plekken met witte schilfertjes of velletjes tussen je tenen dan heb je hier waarschijnlijk last van. Er kunnen eveneens kloofjes ontstaan. Het komt ook bij kinderen vaak voor. De witte velletjes kunnen ook op de onderkant of de zijkanten van je voet zitten. De plekken zelf zijn meestal anders gekleurd dan de rest van je huid. Welke kleur is heel verschillend, want het kan zowel lichter als donkerder zijn of zelfs rood.

Schimmelnagels en zwemmerseczeem

Door zwemmerseczeem kun je ook last krijgen van schimmelnagels. De schimmel dringt dan naar binnen en tast de nagels aan. Een volgend probleem kan zijn dat ook de zijkanten en de handpalmen blaasjes krijgen. Dit is dan weer een reactie op de voetschimmel. Hierbij spreekt men van blaasjeseczeem. In dit geval gaat het dus om een reactie op de schimmel op een ander deel van je lichaam en is er hier wel sprake van eczeem.

Hoe kom je aan voetschimmel

Zoals gezegd kun je het oplopen in het zwembad. Maar dat is maar 1 risicogebied. Want schimmels zijn overal. Of jij deze wel of niet oppikt hangt af van de conditie van je huid. Om jou te beschermen zit er een vetlaagje op je huid. Het kan zijn dat dit vetlaagje minder is waardoor de schimmel wel de huid kan binnendringen.

De schimmel zal daar dan kunnen gaan groeien. Je loopt meer risico op schimmels als je te veel of te lang in het water zit (douchen, bad), als je veel zeep en shampoo gebruikt of als je een huidziekte hebt. Ook diabetes zorgt ervoor dat je meer risico loopt. Zoals bij eigenlijk alle ‘ziekten’ loop je meer risico als je minder afweer hebt. 

Kan je iemand besmetten?

Voetschimmel is zekere besmettelijk. De schimmel zit namelijk in jouw huidschilfers. Komt iemand daarmee in aanraking, dan kunnen zij dus ook met de schimmel in contact komen.

Het gaat dus niet eens om direct aanraken van de plek (dat geeft uiteraard zeker risico omdat je zo direct contact maakt met de schimmelhuid), maar je kunt het ook gewoon oplopen door schilfers die (vanzelf) op de grond terechtkomen. Zwembaden en andere openbare ruimten geven dus een risico.  

Hoe behandel je voetschimmel

Over het algemeen is voetschimmel wel goed te verhelpen en hoef je hiervoor niet naar de dokter. Er zijn speciale zalfjes te koop die je hierbij kunnen helpen. Ook nu: let bij kinderen op of je dit kunt gebruiken. Je kunt de apotheker eventueel om advies vragen of de drogist. 

Gebruik je andere medicijnen? Overleg dan met de apotheker of je huisarts wat je het beste kunt gebruiken. Er zijn namelijk zalfjes die wel degelijk invloed hebben op medicijnen, zoals bloedverdunners!

Besef dat je moet zorgen dat je kousen (en schoenen) schoon zijn, anders kun je wel behandelen maar besmet je jezelf steeds weer. Door je kousen op minimaal 60 graden te wassen kun je de schimmel doden. 

Huis- tuin- en keukenmiddeltjes

Ook nu zijn er diverse methoden met gewone huis- tuin en keukenmiddeltjes die zouden kunnen werken. Sudocrème kan helpen. Kokosolie zou goed werken tegen schimmel en ook appelazijn wordt genoemd. Meer ideeën hierover kan je vinden bij ‘oma weet raad’. Denk wel goed na of iets wel verantwoord is om te doen! 

Naar de huisarts

Is de schimmel te hardnekkig, dan kun je de huisarts bezoeken. Zit de schimmel niet alleen tussen je tenen, maar ook op de onderkant of de zijkant van je voet? Dan kan het zo zijn dat de schimmel te diep in de huid zit waardoor de zalfjes minder goed werken.

Groot nadeel is wel dat pillen tegen de schimmels zware medicijnen zijn. Maar de huisarts kan je daar uiteraard meer over vertellen en kijken of het voor jou in jouw situatie de juiste oplossing is.

Hoe voorkom je voetschimmel

Je kunt het nooit helemaal uitsluiten, maar met het in acht nemen van enkele hygiënische maatregelen kan je het risico op voetschimmel wel verkleinen. Een vochtige huid is de ideale omgeving voor een schimmel, dat verklaart meteen diverse van onderstaande maatregelen.

  • Zorg dat voeten goed afgedroogd worden. Dus ook tussen de tenen. Droog jij je kleintje af, denk daar dan ook goed aan!
  • Voeten was je beter niet met zeep. Moet dit om wat voor reden dan ook toch wel een keer: zorg er dan voor dat er echt geen resten achterblijven.
  • Droog je lichaam niet af met de handdoek waarmee je de voeten al hebt afgedroogd als je last van schimmel hebt. En gebruik iedere keer een schone handdoek. Zo voorkom je dat je de voetschimmel nog verder verspreid.
  • Heb je voetschimmel? Was je kousen (en handdoeken waarmee je de voeten afdroogt) op minimaal 60 graden om herbesmetting te voorkomen.
  • Je kunt een poeder tussen de tenen doen om het zo goed te laten drogen. Let wel op of dit mag bij kinderen!
  • Het beste draag je sokken van katoen of wol en je draagt je kousen maar 1 dag.
  • Schoeisel moet ook goed ventileren. Naast open schoenen kun je dan denken aan schoenen van leer of linnen. 
  • Draag slippers op plekken waar iedereen op blote voeten loopt. Bijvoorbeeld in het zwembad of de wellnessruimtes.
  • Loop niet de hele dag op je schoenen, maar binnen liefst op blote voeten of natuurlijk met kousen aan.
  • Laat je schoenen goed drogen, want een vochtig klimaat is goed voor de schimmel… Regelmatig wisselen van schoenen zou dus kunnen helpen.
Medische disclaimer - Mamaliefde.nl
Linda van Aken