Zwemles vinden we als ouder erg belangrijk voor ons kind. Wat logisch is, want we wonen in Nederland nu eenmaal in een waterrijk land. Maar wat moet je doen als je kind zwemles niet leuk vindt? Wat doe je als je kind wil stoppen? En wat kunnen de redenen zijn waarom je kind stoppen wil?
Waarom vindt je kind zwemles niet leuk?
Weten wat je aan het ongemak van je kind kunt doen, kan uiteraard alleen als je weet waarom hij of zij niet zwemmen wil. Daar kunnen heel uiteenlopende redenen voor zijn. We zullen hier de meest voorkomende redenen uitleggen. Heb je achterhaald wat de oorzaak is, dan kun je naar oplossingen gaan zoeken. Want doorzetten met zwemles is wel fijn, toch?
Wel of niet stoppen met zwemles
Moet jij je kind verplichten om naar zwemles te gaan of stop je dan? Dat hangt een beetje af van de situatie. We zijn het vast met elkaar eens dat kunnen zwemmen heel belangrijk is.
Zwemles kan (moet) je dan ook gewoon zien als iets wat nu eenmaal moet, zoals je kind ook verplicht wordt om naar school te gaan. Je kunt dan uiteraard wel proberen om het zo leuk mogelijk voor hem te maken en oplossingen proberen te vinden voor zijn afkeer.
In een enkel geval kan het gebeuren dat een kind misschien beter tijdelijk kan stoppen. Als ze er simpelweg nog niet aan toe zijn. Maar doe dit altijd in overleg met het zwembad en kijk wat de beste optie is.
Komen ze iets ouder terug, dan kan het zomaar zo zijn dat het opeens wel leuk is en lukt. Minder frustraties voor het kind. Alleen: als je kind het ook dan niet leuk vindt, dan zal het ook snappen dat er mogelijkheden zijn om te stoppen….
Het kind is bang
Er zijn kinderen die extreem bang zijn voor water, waardoor zwemles een hel is. Of ze zijn bang om ergens bij vreemden te zijn, zonder bijvoorbeeld pa of moe erbij. Dat angst geen fijne leermeester zal zijn, dat is duidelijk.
Probeer dan ook je kind ergens op les te krijgen waar men goed omgaat met bange kinderen. Of kijk of er bekenden ergens werken of dat je kind tegelijk met een vriendje kan zwemmen. Ook dat kan al schelen. De angst voor water overwinnen zou een prima taak voor de zwemleraar zijn. Maar je kunt je kind zelf ook helpen door spelenderwijs met water bezig te zijn.
Jong geleerd is oud gedaan
Ga zelf regelmatig met je kind naar het zwembad en speel lekker met hem in het water. Spelenderwijs vertrouwd raken zal een hoop goed doen. Je zou kunnen proberen om dingen vanuit de zwemles ook te doen tijdens jullie uitje.
Babyzwemmen
Natuurlijk heb je daar niks meer aan als je kind al op zwemles zit, maar mocht je nog een jong kindje hebben of krijgen: start met babyzwemmen en blijf ook peuterzwemmen! Je kindje zal zo helemaal vertrouwd met water opgroeien! En ze leren ook alvast bepaalde zwemvaardigheden aan!
Fysieke problemen
Het kan zo zijn dat je kind problemen ondervindt met zwemles omdat het fysiek er niet aan toe is of beperkter is. Je zal dit met de zwemschool moeten overleggen of hier mee omgegaan kan worden. Anders kun je beter een geschiktere zwemschool zoeken.
Te moe
Een kind wat net hele dagen naar school gaat en dan ook nog een paar keer naar de naschoolse opvang (om maar een voorbeeld te geven) kan simpelweg te moe zijn. Je zou kunnen kijken of je iets kunt veranderen waardoor het wel goed gaat. Misschien op een vroeger tijdstip zwemmen of niet doordeweeks maar in het weekend.
Te weinig zelfvertrouwen
Er zijn ook kinderen die gewoon bang zijn om het fout te doen of dat ze uitgelachten gaan worden. Je kunt deze kinderen helpen door bijvoorbeeld met je kind mooie spulletjes voor het zwemmen te kopen. Hij of zij mag zelf zijn zwemkleren kopen, bijvoorbeeld.
Probeer je kind meer zelfvertrouwen te geven door hem positief te stimuleren in zelf dingen doen en jouw vertrouwen in zijn kunnen te showen.
Weet je van tevoren dat je kind hier niet sterk in staat, dan is het aan te raden om een zwemschool te zoeken waar de klasjes niet groot zijn. Of om bijvoorbeeld te kiezen voor een kleiner zwembad waardoor het allemaal niet zo massaal is. Wil je kind niet? Overweeg anders eens privéles.
Geen klik met de badmeester
Het kan ook gewoon liggen aan de klik tussen zwemleraar en het kind. Als het goed is zal een leraar zich kunnen verplaatsen in het kind en zijn gedrag aanpassen, maar het kan altijd gebeuren dat er iets in de zwemleraar is waardoor het kind zich niet op zijn gemak voelt. Is dit volgens jou het geval, overleg dan of je kind niet naar een ander groepje kan met een andere leraar of lerares.
Geen druk
Stel nooit te hoge eisen aan je kind. Je kind zal op zijn eigen tempo de zwemles moeten doorlopen. Laat jij duidelijk merken dat het je te lang duurt en loop je regelmatig te mopperen daarover? Verplaats je eens in zijn schoenen. De druk wordt zo toch alleen maar groter en je kind zal er steeds meer tegenop gaan zien. Wat de resultaten vast niet ten goede zal komen!
Wees zelf positief
Loop je zelf te mopperen omdat jullie weer naar zwemles moeten… Tja, dan kun je verwachten dat je kind gaat denken dat zwemles dus gewoon niet leuk is. Als jij zelf positief over zwemles praat en hier ook naar handelt, dan schep je in ieder geval een positieve basis.
Lekker zelf zwemmen
Met mijn jongste ben ik expres naar een ander zwembad gegaan, waar je tijdens zwemles wel gewoon in het recreatiebad kon zwemmen. We zwommen dus ook nog even vrij op de zwemlesdag. Mijn zoon boven de jongste had net zijn diploma gehaald, die kon zo mooi blijven oefenen met zwemmen en voor de jongens was het dus vooral even een lekker zwemmiddagje in plaats van wéér zwemles.
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024