Skip to Content

Zwemvest, zwembandjes of puddle jumper voor baby’s

Zwemvest, zwembandjes of puddle jumper voor baby’s

Nu de zomer heet schijnt te gaan worden en sowieso de vakantie voor de deur staat, wordt het misschien tijd om eens op zoek te gaan naar de beste drijfmiddelen voor je jonge kids. Ga je voor de alom bekende zwemband of kies je toch liever andere artikelen? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen een zwembandje en een zwemvest?

Wees je altijd bewust van het feit dat geen enkel drijfmiddel jouw kindje volledig beschermt en te allen tijde zal jij dus moeten opletten! Verwacht ook nooit dat de badmeester of badjuf alles in de gaten kan houden! Jij bent en blijft de eerste verantwoordelijke!

Zwemvest of zwembandjes?

Waarschijnlijk de bekendste: de vlindertjes en de zwembandjes. Beide vormen zijn opgeblazen attributen, die dus lek kunnen gaan… Maar omdat kinderen nooit alleen gelaten mogen worden in en bij het water, is dit uiteraard in de gaten te houden.

Vlindertjes en bandjes moeten wel in de juiste maat (let ook op het gewicht) zijn. Vlindertjes zitten strak om de bovenarmpjes heen en zullen in ieder geval veiliger zijn dan een bandje.

Zelf heb ik meegemaakt dat kindlief met een grote sprong naar mij toesprong vanaf de kant en terwijl hij in het water kwam schoot er toch een vlindertje van zijn armpje af!

Nu stond ik dus met mijn neus er bovenop om hem een soort van op te vangen, dus er was niets aan de hand. Maar het liet wel duidelijk zien waarom je er nooit op mag vertrouwen!

Een zwemband is wel een drijfmiddel, maar eigenlijk geen middel waar je kind veilig mee is. Je kindje is er immers zo uitgepiept met alle mogelijke gevolgen. Moet je dus een zwemband maar niet meer kopen?

Zwembanden zijn ontzettend leuk om mee te spelen, in dat opzicht kun je ze zeker wel kopen. Als speelmateriaal koop je liever een groter model, zodat je er lekker op kunt gaan liggen, bijvoorbeeld.

Puddle Jumper

Bij de Puddle Jumper heb je opblaasbandjes om de armpjes en daarnaast ook een gordel rond de buik. Ook deze gordel is een opblaasmodel, zodat je kind op meerdere plekken zal blijven drijven.

Afhankelijk van de leeftijd of het zwemniveau van je kindje kan je bepalen welke delen gebruikt worden. In het begin zal je alles gebruiken, maar als je kindje eenmaal zelf gaat bewegen in het water, is het gebruik van alleen de vleugeltjes genoeg.

Komen de eerste zwembewegingen om de hoek kijken, dan kan de gordel gebruikt worden, waarbij je het opblaasbare deel dan op de rug plaatst.

Zwemtrainers

Er zijn ook een soort zwembanden met een zitje, die zwemtrainers worden genoemd. Deze verschillen wel onderling, want bij de één zal er echt een soort stoeltje zitten, terwijl er bij de andere meer sprake is van ‘het kind in de juiste houding manoeuvreren…’

Ook hierbij is gewicht en leeftijd van belang. Deze trainers zijn er o.a. zelfs in automodelletjes! Deze zijn vooral geschikt voor baby’s en heel jonge kinderen.

Zwempak met drijvers

Er zijn zwemlescursussen die gebruikmaken van het zwempakje. Natuurlijk kun je die ook naast de zwemles gebruiken. Je hebt er geen problemen mee zoals afschieten of lek raken. Het zijn zwempakjes waarin de drijvers gewoon verwerkt zitten.

Niks geen getob dus met extra dingen omdoen. De kinderen kunnen dan ook vrij bewegen rondom en in het water en niet stiekem de drijvers afdoen. Ze zijn geschikt vanaf 2,5 jaar.

Natuurlijk geldt ook hier, zoals bij alle andere middelen, dat je toch de kinderen in de gaten moet houden!

Zwemkurkjes en zwemplankje

Misschien heb jij het zelf nog wel zo geleerd: zwemmen met zwemkurken (zwemgordel) om en achter een plankje. Beide dingen zijn er gewoon nog en de kurkjes kunnen net een beetje extra steun geven als je kind nog net niet kan zwemmen. Veel meer dan dat kun je er eigenlijk niet van verwachten.

Er zijn dan ook zwembaden die deze drijfmiddelen niet accepteren tijdens recreatief zwemmen! Je zult begrijpen dat een zwemgordel niet bedoeld is voor twee- en driejarigen, die nog niet weten hoe ze zich moeten gedragen in het water om boven water te blijven.

Zwemvest

Een zwemvest lijkt op een reddingsvest, maar toch zit hier een groot verschil in. Een zwemvest is enkel en alleen een drijfmiddel, terwijl een reddingsvest meer in zich heeft. Deze is ook niet speciaal bedoeld voor zwemmen, maar juist meer om kinderen op de boot aan te doen of als je vlakbij het water vertoeft.

Een goed reddingsvest zal je kindje op zijn rug draaien (dit komt door de verdeling van de drijvende materialen in het vest), zodat hij niet met zijn gezicht in het water blijft liggen.

Er zit een kraag op die het hoofd dan ook ondersteunt. En vergeet het alarmfluitje niet…hoewel ik me altijd afvroeg of zoonlief daar wel geluid uit wist te krijgen.

Voor het zwemmen zijn er meerdere soorten zwemvesten te koop. Bij beide soorten is het van belang dat het de juiste maat betreft. Een vest moet het gewicht kunnen dragen (staat op het label meestal) en daarnaast zeker goed aansluiten bij het lijfje van het kind!

Ook zal er een leeftijdsaanduiding opstaan. Zijn er bijvoorbeeld riempjes die op maat gemaakt moeten worden, doe dit ook en bezwijk niet voor uitstelgedrag.

Het vest kan alleen zijn werk goed doen als alles zit zoals het moet. Het losse riempje kan net het verschil maken tussen in het vest blijven zitten of er uit vallen!

Swim float

De swim float is een soort plankje, waar je kindje zich aan vast kan houden. Hiermee kan hij zijn armpjes op het drijvende plankje leggen en zo dus steun hebben om boven te blijven.

Er zijn trouwens ook grotere maten voor volwassenen. Zeker op open water kan het fijn zijn om deze mee te nemen voor jezelf.

Voor kindjes die net nog niet kunnen zwemmen of pas net zwemmen kan een swim float fijn zijn om toch lekker in het water bezig te zijn. Het kan ook een hulpmiddel zijn om de beenslag goed te oefenen.

Drijfring voor baby’s

Een uitkomst voor baby’s is een drijfring. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen, maar de mooiste is, vind ik, de band met een stoeltje erin.

De baby hangt dus in het stoeltje en jij kan het lekker rond laten drijven in het water. Je baby is lekker ondersteund en hangt ‘vrij’ in het water.

Nadeel is alleen dat ook de schoudertjes boven water uit steken en je kindje dus kan afkoelen. Daarnaast zijn er ook drijfringen voor je baby waarbij je baby op zijn buikje op de ring kan liggen. Dit wordt ook wel een swim trainer genoemd.

Leuk voor de afwisseling bij grotere kleintjes. Maar hierbij ligt je kind nog hoger uit het water, dus let op afkoeling! Ook zal je kindje dan al goed controle moeten hebben over zijn hoofdje! Onder een drijfring wordt ook wel een baby swimmer verstaan.

Baby swimmer

Een andere drijfring voor een baby is een opblaasbare zwemband. Hierbij steekt alleen het hoofdje door de ring heen, zodat je kindje vrij kan bewegen. Uiteraard laat je je kindje hier nooit mee alleen! (Maar dat doe je vanzelfsprekend nooit in het water!).

De naam voor dit hulpmiddel wil nog weleens verschillen. Het wordt o.a. neck float genoemd. Een andere benaming die je tegenkomt is de baby swimmer. Ook hiermee wordt de neck float bedoeld.

Leuke zwembanden en drijfmiddelen na het halen van het zwemdiploma

Is je kind groter en heeft het zijn zwemdiploma’s? Toch kunnen er situaties zijn dat het fijn is om iets drijvends bij je te hebben (bijvoorbeeld als je midden op de plas gaat zwemmen). Daarnaast is in open water of in het zwembad zwemmen veel leuker als er ook ergens mee te spelen valt.

Drijvende spulletjes zijn er in overvloed. Van ligbedden tot complete opblaaseilanden en alles wat daar tussen in zit. Een heerlijk spel om elkaar eraf te duwen of er gewoon heerlijk op uit te rusten.

Natuurlijk kunnen ook kleintjes een hoop lol beleven met dit soort artikelen. Let wel altijd op (ook bij de groten trouwens) dat niemand onder een drijfmiddel komt en er niet meer onderuit weet te komen!

Water en kinderen is een gouden combinatie, maar vereist simpelweg alle aandacht voor de veiligheid!

Wil Cats
Volg me via: