Als je denkt aan Zweden denk je waarschijnlijk aan bossen, meren en uitgestrekte natuur. Wat voor mij een complete, en zeer aangename, verrassing was, was de Tjust Archipelago. Een uitgestrekt gebied met vele duizenden kleine eilandjes aan de oostkust van Zweden onder Stockholm. Tijdens de reis naar Dalarna had ik al wel gehoord dat dit bij veel Zweden een populair gebied is voor de vakantie, vanwege de aanwezigheid van het water, de eilandjes en het feit dat ze hier de meeste zonuren van Zweden hebben. Heel fijn dus om hier nu zelf ook geweest te zijn. Onze uitvalsbasis was Västervik waar we verbleven in het Västervik Resort, om vanaf hier in een paar dagen de diversiteit van de Tjust archipel te ontdekken die daar net buiten ligt. Wil je hier echt optimaal genieten dan is het toch echt wel een aanrader om er minimaal een week, of misschien nog wel langer te verblijven. Vervelen zal je er zeker niet!

Västervik

De grootste stad in deze regio is Västervik, na onze rondreis in Zweden waarbij we vooral in kleinere dorpen en stadjes verbleven was dat wel weer even wennen ;-) Hoogbouw hebben ze hier echter niet, waardoor het oude karakter bewaard is gebleven. Deze stad is ooit begonnen als vissersdorpje, en in tegenstelling tot de vele rode huizen die je op het ‘platteland’ ziet zijn de huizen hier juist heel erg kleurrijk. In de haven van Västervik vind je de brug naar een ander schiereiland met in het midden de ruïnes van het kasteel dat hier heeft gestaan. Langs de boulevard kun je heerlijk wandelen om vervolgens neer te strijken op een terrasje. Onder andere het terras van Guldkant is zeker de moeite waard! Vanaf hier loop je ook zo naar het Generation park; een park met eendenvijver maar ook diverse speeltuintjes / speeltoestellen voor verschillende leeftijden. Het maakt niet uit wanneer je hier komt; hier vind je altijd wel locals als toeristen waarvan de kinderen heerlijk spelen. Ook onze kinderen konden hier goed even wat energie kwijt. Ook de kerken zijn prachtige plaatjes.

Meer informatie vind je hier.

Västervik Resort

Dit is één van de grootste campings van Zweden waar in het hoogseizoen maar liefst 5000 gasten per nacht verblijven! Nu ben ik altijd wat terughoudend als het gaat om die megacampings en ben ik bang dat het heel erg druk is. Nu waren we zelf net in de eerste week van het naseizoen, waardoor er geen Zweden meer waren maar alleen nog wat Nederlanders, Engelsen en Duitsers. Met die drukte viel het dus enorm mee. Dit komt ook vanwege de opzet van het vakantiepark. Of je nu met eigen caravan of camper komt of één van de accommodaties wilt huren, er zijn verschillende ‘wijken’ afhankelijk van je wensen. Met jonge kinderen kan het bijvoorbeeld erg fijn zijn om dichtbij de enorme speeltuin te verblijven, terwijl met oudere kinderen een plaatsje bij het zwembad interessanter is. Ook kun je kiezen voor een plekje in het bos, aan het water, in een meer rotsachtige omgeving of juist op een rustig plekje wat achteraf. De camping is opgedeeld in verschillende wijken / lussen waardoor je pas als je een rondje rijdt beseft hoe groot het park is.

Het resort beschikt over verschillende faciliteiten waaronder het zwembad met zowel een binnenzwembad, saunagedeelte (voor gasten boven de 12 jaar) en een buitenzwembad. Nadat we waren gesetteld in het huisje konden de kinderen natuurlijk niet wachten om hier als eerste heen te gaan! Er zijn diverse glijbanen en een stroomversnelling waar ze uren plezier van hebben. Heel fijn was ook dat er altijd een life guard aanwezig is om een oogje in het zeil te houden. Naast het zwembad is er ook een enorme zipline over het water, diverse speeltuintjes, multi coart sportvelden, een adventure golf, arena en nog veel meer. In het hoogseizoen is er een animatieteam aanwezig dat een zeer volledig programma verzorgt van knutselen of tijd voor de kleintjes tot uitgebreide avondshows.

Ook hier kun je natuurlijk genieten van de natuur en vind je natuurlijk verschillende eilandjes; via diverse loopbruggen loop je zo het natuurgebied in waar je ook prima kan vissen. Doordat je letterlijk aan het eilandhoppen bent en zelf een avontuurlijk pad volgt over rotsen, en omdat het net had geregend wat drassige grond, was het voor de kinderen ook een heel avontuur. Wat eindigde halverwege de terugweg op een wat hogere rots waar we keken naar de zonsondergang boven de bossen.

Meer informatie vind je hier.

Zeehondjes & Adelaar safari

Zeehondjes en adelaars; twee dieren die je niet snel samen verwacht, althans ik niet. Ik was hier dan ook erg nieuwsgierig naar. Al vroeg in de ochtend werden we bij de pier in het resort opgehaald voor een heuse safari maar dan op het water. Toen we aan boord gingen kregen we allemaal een zwemvest om waarna we rustig richting het open water voeren, waarna de snelheid goed opliep en we genoten van het prachtige uitzicht. Alleen al die vaartocht langs het water en de beboste eilanden was schitterend. We passeerden ook een waterweg tussen twee eilanden waar het leger bezig was met drenkelingenoefeningen, op de terugweg zelfs met helikopter die vlak boven het water zweefde en het water omhoog blies.

Als eerste gingen we naar ‘de laatste rots’, de zeehondjes hebben namelijk twee plaatsen waar ze zich graag bevinden en twee dagen geleden had de kapitein ze hier nog gespot. Vooraf had hij gewaarschuwd dat de kans op adelaars niet heel erg groot was in deze tijd van het jaar, omdat ze dan beginnen te trekken, maar zowaar hadden we geluk en spotten we twee nog wat jonge adelaars. Zelfs van een afstandje zijn dit echt indrukwekkende dieren. Met de zeehondjes hadden we iets minder geluk, normaal liggen ze op de rots en kun je dus heel dichtbij komen, die dag bleek dat niet het geval. Daarom gingen we nog wat verder naar een ander rotseiland, dat is echter beschermd gebied dus mochten we daar niet al te dichtbij komen. Terwijl we op een afstandje wat dobberden en via de verrekijker ze konden bekijken, het was echt een enorme groep met honderden zeehondjes, kwamen er gelukkig ook wat nieuwsgierige dieren wat dichterbij hun kop boven het water steken. Die konden we dus ook afvinken ;-)

Normaliter eindigt deze safari met een lunch die hij zelf verzorgt, waarna je weer terug wordt gebracht naar de plaats waar je werd opgepikt. Voor ons was er een heel programma uitgezet en werden we ergens anders gebracht.

Meer informatie vind je hier.

Hasselö & Sladö

Hasselö & Sladö zijn twee eilandjes voor de kust die aan elkaar zijn ‘vastgegroeid’ en nu worden gescheiden door een slootje met brug. Op deze eilanden wonen slechts een handjevol mensen en iedereen kent elkaar. Als je echt wilt genieten van de rust, natuur is dit dus een absolute aanrader.

Twee keer per dag komt hier een taxiboot die aanlegt bij de aanlegsteiger van het Hasselö Sand, hier vind je ook het langste zandstrand van de regio wat natuurlijk hoge ogen scoort bij de kinderen. Nog voor we een plekje hebben gevonden zijn ze al heerlijk aan het spelen en vinden ze zelfs een ‘echt’ dinoskelet dat ze met emmertjes water verder proberen schoon te spoelen en uit te graven. Ook de speeltuin en de minigolf proberen ze natuurlijk uit. Als wij er zijn staat er een aardig windje op het terras buiten, gelukkig is er ook een overdekt theehuisje met overal ramen zodat we wel naar buiten kunnen kijken maar geen last hebben van de wind. De kinderen krijgen daar pannenkoeken en wij een soep geserveerd, er was aangegeven dat als we nog wat wilden we dat moesten zeggen dus daar maakten we graag gebruik van. Het was een soort gehakt / aardappelsoep die echt superlekker was!

Nu is Zweden ook het perfecte land voor een kanotocht, omdat we daar nog niet aan toe waren gekomen moest daar nu maar verandering in gebracht worden. Ze hadden een aantal kajaks liggen, wat voor ons toch wel even wennen was. We maakten twee duo’s, waar de kinderen zo in- en uitstapten was dat voor ons iets meer een uitdaging zonder de kajak helemaal te kantelen ;-) Eenmaal op het water werd de lucht erg snel grijs en kwam er een enorme regen en zelfs hagelwolk op ons af. Gelukkig hadden we de kinderen zwemkleding aangetrokken en had ik zelf ook de jurk uitgetrokken en alleen onderkleding aan. Toen we terugkwamen stonden de medewerkers al klaar om ons op te vangen met warme dekens en konden we in het theehuisje opwarmen met een kop warme thee / koffie en stond er een picknick voor ons klaar. De kinderen hadden ook snel droge kleding aan en waren het al snel weer vergeten. Gelukkig bleef het bij dat ene buitje.

Want vanaf hier kun je ook de rest van de eilandjes ontdekken met de fiets. Er is een heel ruim assortiment van fietsen; ook met kinderzitjes of kinderfietsjes in diverse maten en kleuren. Nadat we allemaal een fietsje hadden en de kinderen een helm op hadden, vertrokken we om de rest van het eiland te ontdekken. Je vind hier twee dorpjes met inwoners die hier vaak al vele jaren wonen. Tussendoor vind je een bos en wat weidevelden. Er is geen geasfalteerde weg (er zijn hier geen auto’s, de lokale bewoners rijden rond op 4X4 motors) maar ook op het gravel is het prima fietsen.

Onze eindbestemming was het andere restaurant 3 km verderop. Hier mochten we de fietsen achterlaten, die zouden de volgende dag weer opgehaald worden. En speciaal voor ons waren ze open, dat voelde toch wel heel erg bijzonder. Op de grill hadden ze een geweldige maaltijd bereid. Vooraf kwamen ze nog wel even informeren of de kinderen wilden mee-eten of toch liever pannenkoeken willen, maar aangezien de kinderen de afgelopen dagen ook graag ons eten proefden leek ons dat niet nodig. Op tafel werd heerlijk vlees, geroosterde groenten, aardappelen en een pittige watermeloensalade geserveerd. Nu vind ik watermeloen normaal nooit zo lekker, maar hiervan schepte ik nog een tweede keer op ;-) Omdat het buiten heerlijk was stelden ze voor om buiten van het toetje te genieten. De kinderen hadden ondertussen al de hottub gespot die direct aan het water stond. Dus toen dat op was konden ze niet wachten om hun zwemkleding aan te trekken en even heerlijk spetteren. Er was ook een sauna die flink was opgestookt, maar dat zagen ze toch niet zo zitten. Het uitzicht vanuit de sauna was trouwens ook echt indrukwekkend! Zoonlief vond in het begin het water toch iets te warm, maar vermaakte zich prima met het visnetje en had de haarband van zijn zus als ‘vis’ die ze omstebeurten gingen scheppen. Toen het water iets afgekoeld was kwam hij er toch ook bij, met als gevolg dat hij er natuurlijk niet meer uit wilde! Vanaf de hottub hadden we een prachtig uitzicht op het water, en nu de zon onder ging genoten we van het schouwspel van de ‘springende’ visjes die als stralen zilver uit het water schoten en weer verdwenen. Manlief durfde het ook even aan om hier een rondje te zwemmen om weer af te koelen ;-)

Helaas kwam ook aan deze dag een einde, en werden we vanaf een boothuis opgehaald door de ‘schooltaxi’ die de kinderen van dit eiland ook iedere dag naar school brengt aan vaste wal. Die bracht ons weer terug naar het resort. Zo wilden de kinderen ook wel iedere dag naar school gebracht worden en als het aan hen had gelegen waren we meteen verhuisd ;-)

Meer informatie vind je hier.

Wil je deze reis naar Zuid-Zweden zelf ook maken? Plan je reis met de ferry en de Öresundbrug via Scandlines. Ik reisde door de regio’s Skåne en Småland. Meer informatie over je vakantie naar Zweden vind je ook bij Visit Sweden en Visit Västervik.Lees ook

Linda van Aken