Skip to Content

Zwangerschapsverlof; hoe lang ouderschapsverlof berekenen in Nederland

Zwangerschapsverlof; hoe lang ouderschapsverlof berekenen in Nederland

Meestal zie je aan het einde van je zwangerschap er wel naar uit: zwangerschapsverlof! Meer rust is vaak erg welkom en je wil je volledig kunnen richten op al die dingetjes die nog geregeld moeten worden.

Misschien moet je nog het één en ander in huis aanpassen of nog op zoek naar de spulletjes van de kraamlijst. Maar hoe lang duurt je verlof en wat gebeurt er als je eerder of juist later bevalt? En wat als je je gaat vervelen…?

Zwangerschapsverlof berekenen; hoe lang?

Zwangerschapsverlof is de periode dat je vrij hebt voordat je gaat bevallen. Je verlof na de bevalling wordt officieel bevallingsverlof genoemd. Je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof worden echter samen berekend.

Je hebt recht op minimaal 16 weken verlof in totaal. In principe is de standaardverdeling 6 weken voor en 10 weken na de bevalling. Maar uiteraard weet je nooit wanneer je precies bevalt.

Je mag zes weken voor je uitgerekende datum met verlof, vier weken voor die datum moet je met verlof. Neem je minder dan die 6 weken op, dan mag je dit verschil optellen bij je bevallingsverlof.

Dus zo kan je bijvoorbeeld nog twee weken langer thuisblijven als de baby er is. Uiteraard zal dit afhangen van je lichamelijke conditie voor je bevalling of dit verstandig is.

Zwangerschapsverlof is de periode dat je vrij hebt voordat je gaat bevallen. Je verlof na de bevalling wordt officieel bevallingsverlof genoemd.

Je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof worden echter samen berekend. Het hangt dus af van de lengte van je zwangerschapsverlof hoe lang je nog na de bevalling vrij hebt.

Als de baby eerder komt

Nu kan het natuurlijk zomaar gebeuren dat je kind voor de uitgerekende datum komt. Ben je dan die vrije dagen kwijt? Nee hoor, ook dan blijf je recht houden op die 16 weken.

Dus komt je baby als jij nog maar drie weken verlof hebt gehad? Dan worden de overige drie weken opgeteld bij de tien weken bevallingsverlof.

Als de baby later komt

Komt je kind juist later ter wereld? Dan heb je toch gewoon recht op 10 weken bevallingsverlof. Deze wordt hierdoor niet korter. Je hebt dan dus een verlof wat langer duurt dan 16 weken!

Gedeeld bevallingsverlof opnemen

Overigens kan je ervoor kiezen om je bevallingsverlof op te delen. Je moet minimaal 6 weken na de bevalling thuisblijven, de overige tijd mag je gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken.

Wil je dit? Dan moet je dit met je werkgever overleggen. Je moet dit uiterlijk drie weken nadat je bevallingsverlof is begonnen aanvragen.

Overigens mag je werkgever dit alleen weigeren als dit echt niet toepasbaar is het bedrijf en het bedrijf hierdoor in de problemen komt.

Ziekenhuisopname kan invloed hebben

Is je kindje opgenomen in het ziekenhuis, dan kan het zo zijn dat je extra recht hebt op verlof. Dit hangt van meerdere factoren af en geldt alleen als je baby langer dan een week in het ziekenhuis verblijft. Deze voorwaarden kan je vinden bij het UWV.

Tweeling

Bij een tweeling zijn er andere regels. Omdat deze zwangerschappen vanzelfsprekend ook zwaarder zijn, heb je recht op 10 weken zwangerschapsverlof en moet je met 8 weken stoppen met werken.

Verder gelden dan dezelfde regels als hierboven beschreven. Als de tweeling dus eerder komt (wat vrij normaal is bij een meerlingzwangerschap), dan tel je de gemiste weken zwangerschapsverlof dus op bij je bevallingsverlof.

En ga je pas stoppen met werken bij 32 weken zwangerschap, dan heb je dus twee weken langer bevallingsverlof.

Geboorteverlof voor de man

Geboorteverlof kan opgenomen worden door de partner van de moeder. Dit zal in de meeste gevallen dus de vader zijn, maar hoeft dus niet!

Dit verlof moet binnen vier weken na de geboorte aangevraagd worden en kan dus aangevraagd worden door de echtgenoot of geregistreerd partner van de moeder. Ook als je met de moeder samenwoont of het kind hebt erkend, kun je hier gebruik van maken.

Dit verlof is sinds begin 2019 één werkweek. Vanaf juli 2020 zal er een uitbreiding hierop gaan plaatsvinden, waarbij de man tot 5 weken aanvullend geboorteverlof kan gaan opnemen.

Dit verlof moet wel in weken plaatsvinden en wordt tot 70% van hun dagloon vergoed.

Meer hierover kan je hier lezen op de site van de rijksoverheid.

Wat kan je doen als je je verveelt?

Je hebt er zo naar uitgekeken, maar nu het zover is ben je het wachten ondertussen wel zat. Want als je weinig te doen hebt, wordt het echt wachten op alles wat komen gaat. Zeker als je niet zoveel meer kan door je lichamelijke conditie, kan het wachten behoorlijk saai worden.

Natuurlijk zorg je in de eerste plaats ervoor dat alles ook echt klaar is voor de bevalling en de baby. En verder: doe vooral dat waar je nog even zin in hebt!

Want nu kan je nog lekker ongestoord je eigen ding doen! Heb je al een kind, dan zal je nu even lekker kunnen trutten met je oudste.

Maar als je alleen thuis zit te hangen en de muren op je afkomen, dan is afleiding toch wel fijn. Daarom een paar voorbeelden wat je zou kunnen doen…

Lekker creatief zijn

Houd je van haken of breien, of misschien wel van schilderen? Maak iets leuks voor de babykamer of de baby zelf. Of pak het groter aan en maak leuke aandenkens die je kan meegeven aan de kraamvisite.

Ook leuk is het zelf maken van een kraamboekje: hierin kan het kraambezoek een wens schrijven voor de baby. Door het zelf te maken heeft het iets heel persoonlijks en is het veel leuker dan een standaardboekje bij de babywinkel vandaan.

Bijkletsen met een vriendin

Nu kan het nog: gewoon onderuit gezakt op een terrasje uren kletsen met een vriendin! Uren winkelen zit er misschien niet meer in gezien je dikke buik, maar zo’n terrasje pakken moet lukken toch?

En anders houd je gewoon een gezellige high tea met de laatste roddels bij jou thuis!

Samen genieten

Ook lekker voor de afleiding is nog even samen een paar dagen weg. Lekker lui en alle aandacht voor elkaar en vooral lekker wegdromen over jullie toekomstige kindje…

Langs gaan bij je werk

Mis je je collega’s? Die vinden het vast alleen maar gezellig als je even komt buurten. Ga je in de pauze, dan hebben ze alle tijd om je even bij te kletsen. Of nodig ze gewoon uit voor een kletsavondje bij jou thuis!

Wat je niet moet doen…

Tot slot een klein tipje: ga niet zitten wachten! Onderneem iets, al is het maar stomweg een film kijken. Door de afleiding zal de tijd sneller gaan en heb je, voor je het weet, die kleine wurm in je handen…

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)