Skip to Content

Zwangerschapsverklaring werkgever aanvragen; voorbeeld en wanneer verplicht?

Zwangerschapsverklaring werkgever aanvragen; voorbeeld en wanneer verplicht?

Op de eerste afspraak bij de verloskundige werd er naast mijn medische voorgeschiedenis ook gekeken naar de uitgerekende datum. ‘Dan onderteken ik nu het formulier voor je zwangerschapsverklaring’ zei de gynaecoloog.

Toegegeven, ik dacht toen nog helemaal niet na over mijn verlof, maar hier is de zwangerschapsverklaring wel onmisbaar voor. Met de zwangerschapsverklaring heb je recht op een betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof via het UWV.

Zo is iedere zwangere in Nederland ervan verzekerd dat ze recht heeft op een uitkering. Je werkgever vraagt dit voor je aan bij het UWV. Hoe zit dit in het geval van een tweelingen- of meerlingenzwangerschap? En hoe lang is deze betaalde periode precies?

Voorbeeld zwangerschapsverklaring

Allereerst staan op een zwangerschapsverklaring enkele persoonlijke gegevens van je. Denk aan naam en achternaam, je geboortedatum en soms ook je BSN-nummer. Op dit document wordt ook de uitgerekende datum opgeschreven.

De (huis)arts of verloskundige ondertekent deze verklaring. Dit document heeft je werkgever nodig om bij het UWV een uitkering aan te vragen. Het is niet altijd zo dat je deze automatisch krijgt. Je kunt er altijd om vragen.

Belangrijk is om te weten dat je zelf als werknemer verantwoordelijk bent voor het bewaren van deze verklaring. Een kopie of screenshot via je telefoon is daarom wel aan te raden. Het UWV kan tot een jaar na het bevallingsverlof nog naar het bewijs vragen.

Een zwangerschapsverklaring is verplicht. Het geeft je niet alleen recht op een uitkering maar beschermt je ook. Bijvoorbeeld door voor betere arbeidsomstandigheden te zorgen in je zwangerschap.

De zwangerschapsverklaring wordt meestal bij de termijnecho uitgeschreven. Deze echo is bedoeld om de uitgerekende datum vast te stellen. Voor de termijnecho is het uitrekenen van de datum waarop je bevalt nog niet nauwkeurig genoeg vast te stellen.

Zwangerschap- en bevallingsverlof

Het zwangerschapsverlof is de periode voor je uitgerekende datum. De tijd die je als zwangere dus hebt voordat je kindje geboren wordt. Je kunt ervoor kiezen om met 34 weken of 36 weken zwangerschap met verlof te gaan.

Bevallingsverlof is de periode als je kindje geboren is. Bij elkaar duurt dit altijd minimaal 16 weken. Is je kindje later geboren dan de uitgerekende datum? Dan wordt deze tijd extra bij de 16 weken opgeteld.

Per CAO kan het verlof nog verlengd worden. Werk je in het primair basisonderwijs? Dan tellen de vakanties die in je verlof tellen mee voor de verlenging.

Heb je bijvoorbeeld twee weken kerstvakantie en een week voorjaarsvakantie in je verlof? Dan krijg je deze drie weken aansluitend er extra bij.

Hoe vraagt de werkgever de uitkering aan?

Tussen de 2 en 4 weken voor je zwangerschapsverlof vraagt de werkgever bij het UWV de uitkering aan. Meestal wordt de uitkering aan de werkgever overgemaakt, maar je kunt hier ook afspraken over maken.

Stel dat je dienstverband in je verlof afloopt, dan is het verstandiger om de uitkering rechtstreeks naar jou over te laten maken. Wil je weten hoe het met de status van je uitkering staat?

Via Mijn UWV kun je inloggen en de status zien van de uitkering. Je ziet daarnaast ook:

  • De datum waarop het UWV de aanvraag ontvangen heeft
  • De verwachte datum waarop je van het UWV uitsluitsel over de uitkering krijgt
  • De verwachte ingangsdatum van de uitkering
  • Het UWV stuurt ook een brief naar jou en de werkgever met deze beslissing.

Hiervoor is een zwangerschapsverklaring ook handig

In loondienst krijg je dus een uitkering, dit is geregeld via de wet WAZO. Maar als je ZZP’er bent, dan gebruik je de zwangerschapsverklaring ook om de uitkering aan te vragen.

Hiervoor vraag je de ZEZ-uitkering aan.

  • Met het vliegtuig reizen. Ben je zwanger en wil je vliegen? De meeste vliegmaatschappijen vragen na 28 weken om een zwangerschapsverklaring. Deze mag niet ouder zijn dan 5 dagen. Dit om zo goed mogelijk voor jou en je kindje te zorgen. En om te voorkomen dat er vrouwen moeten bevallen in het vliegtuig.
  • Op je werk kun je om aanpassingen vragen als je zwanger bent. Bijvoorbeeld een langere pauze of minder nachtdiensten draaien per week. Door de zwangerschapsverklaring dient de werkgever zich hieraan te houden.
  • Het stopzetten van je sportschoolabonnement. Per sportschool staat dit anders vermeld in de voorwaarden.. Maar er is een kans dat je kosteloos je abonnement kunt stopzetten of bevriezen als je zwanger bent. Of dat je in frequentie dingen kunt aanpassen. Lees daarom goed de voorwaarden door.

Hoe zit dit met een meerlingenzwangerschap?

Als je in verwachting bent van een tweeling of een andere meerlingenzwangerschap, is je verlof langer. Sinds 1 april 2018 heb je dan recht op minimaal 20 weken betaald verlof. Je mag zelf bepalen hoeveel weken je voor de bevalling je verlof opneemt. Dit kan tussen de 10 en 8 weken voor de uitgerekende datum zijn.

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter